1. FIFA 09 (X360)

FIFA 09 (X360)

Woooohooooo schreeuwde Damon Albam in één van de bekende FIFA-nummers. Albam, zanger van Engelse band Blur, vat met deze kreet uit Song 2 direct het gevoel samen wat ik heb overgehouden na een flink aantal uren FIFA 09. Wooohoo, dit is genieten! EA Sports heeft geweldig werk afgeleverd.

Met de verbeterde gameplay heeft FIFA mij het 'yes-gevoel' weer gegeven. Ik ben ontzettend blij als ik na een geweldig opgezette aanval het net weet te vinden. Zéker als dit gebeurt met het bekende één keer raken. Inspelen, direct doorspelen richting een mee opgekomen back of middenvelder en afmaken maar!

Het spel staat standaard ingesteld op wat hulp bij passes. Je passes worden dan qua kracht en richting enigszins gestuurd. Je kunt dit zelf op handmatig zetten, waarna je vervolgens écht alles kunt bepalen. Geen hulp meer van bovenaf, maar totaal je eigen aanvallen opzetten en afmaken!

Met name de steekbal vervult in mijn tactiek een belangrijke functie. Met vlijmscherpe steekballen kun je erg snel door de vijandelijke linie counteren.

Ook met het schieten op doel wordt er assistentie verleend, maar ook dat kan aangepast worden. Op handmatig afwerken vereist overigens wel heel veel oefening; dat is erg lastig.

Het grootste pluspunt is te vinden in de reactietijd van je spelers. Bij FIFA 08 moesten de animaties koste wat het kost afgemaakt worden. Dat is nu niet het geval. Hierdoor kun je vooral sneller aanvallen en dat levert spannende momenten op.

Voetbal blijft een fysieke sport en je komt in dit deel van FIFA ook weer genoeg duels tegen. Vooral de kopduels zijn prima uitgewerkt. Zowel verdediger als aanvaller proberen elkaar uit evenwicht te brengen door licht te duwen. Dit geldt ook voor de sprintduels. Een trage verdediger zal een duw of een stevige sliding niet mijden. Alles voor de bal!

Wanneer je dan eindelijk verlost bent van die rottige verdediger en een steekpass op maat krijgt, maak je je op voor de finishing touch. Je bedenkt al in welke hoek je de bal gaat plaatsen en in gedachte zit je al te denken hoe je dit keer gaat juichen. De bal komt op maat en die verdediger staat te ver om de bal nog te onderscheppen.... denk je! De verdediger gooit alles in de strijd om de bal met de nagel van zijn grote teen nog weg te werken. Soms hebben de verdedigers de bal net niet, maar meestal weten ze de bal nog nét weg te werken. Op dat moment even frustrerend, maar wel erg realistisch! Over het realisme valt sowieso niet te klagen. De speelsnelheid (die je overigens óók kunt aanpassen) is prima. Gelukkig krijg je weinig vreemde acties van je medespelers en tegenstanders te zien. Je medespelers kiezen uitstekend de ruimte en lopen de gaten voor andere spelers eindelijk eens níét dicht.

De gameplay steekt dus uitstekend in elkaar. En hoe je het ook wendt of keert: uiteindelijk is dat het meest belangrijke onderdeel. Je moet toch het gevoel hebben dat je naar een echte voetbalwedstrijd zit te kijken. Dat gevoel heb ik en dat wordt versterkt door het feit dat elke speler zijn eigen unieke kwaliteiten heeft. De een is snel, de ander fysiek heel sterk of juist erg technisch.

Wanneer je alles langzaam meer zeker onder de knie krijgt is het de moeite waard om eens naar de tactieken te kijken. Je speelt uit bij Barcelona en zit met een dilemma: gaan voor het puntje of toch proberen om als klein team geniepig de overwinning te pakken? Wordt het counteren, of aanvallen? Gaan we pressen of zakken we terug? Spelen we de lange bal of gaan we voor de vlugge combinatie? Eén spits of twee spitsen? Buitenspelval of mandekking? Aanvallende middenvelder of een defensieve? Bepaal het allemaal zelf! Je kunt echt de tijd nemen om te bepalen hoe je gaat spelen. De tactieken zorgen ook voor de variatie die FIFA heeft te bieden. Geen een tegenstander speelt hetzelfde en jij moet zo af en toe ook wat aanpassen. Dat aanpassen kan ook tijdens de wedstrijd zonder het pauzemenu te gebruiken. Een paar simpele tikjes en je speelt ultra-aanvallend of zeer verdedigend. Nog twee extra tikjes en je speelt op de counter of met veel druk. De tacticus kan dus ook zijn systeem in elkaar zetten. En geef toe: het geeft toch wel een kick als je met je eigen gebouwde systeem wint in Nou Camp?

Die kick kreeg ik ook toen Robinho Manchester City op voorsprong zette tegen Manchester United op Old Trafford. Robinho geniet van het moment, rent met een vingertje achter zijn oor langs de thuisvakken en komt vervolgens bij het uitvak. Met een artistieke radslag beëindigd de Braziliaan zijn vreugdedans. De City-fans gaan uit hun dak en overstemmen Old Trafford met hun gezang. Precies, geen gemengd publiek. Speel je uit, dan wil dat niet zeggen dat je er alleen voor staat. Je supporters zullen altijd mee gaan en laten zich horen ook! Je hebt het gevoel dat je het echt ergens voor doet. Het is leuk om een stadion het zwijgen op te leggen en stiekem motiveert het mij een beetje extra als mijn ploeg bij de eerste balcontacten uitgefloten wordt. Dit was in FIFA 08 ook het geval (je hoorde immers jouw supporters toen ook), maar nu zijn ze ook zichtbaar tijdens de uitwedstrijden. Je kunt dus samen met je medespelers staan juichen voor de eigen fans in een ander stadion!

Tien spelers besturen, hoe gevarieerd het spel ook is, gaat op een gegeven moment vervelen. Je wilt ook wel eens helemaal zélf in de spotlights staan. Dat kan! De 'Be A Pro' modus is nu dieper uitgewerkt. Je kunt nu vier seizoenen aan de slag bij een club. Je kunt zeer uitgebreid een eigen karakter maken en plaatsen bij een club. Daar begin je bij de reserves en moet je jezelf op zien te werken naar de basiselftal van de échte elf. Vervolgens kun je getransfereerd worden naar het crème de la crème van de voetbalwereld. Uiteindelijk kun je zelfs dé held van het land worden als je bij het nationale elftal begint.

Uiteraard is er ook weer de mogelijkheid om de 'Coach Mode' op te starten. Deze carrièremodus is door EA weinig veranderd. Je ziet nu in een overzichtelijk scherm bij het menu wat andere dingen zoals de stand, topscorers, volgende tegenstanders en een foto van het stadion waarin je gaat spelen. Verder is er weinig veranderd.

Helaas ontbreekt er nog steeds een echte trainingsoptie. In de arena kun je voorafgaand aan een wedstrijd prima wat oefenen, maar essentiële factoren als hoekschoppen, passeeracties en passing kunnen niet echt geoefend worden; er lopen immers geen andere spelers in de arena.

Perfect is FIFA 09 helaas niet. Naast het ontbreken van een trainigsmethode zijn er meerdere mindere punten te ontdekken. Zo loopt de tegenstander erg veel met de bal, soms wordt de bal zelfs over de achterlijn gelopen en is de kans verkeken. De scheidsrechter (die nu samen met de grensrechters eindelijk zichtbaar is) maakt ook vreemde beslissingen. De voordeelregel wordt soms vreemd toegepast. Om nou tien minuten na de overtreding toch nog geel te geven is wat overdreven....

Een minpunt is ook de curve aan de bal. De bal wijkt soms wel héél erg veel af. Dat is niet de fout van mij - ik wil gewoon recht schieten - maar gebeurt automatisch.

Dit zorgt er ook nog eens voor dat de bal regelmatig op de lat of paal komt. Dat is dan een stuk minder realistisch. Je moet niet geforceerd spektakel willen hebben.

Een seizoen Eredivisie is leuk, maar niet als er ingezoomd wordt op de gezichten. Weinig spelers uit onze competitie heeft een 'echt' gezicht. Jammer dat daar niet wat meer moeite in is gestoken.

De cutscènes vallen ook uit de toon. Als je te lang juicht gaat de scène totaal ergens anders verder dan waar je eindigde. Als de scheidsrechter een kaart geeft gebeurt dat ook op een andere plaats dan plaats delict. Het liefst zie ik daar geen cutscène. Laat de scheidsrechter lekker direct een kaart geven, zonder al die bombarie eromheen.

Off line is er al meer dan genoeg te beleven, maar om het feest helemaal compleet te maken is er online ook nog genoeg te doen. Een tien tegen tien wedstrijd behoort tot de mogelijkheden, maar je kunt ook gewoon een online ranked match spelen, waarbij het wel vervelend is dat sommige mensen continu een Barcelona, Manchester United of Real Madrid moet kiezen. Een uitdaging met een kleinere club vind ik veel leuker. Bij de unranked matches zie je gelukkig meer variatie in de clubkeuze.

Conclusie en beoordeling

Dit is voor mij de beste FIFA ooit. De gameplay steekt geweldig in elkaar, het is grafisch prima en het wordt weer keurig gepresenteerd. Er zijn gewoon zoveel mogelijkheden in dit spel dat ik het zal blijven spelen. EA heeft aan vrijwel alles gedacht; er zijn slechts een paar minpuntjes te vinden. De arbitrage laat wat te wensen over en de vreemde curve aan de bal bezorgt de lat en de paal overuren. Voor de voetballiefhebber is FIFA 09 sowieso een aanrader, ongeacht wat Konami met zijn volgende Pro Evolution Soccer editie laat zien. Aanrader!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Geweldige gameplay
 • Grafisch prima
 • Veel spelmodi
 • Sfeer in het stadion
 • Presentatie
 • Onderscheid tussen verschillende type spelers
 • Uitdagend
 • Minpunten
 • Vreemde curve aan de bal
 • Scheidsrechterlijke dwalingen
 • Weinig echte gezichten in de Eredivisie

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Activision stijgt in éen klap boven EA Games uit … dat is wel heel erg respectabel wat mij betreft. Vooral omdat we van EA de komende tijd meer te zien krijgen. Alhowel Activision natuurlijk wel alles CoD titles heeft kunnen uitbrengen.

 • Denk dat CoD niet bepaald de grootste melkkoe van AB is. WoW wel ;-)  /me is proud to be NOT playing WoW

 • WoW is voor AB gewoon een goudmijntje ;)  COD is een zeer goede game, maar valt niet uit te melken.

 • Zolang er maar iets goed uit komt.

 • @ cybermans, met maar één uitbreiding voor WoW kun je het niet echt een melkkoe noemen…

 • lol maar wel steeds die gamecards kopen, toch wel iets van uitmelken misschien?

 • @rivale

  Idd, wie en hoe het gemaakt wordt boeit me lekker niet! :D

 • @jeroen92: Heeft denk ik weinig met uitmelken te maken. Aan WoW werken duizenden man personeel. WoW draait op honderden servers wereldwijd (iedereen met een IT achtergrond weet hoe ontiegelijk duur het is om servers 24/7 draaiende te houden). Die maandelijkse kosten zullen ze vast geen windeieren leggen, maar de winstmarge daarop is veel kleiner dan velen denken.

 • nooit geweten dat de waarde zoveel zou verschillen met EA…

  maar eigenlijk best goed nieuws

 • Mooi, goed dat iemand EA tegen gaat houden.

 • @Xfront denk dat de meeste inkomsten van WoW niet via de retail game komen maar meer van de maandelijkse fee die je moet neerleggen. Tuurlijk zullen ze wel kosten hebben maar kan me niet voorstellen dat die 13 euro per persoon zijn. (en dat keer 10 miljoen ofzo? )

 • @ cybermans  Helemaal niet CoD en Guitar Hero zijn dat. Wow heeft nog maar 1 uitbreiding gehad en dan kan je het nog lang niet een melkkoe noemen hoor. En oja, ben blij dat ze meer waard zijn, want EA maakt de laatste tijd bijn alleen maar kutgames.

 • Dat wordt wel nice… Alle goede spellen ontmoeten elkaar daar;)

 • De laatste drempel is dus overbrugt, mooi voor ze.

 • ik wil alleen goede spellen.

  Heb niet vaak naar de uitgever gekeken als ik een spel koop

 • Die gaan nog wel wat goeds uitbrengen!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren