1. Trackmania Nations Forever (PC)

Trackmania Nations Forever (PC)

Ik vind mezelf een echte Hollander. Ik kom na vakantie in het buitenland graag weer thuis, hou van de Nederlandse cultuur en ben trots op het land. Dit is opzich al een reden om Trackmania eens te spelen, het spel is namelijk gratis, en dit is iets wat wij Hollanders graag horen. Maar kan zo`n gratis racespel nou eigenlijk wel goed zijn? Is het geen afgeraffeld, kort en lelijk reclamespelletje voor de betaalde versie? Ten eerste moet hier ondersheid tussen worden gemaakt. Trackmania Nations Forever is namelijk de opvolger van de gewone Trackmania Nations. Trackmania United Forever is de grote, betaalde broer van het spel. En ik ben dus aan de gang gegaan met de gratis, downloadbare versie.

Zoals de naam al doet vermoeden gaat het in Trackmania allemaal om de tracks, de banen dus. Ten eerste heb je het solo gedeelte. Hierin race je op verschillende banen en is het de bedoeling dat je steeds een medailletijd verslaat. De bronzen en zilveren medailles zijn niet zo moeilijk, maar in de latere banen zul je echt wel je best moeten doen om de gouden medaille te verslaan. Ik heb het solo gedeelte nog niet voltooid maar een echt einde heeft het spel ook niet. Je moet gewoon zo hoog mogelijk op de wereldranglijst komen te staan. Maar met alleen de solo kom je daar niet, je hebt namelijk ook nog de online multiplayer. Met bijna 2 miljoen geregistreerde spelers zijn er altijd wel gevulde servers te vinden. De meest gespeelde modus is time attack. Hierin kom je steeds op een andere baan terecht en moet je binnen de tijd een zo laag mogelijke tijd voor die baan neerzetten. Hoe hoger je eindigt, hoe meer punten je krijgt en hoe meer je stijgt op de wereldranglijst.

Zoals ik al zei gaat het in de game allemaal om de banen. Er zijn superveel verschillende banen. Je hebt de normale en “saaie” banen waarin je gewoon over een weg rijdt met wat bochten erin en wat obstakels zoals palen in het midden, maar je hebt ook de meest onrealistische banen waarin je loopings en andere acrobatische creaties moet trotseren. Je hebt banen waarin je meteen ziet waar je heen moet, maar je hebt ook banen waarin je goed op de grote richtingaanwijzers moet letten en waarin je letterlijk moet zoeken naar de checkpoints. Je hebt banen op de grond, maar je hebt ook banen die zich op zeer grote hoogte bevinden. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar ik denk dat mijn punt duidelijk is. De banen in Trackmania Nations Forever zijn gewoon supervet. In de multiplayer race je ook niet alleen op de banen die door Nadeo zijn gemaakt, maar ook op de banen van anderen. Er zit namelijk een banen editor in de game waarin je zelf je eigen banen kan maken. Ik heb dit nog niet veel gedaan omdat ik me meer heb bezig gehouden met het racen en mijn creativiteit dat ook niet toelaat maar ik kan me voorstellen dat sommige mensen het echt superleuk vinden om hun eigen banen te maken.

Een ander belangrijk punt in een racespel zijn de auto`s. In Trackmania zijn die echter minder belangrijk. Iedereen is gewoon even snel en je racet in formule 1`achtige wagentjes. Je kunt ook niet met andere auto`s botsen wat de game alleen maar ten goede komt omdat hij er sneller van wordt. Dit is ook een goed punt van TNF. Het is een lekkere snelle racegame. In de solo en multiplayer modus kun je op elk moment op enter of backspace drukken waardoor je weer begint bij het vorige checkpoint of bij het begin (de tijd blijft hierin natuurlijk wel lopen waardoor je geen geweldige score meer zult neerzetten). Op de meeste banen vind je ook overal turbo gedeeltes waardoor je gelanceerd word en soms hoge sprongen maakt. Voor mensen die van realistische racegames houden is TNF dus misschien ook geen leuk spel omdat het soms wel erg over de top is. Maar ik heb me er tijdens het spelen niet aan geërgerd. Wat Nadeo ook goed gedaan heeft is de gameplay. Die hebben ze gewoon lekker simpel gehouden wat de snelheid van het spel ook weer ten goede komt.

Wat we dan nog moeten bespreken is het visuele gedeelte. Want kan zo`n gratis spel zich wel een mooi uiterlijk permiteren? Ja, dit kan het zeker. TNF doet namelijk weinig onder voor betaalde racegames op de pc van dit moment. Mijn pc (Dell Dimension 5100) gaat alweer wat jaartjes mee maar toch speel ik het spel zonder moeite op de hoogste resolutie. De banen en auto`s zien er scherp uit en de framerate vertoont weinig problemen. Wel had het buiten de banen iets aangekleder mogen zijn maar over het algemeen ziet de game er gewoon goed uit.

Zijn er dan helemaal geen minpunten? Natuurlijk wel, maar niet echt hele erge. De multiplayer vertoont soms wat zwakheden. Zo lijkt het alsof je tegenstanders continu lag hebben omdat ze maar een beetje over de baan stotteren en soms verdwijnen ze even in het asfalt om er vervolgens weer uit te springen. Ook heb ik zelf een paar keer gehad dat het niet helemaal lekker liep en dat bijvoorbeeld de eindstand of het begin van de race wel erg lang op zich liet wachten. Het zeer beperkte auto aanbod heb ik al besproken. Dit kun je ook als minpunt bestempelen. Voor de realistische gamer zal dit ook geen geschikt spel zijn.

De conclusie die je hieruit dus kunt trekken is dat Trackmania Nations Forever een erg goede racegame is. Ondanks dat het gratis is had het met wat kleine verbeteringen net zo goed een betaalde racegame kunnen zijn en ik zie daarom ook niet in waarom ik de betaalde versie zou moeten gaan spelen. Met de solo modus ben je wel even zoet en op multiplayer gebied valt er ook genoeg te doen waardoor de speelduur van de game ook lang is. Download het spel dus gewoon een keer, je zult er zeker geen spijt van krijgen.

Conclusie en beoordeling

Trackmania Nations Forever is zeker voor een gratis game een erg goede racegame geworden. In het begin was ik bang dat het een afgeraffeld reclamespelletje zou worden maar niets blijkt minder waar. Het spel ziet er goed uit, de banen zijn erg vet, de gameplay is lekker simpel gehouden en ik vermaak me er nu al uren mee. De kleine minpunten vallen hierbij in het niet. Misschien hadden ze iets meer met de auto`s kunnen doen en had de multiplayer nog iets beter kunnen lopen maar dit spel verdient gewoon een dikke 8+.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Gratis
 • Lekkere snelle racegame
 • Vette banen en een banen editor
 • Simpele gameplay
 • Visueel ziet het er goed uit
 • Lange speelduur
 • Minpunten
 • Weinig auto mogelijkheden
 • Niet geschikt voor de realistische gamer
 • Multiplayer vertoont soms wat problemen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nog niet eens zo slecht als ik verwachtte! Button bashen kan best lawl zijn, maar ik heb geen zin om te proberen onmenselijke prestaties te behalen. Dat deed ik op de 100 meter sprint in Sydney 2000 voor de PS1, maar die tijd is intussen wel voorbij :P.

 • ziet er wel sport wel uit!

 • Kan slechter maar uiteindelijk is er inhoudelijk niks veranderd met de olypische spelen van 1996 :) jammer.

 • Leuk voor de liefhebbers! Dus niet voor mij :P.

 • zou het wel eens willen proberen :D

 • Niks voor mij:P

  6.5 is het meer dan waard.

 • lijkt mij echt niks

 • Geef mij maar Mario & Sonic op de Olympische Spelen. Dat is veel realistischer te spelen.

 • Altijd leuk zo'n button basher;)

  Na een tijdje krijg je wel lamme vingers maar altijd leuk tijdens het indrinken;)

 • dit lijkt me zo saai -_-

 • Ik vond het vorige Olympische spelen-spel wel vermakelijk, heb toch best veel gedaan bij een vriend. Deze lijkt me ook wel leuk.

 • ziet er me echt saaaaai uit!

 • You like it or you don't. En het mooiste van alles: je kunt online en daardoor je headset gebruiken. Mensen die de oude versie hebben kunnen zich wel een voorstelling maken wat voor geluiden je allemaal gaat horen tijdens de 100 meter sprint… hahaha Schreeuwen, pijn aan de arm en veel getik…  Ik vind het weer schitterend. Met wat vrienden op de ps2 compleet blauw gespeeld jaren geleden. Nu weer opnieuw, alleen nu online. Dat bashen valt trouwens best mee. Veel onderdelen zijn wat relax en bv zwemmen hoef je niet voluit te bashen om die balk vol te krijgen. (de meeste doen dit echter wel)

  Mijn oordeel: als je sport leuk vind en beetje competitiegevoel hebt moet je deze gewoon ff halen.

 • Wat een rotgame. Wat Ronvdb zegt klopt dan weer wel, maar ik ga hier m'n geld niet echt aan besteden.

 • Hmm.. button bashen.. in Mario Party was ik er wel goed in, maar het is nou niet iets om een game voor te kopen :P

 • Weer een spel waar van je spierpijn in je handen krijgt!

 • Toch altijd jammer dat deze games slecht scoren. Deze games kunnen potentie hebben als elke sport gewoon goed word uit gewerkt. Zie het als game-developers als het maken van bijv. een mini Pro Evolution Soccer of mini Top Spin per onderdeel.

 • Zo'n cijfer had ik al verwacht.

 • Ik vermaak me er toch wel kostelijk mee vooral met een paar vrienden op de bank.

 • Haha zo'n flauwe game… Waarom hebben jullie deze eigenlijk gereviewd? 'T is toch niet een game waar iemand naar uitkeek?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren