1. Star Wars: The Force Unleashed (PS3)

Star Wars: The Force Unleashed (PS3)

”Wat zullen we nu eens bedenken?” vroeg men bij Lucasarts in 2003, toen de laatste hand aan Jedi Knight: Jedi Academy werd gelegd. Na een lange, bedachtzame stilte werd er een briljante ingeving de groep ingegooid. “Wat als we nu eens een spel maken”, riep iemand, “waarbij je iedereen en alles kapot moet maken met gigantisch overdreven Force-krachten?!” En dat deden ze.

Hoe goed dat is gelukt lees je verderop in deze recensie. Allereerst het verhaal. Dat speelt zich af tussen Episode III en IV. Dat is namelijk een periode van 19 jaar: meer dan genoeg om de fantasie van Star Wars-fans te prikkelen. Aan het einde van deel III zijn vrijwel alle Jedi gedood en is de Republiek omgezet in het Keizerrijk, onder het bewind van de kwade Darth Sidious en de zojuist slecht geworden Darth Vader. Het is aan Vader om de paar overgebleven Jedi op te sporen en te vernietigen. Dat leidt hem naar de thuisplaneet van de Wookie’s: Kashyyyk. Daar aangekomen vindt hij echter niet alleen zijn doelwit, maar ook diens zoon. Dat kleine jongetje trekt ongewild met de Force Darth Vader’s lightsaber uit zijn hand. Vader voelt dat het jongetje bijzonder sterk is en bedenkt dat hij wel een hulpje kan gebruiken. Hij neemt het ventje onder zijn hoede en traint hem. Dat ventje wordt de Secret Apprentice.

Het verhaal is bijzonder goed en past perfect tussen de twee Star Wars films. Het stemmenwerk is ook een stuk beter dan bij veel andere games. Als je nog nooit een Star Wars-film hebt gezien en alleen wat basiskennis hebt, zul je alles maar heel globaal kunnen begrijpen, maar dan nog is het geheel best genietbaar. Één groot verschil met de films zijn echter de Force-krachten. In de film kan Luke Skywalker nog geen X-wing uit een modderpoel heffen. De Secret Apprentice pakt zo’n ding met een achteloos gebaar op, om hem vervolgens tussen de ogen van een Stormtrooper te knallen. Kortgezegd is dat ongeveer het doel van het spel.

X-wings rondgooien is natuurlijk niet het enige wat er gebeurt, maar het is een mooi voorbeeld. Het is duidelijk merkbaar dat het spel zich richt op het zo creatief mogelijk vermoorden van vijanden. Dat doe je met vier verschillende Force-krachten: ten eerste Force Lightning, waarmee er bliksem uit je vingers schiet. Ten tweede Force Push, een enorme stoot die vijanden wegslingert. Ten derde Force Repulse, een soort ontploffing waardoor iedereen die in de buurt staat van je af wordt geduwd. En, last but not least, Force Grip. Daarmee kun je alles in de omgeving van een afstand oppakken en als wapen gebruiken, inclusief je vijanden. Alle krachten kunnen ook nog een door elkaar worden gebruikt. Spullen die je oppakt kun je ook opladen met elektriciteit, zodat ze nog meer schade doen.

De Force-krachten zijn niet de enige manier om vijanden te verslaan, want waar zou een Jedi (of Sith – wat je wilt) nou zijn zonder zijn lightsaber? Nergens, dus daar mag je ook lekker mee gaan rondhakken. Ook hier is er weer een mogelijkheid om krachten te combineren. Als je iemand twee keer hebt geslagen kun je er nog een schepje bovenop doen door achter de volgende houw een Force Push te gebruiken. Naarmate je vordert komen er steeds meer combo's bij. Er is namelijk een licht RPG-element te bespeuren: als je genoeg vijanden verslaat met verschillende combo's, ga je een level omhoog en kun je krachten upgraden of weer nieuwe combo's kopen. Het is wel jammer dat de gevechten met alleen je lightsaber door dit alles een beetje in een donker hoekje worden gezet. Het is simpelweg niet mogelijk om het spel goed te kunnen spelen zonder je krachten te combineren. Er zijn maar een paar aanvallen waarbij je enkel je lightsaber gebruikt. Gelukkig levert al het andere geweld nog genoeg voldoening op.

Er zijn echter wel een paar minpuntjes. De gevechten met Force-krachten zijn leuk, maar niet feilloos. Vooral in het begin van de game is het niet moeilijk om je,al knopjes rammend, een weg door tegenstanders te banen. Voor grotere bazen is een andere tactiek vereist. Alhoewel... "tactiek" is misschien een groot woord. Springen, hakken, springen, hakken en weer springen is meestal genoeg om de levensbalk van deze bazen drastisch te verminderen. Daarna krijg je een quicktime-event. Menig gamer zal nu zijn wenkbrauwen fronsen en hoofdschuddend schande over dit spel spreken. Toegegeven, het is natuurlijk niets nieuws, maar omdat het resultaat wel zo'n spektakel is valt het wel door de vingers te zien. Want een gigantisch ruimteschip uit de lucht plukken en hem keihard de grond in te rammen... ahhh, dat is gewoon de natte droom van iedere Star Wars-fan.

Dit soort overweldigende dingen gebeuren helaas maar een paar keer in de al zo korte tijd waarin het spel kan worden voltooid (ongeveer 7 á 8 uur). De bazen zijn dan wel mooi om af te maken, maar na vijf keer is de charme van een AT-ST door midden slaan wel afgezwakt. De vijanden zijn ook voornamelijk met veel, in plaats van uitdagend. Gelukkig brengen de Jedi-eindbazen daar een beetje verandering in. Zij hebben ook zulke overdreven krachten en bij hen zul je echt met iets nieuws op moeten komen zetten om te winnen.

Als laatste aspect mogen de graphics natuurlijk niet vergeten worden. Over het algemeen zijn die dik in orde. De speciale technieken die zijn gebruikt om al het dood en verderf zo goed mogelijk in beeld te brengen doen dat erg goed. Glas breekt echt zoals het zou moeten en vijanden tuimelen heel realistisch over elkaar heen. De muziek van Star Wars knalt natuurlijk ook lekker uit de boxen. Maar helaas, ook hier laten de makers een steekje vallen. Een erg vervelend steekje, genaamd: glitches. Die zijn namelijk volop te vinden. Kijk niet gek op als je iets door een muur heen gooit of als het beeld/geluid even blijft hangen. Ik heb zelfs een fout ontdekt waarbij de levensbalk van een vijand niet zichtbaar was, waardoor hij niet verslagen kon worden. Maar goed, glitches zijn nou eenmaal een vaste prik geworden in games. Als je daar even niet op let, is het geheel toch erg mooi gepresenteerd.

Conclusie en beoordeling

Als je een echte die-hard Star Wars-fan bent, is de conclusie makkelijk: gewoon kopen! Maar zelfs als je de Force niet nodig hebt om je te vermaken, is Star Wars: The Force Unleashed geen slecht spel, mits je korte speelduur en glitches door de vingers kunt zien. Als je zo iemand bent die een hekel heeft aan Star Wars en/of third person games, dan zal dit spel daar geen verandering brengen.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Overdreven Force-krachten
 • Verhaal
 • Combo\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'s
 • Minpunten
 • Kort
 • Erg veel glitches
 • Herhaling

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wow, dat zag er wel goed uit.

 • WAUW!!!

 • Wauw, dat ziet er vet uit.

 • Inderdaad!

 • zekers maar dit is niet ingame dus afwachten maar

 • dat was echt vet! zag er egt superstrak uit! als ze zo'n trailer kunnen maken, dan verwacht ik ook veel van de gameplaybeelden!

 • Geweldig, staat niet voor niets al een hele tijd op mijn wenslijst. En nu na deze trialer zal hij daar zeker blijven staan ^^.

 • 2 dingen: holy shit!!!

  en waarom in japan?!

 • PRACHTIGE TRAILER!!!

 • Jammer dat het geen in-game beelden zijn dan :P

 • Sorry voor de uitspraak!

 • Ziet er mega vet uit!

 • Vet! In het begin dacht ik dat je gewoon een beetje stealth-shit kreeg, maar daarna bouwde het steeds vetter op!

 • WoW cool

 • vett heeel vett

 • wow vet

 • echt een heeele heele mooie game. bn wel benieuwd naar de ingame beelden

 • dit vind ik er nou echt zo cool en mooi uitzien! die rook en dat zand vind ik mooi gedaan. lijkt net echt toch?

  normaal ben ik niet zo voor dit soort games; maar in dit geval maak ik graag een uitzondering :p

 • Als dit ingame beelden zijn zet ik €65 eurie apart voor deze game:P

 • hier kan cod toch echt nie tegen op ghehe XD  the master is back and kicking some ass

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren