1. WipEout HD (PSS)

WipEout HD (PSS)

In 1995 verscheen de serie WipEout voor het eerst ten tonele op de PlayStation. De futuristische snelle actie met een pompende soundtrack en het uiterlijk van de game sprak vele gamers aan. Zelfs na acht generaties weet de serie nog steeds te boeien, omdat hij weet wat ervan hem verlangt wordt. Deze nieuwe telg in de serie moet de grotere broer van WipEout Pulse worden, die eind 2007 op de PlayStation Portable verscheen, maar is dat gelukt?

De laatste twee delen van WipEout verschenen op de PlayStation Portable, in de vorm van Pure en Pulse. Deze twee games uit de serie waren leuk en aardig, prima games dus. Maar ze kunnen eigenlijk gezien worden als een opstapje richting het spel waar de liefhebber echt op heeft zitten wachten. Hoog tijd dus voor een nieuw deel: WipEout HD voor de PlayStation 3. Dit nieuwe deel van de serie heeft veel gemeen met z’n voorgangers, zo zijn er sporen te bekennen van z’n broertjes van de PlayStation Portable. WipEout HD is een soort combinatie geworden van de hoogtepunten van z’n voorgangers.

Zo zul je merken dat alle circuits erg vertrouwd aanvoelen. De vormgeving van de acht tracks die de game rijk is zijn grotendeels identiek. Ze hebben natuurlijk wel een enorme poetsbuurt gekregen van Sony Computer Entertainment Studios Liverpool. Hierdoor geeft het weer een fantastische ervaring als je met hoge snelheden over het circuit scheurt. Dat de liefhebber niet uit hoefde te gaan van grote veranderingen was eigenlijk op voorhand al bekend en dat is ook helemaal niet erg. Er valt daarom ook niets op aan te merken dat de makers hun inspiratie uit al bestaande delen hebben gehaald, een betere inspiratiebron is er immers niet. Wel zijn er een aantal opties bij gekomen zoals: Photo Mode en een Custom Playlist. Gelukkig allemaal toevoegingen die geen invloed hebben op de kern van WipEout.

Al na de eerste race die ik speelde voelde WipEout HD weer als vanouds aan. De razendsnelle gameplay die de serie tot een groot succes maakte is weer ijzersterk. Misschien zelfs nog wel sterker dan die van zijn voorgangers. Het geeft een enorme kick om met snelheden van minimaal 400 km per uur over de futuristische banen te scheuren. Daarvoor beschikt de speler over twaalf voertuigen en acht tracks die in twee richtingen te spelen zijn. Als je nu denkt dat de gameplay heel makkelijk is dan heb je het bij het verkeerde eind. De game kan behoorlijk lastig worden. Je kunt er echter wel voor kiezen om de stuurhulp optie aan te zetten, maar na een tijdje had ik het gevoel dat deze optie er af en toe voor zorgde dat ik net geen gouden medaille won. Aan het begin van de game zul je nog snel door de roosters heen gaan, maar na een tijdje zullen deze steeds moeilijker worden. Ook komt er een stukje tactiek om de hoek kijken. Want naarmate de game vordert zullen de voertuigen sneller worden, maar de tegenstanders zullen je niet zomaar laten winnen door alleen maar te racen. Er zitten namelijk aardig wat wapens in de game die jij maar ook je tegenstander zal gebruiken om het jou zo zuur mogelijk maken, waardoor het behalen van Trophy’s een echte uitdaging wordt.

Naast de singleplayer kent WipEout HD ook een volwaardige offline- en online multiplayer. Zo kun je samen met je vrienden een potje spelen, maar als je geen beschikking hebt over gamende vrienden kun je het altijd online opnemen tegen mensen over de gehele wereld. In elke race is er plek voor acht spelers.

Verder kent de game een aantal gamemodes, maar de vetste vind ik toch wel de Zone Mode. In deze mode race je in een heel snel voertuig. Je zult geen tegenstanders in deze mode aantreffen. Pas na een aantal keer Zone Mode gespeeld te hebben kwam ik er achter dat je nog geeneens gas hoefde te geven, hierdoor hoef je niet meer na te denken dat je wel vooruit gaat. Je hebt zeker al je concentratie nodig, want je zal in een stijgend tempo over de desbetreffende track scheuren. De bedoeling is om je voertuig zo lang mogelijk heel te laten en door zoveel mogelijk zones te komen. Elke keer als je een zone bent gepasseerd zal de snelheid toenemen. Ook zal de track na elke zone van kleur veranderen. Hierdoor verloor ik soms wel eens mijn oriëntatie, waardoor ik een bocht totaal miste en keihard tegen de kant botste. De overige gamemodes zal ik niet bespreken, omdat deze bijna standaard in iedere andere racegame te vinden zoals: tijdrit, snelste ronde, race, en toernooi.

Waar ik het meeste van geniet tijdens het spelen van WipEout HD zijn natuurlijk de graphics. De game ziet er namelijk piekfijn uit. Zulke strakke beelden heb ik dan ook nog niet eerder gezien. Daarnaast draait de game op zestig frames per seconde met een resolutie van 1080p beter bekend als Full-HD. Vooral deze laatste toevoeging doet mij deugd, het spel spat namelijk van het scherm af. Hopelijk nemen andere game ontwikkelaars dit over, want op de PlayStation 3 zijn nog maar weinig games te vinden die deze functie ondersteunen. Bijkomstig is wel dat je over een Full-HD TV moet bezitten die niet goedkoop zijn in aanschaf.

Wat natuurlijk ook niet mag ontbreken in deze telg van de WipEout serie is een pompende soundtrack. En die is net zoals bij zijn voorgangers echt wreed. Vooral in de Zone Mode doe je al je uiterste best om zoveel mogelijk tracks en remixes te horen. Kortom, al deze dingen bij elkaar zorgen voor een ervaring om nooit te vergeten.

Conclusie en beoordeling

Op de vraag die ik in mijn inleiding stelde is zeker een antwoord te geven. Ik vind het persoonlijk weer heerlijk om WipEout op een groot scherm te spelen. De snelle flitsende actie met de pompende soundtrack en de moeilijkheidsgraad heeft deze WipEout HD zeker tot een grotere broer gemaakt voor zijn voorganger WipEout Pulse. Er is genoeg uitdaging om je een hele tijd mee zoet te houden. Maar uiteindelijk bepaald iedereen natuurlijk voor zichzelf wat hij of zij wel of niet leuk vindt. En dat geldt ook voor deze game. Uiteindelijk is de prijs kwaliteit verhouding uitstekend, het is daarom eigenlijk ook zonde als je deze game links laat liggen, zeker als je over een PlayStation 3 en een Full-HD TV beschikt.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Ziet er grafisch adembenemend uit doordat de game op 60 fps en 1080p
 • draait
 • Vette soundtrack
 • Online- offline zeer vermakelijk
 • Trophies
 • Minpunten
 • Niet echt kunnen vinden, alleen dat de tracks niet nieuw zijn

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • jeuj

 • Go get your wizard hats, we're going to QuakeCon!  Wel triest dat Europeanen weer de dupe zijn bij zulk soort activiteiten.

 • Yayah!

 • Nice!!

 • Nou ben benieuwd!

 • spannuuund!

 • Een beurs voor maar 1 spel?!

 • Wolfenstein willen we zien, er zijn al geruchten dat die komt en dat binnenkort ook een groot tijdschrift hier de exclusive first look van heeft. (bron gamed.nl)

 • @SamGamer:

  1 spel?  Quake Wars, Quake 4, Quake Live, Rage, etc…

 • Cool

 • nice

 • Leuk, voor de fans.

 • Ze zijn wel bang voor europeanen hé!

  Altijd maar uitgesloten worden voor deelname =p.

  Verder wel cool !

 • Quake Live wordt hopelijk echt dik, Fojji de Fox gaat het ook spelen en daardoor Toxiq enzo ook wel :)

 • whaow

 • Awesome!

 • Quake is overrated imo.

 • Texas? Jammer. Anders wilde ik er ook wel heen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren