1. UNO (XBLA)

UNO (XBLA)

Het kaart-spelletje pesten, wie heeft dat nou niet gespeeld? Waarschijnlijk is het een van de meest gespeelde kaart-spelletjes in Nederland. UNO is een variant op pesten en werd in 1971 ontwikkeld door ene Merle Robbins, zodat er geen verwarring meer kon bestaan over de regels. (Je kent het wel: is een acht nou dat de volgende de beurt moet overslaan, of mag je dan zelf nog een keer?) De rechten van UNO zijn 10 jaar later verkocht aan Mattel en die hebben ondertussen al meer dan 150 miljoen van die kaart-spelletjes verkocht. Dat was dus genoeg reden voor ontwikkelaar Carbonated Games om het spel om te zetten naar een xbox live arcade spel. Maar zijn ze er in geslaagd om de sfeer over te brengen? Zit je nog steeds keihard te lachen als degene na je vier kaarten moet trekken?

Het verschil tussen pesten en UNO zit hem in de kaarten. In plaats van de traditionele “kleuren” harten, schoppen, klaveren en ruiten worden de echte kleuren rood, geel, blauw en groen gebruikt. De nummering gaat van 0 tot 9 en er zijn een aantal pestkaarten. Als je een “Draw two” opgooit, dan moet de volgende speler twee kaarten trekken, als je een “Skip” opgooit, dan moet de volgende speler een beurt overslaan en als je een “Reverse” opgooit, dan draait de speelrichting om. Als laatste heb je de “Wild” en de “Wild Draw Four”. Hierbij mag je de kleur kiezen die de volgende speler moet opgooien. En bij de laatste moet de volgende speler vier kaarten trekken. Als een speler uit is, dan krijgt hij de opgetelde score van alle kaarten, die nog bij de andere spelers in hun handen zit. Een een is een punt, een acht is acht punten, een pestkaart is twintig punten en een “Wild”-kaart vijftig. De gene die het eerst bij 250 (of de ingestelde limiet) is wint.

De pret van die spel zit hem niet in de single player. Tegen computers spelen gaat erg snel vervelen als je het spel en de regels eenmaal door hebt. De multiplayer is waar het allemaal om draait. Lokaal multiplayeren kan niet, omdat je dan te makkelijk in elkaars kaarten zou kunnen kijken. Dit gaat dus alleen over xbox live en dit werkt dan ook gewoon goed. De meeste spelers maken gebruik van hun headset, dus kun je ze uitlachen terwijl jij die “Wild Draw Four”-kaart neerlegt, of ze twee kaarten laten trekken omdat ze vergeten waren UNO te roepen, toen ze nog maar een kaart over hadden.

Naast traditioneel UNO kun je ook partner UNO spelen. Het werkt hetzelfde als normale UNO, maar je werkt samen met de persoon die recht tegenover je zit. Als er een iemand uit is, dan winnen de beide partners. En dan heb je nog house rules UNO, waarbij je zelf de regels kan aanpassen.

De animaties in UNO zijn netjes en de rustige muziek past goed bij het spel. Het uitdelen van de kaarten verloopt lekker rap, waardoor de snelheid van het spel er in blijft. Het enige wat de snelheid eruit haalt is het kiezen van een kleur bij een “Wild”-kaart. Er zit een soort pauze in, voordat je de kleur kan kiezen. Maar gelukkig hoef je dit niet al te vaak te doen.

Nu, zo'n twee-en-een-half jaar na de release zijn er drie theme-decks te downloaden voor UNO. Elk van deze decks voegt een of meer extra kaarten toe. De gratis 35th anniversary deck heeft bijvoorbeeld een 35 kaart. Hierop moet de volgende speler een 3 of een 5 leggen. Dit is leuk, maar voegt niet al te veel toe.

Conclusie en beoordeling

Als je je vermaakt met het kaart-spelletje pesten, dan is UNO een aanrader. En voor 400 punten (€5,-) mag je ook niet klagen voor wat je krijgt. Het is natuurlijk geen fantastische game, maar het doet precies wat je er van mag verwachten. De snelheid in het spel word er goed in gehouden door de rappe animaties. Al met al een spel om af en toe tussendoor te doen, want het gaat na ongeveer een uur wel een beetje vervelen.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Ouderwets pesten
 • Anderen uitlachen als je ze naait
 • Snelheid in gameplay...
 • Huisregels
 • Minpunten
 • Single player is saai
 • Uitgelachen worden als je genaaid wordt
 • die soms vertraagd word door het kiezen van een kleur
 • Verveeld na een tijdje

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik gok een add-on à la het toetsenbordje, waarmee het een Wii-mote wordt.

 • Ben benieuwd

 • laat me raden. Dingen gejat van Sony!  EDIT: Wat sony tot nu toe als eenigste heeft gejat zijn zeg maar de Archievements

 • ze moeten niet alles nadoen wat de concurrentie doet. maar ja we zullen het wel zien.

 • Ik voorspel de eerste details over de opvolger van de X360 wat die zoal aan game-ervaring moet gaan bieden.

 • Ze mogen nu is een keer met orginele dingen komen, want ik zie helemaal niks meer wat nu de Xbox360 uniek maakt.  En daar had IG het over een slappe aftreksel van de achievements systeem. Dit is dus een slappe aftreksel van de Wii-mote.

 • Het zal me benieuwen. Ik ken dat soort geblaat. Waarschijnlijk een paar games die iedereen al verwachtte.  @ JoeyNL en Easly : hartelijk dank voor dit grappig intermezzo, nu terug effe serieus misschien?

 • Ik denk een fusie met sony en nintendo..

 • Meestal menen ze het wel hoor bij Microsoft als ze zulke dingen claimen. Kijk naar de vorige paar E3's; voor mij waren Microsoft's aankondigingen het meest indrukwekkend.

 • Hmm, fantastische kopieën van spullen die door Nintendo en Sony gemaakt zijn, eerder.

 • @ Tenshu : het ding hoeft wat mij betreft niet uniek te zijn. Het biedt genoeg inhoud en genoeg exclusieve games die het toestel de moeite meer dan waard maken.  Waar de ene zit te wachten op Killzone 2, Little Big Planet (de enige die het voor mij persoonlijk doet), Resistance 2, Motorstorm 2 (misschien ook als hij uitgebreider is dan de vorige) en Gran Turismo 5 zal ik me waarschijnlijk van de 360-kant vermaken met Gears 2, Forza 3 (als hij komt), Fable 2, Too Human (als hij niet zuigt :-p), Alan Wake, Banjo en Infinite Undiscovery.  Leuke tijd om een gamer te zijn zou ik zo zeggen. lang geleden dat er nog zo'n evenwichtige games-concurrentie was.


 • ik denk een handheldachtig iets. IEts wat naast de 360 erbij komt. ZOdat je daar ook mee kan linken en al die shit..

 • shenmue pleasee…:( voor de 360??

 • @ JoeyNL en Easly : hartelijk dank voor dit grappig intermezzo, nu terug effe serieus misschien?  Het is speculatie, maar zou eventueel wel kunnen. De X360 (toen nog bekend als de Xenon) werd al vanaf 2003 ontwikkelt. De X360 zit nu in zijn derde levensjaar en ik sta dus niet raar te kijken dat de eerste details van de opvolger naar voren zullen komen.  De mensen die geloven dat de aankondiging een soort van Wii-mote is zijn gek. Er wordt duidelijk iets gezegd over game-changing en dat is zijn de functionaliteiten van een Wii-mote/SIXAXIS like remote op dit moment niet meer.  \"onzin modus\" Het allervetste zou natuurlijk zijn dat er iets van Virtual Reality wordt aangekondigd wat wel degelijk mooi is en allerlei vette toepassingen heeft. En niet zoals iets als de VR in de jaren 90\" :P  @Gemini, het is zo moeilijk om mijn naam correct te spellen?


 • Kom eerst maar eens met een Xdoos die niet kapot gaat. :') Mischien is dat wel de grote verassing!

 • Meestal zijn dit soort aankondigen een storm in een glas water.

  Table Tennis anyone ?!

 • Ach ja lekker hypen (Y)

 • @degenen die denken dat het een handheld zal zijn: Microsoft zal wel idioot zijn als ze willen proberen de DS naar de troon te steken en dat weten ze daar ook heel goed.

  En Microsoft ontwikkelt zelf ook voor de DS op dit moment, omdat het geen concurrentie is voor ze maar wel een markt die ze niet zelf hoeven te ondersteunen op hardware gebied (Nintendo schijnt het zelf al moeilijk genoeg te hebben zowel de DS als de Wii te ondersteunen).

 • Wie zei deze woorden nou eerder? Misschien een concurent? Ze moeten idd ook echt alles faken.

 • Ben benieuwd.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren