1. Super Smash Bros. Brawl (Wii)

Super Smash Bros. Brawl (Wii)

Een LEUK spel uitzoeken voor de wii, dat kan soms knap lastig zijn met al die troep en rommel die er allemaal is. Sinds dat ze hebben vrijgegeven op de E3 persconferentie dat er een Super Smash Bros. Voor de wii in de maak was, hield ik het nieuws vanaf toen altijd in de gaten rondom dit spel, totdat de game zelf uitkwam. En op 27 juni was het dan zo ver; Super Smash Bros. Brawl ligt in de gameschappen. Dus ik naar de winkel rennen en het spel kopen. Is het een goed spel, of hoort dit spel ook thuis bij al die andere wegwerp troep voor de wii? Ik bespaar je de moeite, want ik zoek het namelijk voor je uit!

Om te beginnen is Super Smash Bros een vecht spel, die uitzonderlijk goed is om feestjes te laten slagen (lees: een supertoffe partygame). Bij vechtspellen is het ‘normaal’ de bedoeling om het rode (of wat voor een kleur het ook mag zijn) balkje bovenaan leeg te maken, zodat degene die knock-out is, verliest. Dat is bij Super Smash Bros niet zo, hier is het namelijk de bedoeling zoveel mogelijk tegen elkaar te meppen en elkaar schade aan te richten. Als je geraakt wordt, wordt je steeds lichter. Dan is het uiteindelijk de bedoeling om elkaar uit het scherm te rammen. Als je iemand dan uit het scherm ramt, krijg jij 1 punt extra bij je score, en krijgt de uit-het-scherm-geramde persoon 1 punt aftrek bij zijn of haar score. En je wint als je, ja je raad het al, de meeste punten van iedereen hebt. Dat is eigenlijk het principe van Super Smash Bros. Brawl. Simpel Toch?

Het woord simpel en eenvoudig is bij Super Smash Bros. Eigenlijk niet van toepassing. Alleen bij het principe van het spel (wat ik daarnet hierboven heb uitgelegd). Het gaat namelijk diep, heel erg diep in de gameplay en in de physics. Sterker nog, ik heb zelden games gezien die zo diep gaan als Super Smash Bros. Brawl. Het is niet alleen maar wat buttonbashen, maar het is een kwestie van timing, precisie en reactie. Natuurlijk kun je ook gewoon doelloos op die slaan- en schopknopjes drukken, maar daar zul je het later tegen de wat sterkere tegenstanders knap lastig krijgen. Maar ik heb het natuurlijk nu nog alleen maar over de gameplay gehad. Wat stellen de physics en de graphics dan voor? Nou, die zijn ook super goed, maar dan ook echt super goed! Dit vind ik persoonlijk het mooiste spel voor op de Wii tot nu toe, sterker nog, ik weet zelfs zeker dat dit spel echt alles, maar dan ook echt alles uit de Wii haalt. Ook als je kijkt wat er gebeurt als je iemand slaat of schopt, af hoe jou poppetje slaat of schopt, dan gebeurt er niet niks, nee die bewegingen zijn zo vloeiend in elkaar overgebracht, dat het net lijkt alsof ze ook écht zijn. Maar naast dit allemaal is er ook nog iets dat heel erg goed en diep uitgewerkt is: De controls. Als je namelijk op een knopje klikt, gebeurt er iets op het scherm (duh!): Hij slaat, shopt loopt naar voren, etc. Maar als je tegelijkertijd bij een aanval de analoge stick een kant op duwt (links, recht, onder, boven), dan krijg je ineens een hele andere aanval. En dan verschilt het ook nog eens of je loopt, stilstaat of rent, en dan te bedenken dat er drie verschillende aanvalsknoppen zijn en je snapt waar ik het over heb!

Ook kent Super Smash Bros. Brawl heel veel…..dingen (te veel om op te noemen)

Allereerst begin ik met de personage: Die zijn er in alle soorten en maten. Zowat het hele Nintendo-universum, van Mario tot Pikachu en van Link tot Ice climbers, zit erin. Maar niet alleen zitten er Nintendo figuren in, ook Sega figuren (Sonic) en Konami figuren (Solid Snake) zitten in deze game verwerkt. In totaal zitten er zo’n 30 personages in, die elk hun eigen look, vechtstijlen en moves hebben. Dat zijn er dus zeker niet weinig. Maar die personage die moeten ook ergens op kunnen strijden, dat moeten dus de stages zijn waarin ze vechten met bloed, zweet en tranen. Dat zijn er ook heel veel. Niet alleen zitten er de nieuwe Brawl stages in, ook veel van de ‘oude’ Gamecube klassieker Super Smash Bros. Melee zijn eraan toegevoegd. Teven is het mogelijk om met de immens uitgebreide stage builder zelf aan de slag te gaan om vette stages naar jou smaak te maken. Omdat die stage builder zo uitgebreid is, is het niet alleen ‘zomaar’ een toevoeging, nee, het is een extra mode waarmee je je weken, zoniet, maanden kunt vermaken. En het resultaat als je je eigen stage afhebt mag er wel wezen; dan kun je er lekker op los gaan in de brawl modus. Zo kun je je vrienden inmaken (of misschien zij jou) op je zelfgemaakte stage.

En dan te bedenken dat er ook nog duizenden trophies, stickers (die je op een vel papier op kunt plakken en dan dat vel op kunt slaan op de harde schijf of op een sd-kaart) en muziek vrij te spelen (ow ja, en de te ontgrendelen personages moet je ook niet vergeten) De muziek die je vrijgespeeld hebt kun je naar beluisteren en kun je als muziek bij je stage toevoegen. Kortom, het is gewoon f@$%ing uitgebreid!

Ik zou hier nog uren en uren over door kunnen lullen, maar dan is het weer te lang en leest niemand dit met plezier. Wel wil ik nog één ding zeggen: Zoals jullie is opgemerkt heb ik geen negatieve punten gezegd over Super Smash Bros. Brawl. Dat klopt helemaal! Ik kon namelijk niet echte minpunten vinden, behalve dat de campaign modus, de Subspace Emissary, niet echt goed is. Begrijp me goed, het is niet slecht ofzo, maar doordat het verhaal aan de korte kant is en het verhaal zelf niet echt van hoog niveau is, is dit alleen maar een extra’tje. Ze hadden het van mij part ook gewoon weg kunnen laten. Maar voor een keertje te spelen, als je alleen bent, is het nog helemaal niet zo erg!

Conclusie en beoordeling

Vijftig euro koste het spel. Dat is niet niks (dat is de helft van 100 euro, dat zijn 5000 eurocenten en is precies vijftig euro), niet dat het ongebruikelijk is om nieuwe, net uitgekomen spellen een prijskaartje van 50 euro of meer te geven, maar 1 ding is zeker: het is niet goedkoop. Dus nou WAS mijn vraag toen ik het spel kocht: Is het die 50 euro Waard? Ik kan je alvast vertellen dat het die 50 euro dubbel en dwars waard was, ik had er zelfs meer voor over als ik kijk hoe ontiegelijk goed dit spel wel niet is!
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Super, Super, Super Uitgebreid
 • Haalt echt alles uit je WII
 • Graphics
 • Minpunten
 • Subspace emmissary

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • alleen revolution is interressant!

 • BioShock 2!!!!!

 • een teaser van bioshock 2 en the darkness twee klinkt er vet!

 • ziet er goed uit

 • Bioshock teaser! de rest doet me weinig

 • Bioshock 2!!!!!!!!!!!!!

 • Vind ze allemaal dom eig :P

 • Borderlands schijnt goed te zijn…

 • Bioshock voor de pS3? nah… doe maar deeltje 2, net als wat ze bij Saint's Row deden

 • Borderlands !!!

 • Spijtig dat Mafia 2 niet wordt getoond.

 • Ik hoop nog het meest op wat Bioshock 2 beelden. Verder is Borderlands natuurlijk ook zeer interessant.

 • Verwacht ook the Chronicles of Riddick (remake)

 • BioShock, Darkness, Borderlands

 • Valt me toch een beetje tegen, maar ik ben dan ook niet snel tevreden.

 • Borderlands en Bioshock voor de PS3, heb wel zin in bioshock!  @Sony-Nintendo  Waar zie jij revolution staan dan?


 • The Darkness moet ik van de vakantie nodig gaan spelen. Bioshock ook trouwens :P.

 • niet egt spellen die ik geweldig vind

 • allemaal rot spellen… niks aan:P

 • Vervolg op de darkness zou leuk zijn, en natuurlijk bioshock voor ps3.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren