1. Viva Piñata: Paniek in het Paradijs (X360)

Viva Piñata: Paniek in het Paradijs (X360)

Welkom op Piñata eiland, een plaats waar Piñata’s vredig naast elkaar leven in hun tuinen. Maar hier lijkt verandering in te komen. Professor Pester heeft namelijk ingebroken in de database van de piñatacentrale en alle data verwijderd. Hoe wordt de data weer teruggehaald? Het antwoord ben jij, de rookie tuinier, je begint weer van voor af aan met je tuin bouwen en zal alle data weer terug moeten halen voor Langston. Het langverwachte vervolg op Viva Piñata: Viva Piñata: Trouble in Paradise, welkom terug op Piñata eiland!

Daar sta je dan weer in je tuintje met Piñata’s, maar dit keer met een doel: de data van de piñatacentrale herstellen. Nu begin ik meteen met het eerste minpuntje: de intro. De intro is erg langdradig en zeker onnodig, je kiest niet voor Just for Fun, maar krijgt wel dezelfde uitleg. Bij de intro wordt je namelijk meteen gedwongen menu’s in te duiken, die ook net als in deel één met een pop-up samengevat kunnen worden. De intro kost veel tijd en verveelt door berichten als: ‘Wacht tot een boterbloem groeit’.

Als je dan door de intro heen bent komt het goede weer op je af. Net als in deel één is de gameplay erg goed, de gameplay is zelfs ook nog wat verfijnd. Een van de verbeteringen is dat je nu ook met je cursor uit de tuin kan, dit betekent bijvoorbeeld dat je niet meer naar het menu hoeft om de Tour of Sour te selecteren en dat je al informatie over piñata’s kunt bekijken voor ze je tuin binnenkomen en daarvoor ook niet naar het Journal, wat wel een irritatiepunt was bij het eerste deel. Een ander verfijnd stukje gameplay is dat je nu ook kan zien hoeveel (even als voorbeeld) wortels een Bunnycomb heeft gegeten als hij nog niet bij je tuin hoort, hierdoor weet je meteen hoeveel wortels hij moet eten voor hij een bewoner wordt.

De nieuwe piñata’s zijn ook zeker niet ongeïnspireerd tegenover de klassieke piñata’s. Zeker de Limeoceros, Chocolodocus en de Jeli zijn erg leuk. Ook nieuw met deze piñata’s is de Piñata Vision. Piñata Vision houdt in dat je een kaartje koopt en dat dan scant met je Xbox Live Vision Camera. Een nadeel hiervan is dat er veel mee wordt gefraudeerd, op menig internet site krioelt het van de plaatjes die je kunt scannen, misschien dat dit legaal is, maar hier zal Rare niet zoveel winst uit halen.

Nu wat over de nieuwe functies van deel twee, een ervan is de co-op functie, die vooral bedoeld is voor ouders die mee willen spelen met hun kind, maar voor menig gamer is deze functie een grote misser, want er zitten veel te veel bugs in. Allereerst wordt de camera maximaal ingezoomd, de reden hiervoor is mij onduidelijk, maar het werkt duidelijk niet goed. De tweede speler wordt het beeld uitgesleurd als de eerste speler ergens anders heen wil, waardoor de tweede speler weinig heeft aan de speciale gieter en schep. Nog een nieuwe toevoeging in deel twee zijn de games die je met je piñata’s kunt doen, dit is een van de meest vage toevoegingen van het hele spel. Je kunt races doen met piñata’s en een soort modeshows van piñata’s. Het is erg vaag en ook niet erg leuk om te spelen, mensen die een groot fan waren van Party Animals zullen deze toevoeging wel leuk vinden, maar verder is hij vervelend en alleen leuk als je Achievements verzamelt. Omdat er te weinig goede updates in het spel zitten lijkt het spel veel te veel op zijn voorganger en kan dus ook wel gezien worden als een uitbreiding.

Toch zijn er ook wel goede uitbreidingen, een ervan is zoals hierboven vermeld dat er veel nieuwe piñata’s in het spel zitten die het toch wel weer leuk maken te beginnen. Met deze nieuwe piñata’s komen ook Piñartica en de woestijn. Je hebt op deze locaties ook een tuin, maar hierin kun je niks veranderen en alleen piñata’s vangen. Dit doe je door middel van vallen die je koopt van Langston. Daarop leg je een lokaas en dan wacht je tot een piñata op je val gaat staan en de val dichtklapt. Een van de dingen die opvallen zijn de graphics en zeker die van Piñartica. Deze zijn echt prachtig, af en toe zie je een geiser uitbarsten en dat ziet er gewoon prachtig uit, de sneeuw die je zit vallen ziet er ook prachtig uit. De woestijn is verder niet heel erg bijzonder, behalve de piñata’s die erin leven. Piñata’s in de woestijn zijn bijvoorbeeld de Camello, Vulchurro, Pieena en de s’morepion, maar toch zijn de piñata’s in Piñartica veel leuker, dit zijn piñata’s als de Pengum, Jeli, Polollybear en de Moojoo. Zoals al gezegd een toevoeging die zeker goed gelukt is zijn de graphics, alles op piñata eiland ziet er net even wat mooier uit dan in deel één.

Dan wil ik het nog even hebben over één laatste toevoeging: de Just for Fun-modus. Deze modus zit echt geweldig in elkaar, deze modus is al te makkelijk voor kinderen van acht à tien jaar, maar voor jongere kinderen echt geweldig. Het idee van de modus is dat je met bijvoorbeeld één simpel dingetje, zoals een zoete aardappel voor een Limeoceros, een piñata kan lokken. Ook zijn bijvoorbeeld alle spadeupgrades al toegepast (even als de gieterupgrades), zijn alle zaadjes te koop en heb je oneindig veel geld. Deze modus is zeker geslaagd en is erg leuke voor jonge kinderen, maar voor kinderen ouder dan tien is dit gewoon te simpel. Ook viel mij op dat ik minder zin had om de ‘grote’ piñata’s te vangen nadat ik ze had gehad in de Just for Fun modus. Daarom raad ik iedereen aan eerst in de normale modus alle piñata’s te vangen en dan pas over te stappen naar de Just for Fun-modus om een mooi tuintje te maken, want daar is deze modus ook wel een beetje voor bedoeld.

Mijn laatste woord gaat nog over drie kleine minpuntjes. Het eerste minpuntje is de lange laadtijden, de laadtijden zijn veel langer dan in het eerste deel, maar als je de game een tijdje speelt valt dit al snel niet meer op. Het tweede minpunt is dat professor Pester wel heel vaak op bezoek komt, dit wordt na een tijdje erg vervelend als je veel moeite hebt gedaan om een piñata de tuin in te lokken en professor Pester hem meteen kapot slaat. Het derde en laatste minpuntje is dat het wel heel gemakkelijk is om in de normale modus een wildcard te krijgen. Wordt Master Romancer en pak dan alle hartjes in de romance-minigame en zo heb je een tweeling en een wildcard. Deze manier van wildcards behalen hoort in de Just for Fun modus en niet in de normale modus, hierdoor gaat het hele gevoel van een speciale piñata weg.

Conclusie en beoordeling

Viva Piñata: Trouble in Paradise is een waardig vervolg op Viva Piñata, heel veel vernieuwing zit er niet in deze game, maar vond je het erg leuk om je tuintje te bouwen in het eerste deel of heb je het eerste deel helemaal laten schieten, maar pakt het kleurrijke spel je wel dan is er weinig reden om de game niet te halen. Veel mensen zullen deze game zien als een uitbreiding van Viva Piñata en misschien moet je het wel zo zien, want als je een hele nieuwe game verwacht kom je snel voor een grote teleurstelling te staan. Maar dankzij nieuwe piñata’s , een hele nieuwe modus, twee nieuwe gebieden en zelfs een soort verhaal is Viva Piñata een waardig vervolg op deel één.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Just for Fun
 • Nieuwe Piñata's
 • Piñartica & de Woestijn
 • Grafisch een pareltje
 • Minpunten
 • Intro
 • Multiplayer
 • Games

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Weet het niet ….

 • superschurk zijn is zoveel vetter :]

 • NTY

 • lijkt me niks, heb het niet zo op super helden.

 • Superhelden zijn wel cool, maar doe mij maar marvel hoor.

 • City of Heroes was MEESTERLIJK!  Champions Online lijkt nog vetter te worden ^^

 • gameplay is bijna identiek aan City of Heroes. :D kijk er naar uit.

 • My name shall be Commander Cockslapper, and my enemy will be called, General Titty and co.

 • Ik weet het nog niet, zou eerst meer willen over het verhaal en het doel in het spel, en superhelden trekken mij niet zo.

 • Lijkt me niet echt geweldig, misschien wel te doen, maar zeker niet geweldig.

 • Nope, niks voor mij.

 • niks voor mij

 • Ik dacht eerst dat dit vet zou kunnen worden. Maar na de trailer is dat als sneeuw door de zon verdwenen.

 • City Of Heroes was geniaal…  ….Maar ik denk dat ik toch liever de DC MMO van Sony ga halen…

 • ben er niet van onder de indruk sorry

 • saai… en niks voor mij

 • Ik denk niks voor mij.

 • VETTTTTTTTTTT

 • lijkt een beetje city of heroes. kk spel dus xD

 • Superhelden zijn zowiezo cool, hoop alleen niet dat net zoals in CoH & CoV alle missies ge-instanced zijn. Wat een k*t spellen waren dat zeg. Het leukste was je held/schurk in elkaar flansen daarna was het huilen geblazen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren