1. Crysis (PC)

Crysis (PC)

Crysis, als je het wil spelen heb je een nogal zwaar systeem nodig. Maar is het de moeite waard?

Jij bent Nomad, een Amerikaanse soldaat van de US Special Forces. Amerikaanse onderzoekers hebben op het eiland Lingshan een schokkende ontdekking gedaan. Midden in een berg op het eiland bevindt zich een geavanceerd prehistorisch object.

Afhankelijk van de wapens die je kiest, doe je meer schade of mik je beter. Dit is echter niet het enige aspect dat jij als supersoldaat kunt aanpassen. Je bezit, zoals ik eerder al zei, ook over een nanosuit. Dit pak kan je inschakelen op vier verschillende standen. Zo kan het pak je tijdelijk onzichtbaar maken, extra bescherming of super kracht geven of tenslotte jouw benen extra hard laten werken in een 'speed modus'. Nu beschik je zelf over een flink arsenaal aan wapens. Daarnaast beschik je over een "uberkrachtig pak waar zelfs superman U tegen zou zeggen. Is het dan nog leuk om zulke krachten te hebben? Ja, want dat superpak zorgt er juist voor dat Crysis zich ook op basis van de gameplay weet te onderscheiden van de concurrentie!

Het verhaal

De Koreanen sluiten het eiland hermetisch af van de buitenwereld en nemen het in. De Amerikaanse onderzoekers sturen een noodsignaal naar de Amerikaanse regering.

Amerika besluit om de US Special Forces er naar toe te sturen. Hier begint het verhaal. In het begin van de game wordt je gedropt boven het eiland Lingshan en ga je op onderzoek uit met je teamgenoten. Al gauw gebeurt er iets schokkends. Aztec (een van je teamgenoten) wordt door iets of iemand vermoord. Vanaf dan is het echt oorlog en tijd op je nano-suit te gebruiken. Het nano-suit heeft verschillende opties: Maximale kracht, daarmee kan je muren inslaan, hoger springen en tegenstanders vastgrijpen en ver neergooien. Maximale bescherming, hierbij dient de energie balk van het nano-suit ook als levensbalk dus eigenlijk heb je da 200 hitpoints. Maximale snelheid, spreekt eigenlijk voor zich je bent supersnel. En last but not least: Ontzichbaarheid, superhandig om langs tegenstanders te sneaken en even dekking te zoeken zonder dat je beschoten wordt. Je team wordt steeds kleiner, omdat er veel teamgenoten worden vermoord. Er vindt een heuze oorlog plaats op het eiland tussen de Amerikanen en de Koreanen. Todat het prehistorische fossiel tot leven komt. Het is een soort ruimteschip. Je gaat de berg in en je komt generaal Kyong tegen, de leider van de Koreanen. Je vermoord hem en je gaat dieper de berg in.

Nu zit je in het ruimteschip. Het is een groot doolhof en er zweven allerlei aliens rond. Als je in de kern van het ruimteschip bent gekomen hoor je dat de aliens een invasie van plan zijn, erg cliché. Je weet uit het ruimteschip te ontsnappen. De aliens hebben het eiland bevroren en alleen jij overleeft het door je nano-suit. Je wordt uiteindelijk geevacueerd naar een vliegdekschip. Nu begint de laatste fase van het spel. De Amerikaanse regering heeft besloten een kernbom op het eiland te gooien en zo de aliens te doden, en dat gebeurt. Iedereen denkt dat de aliens dood zijn maar schijn bedriegt. Door de kernenergie van de bom zijn de aliens sterker geworden en kunnen ze nog meer units maken. Nu wordt het vliegdekschip aangevalllen. Een enorme alien verschijnt. Je verslaat de alien en maakt dat je wegkomt. Onderweg ontvang je een bericht van Prophet (de soldaat die ontvoerd was door de aliens) je besluit terug te keren naar het eiland om de aliens tegen te houden en Prophet te redden.

Ik wil toch nog even terugkomen op de ontzagwekkende graphics. Natuurlijk zijn graphics slechts de buitenkant, en bepaalt de binnenkant van een game of het leuk wordt of niet. Crysis' graphics zijn echter van een niveau dat bijna niet te evenaren is. Gezegd zou dus kunnen worden dat Crytek met de Cry Engine 2 een nieuwe standaard zal gaan zetten. De technologie achter de engine kan wel degelijk als vernieuwend beschouwd worden. Dingen dichtbij zullen vager worden wanneer je in de verte iets scherp wilt zien. Het fenomeen 'soft shadows' zal nu pas echt van de grond komen. Soft shadows houden in dat de schaduwen in real-time gegenereerd worden, en dus zeer voor realistische effecten zorgen. Schaduwen van objecten zullen echt identiek zijn aan hun bron. Wolken zullen 'volumetric' zijn, want inhoudt dat er niet slechts een paar textures horizontaal en verticaal geplaatst zullen zijn om de indruk van een 'volle' wolk te wekken, maar de wolken bestaan echt uit duizenden polygonen. Op deze manier zullen ze beïnvloedt worden door de lichtbron en zo ook schaduwen werpen. In samenwerking met de techniek 'Real-time Ambient Maps' zal Crysis voor een ongekende beleving zorgen op belichtingsgebied. De Real-time Ambient Maps-techniek is geprogrammeerd om niet teveel van de computer's kracht op te zuigen, zodat het geheel enorm vloeiend kan blijven lopen. Het is lastig om te beschrijven hoe mooi dit is, dus stel ik voor dat je de trailer nog eens bekijkt.

De multiplayer mode

Bij de multiplayer heb je 2 modes. Instant Action en Power Struggle. We beginnen bij de Power Struggle. in deze mode zit je bij andere spelers in een team (VS of Korea) en moet je proberen gebouwen in te nemen en kernwapens te maken. De Instant action mode is ieder voor zich. Geen respawn tijden maar gewoon lekker knallen. Overal liggen geweren en kogels. De regels zijn simpel: Wie het meest killt wint.

Dit was mijn allereerste recensie. Ik hoop dat jullie nu een beeld krijgen van Crysis voor de PC.

Conclusie en beoordeling

Crysis is echt een geweldige game met een goed verhaal. Je wordt echt in het verhaal gezogen en je geniet tot op de laaste kill. Een nadeel is natuurlijk: De zware systeemeisen, maar.. Als je een zwaar systeem hebt waar Crysis op draait heb je goud in handen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Veel verschillende wapens
 • Wapens customizen
 • Nano-suit
 • Minpunten
 • Hoge systeemeisen
 • Hackers in de multiplayer mode

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nog steeds een voldoende, maar ik had het cijfer wel hoger verwacht.

 • Ik hoopte al op een recensie van deze game. Heb het cijfer al gezien, nu even de recensie lezen ^^.  Edit: Gelezen, maar ik ga hem denk ik niet halen. Niet echt mijn game ^^.

 • door een gebrek aan ammunitie vaak aangewezen op ervaring in de nobele vechtsport Clank-Fu.  Haha :')

 • Ik had het ook echt echt hoger verwacht. Maarja het is wel vermaakelijk voor onderweg ofzo.

 • Valt me tegen, maar het leek me ook minder leuk nu je alleen met Clank bent. Ik vond de missies met Clank altijd minder en schoot liever iedereen dood met Ratchet (en het upgraden van geweren was erg leuk).

 • Als ik een werkende PSP zou hebben, dan had ik dit spel zeker weten gehaald :) .

 • Goede review, Joey! Geen slechte game, maar deze keer skip ik hem.

 • Ik dacht al dat dit zoiezo geen topper zou worden maar het is gewoon een goede game.

 • Ik heb 3 dagen geleden Size Matters gehaald, prima spel maar ook geen echte topper. Ik koop dit spel ook niet omdat de delen met Clank aanzienlijk minder leuk zijn.

 • clank woehoe:P neih ik denk toch niet dat ik dit spel ga halen

 • Niets voor mij.

 • Had toch wel hoger verwacht.

 • Lijkt me best wel eens leuk voor een keer.

 • Ik ook:)

 • had me er wel wat meer bij voorgesteld helaas.

 • Valt nogal tegen tbh…

 • De demo was vreselijk. Ik had hoge verwachtingen, maar ze hebben het niet kunnen waarmaken…

 • Je ziet direct dat readyatdawn hier niet aangewerkt heeft.

 • het had Secret Agent Qwark moeten worden :)

 • @ MaNiAc E  same here.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren