1. Guitar Hero III: Legends of Rock (PS3)

Guitar Hero III: Legends of Rock (PS3)

Wachtend in mijn kleedkamer zit ik mijzelf klaar te maken voor de grote show. Vijf minuten later klopt mijn manager op de deur. "Het is zo ver" zegt hij. Ik loop de deur uit richting het podium. Al van veraf hoor ik het publiek uit hun dak gaan. Achter het doek veeg ik nog één keer het zweet van mijn hoofd, ik hoor mijn naam, en ren als een gek het podium op! Tot ik vol op mijn gezicht ga. Daar lag ik dan met mijn gezicht op de grond, een afgang voor 30.000 man.

Dit is zo'n beetje het scenario wat mij zou gebeuren als ik een poging tot echte rockster zou wagen, daarom houd ik het liever bij een plastic gitaartje en een publiek wat ik wel kan zien, maar andersom niet. In 2005 kwam een spel op de markt voor de PlayStation 2 die dit mogelijk maakt, genaamd "Guitar Hero". Dit spel was immens populair en verkocht honderdduizenden exemplaren. Een vervolg kon niet uitblijven, ook het tweede deel (verrassend "Guitar Hero II" genoemd) verkocht geweldig.

Natuurlijk kon een derde deel ook niet uitblijven. Velen waren bang dat (net als in veel films) het derde deel niet genoeg vernieuwing met zich mee zou brengen en dus flink zou tegen vallen. Niets van dit alles, Guitar Hero III: Legends of Rock werd met open armen ontvangen bij een grote groep gamers. Ondanks dat het niet heel erg veel vernieuwing bracht (de graphics waren opgeschoond en er zat een online modus in) werd het toch een grote hit! Met name het feit dat hij verscheen op de Next-Gen (nu toch wel Current-Gen) Consoles deed de verkopen goed. Voor mij was het namelijk, zoals bij velen, het eerste deel dat ik heb gespeeld.

Wat is Guitar Hero nou eigenlijk? Het is een game die je met een plastic gitaar, in plaats van een controller, speelt. Natuurlijk is het ook mogelijk met je controller te spelen, maar dan is de lol er vrij snel vanaf. De bedoeling is dat je een nummer kiest, vervolgens de moeilijkheidsgraad (Easy, Medium, Hard en Expert.) en dan kun je het rockheldje van binnen los laten gaan! Je hebt 5 gekleurde knoppen op de gitaar, die je ook op het scherm tegen gaat komen. Zie je dat de rode knop naar beneden komt, dan moet je die knop indrukken op je gitaar en "strummen", zo gaat dat het hele nummer door! Klinkt dat niet geweldig leuk? Nee? Inderdaad, mij zou het ook niet aanspreken als ik het zo zou horen. De muziek, het sfeertje en natuurlijk het breken van topscores is echter wat het zo geweldig maakt. Een negatief punt aan de modi is wel, dat het van de moeilijkheidsgraad "Medium" naar "Hard" ontzettend wennen is. De oorzaak hiervan is, dat je bij Hard gebruik moet maken van de vijfde knop, het lastige hiervan is dat je voortaan je hand moet verschuiven omdat je maar vier vingers ter beschikking hebt.

Guitar Hero III: Legends of Rock bevat 74 nummers. Waarvan 24 Bonus tracks en drie boss-battles. De game-modi waar je uit kunt kiezen zijn de Carreer Mode, waar je je van Rookie tot Rockster kunt werken. De Quick-Play mode, waar je snel een of meerdere nummers kunt spelen met een Top 5 highscore lijst. De Online Modus, waar je het op kunt nemen tegen andere Wanna-be Rockers. En tenslotte de Training Mode, waar je terecht kunt als het maar niet wil lukken op dat lastige gedeelte in een nummer.

Online heeft de game wel wat te bieden, al is het niet bijzonder. Je hebt de Face-Off Modus, waar jij en je tegenstander zelf de gewenste moeilijkheidsgraad kunnen kiezen om te spelen. Pro Face-off is hetzelfde, maar dan kiest de Sessiemaker wat de moeilijkheidsgraad is. De derde modus is Battle, dit is de meest intense modus. Waar je normaal "Star Power" krijgt (dubbele puntentelling door een aantal noten in de vorm van een ster goed te raken) krijg je nu wapens die je op je vijand kunt afvuren waardoor het voor hun lastiger wordt het nummer te spelen. Het vierde en laatste speltype is Co-op Modus, hier speel je niet tegen, maar mèt iemand via het internet. De bedoeling is een zo hoog mogelijke score te behalen. Het is allemaal geweldig leuk om te spelen, op één puntje na. Velen zullen het met mij eens zijn: De boss-battles, deze zijn vreselijk frustrerend. Een boss-battle kom je tegen in de Carreer Mode en je bent verplicht deze te winnen om verder te komen. Het principe van Boss-Battles zijn hetzelfde als de Battle Modus die je tegen een ander speelt, alleen doe je het nu tegen de computer. Op Easy en Medium-moeilijkheidsgraad is het nog wel te doen, maar op Hard en Expert is dit ontzettend lastig, waardoor je na een paar pogingen totaal geen zin meer hebt.

Genoeg over de gameplay, ik wat gaan vertellen over de grafische kant van de game. Op zich zijn de graphics van Guitar Hero III niet heel slecht, maar goed zijn ze ook niet. Natuurlijk is het bij dit soort game geen ramp dat er geen oogverblindende graphics in zitten, dus een nadeel is het niet te noemen. De "Lip-syncing" is goed gedaan (het bewegen van de mond van de zanger op het liedje), het lijkt alsof hij ook echt het nummer staat te zingen, al wordt dat na een tijdje grappig, omdat je hem eerst een zwaar nummer van Slipknot hoort zingen en vervolgens als Iron Maiden loopt te piepen.

DragonForce - Through The Fire And Flames..

De tracklist van Guitar Hero is een van de vele positieve punten aan het spel. Met bands als Metallica, Disturbed, Iron Maiden, Muse, Guns 'N Roses, Kaiser Chiefs en nog veel meer is het zeker niet de minste. En misschien nog wel het belangrijkste: Vergeleken met de eerste twee delen, zijn het nu allemaal de originele nummers en geen covers!

Met al dat geweld in de winkelrekken van vecht- en oorloggames is Guitar Hero een heerlijke game die waar je je maandenlang mee kunt vermaken zonder hem echt "uit te spelen". Ook Jack Thompson zou zich hier misschien wel mee kunnen vermaken.

Conclusie en beoordeling

Guitar Hero III biedt weinig vernieuwing ten opzichte van haar twee voorgangers, maar desalniettemin is het een geweldige game met veel nummers en een torenhoge replay-waarde. Als je ook maar een beetje van rockmuziek houdt en altijd al een klein rocksterretje van binnen hebt gehad, dan wordt het tijd om hem eruit te gooien.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Veel nummers
 • Originele Tracks
 • Zowel alleen als met vrienden leuk!
 • Plastic Gitaar
 • Minpunten
 • Boss Battles
 • Te) Grote stap van Medium naar Hard

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • spannend ben zeer benieuwd wat jade voor ons in petto heeft

 • Ga zkr de persconferenties kijken!!

 • Ben benieuwd

 • Waar kan ik die persconferenties live bekijkken vanaf de E3 of is daar geen mogelijkheid voor? Zo wel PM mij even link! Thx

 • Hetzelfde als Johnnyboy15nl … weet iemand waar je E3 live kan bekijken? PM mij anders ook maar linkje…

 • meschien komt er wel net zo een grote hype als bij assasin's creed :P

 • Benieuwd!

 • Klinkt tof. Ben benieuwd.

 • Haar interviews bestempel ik als onzin. Wat een bullshit met al die leugens over AC.

 • boutspel, dat kan ik je nou alvast vertellen.

  bijna alle games zijn tegenwoordig niks meer waard, al je nou kijkt naar bijvoorbeeld pacman of arkanoid die hadden teminste goede gameplay met een doel.

 • neeh neeh hier heb k al es iets over gezien, dees word egt goed, paar jaar geleden weet k nog dat er een iets met een rampgame fp kwam dees word egt goed ^^

 • Eddyfree ben jij niet een beetjuh in d tijd blijveh hangeh ??

 • k ben benieuwd

 • We gaan het zien, maar lijkt mij een mooie game te gaan worden.

 • Mmm, wie weet… Als Jade Raymond er aan meewerkt, is dit misschien een topper.

 • Dit is het eerste project na Assassin's Creed waar Jade Raymond aan meewerkt  *Kwijll*

 • @TRV  Gah jij maar ff trug naar msn!  ____  Ik ben benieuwd! Is het serieus al drie jaar in ontwikkeling?
 • Een tof concept, maar dat betekent niet dat de game gelijk top wordt. Maar hij is toch al wel 3 jaar in ontwikkeling.

 • Afwachten maar dan.

 • klinkt goed in de oren.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren