1. BioShock (X360)

BioShock (X360)

Stel je een wereld voor waarin men niet wordt gehinderd door de heersende moraal en het gegeven ideaalbeeld. Een wereld waarin het werk van artiesten geen censuur kent. Een wereld waarin wetenschappers hun volledig potentieel kunnen uitoefenen. Een wereld waarin de mensen met een visie niet in de weg worden gestaan door de kortzichtigheid van anderen. Andrew Ryan is iemand met zo’n visie en heet ons welkom in Rapture, de stad waar alle goede dingen op aarde samenkomen.

We nemen een kleine duik in de geschiedenis, een duik in het leven van Andrew Ryan. Als voormalig burger van de Sovjet-Unie was hij getuige van de moord op zijn gehele familie. Hij besloot in 1919 te emigreren naar Amerika, een plek waar mensen hun eigen lot bepalen. Ryan is een man van principes en volgens zijn filosofie kan een persoon enkel dat bezitten wat hij daadwerkelijk verdiend heeft. Degenen die van anderen profiteren zijn in zijn ogen niets meer dan parasieten. Met deze gedachte besloot hij in 1946 zijn gehele fortuin te wijden aan de bouw van Rapture, een gemeenschap onder water waarin de groten niet in de weg worden gestaan door de kleinen. Tijdens de eerste jaren blijkt alles zeer voorspoedig te verlopen in de verborgen metropolis. Helaas is dit slechts van korte duur. Een wetenschappelijke ontdekking luidt namelijk het begin in van de ontmanteling van de gevestigde orde van Rapture.

Als speler stap je in de schoenen van Jack. Na een vliegtuigongeluk beland je in Rapture en daar wordt de toon van de game direct gezet door de gewelddadige dood van een onbekend personage. Wanneer je je eerste stappen zet, is het haast niet voor te stellen hoe prachtig de voormalige utopie is vormgegeven. De architectuur is op zijn zachtst gezegd fenomenaal te noemen en zeer gedetailleerd. Het is dan ook zeker de moeite waard zo nu en dan even stil te staan en te genieten van de prachtige omgevingen die de game te bieden heeft. Maar goed, als speler wil je natuurlijk weten wat nu eigenlijk de bedoeling is van je verblijf in Rapture. Gelukkig krijg je al snel de beschikking over een draagbare radio, waarmee je contact kunt onderhouden met verschillende personages. Atlas is aanvankelijk je belangrijkste contactpersoon en fungeert als gids tijdens het avontuur. Door zijn instructies te volgen, zul je al snel in het bezit komen van een plasmid en wordt het tijd zelf de gevolgen van genetische manipulatie te ondergaan. De betreffende plasmid zorgt ervoor dat je elektrische schokken kunt uitdelen aan degenen die niet het beste met je voor hebben. Logischerwijs is het niet mogelijk onbeperkt gebruik te maken van je Plasmid. Wanneer deze niet meer gebruikt kan worden, dien je jezelf te injecteren met Eve en voor je het weet kun je weer gebruik maken van je Plasmids. Naarmate het spel vordert kun je meerdere Plasmids verkrijgen door gebruik te maken van Adam.

Plasmids, Adam, Eve? Wellicht dat een nadere uitleg hier op zijn plaats is. Simpelweg zijn Plasmids hetgeen waarmee je jezelf genetisch kunt modificeren. Adam is een goedje dat je de mogelijkheid geeft Plasmids in je lichaam te dragen en Eve is een goedje dat je de mogelijkheid geeft Plasmids te gebruiken. Je zult je vijanden dus te lijf gaan door gebruik te maken van Plasmids. Er zijn verschillende Plasmids, de een nog origineler dan de ander, en stuk voor stuk is de werking ervan nagenoeg perfect uitgewerkt. In het begin zul je voornamelijk gebruik maken van elektriciteit, vuur en telikinese. Later zul je je vijanden ook kunnen bevriezen, ze tegen elkaar opzetten, de beveiliging tegen hen gebruiken, etc. De uiteenlopende Plasmids zorgen ervoor dat je je vijanden op talloze wijzen kunt uitschakelen, waardoor de actie geen moment gaat vervelen. Uiteraard zijn de normale wapens ook weer van de partij. Denk daarbij aan een revolver, een shotgun, een machinegeweer, een kruisboog, etc. Het is met name tof je Plasmids in combinatie met je wapens te gebruiken. Denk hierbij aan het verlammen van je vijand via elektriciteit, om hem vervolgens met je shotgun aan gort te knallen. Wat de actie betreft valt er totaal niets op Bioshock aan te merken. De vele manieren waarop je je tegenstanders kunt doden, blijven je gewoon fascineren tot het eind en wellicht nog wel een tijdje langer.

Je zult nu misschien denken dat je je tegenstanders met gemak afmaakt. Schijn kan echter bedriegen. Je hebt dan wel veel Plasmids en wapens tot je beschikking, je zult deze ook absoluut nodig hebben. Het gros van de vijanden bestaat uit de zogeheten Splicers, inwoners van Rapture die zowel mentaal als fysiek niet geheel in orde zijn. Dat krijg je ervan als je met je genen gaat spelen. Maar goed, deze Splicers zijn wanhopig op zoek naar Adam en schamen zich er niet voor jou een kopje kleiner te maken. Door gebruik te maken van je krachten en wapens kun je hen tegenstand bieden. Er zijn verschillende soorten Splicers en elke soort heeft zijn eigen zwakheden. Het is dus zaak specifieke Plasmids en wapens tegen specifieke Splicers te gebruiken. De vijandschap komt dus voort uit de jacht naar Adam. Het goedje is erg schaars en iedereen heeft het nodig om te overleven. Adam kan onttrokken worden uit dode lichamen, maar dit kan enkel gedaan worden door kleine meisjes, de zogeheten Little Sisters. Je moet dus enkel zo'n klein meisje te pakken krijgen en voor je het weet is de Adam van jou. Simpel toch? Helaas is het niet zo simpel. De Little Sisters worden namelijk beschermd door Big Daddies, genetisch gemanipuleerde mensen in een reausachtig duikpak. Je zult eerst de Big Daddy uit moeten schakelen alvorens je de Adam kunt bemachtigen, allesbehalve een simpele opdracht.

Bij het trotseren van de Big Daddies en de Little Sisters komt een belangrijk aspect van de game aan bod, namelijk een morele keuze maken. Je kunt er namelijk voor kiezen de Little Sister te doden of haar in leven te laten. Dood haar en je zult al haar Adam bemachtigen. Laat haar leven en je zult minder Adam bemachtigen. Wanneer je voor het eerst een Little Sister tegenkomt, wordt je gevraagd haar in leven te laten. Je ziet haar angstig in een hoekje kruipen in de hoop dat je haar ongedeerd laat. Ik kon het dan ook niet over mijn hart krijgen haar te doden. Op dit soort momenten weet de game een gevoelige snaar te raken en dat is simpelweg prachtig te noemen. De relatie tussen de Big Daddy en de Little Sister is ook mooi vormgegeven. De Little Sister is echt een hulpeloos klein meisje en de Big Daddy zal er alles aan doen haar te beschermen tegen gevaar. Wanneer je erin geslaagd bent een Big Daddy te doden, zal de Little Sister ook gaan huilen van verdriet. Een erg mooi gezicht dat je niet zo snel zult vergeten.

Zoals eerder aangegeven, is het zaak de zwakheden van je tegenstander te detecteren. Dit doe je door middel van het verrichten van onderzoek. Door het maken van foto's van vijanden worden hun zwakheden gaandeweg blootgesteld. Naast het onderzoeken van de vijand is het ook zeer aan te raden Rapture zelf te onderzoeken. Met name door het beluisteren van allerlei 'diaries' kom je veel te weten over allerlei zaken die met de stad te maken hebben. Belangrijker wellicht is dat je ook over verschillende toonaangevende personages meer te weten komt. De achtergrondinformatie over deze personages zet je werkelijk aan het denken over hun achterliggende idealen en principes. Onderzoek doen naar de achtergrond van Rapture en diens prominente bewoners geeft dan ook een extra dimensie aan de game, een dimensie die ik absoluut niet had willen missen. Het bewijst nog maar eens hoe diepgaand de game is.

Conclusie en beoordeling

Er valt nog zoveel te vertellen over de game, ik zou niet weten waar te beginnen. De game bevat een aantal puzzels, er zijn nog andere manieren om jezelf sterker te maken, het geluid is nog niet aan bod gekomen, etc. Een game als deze moet je gewoon zelf ervaren. Bioshock is gewoonweg een pracht van een game geworden en bij uitstek de beste titel die ik tot op heden heb gespeeld op de Xbox 360. De gameplay is geweldig en veelzijdig, grafisch is het een pareltje, de sfeer is prachtig, er is altijd wel iets te doen, kortom een meesterwerk in werkelijk ieder opzicht.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Meeslepend verhaal
 • Prachtig ontworpen wereld
 • Veelzijdige gameplay
 • Briljante details
 • Unieke sfeer
 • Minpunten
 • Niets noemenswaardig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zijn de screenshots van deze game trouwens ingame? Dan ziet het er wel heel erg mooi uit namelijk !  Ja, ik hou van mooie graphics

 • Ziet er mooi uit. Jammer dat hij uitgesteld wordt, maar dat kan ook voordelen hebben. Nu hebben ze meer tijd om er echt wat moois van te maken.

 • Uitstellen betekend vaak betere kwaliteit… al betwijfel ik of die screenshots ingame zijn

 • Eigenlijk maar goed dat hij uitgesteld is. Dan is hij mooi op tijd voor de nieuwe PC die ik hiervoor nodig heb ><

 • deel 1 was wel goed dus deze game lijkt me ook heel goed worden. dat uitstellen zal het alleen maar ten goede komen.

 • Deel 1 is echt al super oud.. ik speelde hem vroeger helemaal gek:P

  Leuk dat er een deel 2 komt

 • jammer, dit is wel een must have voor mij :)

 • Jammer voor de mensen die dit jammer vinden…

 • hoe onverwacht.. een tijd geleden kregen we alleen een trailer zien met een paar over elkaar heengeplakte foto's. dat moest realistisch zijn haha  maar goed inderdaad, want het kan de game alleen maar goed doen

 • Ik ben benieuwd!

 • Kan alleen maar goed zijn voor de game hoop ik!

  Screenshots zien er vet uit, maar ze zijn niet in-game denk ik.

 • zijn wij mooi geflahed :P

 • Codemasters, laat ons verassen.

 • Ochja, nu we toch aant wachten zijn, wachten we daar ook wel op.

 • als ze hier hun voordeel mee doen vind ik het niet erg.

 • Niet echt een titel waar ik op zit te wachten, dus van mij mogen ze hem uitstellen tot ze een ons wegen.

 • Geef ze de tijd, dan kan OF 2 misschien zo'n pareltje worden als deeltje 1.

 • word hopelijk vet

  ik geloof er wel in

 • niet erg als ie maar goed is!!!

 • Beautiful! I like this game! What's the release date?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren