1. Gran Turismo 4: Prologue

Gran Turismo 4: Prologue

Gran Turismo 4 behoort tot de spellen waarvan heel veel verwacht wordt. Omdat er zoveel van verwacht wordt en veel mensen er halsreikend naar uitkijken, besloot Sony alvast een voorproefje van het spel beschikbaar te maken. Het resultaat was Gran Turismo 4: Prologue, een demo van Gran Turismo 4 die alvast de kans geeft om kennis te maken met de gouden formule die Sony in handen heeft.

Als je met GT4: Prologue begint kan je tussen twee modi kiezen, de School en Arcade mode. De School mode bevat een selectie van lessen die je helpen gewend te raken met het spel. Door het uitspelen van één les kan je door met een nieuwe les. Deze lessen zijn verdeelt in vier niveaus. Als je begint zal je met de groene lessen aan de gang moeten, hierna volgen oranje en blauw om uiteindelijk bij rood te eindigen. De lessen verschillen van remlessen tot het nemen van scherpe bochten op hoge snelheid. Gelukkig doe je deze lessen niet voor niks; natuurlijk krijg je betere driving skills, maar bovendien krijg je voor het uitspelen van elke les een nieuwe auto tot je beschikking. Met deze nieuwe auto’s kan je in de Arcade mode proberen tijdrecords neer te zetten op de vijf verschillende banen die de demo bieden. Of je nou met 150 km/u door de straten van New York wil racen of zand wilt happen op de kliffen van de Grand Canyon, elke baan biedt een andere race-ervaring, wat goed de diversiteit van het spel laat zien.

De Gran Turismo-serie had echter altijd al innovatieve banen, maar daar heb je natuurlijk wel snelheid voor nodig. Eén van de aspecten die GT4: Prologue mist is het gevoel van snelheid, wat in Gran Turismo 3 echter wel goed geregeld was. Je kan dan wel 200 km/u rijden, maar je merkt niet dat je zo hard rijdt. Tenminste, je hebt natuurlijk wel een langere remweg, maar het gevoel van snelheid mist gewoon. In een spel als Need For Speed: Underground wordt dit gevoel van snelheid opgewekt door de vervaging van de omgeving en de strepen die langs je heen vliegen terwijl je rijdt. Het punt waar Gran Turismo 4 wel uitspringt ten opzichte van zijn rivalen is het prachtige visuele plaatje dat het spel laat zien. De auto’s zien er fantastisch en zeer gedetailleerd uit. De banen zien er evenzo mooi uit, de lichteffecten zijn ook erg goed vertegenwoordigd.

GT4: Prologue biedt nog meer visuele pret, dit dankzij de replay optie die het spel bevat. Na elke race kan je een herhaling van je race bekijken, vanuit verschillende hoeken. Deze replays zien er erg mooi uit en het is dan ook fantastisch om jou auto als eerste over de eindstreep te zien rijden of een andere auto te zien passeren. Al deze replays kan je opslaan op je geheugenkaart, zodat je je beste racemomenten altijd nog eens kunt bekijken.

Terwijl GT4: Prologue er prachtig uitziet, is het racen af en toe best saai om aan te horen. Te horen ja, tijdens de race wordt er namelijk helemaal geen achtergrondmuziek gedraaid. De geluiden van je motor, remmen en het juichende publiek zijn wel leuk en realistisch, maar terwijl je aan het racen bent hoor je alleen je motor. Waarom geen passende muziek die zich aanpast aan de spelmomenten? Muziek die ervoor zorgt dat de sfeer spannender wordt, misschien wat snelle muziek als je op het punt staat iemand in te halen en wat rustigere muziek als je ruim voorop rijdt.

Een ander groot minpunt aan de Prologue-versie is dat de multiplayer mode ontbreekt. Wie wil er nou niet zijn race skills testen tegen zijn beste vriend? De computer tegenstanders mogen dan wel goede weerstand bieden, het is altijd leuker om tegen een persoon van vlees en bloed te spelen. Gelukkig zijn we ervan verzekerd dat de volledige versie van Gran Turismo 4 wel een tweespeler versus mode zal bevatten en de online optie waar je tegen acht andere persoon kan racen spreekt zeker tot de verbeelding.

Conclusie en beoordeling

GT4: Prologue is natuurlijk geen volledig racespel, maar slechts een demo. GT4: Prologue is er om alvast iedereen de laten proeven wat ze kunnen verwachten van de volledige versie. Het spel wordt dan ook voor 45 euro verkocht en eigenlijk is dat natuurlijk veel te veel. Ben je echter te gek van auto’s, racespellen of wil je gewoon de fantastische besturing van Gran Turismo 4 alvast voelen, dan zou je hem wel moeten kopen. Er zitten genoeg auto’s en opties in die je toch een tijdje zoet houden tot je aan de slag kan met het echte werk; Gran Turismo 4.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Visueel prachtig
 • Besturing
 • Minpunten
 • Multiplayer
 • Muziek
 • Prijs
 • Snelheidsgevoel

Dit artikel delen

Over de auteur

David Kers Vindt games als Quest for Glory, Super Monkey Ball, Dark Souls bijzonder leuk.

Reacties

 • Wie betaalt er nu 45 euro voor een demo?

 • Ik vond altijd dat GT3 er onwijs goed uitzag. Totdat ik hem een tijdje terug van m'n buurjongen leende en ik inmiddels PGR2 voor de Xbox op de plank had staan. Wat vond ik toen opeens dat GT3 er eigenlijk best wel heel lelijk uitzag. Ik dacht dat daar misschien verbetering in kwam met GT4, maar toen ik vanmiddag deze Prologue bij de Media Markt ff speelde viel het me opnieuw heel vies tegen. Voor de graphics hoef ik hem dus iig niet te kopen… Voor de besturing en het wagenpark misschien wel, maar dan iig dus niet deze prologue versie. Lekker laten staan dus en als je niet kunt wachten haal je toch gewoon ff GT3 uit de kast? Bovendien werd er eerst nogal lovend gesproken over het publiek dat er goed uitzag. Helaas blijkt wanneer je het spel speelt dat het gewoon karton is waarvan sommige stukken bewegen. Daarnaast doken er overdreven veel mannetjes voor m'n auto weg tijdens een rally, hetgeen niet echt een realistische maar meer een arcadefeel met zich mee bracht. Wat mij betreft flikkeren ze die mannetjes die voor je auto gaan staan er dus uit.

 • Iemand moet toch voor GT 4 opkomen.Ten eerste is deze Prologue 1 jaar geleden samengesteld,de huidige GT 4 versie lijkt er niet eens op,kijk maar naar die nieuwe screens.Alles is verbeterd,de A.I in Prologue is die van GT 3 en niet die van GT 4,de auto's zien er beter uit dan in de huidige Prologue,de banen zijn upgedate etc.etc. 600 auto's, 60+ banen,Online Mode,Photo Mode,noem het maar op.Deze spel gaat ownen.

 • ik betaal helemaal geen geld voor demo's ik wacht wel tot het hele spel uitkomt

 • @Nephtis: Ik denk dat die verbeteringen die jij opnoemt wel mee zullen vallen. Ik denk namelijk dat met GT3 de limiet van de hardware van de PS2 al redelijk is bereikt en dat deze prologue versie redelijk veel op GT4 lijkt. PGR2 benut namelijk al zo'n beetje de complete capaciteiten van de Xbox, en aangezien de hardware van de PS2 toch tot een stukje minder in staat is denk ik niet dat het veel beter kan…

 • leuk stukje David Kers :)

  maar goed je kunt altijd wel aanmerkingen geven bijvoorbeeld over de muziek onder het rijden, persoonlijk zet ik altijd de muziek uit onder het rijden zodat je alleen het geluid van de auto hoort.. deed ik al in GT2 en 3, ok games als NFSU hebben het gewoon nodig en het is dan ook zeker cool, maar hier bij niet wat mij betreft.. maar goed in GT4 zul je wel een optie hebben on/off.  verder vind ik Prologue zeer zeker de moeite waard voor GT fans.. de rest kan er beter niet aan beginnen die moeten gewoon wachten op GT4.  en ow ja over de Multiplayer mode.. wel jammer op zich maar toch ik heb al menig wedstrijd gehouden met fam en vrienden back in march :D kep toch maar 1 GTstuur dus dan is om de beurt een potje racen en kijken wie de snelste ronde haalt al super…  ok wat betreft de prijs, die vind ik persoonlijk ook wel erg hoog, kep al wel de Jap versie dus heb nu ook zo iets van hm toch ook maar even de Euro versie kopen :| maar goed er zijn genoeg race games waar het totaal aan auto’s nog minder is dan in deze Demo ;) en dan heb ik het nog niet eens over hoe ze er uit zien.  @KlaasjeNL: gaan we weer :( ten eerste is er al een wereld van verschil in besturing tussen GT3 en GT4p en de kartonnen mannetjes langs de weg in Prologue dat is juist in Prologue.. in GT4 zullen ze 3D zijn.. ok KlaasjeNL sorry nu even tegen jou ;) GT3 gebruikte zo'n 90% van de kracht van de PS2 (toen hij ontwikkeld werdt) maar toen ze klaar waren hadden de gasten van PD al zo veel meer geleerd wat betreft programmeer werk dat GT3 pas eigenlijk 25% van de PS2 vergde.. en als je bekijkt dat ze met GT4 weer een paar stappen verder zijn..  en haal niet PGR2 er bij.. die draait op de helft van de frames waar GT3 en 4 op draait, dat is zo wie zo al bagger (anders trekt de zware Xbox het niet) :| slecht toch? de kracht zit 'm in de programmeurs van PD en de verborgen kracht van de PS2 die tot op heden steeds beter gebruikt wordt dat blijkt wel als je GT4 de laatste versie hebt gezien :) respect voor Polyphony Digital.

 • ik vind wat jij zegt over pgr2 en gt4 maar onzin hoor.. als je gt3 speelt zie je heel goed dat hetgene wat het spel mooi maakt gewoon cover ups zijn voor lelijke textures de weg en de bomen enzo zijn ook eigenlijk lelijk.. gewoon alles waar goede textures moeten zitten zitten wazige textures omdat de ps2 t niet trekt pgr2 is overal scherp en pgr2 is een grafisch veel mooier spel dan gt3 gt4 is een verbetering op gt3 dat zeker maar t zijn nog steeds die het lijkt mooi dingen die het mooi maakt.Voorbeeld die screens uit de rally mode met die grote berg met die vallei op de achtergrond.Dat lijkt heel mooi maar alleen de weg waar je op rijd je rirecte omgeving en je auto worden gerendered de rest is gewoon een achtergrond plaatje.En de verborgen kracht van de ps2 dat bestaat niet xbox is echt wel mooier en nee ik ben geen fanboy en ja ik heb ook een ps2 en ook een gamecube en ps2 is op ale fronten grafisch slechtste console (leuke spellen zijn er zeker maar grafische pracht zoals halo 2 of de nieuwe gamecube zelda trekt dat ding niet hijs ook al oud).Maarja gt4 word wel het leukste/beste racespel ooit zover ik verwacht maar kom op echt niet het mooiste race spel hoor..

 • Ik vind GT3 zelf ook niet snel… :S En als GT4 nog langzamer is belooft dat imo niet veel goeds en Maxcre8… Lul niet zo dom dat GT3 maar 25% van de capaciteit van de PS2 gebruikt en dat GT4 of zelfs GT3 er beter uitziet dan PGR2, of dat de framerate van PGR2 zo laag ligt omdat de Xbox het anders niet trekt. Dan zul je zeker niet de Live update hebben gedowned die de framerate aanzienlijk heeft opgekrikt.

 • Ik vind GT4 wel beter dan PGR2, als je die 'nieuwe'screens hebt gezien weet je pas wat je echt kan verwachten, de XBox zou dan wel het mooiste beeld moeten kunnen leveren, maar tot nu toe doen ze dat niet echt, ik vind het maar tegenvallen, en die achtergronden bij GT4 die zijn juist heel erg gedetailleerd, alleen het 'allerachterste'is een 'plaatje', mar dat is heel ver in de verte, PGR2 is lelijker, omdat die auto's wel uit 1 texture lijken te bestaan, heel raar. Ik hoef geen XBox, heeft gewoon geen leuke spellen (behalve de spellen van Rare, ja van Nintendo gejat, en Halo (2) die later op de pc verbetert komt), ik ga zeker GT4 kopen, NIET de Proloue, die vind ik TE demo achtig.

 • Pffffff……. Mensen die aan de hand van een plaatje een spel gaan zitten ophemelen. Volgens mij heeft Sony toch echt de prologue versie uitgebracht om mensen lekker te maken voor GT4. Het zou dan wel heeeeeeel dom zijn van Sony als de prologue versie zo ontzettend lelijk zou zijn in vergelijking met GT4 toch? Je moet wel een hele grote fanboy zijn met een hele roze bril met jampotglazen ofzo om nu nog steeds te zeggen dat PS2 betere graphics tevoorschijn tovert dan de Xbox……

 • wel zal zeker de mooiste race spel zijn op PS2 maar als je vergelijk met de oude PGR2 op xbox en de rest van de race die geplant zijn vind ik het effect niet zo groot niet meer en van wat ik kunnen spellen heb in de winkel was ik niet meer onder de indruk lijk vroeger.

  Ik persoonlijk vind PGR2 en Rallysport challange 2 mooier op Xbox. en ja heb ook een PS2 voor alle Fanboys.

 • 45 euro!!!, dat is lullig voor je geld, om voor zo'n klein demotje zo veel geld te dokken

 • Waarom geen woord over de making-of DVD die je erbij krijgt? :?

 • omg wat een fanboys hier :)Ik vind GT4 wel beter dan PGR2, als je die 'nieuwe'screens hebt gezien  De XBox zou dan wel het mooiste beeld moeten kunnen leveren, maar tot nu toe doen ze dat niet echt  Volgens mij weet jij niet eens hoe de PS2 in elkaar zit gozer.

  die 25% is wel zeker waar.  behalve de spellen van Rare, ja van Nintendo gejat

  Goed zo Aimking, verstand op -1 en uit je nek lullen. Hulde

  Taodor, jij bent nog erger.. 25 % …. • Welles, Nietes, Welles, Nietes.  Mijn visie: mensen zonder Xbox moeten niet oordelen over diens graphics en mensen die geen GT Prologue hebben gespeeld moeten niet oordelen over GT Prologue (behalve dan de prijs die belachelijk is voor een opgekalefaterde beta).  Verder heeft KlaasjeNL gelijk in z'n laatste post: Als deze Prologue niet voor het grootste deel op GT4 lijkt, dan zou Sony 'm echt niet voor VIJFENVEERTIG EURO in de winkel leggen (en zo de 'fans' van GT4 keihard naaien door ze te laten betalen voor een game die uiteindelijk maar weinig op GT4 zal lijken). Een paar grafische verbeteringen zullen wel worden doorgevoerd, maar voor de rest zal het toch echt een what-you-see-is-what-you-get verhaal worden.


 • @Taodor: Ik hoef niet te weten wat er in de PS2 zit. Ik wil weten wat er uit komt, en aangezien ik zowel een Xbox, Cube als PS2 heb (er staan wel ergens foto's van op het forum als je het niet gelooft), is het makkelijk om verschillende spellen te vergelijken en dan ziet GT3 er toch wel erg karig uit in vergelijking met PGR2. GT4 zal er wel beter uitzien dan GT3, maar never nooit niet beter dan PGR2.

 • Volgens mij weet jij niet eens hoe de PS2 in elkaar zit gozer.

  die 25% is wel zeker waar.Ohja? Dus de PS2 gaat de geschiedenis in als "De console waar ze nooit meer dan 30% van uit hebben weten te halen"?  Slecht ontwerp dan…

 • ja shadow dat heb ik ook maar gehoord van sony. Ik heb van Microsoft gehoord dat er maar 10% gehaald wordt uit de capaciteiten van de Xbox.  Kom op zeg, val je zo makkelijk voor die marketingpraatjes?

 • Ik snap echt dat cijfer niet, hoe kun je het nou een 5 geven? Waar is die opgebaseerd, op het geval dat de prologue zo duur is ? Want de gameplay is onwijs tof en het ziet er megavet uit…

 • Waar voor je geld MagicMark…Wanneer Ninja Gaiden 150 euro zou zijn, zou 'ie ook een 5 krijgen. Dan kan de gameplay nog zo fantastisch zijn, zo'n uitgeklede game is gewoon geen 45 euro waard.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren