1. Soulcalibur IV (X360)

Soulcalibur IV (X360)

Al jaren woekert de strijd om de Soul Blades voort, maar de strijd lijkt op een eind te komen. Nightmare, de maker van de Soul Blades, is namelijk herrezen en daagt Siegfried uit voor het ultieme Soul Calibur-gevecht, maar zij hadden niet gerekend op nog meer concurrentie. Vanuit het grote heelal zijn Yoda en Darth Vader’s Secret Apprentice gekomen. Zij zullen strijden voor de Soul Blades in het ultieme gevecht: ‘Let the Force be with You!’

Ik begin bij het belangrijkste: de singleplayer, die is ongelooflijk uitgebreid. Er zijn zes modi, de belangrijkste ervan zou de Story Mode moeten zijn en jammergenoeg gaat een van de belangrijkste dingen al fout bij deze game. De Story Mode draait namelijk maar om vijf Stages en dit is echt te kort voor een vecht game van deze klasse. In de Story Mode ga je de vijf Stages af en aan het einde van de Stage krijg je dan een eindbaas, op zich vermaakt dit prima maar als je eerst een serie vijanden moet verslaan en dan pas het leuke gevecht krijgt wordt dit er vervelend en langdurig en dan mogen we misschien wel blij zijn dat de Story Mode niet te lang duurt.

De tweede modus waar ik het graag over wil hebben is de Arcade Mode. Dit is de standaard modus die eigenlijk wel in elke game zit. In deze game is hij erg goed uitgewerkt met spannende gevechten en een goede speelduur. Het gaat om acht gevechten die allemaal tegen andere tegenstanders zijn die van een lekker hoge moeilijkheidsgraad zijn en waar je een heerlijke kluif aan zal hebben. Als je een personage tegenkomt dat je nog niet hebt vrijgespeeld zal hij na het gevecht ook vrijgespeeld zijn. Een parodie hierop is natuurlijk de Versus mode, dit is gewoon een gevecht tegen de computer of tegen een vriend (over de multiplayer later wat), de enige speciale mogelijkheid in de Versus Modus is de Special Versus modus, waarin je met (vernielbare) uitrusting en wapens met effect kan spelen.

Nu de laatste twee modi, Training en Tower of the Lost Souls. De Training is geen bijzondere modus, het is gewoon een modus waarin je kan oefenen met combo’s en aanvallen van de tegenstanders. De modus die echt bijzonder is, is de Tower of the Lost Souls. In deze modus kun je zestig

verdiepingen omhoog vechten naar de top van de Tower. Je krijgt eerst een paar ‘regular’ vijanden voor je kiezen en na het bevechten van deze vijanden krijg je een eindbaas tegenover je. De gevechten worden verdeeld in ongeveer twee à vijf delen en in elk deel komen dan twee à vijf vijanden voor. Doordat bijvoorbeeld je verloren HP bewaart blijft in al die delen (na een verdieping ben je weer springlevend) komt er een lekker hoge moeilijkheidsgraad in deze modus. Je kan per Stage vaak ook meerdere personages kiezen waartussen je kan wisselen onder gevechten. Er zijn twee mogelijkheden, je kan naar boven vechten en naar beneden (pas vanaf niveau 20 van het naar boven vechten). Veel verschil zit er eigenlijk niet tussen de twee opties, behalve dat je de vijanden in een andere volgorde voor je kiezen krijgt.

De gameplay van Soul Calibur IV is dus goed, maar dan moeten de standaard dingen ook goed zijn. Eerst even over de graphics: de graphics zijn echt prachtig, ben je aan het vechten dan is het eerste wat opvalt hoe mooi de omgeving is en hoeveel detail er in de omgeving zit. Eigenlijk heb ik niks te zeggen over de graphics buiten dat ze oogverblindend mooi zijn. Dan de physics: de physics zijn ook erg goed, de personages vallen, vechten en verdedigen erg realistisch en dit is maar goed ook want bij menig vechtgame is dit niet het geval. Ook over de physics heb ik niks meer te zeggen dan dat ze erg goed zijn.

Soul Calibur staat er onder andere om bekend dat er erg veel personages in de games zitten en ook in het vierde deel is dit niet anders. De game biedt 29 personages, exclusief je eigengemaakte personages. De game biedt hele nieuwe personages zoals Yoda en Darth Vader’s Secret Apprentice, maar natuurlijk ook oude bekenden als Siegfried en Nightmare. Dan over naar het eigen personage maken, daarin heb je twee mogelijkheden: je eigen personage helemaal zelf maken of een bestaand personage aanpassen. Beide zijn er goed uitgewerkt en hebben vele mogelijkheden, zo zul je als je je eigen personage bouwt zijn speciale aanvallen kunnen kiezen en de uitrusting kunnen aanpassen in de optie voor het aanpassen van een bestaand personage, verder zul je zelf moeten ontdekken hoe de Character Creation werkt alleen heb ik daarop wel een puntje van kritiek. Namelijk dat de Character Creation erg onduidelijk uitgelegd wordt, sterker nog, er is helemaal geen uitleg waardoor het wel erg moeilijk is om een leuk personage neer te zetten.

Dan wil ik nog een beetje achtergrondinformatie van het spel vertellen zoals arena’s, achievements en de Star Wars personages. Eerst dus de arena’s, de arena’s zijn met ongelooflijk detail uitgewerkt en zien er qua grafischheid echt prachtig uit. Ook zijn erg ruim genoeg arena’s voor een topgame als Soul Calibur IV. De achievements zijn in deze game te behalen door het uitvoeren van opdrachten van onder gevechten in onder andere de Arcade Mode en de Story Mode. Eerst worde ze aangegeven in cryptische aanwijzingen en lukt het je dan nog niet dan zal er letterlijk staan wat je moet doen. Er zijn lekker veel personages en andere bijzondere dingen vrij te spelen, waardoor de speelduur nog meer verlengt wordt. Wel een minpunt zijn de exclusieve Star Wars personages. Op de XBOX 360 is dit Yoda en op de Playstation 3 is dit Darth Vader, veel mensen zullen zich het ultieme Star Wars gevecht hebben voorgesteld, maar dit feestje gaat dus niet door. Alleen het verhaal dan nog, het verhaal is niet bijzonder en is voor Soul Calibur leken onbegrijpelijk, maar dit is verder niet een vreselijk groot punt aangezien het bij een vechtgame vooral gaat om de gameplay.

Als allerlaatste het enige nog nooit vertoonde in een Soul Calibur game, dit is Online Versus Mode Multiplayer. De online multiplayer verschilt niet van de offline multiplayer, het is een één tegen één gevecht waarin je tegen elkaar strijdt in plaats van de computer, de multiplayer is gewoon goed en als je buitenom cheaters rekent, zal je een geweldige tijd hebben met de multiplayer van Soul Calibur IV.

Conclusie en beoordeling

Soul Calibur IV is een vechtgame van grote kwaliteit, de game is grafisch een diamantje waar je uren naar kunt kijken. De singleplayer heeft zoveel modi dat de gameplay je uren zoet houdt en tel daar nog eens de unlockables bij op dan heb je een game die evenveel speelduur biedt als de gemiddelde RPG. Verder kan ik nog een waslijst aan dingen opnoemen die Soul Calibur IV bijzonder maken, zoals bijvoorbeeld de prachtige physics, de leuke Star Wars personages, de multiplayer en de Character Creation maken Soul Calibur IV tot een game waar Tekken voor moet buigen!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Tower of the Lost Souls
 • Character Creation....
 • Star Wars personages.....
 • Singleplayer
 • Multiplayer
 • Veel Modi
 • Graphics & Physics
 • Unlockables
 • Minpunten
 • Story Mode
 • die een beetje onduidelijk is
 • met exclusives

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Gave game! In de gaten houden tot ie afgeprijsd is :)

 • vet! waarom doen jullie geen videorecensies meer? :o

 • -_- Waarom een videorecensie over een game die al op 2 platformen eerder verschenen is? Kijk uit je doppen en je ziet de afgelopen meer dan zat videorecensies ;).  Ik twijfel echt heel erg over de eventuele aanschaf van deze game. Misschien toch maar eens proberen…

 • @ WiiZzhole  Ja dat is waar, maar van Battlefield is ook geen videorecensie gekomen en daar had je het wel van verwacht. En ik wacht ook met deze game tot hij wat goedkoper wordt alleen dan voor de PS3 ;)!

 • sander heeft gelijk. de videorecensies waren vet

 • Videorecensies komen er zeker weer meer aan. Van UT hadden we misschien niet gedaan omdat ie al op 2 platformen uit was, maar Battlefield inderdaad wel. Probleem was dat de camera weg was, toen die opgenomen moest worden. We hebben het wel geprobeerd, maar videorecensies maken zonder camera zijn toch niet zo leuk ;)

 • wanneer die wat goedkoper zeker halen voor de online modus!

 • Ik hoop dat er ook nog een demo uitkomt!

 • Nou als ik zo eens lees, dan is dit dus absoluut geen spel voor mij.

 • Monsterkill!

 • Ik ga het straks kopen..

 • heb hem net gekocht en ga strx ff gamen!

 • @Youri D  Je had allemaal foto's moeten maken en dan een stop-motion recensie maken! Das best wel origineel, komen jullie misschien nog wel in het Guinnes World Record Book. :D

 • Had voor mij niet meer gehoeven maar leuk voor diegenen die 'm wel wilden.

 • kwil em ook :( maar mun giropas is geblockt door un vriend van muh -.-' lang verhaal, maja ga dit weekend eerst maar is feesten die game komt volgende week wel of die week daarop, Tijd zat =)

 • Helaas is Xbox Live Gold wel verplicht om alles uit dit spel te kunnen halen, want dit spel kopen voor enkel de singleplayer? Nee.

 • Misschien een erg stomme vraag, maar kun je split-screen online spelen met z'n 2-en of alleen tegen elkaar?  EDIT: Laat maar, Info onderaan nu goed gelezen

 • ik ga hem denk ik morgen of vandaag nog halen wnt deze moet cker in mijn collectie komen :D

 • Videorecensie zijn vet zodat je niet hoeft te lezen :P

 • De multiplayer game volgens sommige, maar ik geef toch een voorkeur aan Halo 3. :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren