1. FIFA 09 (X360)

FIFA 09 (X360)

Voetbalfans! Het is oktober en dat betekent dat traditiegetrouw EA zijn footie op het publiek loslaat. Dit jaar is het deeltje FIFA 09 aan de beurt om de harten van de trouwe voetbalfans sneller te laten kloppen. Dit zal gedaan moeten worden door de sterke voorganger, FIFA 08, te overtreffen.

Wat vanaf de eerste aftrap opvalt zijn de flink verbeterde audiovisuele aspecten. Het veld ziet er prima en de animaties zijn werkelijk om te likkenbaarden, bijvoorbeeld de tackles. Ook de sfeer in de stadions zijn dik in orde. Zo zat ik na een minuut spelen flink `Ajax, Ajax!` mee te blèren – excuses voor mijn Ajax-voorkeur - met de virtuele supporters die er helaas nog steeds uitzien als hoopje verfrommelde pixels. Jammer is het vreselijk neppe stadion waar de Amsterdammers in spelen maar dat wordt weer ruimschoots goedgemaakt door de mooie weergave van stadions als “The Emirates Stadium (Arsenal)” en “Estadio Bernabeu (Real Madrid). Ook zonde zijn het karige aantal eredivisespelers die goed zijn nagemaakt. Je zou toch mogen verwachten dat een Affelay en een Huntelaar een goed virtueel evenbeeld hebben.

De eerste indrukken zijn goed maar de gameplay maakt of breekt een footie. De grootste kritiek wat mij betreft op het vorige deel was dat de wedstrijden op den duur niet meer boeiden. De doelpunten gaven geen voldoening meer en bij een bepaalde manier van schieten had de keeper altijd het nakijken, een typische FIFA-kwaaltje. Ook het tempo was te laag

Ik heb echter goed nieuws. Elke wedstrijd is anders. Dat komt omdat je zelf ongelooflijk veel controle hebt over de bal. Wil je een bal hard inspelen dan krijg je een strakke bal. Aan jou de taak om ervoor te zorgen dat ook de richting goed is. Zo zorg jij ervoor dat een snelle aanval die door de verdediging van de tegenstander snijdt daadwerkelijk jouw verdienste is. Elke goal wordt daardoor uniek. Dit betekent ook dat je je flink lullig voelt als door een slechte gegeven pass de tegenstander scoort. Het is immers jouw fout! Het zelfde geld voor het verdedigen. Je hebt het gevoel dat je de totale controle hebt over de verdedigende acties die je maakt. Een geweldige tackle die de tegenstander een kans ontneemt zal een lach op je gezicht toveren maar te laat inkomen zorgt voor een, soms erg snel gegeven, kaart of nog erger een penalty. Reken maar dat er dan een woord ontsnapt die Onze Lieve Heer niet kan waarderen.

Ook al is de controle over de bal groot, de CPU’s zijn van een behoorlijk hoog niveau. Je zult de verdedigers gek moeten maken door goed combinatiespel om een speler voor het doel te zetten. Ook een goede actie kan daarbij helpen. Zo’n actie kan een versnelling zijn van een sneller speler maar ook een stijlvol trucje die je zelf kan uithalen doormiddel van de rechter analoge stick. Dit voelt erg goed aan en zorgt voor de nodige “ooohs” en “aaaahs”.

Het enige grote punt van kritiek op de gameplay zijn de vele ballen die op het aluminium belanden. Vier keer in een wedstrijd op de paal schieten is echt frustrerend!

Deze vloeiende gameplay is te vinden in talloze oude gamemodes, zoals de manager mode en custom toernooien, maar ook in de nieuwe mode Be a Pro. In de singleplayer betekent dit dat je je favoriete speler kiest en alleen die speler bestuurt. Je bent afhankelijk van je team maar jij kan zelf ook het verschil maken. Doe je dit dan zal je stijgen in de hiërarchie van de club en zal je je in de kijker spelen voor het nationale team. Het uiteindelijk doel is de ster van de club en het land te worden. Het klinkt misschien saai dat je niet constant aan de bal bent maar je bent constant bezig. Om de bal te immers krijgen moet je jezelf of vrijlopen of de bal veroveren. De makers hebben er tevens voor gezorgd dat het camerawerk goed is waardoor deze mode een goed speelbare verrijking is voor FIFA.

Net als FIFA 08 is Be a Pro ook online te spelen maar nu is het zelfs mogelijk om 10 tegen 10 te spelen. Dat betekent dat alleen de keepers computergestuurd zijn. Om ook daadwerkelijk 20 man bij elkaar te krijgen is het mogelijk om clubs op te richten die tegen elkaar kunnen spelen. Alle wedstrijden worden bijgehouden in de statistieken. Zo kan je als club laten zien wie de beste is. Ben jij de aanvoerder van die club ben je natuurlijk helemaal de man.

Is de Be a Pro mode niks voor jou dan kan je natuurlijk klassieke potjes online voetbal spelen. Dit kan een potje voor de lol zijn tegen een maatje van je maar ook een online competitie.

Zo zijn er naast het uitgebreide offline gedeelte ook online talloze mogelijkheden om je te vermaken. Ik zou door de talloze mogelijkheden nog bijna vergeten dat Adidas de prestaties van de voetballers in het echte leven bijhoudt. Speelt een speler erg goed in de competitie zullen zijn vaardigheden ook beter worden en omgekeerd. Voor één competitie is dit gratis. Voor de andere zul je moeten betalen. Helaas behelst deze functie maar een paar competities eb daar valt onze Eredivisie buiten.

Dit is in een notendop FIFA 09 te bieden heeft. Er valt nog zoveel meer te vertellen. Duidelijk is dat de game op alle fronten geen stap, maar een grote sprong voorwaarts heeft gemaakt. Audiovisueel staat FIFA ver boven de concurrentie. De gameplay is bijna geperfectioneerd en de mogelijkheden zijn eindeloos, zowel offline als online. Een voetbalfanaat die houdt van een pittige voetbalsim zal met FIFA 09 prima uit de voeten kunnen.

Conclusie en beoordeling

FIFA verbetert zichzelf opnieuw. Hier zitten de fans van FIFA op te wachten. niet alleen zij maar alle voetballiefhebbers zullen smullen van de sfeer, de gameplay en van het uitgebreide online gedeelte. Het zal nog wel even duren eer de game gaat vervelen. Een paar kleine kritiekpunten zijn de velen ballen op het houtwerk en de slecht lijkende Eredivisiespelers.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • audiovisueel erg goed
 • controle over de bal
 • gameplay verveelt niet
 • talloze nieuwe modi
 • Minpunten
 • Te veel schoten die op de paal of lat eindigen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ik vind WOW toch al niet zo leuk, en het kost te veel geld!

 • Ik heb me al opgegeven :)

 • Ik hoef helemaal geen WoW beta, ik wil de Guild Wars 2 beta!

 • Rekken en rekken.. dit spel is al lang en breed klaar.

  Maar ja mensen blijven betalen en doorspelen. :')  Sneu dat mensen blizzard niet door lijken te hebben wat dit betreft.  Maar goed ik zeg het wel vaker.. WoW is de mcdonalds van de MMORPG's. • ff opgegeven :)

 • ik vind WOW toch al niet zo leuk, en het kost te veel geld!  Kan als ik zo'n opmerking zie het niet laten om te reageren :P 1 keer per maand een nieuwe game voor een console kopen kost 4 keer zoveel. En voor 13 euro per maand krijg je heel wat meer uren game dan voor 60 euro 15 uur, 4 euro per uur tegen 13 euro per maand.  Maar goed los daarvan speel ik ook geen WoW meer, toch kon ik het niet laten om me even in te schrijven. Niet geschoten is altijd mis.


 • Al die mensen die zeggen dat WoW te veel geld kost, die weten niet waar ze het over hebben. Voor het geld dat je normaal een game koopt, kun je 6 maanden World of Warcraft spelen. En aangezien best veel mensen in zes maanden tijd meerdere games kopen, is de prijs van WoW alles behalve duur.  Persoonlijk speel ik het niet, want ik heb er de tijd niet voor. Heb wel een private server personage via bepaalde site.

 • @pixsol: ik koop niet 1 keer per maand een game dus…

  @Spam Fischer: ja, maar als je het een paar jaar door speelt… dan kost het toch behoorlijk veel + al die andere games!

 • Als ik nou WoW speelde, had ik me ingeschreven, maar ik heb d'r gewoon geen tijd voor. :P

 • Wat ik gelezen heb is de expansion weer wat casualer gemaakt dan de vorige \"delen\" van WoW. Zo kan iedereen iedere dungeon zien (dan heb je wel 10-man nodig om alles te zien). Ik kan het jammer genoeg niet meer spelen omdat deze game mij RSI heeft bezorgd maar het is zeker een leuke expansion (zeker met de nieuwe class).

 • @dutchdude: Het spel is niet af, als ze het nu uit zouden brengen zou het net zo'n ramp als AoC worden. En wat heeft doorbetalen met de expansion te maken? Als ze hem helemaal niet zouden uitbrengen zouden mensen nogsteeds per maand betalen, als hij uit is betalen mensen nog steeds per maand.  En mcDonalds van MMO's? In die vergelijking zijn alle andere restaurants dus gewoon prutsers? Blizzard is gewoon het neusje van de zalm bij elke game die ze uitbrengen, dat zijn er dus niet veel maar ze waren allemaal top!  @keffra: Je speelt vaak geen andere games als je een goede MMO als WoW hebt.  Ik doe niet aan beta's, te veel bugs en stress tests met een hoop lag. En als de beta is afgelopen kun je nog een keer je character levelen bij de officiële release. Ik wacht wel op de officiele release, hopelijk gaat die beta een beetje snel want kan echt niet wachten op siege combat en nog eens 10 levels avontuur :P.
 • Aan de ene kant wil ik nog wel WoW gaan spelen maar ik denk dat over 2 jaar er een nieuwe gigantische MMORPG uitkomt.

 • al in geschreven:)

 • Ik heb hier niet zoveel tijd voor. Ik heb het wel gespeeld en een leuke tijd gehad.  @dutchdude: Je praat onzin. WoW is helemaal niet klaar. Er komen maandelijks updates uit en de tweede uitbreiding komt is binnenkort als beta beschikbaar. Misschien wat beter het nieuwsartikel lezen voordat je reageert.

 • WoW lijkt me erg vet, maar speel simpelweg te veel andere games. Wel leuke acties altijd die beta's.

 • geef mij maar guild wars 2!!!>.

 • Vergeet niet dat je wel een actieve account nodig heb om je in te schrijven.  Q: Who is eligible for the Wrath of the Lich King Beta opt-in?

  A: Any player who has both an active World of Warcraft subscription and World of Warcraft: The Burning Crusade is eligible to opt in to the beta at (https://www.worldofwarcraft.com/account/beta-opt-in.html / https://www.wow-europe.com/account/beta-opt-in.html). The account must be active when the beta starts in order to be eligible to receive an invitation.

 • Doe ik toch maar niet. Hoewel ik na de Mr. T. reclame wel weer zin krijg in wat WoWen.

 • Ik heb zo'n gevoel dat wow toch niet aan de nieuwe verwachtingen gaat voldoen, maar dat het meer bij de oude stijl blijft.

  De graphics mogen nu echt eens beter worden bewerkt.

 • Altijd fijn een bèta, maar persoonlijk ben ik niet zo'n fan van World of Warcraft (shock!).

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren