1. Saints Row 2 (PS3)

Saints Row 2 (PS3)

Wat zou jij doen als je na een hevige explosie gedurende vijftien jaar in coma hebt gelegen en wakker word naast een vreemde die je zijn diensten aanbied? Ontsnappen uit de gevangenis en vervolgens in een stad terugkeren die in de verste verte niet lijkt op jouw eigen Stillwater. Vervolgens jezelf getraumatiseerd opsluiten en wekenlang als kluizenaar leven, een zelfmoordpoging wagen op de drukke snelwegen om de stad heen of je persoonlijke gegevens veranderen en hopeloos de stad ontvluchtten. Vast iets in die richting, maar in Saints Row 2 zin je op wraak!

Er moet dan ook veel zijn gebeurd voordat er een gruwelijke moordaanslag op jouw personage wordt gepleegd. In deel één speelde je met wapens, maakte je korte metten met rivaliserende gangs en veroorzaakte je totale chaos, met als platform voor dit alles Stillwater. Menig mens zou zijn lesje hebben geleerd en dankbaar zijn dat zijn ziel niet aan magere Hein is geschonken, jijzelf wil echter niks liever dan de macht terugpakken in het ‘nieuwe’ Stillwater.

Een nogal voorspelbaar concept, dat wél veel beter is uitgewerkt dan in het eerste deel. Het is weliswaar nog altijd het onrealistisch ombrengen van mensen en het smerige klusjes doen voor humoristische personen, maar dit keer wordt het verhaal beter in beeld gebracht en gaat het hand in hand met de gestoorde actie. Uiteindelijk komt het op het ‘jij neemt er één van mij, ik twee van jou’ principe neer, je zult dan ook wel wat dierbare personen verliezen gedurende de game. Dat zet jij dan natuurlijk weer recht met de meest bizarre wraakacties, zoals het zetten van radioactieve tatoeages en het vernietigen van complete gebouwen.

Dat alles in naam van de Saints, de paarsgeklede gang die volledig aanpasbaar is naar jouw wensen. Jij, als leider, en de Saints willen dan ook niks liever dan de volledige macht in Stillwater. Er staan echter vier grote obstakels in de weg, drie gangs en één ongelooflijk groot bedrijf maken de dienst uit en dwingen je ertoe een helse oorlog uit te lokken. Omdat elke gang totaal anders is ingesteld, valt de verhaallijn misschien niet helemaal goed in elkaar. Wel is er veel variatie en komt het verhaal duidelijk over, omdat elke missie weer nieuwe ervaringen meebrengt.

Om missies te kunnen spelen is het echter wel noodzakelijk dat er verschillende activiteiten worden gedaan. Alles draait namelijk om de nieuwe respectmeter. Er zijn talloze activiteiten te vinden in Stillwater, die weliswaar niet allemaal even leuk zijn, maar vaak wel een humoristische sfeer neerzetten. Er lopen namelijk heel wat mensen rond in Stillwater die jouw hulp kunnen gebruiken bij het vervuilen van de wijk met een mestkar, het martelen van herriemakers en het verzamelen van hoertjes voor een pas geopend bordeel. Als beloning wordt er een flinke boost gegeven aan je respectmeter. Ook is er een stijlmeter, die op zijn beurt weer groeit als jij je goed verdiept in de mode en de hipste kledingswaren aan je collectie toevoegt of als je je huis omtovert in een waar paleis voor pooiers.

De mogelijkheden zijn eindeloos. De stad bruist en de soundtrack voldoet ook aan de eisen. Radiostations imponeren met hun talkshows en de muziek draagt goed bij aan het sfeertje in Stillwater. Helaas doen de graphics en de vele bugs dat niet. Het spel draait nagenoeg op de oude engine en het rijden tegen een onzichtbaar voorwerp, het vastzitten in een ruimte of de pop-up komt akelig veel voor en is soms aardig frustrerend. In de online coöp komt dit nog vaker voor, maar dat weerhoudt je er niet van om samen de stad onveilig te maken zonder enige sprake van Lagg. Het is gewoon heerlijk om iemand met een lantaarnpaal voor zijn hoofd te slaan of met een shockgun iemand bewusteloos te schieten. Daar draait Saints Row 2 om, gewoon lekker aankloten. “So beware, dont mess with the Saints!".

Conclusie en beoordeling

Saints Row 2 onderscheid zich van andere spellen, omdat het een best realistisch verhaal kent, terwijl het spel zelf ongelofelijk humoristisch en onrealistisch is. In Stillwater valt er bijvoorbeeld genoeg aan te kloten en zijn er vele activiteiten en winkels te bezoeken. Er zijn ook wel wat minpuntjes als de graphics en een wisselvallige verhaallijn, maar dat weerhoudt mij er niet van deze game een 9+ te geven.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Eigen personage
 • Boeiend verhaal...
 • Stillwater leeft
 • Genoeg te doen
 • Humor
 • Coöp
 • Minpunten
 • Bugs
 • dat niet erg vloeiend loopt
 • Graphics ietwat veroudert

Dit artikel delen

Over de auteur

Mad

Reacties

 • leuk voor de Xbox 360 bezitters

 • Ik heb het nooit iets gevonden, SoulCalibur. Wel vet voor de fans dat ze dit beschikbaar stellen.

 • Goed gelukt dus. Tegen mijn verwachtingen in, maar dit wordt wel vet!

 • Zoals Steen zou zeggen: deze game krijgt van mij.. VIJF krentenkoeksteentjes!

 • Moest deze eerder uitgekomen zijn, had ik hem aangeschaft om men honger te stillen. Maar nu de real deal er bijna is, wacht ik wel even. Die heeft tenminste online modus! :D

 • Ik beleef er veel plezier aan jammer dat je niet online kan maar dat is ook geen must.

 • vet! Soul Calibur is echt het beste vechtspel ooit :D

 • Wat vega 05 zegt wacht ik ook nog even voor de nieuwe soulcalibur… Heb je toch wat meer mogelijkheden.. Maar wel vet dat ze deze uitbrengen als arcade..

 • Voorheen heette het Soul Blade/Soul Eden, jammer dat ze de naam Soulcaliber hebben gedaan.

 • Toch leuk om je stats. te zien op verschillende leaderboards.

  Hij is vandaag de dag nog net zo verslavend als ten tijden dat ie voor de Dreamcast op de markt kwam.

 • tof man :D

 • Ten eerste is het erg jammer dat er geen online multiplayer mogelijkheid is toegevoegd.

  Jammer idd maar logisch.

  Zelfs nu ondanks de verouderde graphics, is SC nog zo goed dat hij waarschijnlijk aan die prijs verkopen van SCIV had weggepikt als je met deze ook online kon.

  Hetzelfde geldt voor de mission mode. Een spel van deze prijs dat je letterlijk uren zou bezighouden met z'n missies is gewoon te veel concurrentie voor de eigen sequel van eind deze maand.  Het is trouwens geen port van de Arcade-versie denk ik, die was behoorlijk minder mooi dan de DC-versie meen ik me te herinneren, want die draaide nog op hetzelfde arcadebord als Tekken 3.

  Mooi voor een PS1 maar bijlange niet voldoende voor de DC. Bovendien heb je behalve de missies wel degelijk alle andere opties en het menu van de DC-versie.  Ik hoop voornamelijk dat dit een trend zou kunnen zetten om na Ikaruga en SC nog meer Dreamcast-games op XBL of PSN te krijgen. Skies of Arcadie en Grandia II come to mind …  @ Tenshu : Het was Soul blade of Soul Edge op PS1 (naargelang het continent) en dat was de voorloper van dit game.
 • Een supervette game dus.

 • Super dus. Erg leuk voor de Xbox 360 bezitters.

 • die moet ik zeker nog halen :)

 • kan niet wachten wannneer deel 4 uit komt (30 juli BIJNA :D)  Maar het is toch los van elkaar ''Soul Calibur''

 • @ pore  Hoewel ik dat ook heel lang dacht, is dat niet waar. Soulcalibur schrijf je echt aan elkaar.

 • @Youri D: Het eerste deel heet volgens mij toch echt Soul Calibur, vernoemd naar het heildige zwaard, waarna de latere delen Soulcalibur II, Soulcalibur III en Soulcalibur IV heetten… Helemaal 100% zeker weet ik het echter niet. Zal nog eens ff googlen…  Samen met het destijds nog te verschijnen MSR en Shenmue was Soul Calibur voor mij de reden een Dreamcast aan te schaffen na hem een dag te hebben gehuurd bij de videotheek. Ik werd aan de kassa van de gameshop nog uitgelachen door een gast achter me omdat ik zo dom was niet te wachten op de PlayStation 2… Achteraf heb ik toch heel wat meer uurtjes en ook mooiere uurtjes met mijn Dreamcast dan met mijn PS2 doorgebracht…

 • Googledegoogle: Soul Calibur of Soulcalibur… Niet echt duidelijk. Volgens mij ook niet bij Namco zelf. Zo is op veel plaatsen SOULCALIBUR in hoofdletters te vinden. Op de rand van de CD staat SoulCalibur met een hoofdletter in het midden. Op de achterkant van het US-hoesje staat info over de game waarin men meerdere malen Soul Calibur met een spatie typt. Daarnaast is het logo aan elkaar geschreven met een hoofdletter in het midden, dus SoulCalibur…  Wellicht is er dus ook verschil tussen de US, EU en JP versies?

 • Gister stond die al in mij download lijst. Ik ben er alleen nog niet aan toe gekomen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren