1. Professor Layton and the Curious Village (NDS)

Professor Layton and the Curious Village (NDS)

Toen de Grieken zich nog niet druk maakten om bosbranden, maar om oorlog voeren op Trojaans gebied, was het gebruikelijk dat bepaalde mensen een vast bijvoegsel hadden. Zo wist iedereen dat Achilles snelvoetig was en dat de Spartanen dapper waren. Ook nu nog worden bepaalde figuren direct ergens mee geassocieerd. Met dank aan Eddie Murphy denken veel mensen bij het horen van het woord professor meteen aan het woord ‘nutty’, oftewel de gekke professor. Ik vind dat dit moet veranderen. De komende alinea’s ga ik ervoor pleiten dat de wereldbevolking bij het horen van het woord ‘professor’ automatisch denkt aan ofwel ‘puzzel’, ofwel ‘Layton’.

Dit is mijn ‘I have a dream’-moment, dus ga dit nu niet verpesten door meteen de conclusie te lezen. Eigenlijk zul je de conclusie vermoedelijk al aanvoelen, maar schakel in dat geval je voorbeeldige redeneringsvermogen even uit en laat je op de normale manier, lezend dus, overtuigen van de noodzaak om Professor Layton and the Curious Village aan te schaffen. Professor Layton… een noodzakelijkheid? Ik wil wel zover gaan om te stellen dat deze game een noodzakelijke aanschaf is voor elke DS-bezitter zonder een directe afkeer tegen logisch nadenken.

Dat laatste deel van de voorgaande zin is het enige voorbehoud, want dit spel is grofweg te omschrijven als een combinatie van een puzzelende professor, een mystiek mysterie en een grote raadselreeks. In niet al te willekeurige volgorde is dit de uitleg: de puik puzzelende professor Layton en zijn protegé Luke belanden in het vreemde dorpje St. Mystère. Hier aangekomen verzoekt de notabele des dorps, Lady Dahlia, beide heren om al puzzelend de grootste schat van haar overleden echtgenoot te zoeken: de gouden appel.

Om deze waardevolle oogappel te vinden, zullen Layton en Luke de pleinen en huizen van het simpel ogende, maar kleurrijke St. Mystère uit moeten kammen. Zodoende hebben de mannen van Level-5 een goed excuus gevonden om je te overspoelen met veel breinbrekertjes. Heel veel breinbrekertjes.

De bewoners van het curieuze dorpje hebben namelijk een voorliefde voor puzzels en zullen je dan ook voortdurend uitdagen om een raadsel op te lossen. Het verhaal is een vermakelijk excuus om je tijdens een tocht van punt A naar punt B te bestoken met gevarieerde puzzels, die heel af en toe matig, meestal erg sterk en soms simpelweg subliem zijn. De kracht van het spel zit in deze bij tijd en wijle uitmuntende uitdagingen, die variëren van het oplossen van een ‘wie heeft het gedaan’-raadseltje tot de aloude schaakpuzzeltjes. Daartussen zit vrijwel elk type puzzel dat ooit het levenslicht gezien heeft, behalve de sudoku. Maar daarvoor heb je dan ook een gratis krant, verschil moet er zijn. Dankzij de in totaal 135 puzzels die je tijdens het mysterieuze avontuur van professor Layton en Luke kan tegenkomen en wekelijkse aanvoer van een nieuwe downloadbare puzzel, zul je de sudoku overigens niet snel opzoeken.

De moeilijkheidsgraad van elk raadsel wordt weergegeven door het aantal picarats dat de puzzel oplevert. Door dit puntensysteem weet je niet alleen hoe moeilijk de puzzel is, maar ook hoe diep je moet nadenken. Layton viert het succesvol oplossen van een raadsel vaak met de uitspraak dat ‘kritisch nadenken de sleutel tot succes’ is, maar eigenlijk is simpel nadenken een veel beter passende sleutel. Meestal probeert het spel je namelijk erin te luizen door de mysteries cryptisch te omschrijven. Een inleidend verhaaltje, dat aan elke puzzel voorafgaat, tracht je vaak op het verkeerde spoor te zetten. Hierdoor lijken puzzels vaak lastig, maar blijkt goed lezen een deel van de moeilijkheidsgraad weg te nemen.

Mocht je de oplossing van een raadsel niet kunnen vinden, dan kun je met hint coins maximaal drie hints per puzzel aanvragen. De hint coins zitten in alle hoeken en gaten van de kleurrijke omgevingen verstopt, zodat je het dorp St. Mystère constant zult afspeuren om deze handige hulpmiddelen te vinden. Er is slechts een beperkt aantal van deze munten verstopt, waardoor je ook vaak genoeg zelf moet nadenken over heerlijke hersenkrakers. Enkele van de uitdagingen verdienen het namelijk dat je een half uur of langer op de uitkomst broedt, om daarna pas weer een klein tipje van de sluier van St. Mystère’s mysterie op te lichten.

Dankzij dit mysterie loopt er een welkome rode draad door het uitgebreide puzzelaanbod. De twee puzzelmusketiers Layton en Luke bezorgen het spel extra sfeer en zijn naast reizende puzzelaars (of puzzelende reizigers, wat jij wilt) ook ware filmsterren. In prachtige tekenfilmpjes stelen ze namelijk af en toe de show. Deze tussenfilmpjes, waarin ook gesproken wordt, benadrukken het verhaal en zijn een leuke afwisseling op het diepgaande puzzelgeweld. Maar uiteindelijk blijft het verhaal een stijlvol omhulsel van een aanzienlijk assortiment breinbrekers.

Conclusie en beoordeling

Raadsels oplossen is de motor van Professor Layton and the Curious Village. Met dank aan het verhaal springt er een vonk over, en wordt de rijke stroom aan gestroomlijnde puzzels op een boeiende manier gepresenteerd. Naast de toch al niet geringe uitdaging van 135 puzzels die het avontuur van Layton en Luke biedt, zorgen de downloadbare raadsels ervoor dat je elke week nog even herinnerd wordt aan wie je moet denken bij het horen van het woord ‘professor’. Even repeteren: aan welk woord denk je voortaan bij het horen van ‘professor’? …Layton!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • delig puzzelplezier
 • Boeiend begeleidend verhaal, met tussenfilmpjes!
 • Wekelijks een nieuwe puzzel
 • Minpunten
 • Enkele minder geslaagde raadseltjes

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • :O Afwezig? zonde

 • Ik hoop zo dat Star Ocean en Infinite Discovery ook voor de PS3 uitkomen, die games lijken me echt ubervet. Ik begin steeds meer te denken aan ook nog een 360.  Volgens Tao zou het kunnen dat ie alsnog getoond wordt aangezien bij de vorige E3's ook werd gezegd dat ie niet zou worden getoond maar toen werden er ook trailers getoond.

 • damn.. die lijst zou er toch een stuk aantrekkelijker hebben uitgezien met FF XIII erbij

 • NEEEEEEEEE ik wil juist meer zien van FF XIII. dat is 1 van de titels waar is het meest op aan het wachten ben :(

 • lol wel een iPod game :P

  Zonde van FFXIII… en van KH3 natuurlijk :P:P  Maar wie weet nog een zeer kleine trailer ergens in het geheim achteraf ofzo, S-E kennnende…. ;)

 • Toch maar eens een FF proberen.

 • wat een matige line-up, zeg!!! Final Fantasy Crystal Chronicles: Crystal Bearers voor de Wii staat er ook al niet tussen!!

 • UHm michiel

  Dat kan allemaal nog komen.  Er staan een hoop games niet tussen.

 • @MetaMichiel: Matig?! Ik vind het een goede line-up, alleen zo jammer dat Final Fantasy XIII ontbreekt.

  Ik hoop dat ze stiekem toch als verrassing nog een trailer laten zien.

 • Ik hoop echt op een verassing anders is het wachten tot TGS of misschien de SE party in augustus maar daar hebben niet journalisten meestal niks aan.

 • Dertien delen zijn ook wel een beetje genoeg toch?

 • Jammer, leek mij wel een vette game.

 • Had ook niets verwacht dat ze FF13 op de E3 zouden laten zien. Daar wachten ze toch mee om in hun thuis land tijdens de Tokio gameshow te showen.

 • ik denk dat het er toch stiekem wel komt, maar niet opgeven in deze lijst

 • In de E3 2006 en E3 2007 line-ups van Square-enix, stond FFXIII ook niet op de beursvloer. Maar werdt wel getoond tijdens de Sony Keynote in trailervorm.  De kans dat zowel FFXIII (PS3), Crystal Bearers (Wii) en Kingdom Hearts III (onbekend) in trailervorm voorbij komen tijdens één van de keynotes is nog altijd mogelijk. Maar speelbaar is sowieso uitgesloten.

 • Heb er nooit veel aan gevonden, dus mij boeit het niet zo

 • FF XIII wordt gewoon bewaard voor het thuisland en Square-Enix weet best, dat de hele wereld daar naar uitkijkt, dus daarom houden ze hem nu nog uit de publiciteit, schat ik zo in.  Eerst aandacht voor andere titels. Al geven ze tegenwoordig zoveel titels tegelijk uit.

 • @ T-Gamer : Star Ocean mss later wel denk ik, maar over Infinite Undiscovery heb ik m'n twijfels.

  Dat game was oorspronkelijk in samenwerking met M$ dus ik weet niet of daar niet ergens rechten bij M$ voor liggen. We zullen wel zien veronderstel ik.  @ \"iemand anders\" : yay, trailervorm. aan dit tempo komt FF XIII pas in 2010 op de markt >_>

 • Star Ocean en Infinite Discovery; YEAH I want to see moreeee!

  Jammer van FF, had ik ook graag meer van willen zien!

 • … Frowny Face…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren