1. E3: Rollercoaster Tycoon 3

E3: Rollercoaster Tycoon 3

Ik ben fan van de Tycoon series. Vooral Rollercoaster Tycoon 2 heb ik tot vervelens aan toe gespeeld. Logisch natuurlijk dat ik Atari’s Rollercoaster Tycoon 3 graag wilde spelen op de E3.

Waar we normaal bij spellen die deel uitmaken van een bepaalde serie de voorganger met het nieuwe spel vergelijken, is een dergelijke vergelijking bij Rollercoaster Tycoon 3 eigenlijk bijna niet van toepassing. Het is immers alweer een tijdje geleden dat deel 2 verscheen waardoor deel 3 nauwelijks vergelijkbaar is. Dit alleen al door het meest in het oog springende verschil: het spel is volledig in 3D.

Rollercoaster Tycoon 3 kent wel dezelfde opzet als de oude Rollercoaster Tycoon spellen. Je moet nog steeds aan de hand van enkele missiedoelen scenario’s volbrengen. Net als in de vorige spellen gaat dit gepaard met verschillende indicatoren die bepalend zijn voor jouw park. Zo zul je ook nu weer de bezoekersaantallen en de waardering die men aan je park geeft in de gaten moeten houden. De bezoekers zelf hebben een behoorlijke verdieping achter de rug. Elke bezoeker heeft een eigen uiterlijk en karakter en zal dus anders naar jouw park kijken. Net als in de vorige spellen zul je dus de balans tussen saai park en thrillseeker park moeten vinden.

Kon je in de vorige spellen je attracties wel testen voor je ze opende, nu kun je zélf meerijden. Je zult dan (uiteraard in 3D) meerijden met je eigen achtbaan. Zo kun je pas echt goed zien hoe je bezoekers de rit zullen ervaren. Dit deel van het spel wist me positief te verrassen. Het is verbazingwekkend hoe nauwkeurig de G krachten worden weergegeven. Als de baan bijvoorbeeld ineens omhoog gaat, dan zal je blikveld ook een stukje omhaag gaan. Alsof je hoofd tegen je stoel wordt aangedrukt; precies zoals dat in een echte achtbaan ook gebeurt.

De 3D weergave heeft ook bij het bouwen van je eigen achtbanen zijn voordelen. Je eigen achtbaan maken is nu erg makkelijk omdat het camerastandpunt helemaal vrij te bewegen is en je dus je baan van alle kanten kunt bekijken. Zo kun je dus in de gaten houden of de baan nog wel logisch verloopt. Uiteraard beschikken de achtbanen ook weer over de nodige statistieken dus je kunt snel inschatten in hoeverre de attractie populair zal zijn. Je kunt echter niet blind op statistieken vertrouwen: mijn –naar ik dacht- perfecte achtbaan trok minder mensen dan de draaimolen, maar dat kan ook liggen aan het feit dat het spel nog niet volledig uitgebalanceerd is.

Het moge dus duidelijk zijn dat de intrede van 3D het spel een complete makeover heeft gegeven. Het ziet er mooi uit en het werkt goed. Ik heb ook de indruk gekregen dat het spel net zo verslavend is als de vorige spellen; ik was nauwelijks bij het spel weg te slaan. Rollercoaster Tycoon 3 moet tegen het eind van het jaar in de winkels verschijnen. Ik voorspel alvast urenlang bouwplezier voor allen die het spel in huis halen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ga ik zeker kopen, RCT2 heb ik niet gekocht, vond het vrij weinig te bieden hebben tov deel 1.

  Dis al wat heel beter, alleen met al die gasten in beeld moet je wel aardige videokaart hebben om het lekker te spelen…

 • Ik denk dat dit een heel aardige game gaat worden :)

 • die goeie ouwe tijd

 • RCT 1 was leuk, 2 meer van hetzelfde… Hopelijk biedt 3 meer variatie, doet me denken aan theme park world ;)

 • Deze game ga ik ook zker kopen. RCT 1 & 2 had m'n broer gekocht (en ik mocht bijna nooit spelen (kinderachtig hé)) en nu wil ik eindelijk zelf de macht hebben over dit spel :P Dus ik ga 'm zker kopen.

 • Ziet er wel leuk uit. Misschien ga ik het wel spelen :P

 • Halen……..alz die uitkomt zekerz!!!

 • nou dan mag ik er wel een dikkere klomp videokaart in trappen!

  maarrrrrr……….dat is het waard!

 • ziet er erg lekker uit, ga ik zker spelen

 • De eerste twee delen waren echt vet en verslavend, en ik weet wel bijna zeker dat dit deel dat ook wordt. :)

 • Ziet er cool uit, vond RCT2 ook altijd wel leuk.. Alleen ging het wel na een weekje of 2 vervelen.. Als ik die trailers kijk, is wat me vooral opvalt, dat het een beetje op theme park world is gaan lijken.. Maar dat kan liggen aan het feit dat het 3d is geworden…

 • looks good !! maar eh waarneer komt ie uit???????????????????????

 • theme park world vond ik niet goed hoor dus vergelijk het daar plz niet meej ;)

 • Ik heb RCT (1) helemaal grijs gespeeld, maar deel 2 vond ik hetzelfde met een paar kleine veranderingen/vernieuwingen dus die heb ik niet gekocht. Maar ik heb zo mijn twijfels over het 3D effect, de camera moet goed kunnen bewegen en ze moeten veel details erin verwerken wil het goed speelbaar zijn (vind ik).

 • Deze ga ik zeker scoren.

 • dit is een hele verbetering ten opzichte van tycoon 2!

 • nou niet echt geweldig ofzo :S

 • lijkt me niet echt leuk. ik vind zulke games op 2d leuk genoeg.

  bij het plaatsen van attracties lijkt me heel erg kut. en bij het wisselen van standpunten lijkt me ook heel erg irri.

 • Ik ga deze game echt kopen, was helemaal verslaafd aan deel 1 en 2

 • Dit spel word zeker leuk. Wel beter, dat ze het nu ook 3D uit proberen want dat is echt een grote stap vooruit…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren