1. The Suffering

The Suffering

Dat het geen pretje is en ook niet hoort te zijn in een gevangenis, daar zijn we het allemaal over eens. Kleine cellen waar je met z'n tweeën in moet en niet eens meer Canal + kunt ontvangen. Deze mensen mogen echter nog van geluk spreken dat ze niet in Abbot op Carnate Island zitten. Hier komt Torque terecht wegens de moorden op zijn gezin. Zelf weet hij niet eens of hij die wel gepleegd heeft, maar de bewakers en andere gevangenen weten er alles van. Tijdens een ruzie in het celblok breekt de hel in Abbot los. Een aantal wezens slacht de gevangenen en bewakers af, maar jij komt met de schrik vrij uit je cel. Een angstaanjagend avontuur begint.

In tegenstelling tot de meeste horrorspellen kun je in The Suffering kiezen tussen twee verschillende camerastanden. Het spel is te spelen als firstperson shooter of als thirdperson adventure. Zelf koos ik er voor om de camera achter Torque te plaatsen om wat meer overzicht te hebben. Het spel wordt logischerwijs gekenmerkt door veelal donkere omgevingen. Geen wonder dat je dus uitgerust wordt met een (op batterijen werkende) zaklamp. Zorg dat je tijdens het spelen deze zuinig gebruikt, want zonder licht zie je echt bijna niks. Gelukkig is mij dit niet vaak overkomen, mede door het oog open te houden voor lichtknoppen. De sfeer bestaat daarnaast uit flashbacks of stemmen in je hoofd, die zo nu en dan voor de nodige schrikmomenten zorgen, die je proberen weer te geven wat er zich voor je opsluiting heeft plaatsgevonden. Zo kom je er dus langzamerhand achter wat je thuis wel en niet hebt uitgespookt.

Prison is hell

De angstaanjagende sfeer uit The Suffering wordt dus mede gevormd door de donkere omgevingen. Deze zou echter niet zo tof kunnen worden weergegeven als er geen schrikbarende wezens aanwezig zouden zijn. Gelukkig zitten deze volop in het spel en maken ze je het leven flink zuur. Van kleinere beesten die je bespringen en volspuiten met gif, halve doden die aan een touwtje aan de meur je gezicht bewerken tot gemuteerde gekken met vlijmscherpe messen aan toe. Uiteraard laat je niet met je sollen en bijt je flink van je af met een uitgebreid arsenaal aan wapens. De nodige shotguns, TNT stokken, granaten, Tommyguns en revolvers staan dan ook tot je beschikking. Wanneer je in gevecht bent met een groep monsters loopt er een meter vol. Zodra deze gevuld is kun je de insanity mode ingaan. Hierin neem je voor even de gedaante van een wezen aan en heb je zeer grote krachten. Helaas bezit je deze maar tijdelijk en gebruik je deze dus alleen wanneer het echt lastig wordt. Zorg er ook voor dat je weer ?normaal? wordt voordat diezelfde meter leeg is, anders zul je het met de dood bekopen.

Tijdens het avontuur blijk je niet de enige overlevende te zijn. Een handjevol niet-speelbare karakters bestaande uit celgenoten en bewakers kom je op je weg tegen. Terwijl je ze ontmoet gaan er twee stemmen door je hoofd, waarvan de een zegt waarom je hem door z?n kop zou moeten schieten terwijl de andere zegt waarom hij je eventueel zou kunnen helpen. Je begrijpt dus wel wat er met die gast is gebeurd die doodleuk TNT naar mijn kop smeet? Bedenk wel dat iedereen het gebouw uithelpen een ander einde oplevert dan wanneer je iedereen de kogel geeft.

The worst place on Earth

Om uit de gevangenis te ontsnappen zul je uiteraard de missies moeten doorlopen. Niet al te lastige puzzels zorgen ervoor dat het niet alleen maar rondknallen wordt. Zo zul je af en toe iets moeten verschuiven, ergens op klimmen of bepaalde dingen kapot moeten schieten voordat je verder kunt. Ook krijg je flashbacks te zien over wat er zich in de omstreden gevangenis in het heden en verleden heeft afgespeeld. Wanneer je een nieuw monster of locatie ontdekt verschijnt hiervan een document in een archief waarin je er alles over kunt lezen.

Conclusie en beoordeling

The Suffering is zonder twijfel een geweldig survival/horror avontuur. De omgevingen, de monsters, de wapens en de sfeer zorgen voor een flinke dosis spanning in het spel. Leuk is de interactie met andere karakters en voor de actie kun je eventueel in first person modus spelen. Een goed verhaal dat zich tijdens het avontuur ontwikkelt maakt het spel voor mij een zeer geslaagde ervaring en ik kan het dan ook iedereen die van een spannend avontuur vol actie houdt aanraden.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Angstaanjagend avontuur
 • Monsterlijke wezens
 • Keuze camerastand
 • Minpunten
 • NPC’s lopen soms in de weg
 • Handjevol soorten vijanden
 • Weinig variatie omgevingen
 • Moeilijk leesbare notities

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik heb gehoord dat de graphics niet al te goed waren, en dat van een handjevol wezens vind ik ook een beetje jammer. Als daar iets meer tijd ingestoken zou worden dan had het een stuk betere game geworden. Voor de rest lijkt me het wel een bruut spel.

 • hmmm… klinkt leuk maar ik vind die monsters er zo lomp uitzien  ik wacht wel op RE4

  deze zou toch eerst ook op de cube komen ckr gecancelled

 • Ik vind het er grafisch goed uitzien hoor…

 • nou ik vind het kut, beetje een doom 3 wannabee of heb ik het nou mis??

 • wo 8, maar niet echt mijn type spel :s

 • kweet niet hoe het spel is maar op de reklame is het toch zo afgrijselijk LELIJK!!!!!!!

 • nou geen doom 3 wannabee, hoor

  daarnaast is het spel niet echt eng, maar het heeft wel een goede sfeer en de monstervorm van torque is cool

 • lelijk spel…

 • het spel is absoluut niet lelijk, dat de game van Midway komt, betekend niet dat het meteen een slecht of lelijk spel is. Dit spel krijgt overal hoge cijfers (kijk maar eens op gamerankings.com). De game heeft aardige graphics, het bloed ziet er iig "echt" uit, ben het wel eens met deze review.

 • ik heb het spel het verhaal wat er achter zit is gewoon vet je kan ook zelf het einde bepalen je hebt alles zelf in de hand een voorbeeld je komt iemand tegen djou hulp nodig heeft dan hoor je een vrouwenstem zeggen dat je hem moet helpen en een andere stem hoor je Zeggen dat je hem moet afslachten dus het kan op 3 verschillende dingen eindigen en ver de graphics zien er goed uit en je zit vaak op het puntje van die stoel een dikke 888888888888

 • het is zeker geen slecht spel de grafieken zijn niet van de mooiste en het spel is nogal donker maar het bevat wel een zeker goede sfeer en de stemmen zijn geweldig die er in komen de music is geweldig zeker als je het aansluit op een 5.1 dolby versterker het eing min punt is dat het spel redelijk kort is ongeveer 9 uurtje heb ik erover gedaan om het uittespelen op normaal.

  Ik zou het iedereen zeker aanraden om eens te gaan huren als je zin het in goede shooter maar verwacht er niet meer van.

 • Ja ik zag em eerst ook voor 10 euro by de intertoys, maar nu is ie plots duurder.. kan dat kloppen?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren