1. E3: Jak 3

E3: Jak 3

Het tweede deel uit de Jak and Daxter serie viel toch een klein beetje tegen in vergelijking met het uitstekende eerste deel. Er zaten een aantal frustrerende onderdelen in Jak II: Renegade. Ontwikkelaar Naughty Dog komt nu met het mogelijk laatste deel uit de Jak serie, Jak 3. Op de E3 was Jak 3 uiteraard speelbaar en kon het publiek genieten van een grote speelbare demo waar je uit verschillende levels kon kiezen. De grote vraag is natuurlijk of dit derde deel beter is dan het tweede. Na het spelen van de demo kan ik in ieder geval stellen dat het de zeer goede kant opgaat met Jak 3.

Jak 3 gaat verder waar het tweede deel ophield. Onze Jak en Daxter zijn verstoten uit grote Haven City. Nu moeten onze vrienden, inclusief Pecker een manier zien te vinden om terug te kunnen naar dat almachtige Haven City. Jak 3 speelt zich voornamelijk in een grote woestijn af. Deze woestijn is vijf keer groter dan Haven City en bevat ook een eigen stad, genaamd Spartus. In deze stad leven de mensen die verstoten zijn uit Haven City. Het is eerst zaak om de bewoners van deze stad je te laten vertrouwen. Dit doe je door verschillende opdrachten voor ze uit te voeren. Daarnaast bevat dit deel ook weer de nodige vijanden, zo zijn de Metal Heads uit het tweede deel ook weer terug. Je komt ze echt overal tegen in de woestijn. En helaas moet je deze woestijn veelvuldig bezoeken om opdrachten van de inwoners van Spartus te vervullen en in de woestijn zelf opzoek te gaan naar mini-games. Uiteindelijk kom je weer in Haven City terecht en zul je erachter komen dat deze stad niet meer is wat het geweest was.

De E3 demo bevatte meerdere levels die allen weer een andere vorm van gameplay hadden. Zo moest je door de woestijn rondrijden in een buggy en de verschillende check-points bezoeken. Tijdens het rijden werd je lastig gevallen door allerlei bandieten die ook over een buggy beschikten. Verder waren er levels waarin je beestjes moest vangen en projectielen uit de lucht moest schieten. Kortom, de levels die in de E3 demo speelbaar waren, waren erg gevarieerd. Daarbij was de gameplay op geen enkele manier frustrerend. Dit beloofd uiteraard veel goeds voor de rest van het spel.

In Jak II: Renegade had Jak de beschikking over zogenaamde Dark Ego. Ook in dit deel heb je de beschikking over Dark Jak. Daarnaast heb je de beschikking over zijn tegenpool, Light Jak. Light Jak is vooral gemoeid met verdedigen en het healen van jezelf. Daarnaast kent Light Jak enkele gave speciale bewegingen. Naast de Dark Jak en Light Jak bevat Jak 3 ook weer de nodige wapens. In dit geval kent het spel 8 gloednieuwe wapens om je vijand mee omzeep te helpen. Qua nieuwe wapens en speciale krachten zit het dus wel snor met Jak 3.

Het allereerste deel zag er al uitmuntend uit voor PlayStation 2 begrippen. Het is dus zeer moeilijk om bij elk deel toch te proberen alles weer net ietsjes beter eruit te laten zien dan het vorige deel. Voorzover ik het gezien heb ziet Jak 3 er weer zeer goed uit en kun je weer ver tot aan de horizon kijken en er ook daadwerkelijk heen gaan. De animaties zien er ook weer erg leuk en uiteraard grappig uit. Jak, en voornamelijk Daxter komen weer prachtig tot leven. En ook de stemmen zijn weer als vanouds.

Jak 3 is één van de grote drie platform titels van Sony die dit jaar zal uitkomen. Op de E3 liet dit derde deel mij een erg goede indruk achter. Waarschijnlijk is dit het laatste deel uit de serie en kan ik alleen maar zeggen dat je dit laatste deel uit de Jak trilogie absoluut in de gaten moet houden. Daarnaast ben ik erg benieuwd wat Naughty Dog ná Jak 3 voor ons in petto heeft.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Tziet er vet uit, de eerste 2 delen leken mij al vet………ik heb ze jammer genoeg nog nooit gespeeld.(eerste!!!)

 • lijkt me net zo slecht als deel 2 aan 1 kunnen ze toch niet meer tippen

 • precies, wat een rukspel

 • Deel 2 was gaaf..en het lijkt me gaaf om in Jak 3 door die grote woestijn te racen met die buggy.

 • sohey, gaat deze shit niet een beetje erg snel??? Zo lang is deel 2 toch niet uit? nou zal wel, kga hem toch niet kopen want ik heb een xbox. en als ik een ps2 had…..ging ik hem ook niet kopen!!hahahahaha wat ben ik toch weer grappig.

 • Lijkt me wel een leuk spel, als ik een Ps2 had zou ik hem kopen.

 • deze ga ik voor me PS2 halen

 • Worst Character Design ever… Deel één leek me wel leuk. Deel 2 gespeeld, vond ik crap. Kan nou niet zeggen dat ik veel van deel 3 verwacht.

 • @WookY: What in the hell? Mag je dan alleen het nieuws lezen over games die je gaat kopen of zo? En het lijkt me ook wel handig als je eerst wat informatie over een bepaalde game verzamelt vóórdat je em koopt.

  Haha, volgens jou theorie zou ik dus nauwelijks het nieuws hier mogen lezen…

 • baal er wl van dat jak zijn lange haren kwijt is, zag er erg cool uit, nu vind ik hem niet echt stoer

  deze serie heb ik altijd leuker gevonden dat R&C, simpelweg omdat dit duo leuker is met vette humor, vooral daxter is erg cool..

 • Jak 3 komt zo snel uit omdat de engine niet zo veel meer aangepast werd. de overgang van Jak 1 naar Jak 2 duurde langer omdat de engine flink getweakt werd en omdat de characterdesign en de overall design aangepast werden. Nu kan de engine niet zoveel getweakt meer worden omdat die al het uiterste van de PS2 vergt. En doordat de engine er gewoon al is kan men sneller werken en zich meer toeleggen op de gameplay en verhaal.

 • Wooohooo, Jak III. De vorige twee waren samen met Ratchet & Clank m'n favorieten in het genre. Super gewoon !!!

 • Wat zit hier bijna iedereen te huilen over Jak 2? Deel 2 vind ik beter dan deel 1. Deel 1 vind ik gewoon een 12 in 1 dozijn platformer, terwijl deel twee echt meer te bieden heeft.  Deel 3 ga ik zeker halen, alleen hoop ik dat die immense woestijnvlakte goed uitgewerkt wordt (veel minigames).

 • Vond Jak II helemaal niet zo erg tegenvallen. Deze zal wel erg op deel 2 gaan lijken, maar ik met de extra dingen die komen en de al goede gameplay van Jak II zit het wel goed.

 • Jak 2 is een goed spel maar sommige stukjes waren te frusterend en te moeilijk. Bvb het deel waar je je en weg moest schieten door de water slums. Dat level heet " Get Seal Piece at Water Slums " en was über -moeilijk. Ik heb tientallen keren geprobeerd en ik kon het niet. Ik moest hiervoor wel een Action replay kopen want anders kon ik niet verder met het spel.  Ik hoop daarom dat ze in Jak 3 de moeilijkheid wat bijschaven. In de eerste Jak was de moeilijkheid net goed :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren