1. Call of Duty 4: Modern Warfare (X360)

Call of Duty 4: Modern Warfare (X360)

Denk je aan Call of Duty dan denk je aan de Tweede Wereld oorlog. Het vierde deel in de Call of Duty serie zegt deze traditie gedag met Modern Warfare. Maar kan Infinity Ward de actie uit het eerste en tweede deel (het derde deel is door Treyarch gemaakt) evenaren?

In Modern Warfare zijn er vier grote terroristen leiders ook wel de four horseman genoemd. Imram Zakheav is druk bezig Rusland weer communistisch te maken. Zijn kameraad Khaled Al-Asad grijpt in het Midden-Oosten de macht. Al-Asad lokt de Amerikanen naar het Midden-Oosten toe, recht in een val. De Britse SAS doorziet de plannen van Al-Asad en proberen de Amerikanen te waarschuwen.

Call of Duty 4 heeft wel de Call of Duty ‘flair’ behouden, dat betekent dat je steeds van personage wisselt. Met de Britten in Rusland of met de Amerikanen in het Midden-Oosten. De locaties zien er prachtig uit, overal zie je stofwolken, gebouwen die aan stukken vallen, kernbommen die worden afgeschoten en ontploffen… te veel om op te noemen. Ook in deze Call of Duty is het spelverloop vrij lineair, wat er voor zorgt dat je alle actie te zien krijgt die het spel te bieden heeft. Door de spannende actie, enorme explosies en telkens veranderende speldoelen word je van het begin tot het eind in de game gezogen. Ook het geluid liegt er niet om. Tijdens de gevechten hoor je overal geschreeuw, terwijl de kogels om je oren fluiten. Auto’s ontploffen en muurtjes waar je je achter verschuilt worden makkelijk doorboord met kogels. De bewegingen van de personages zijn realistisch: ze zoeken cover en rennen weg voor granaten. Als ze achter hun cover vandaan komen dan worden ze doorzeefd met kogels.

Traditioneel

De besturing van Call of Duty 4 valt te omschrijven als ‘Traditioneel’. Dat wil zeggen RT is schieten, LT richten. ‘Blind fire’ of ‘fire from the hip' gebruik je niet tot nauwelijks. De kans dat je iemand raakt is niet zo groot. Op de moeilijkheidsgraad Veteran is het niet aan te raden om op een groepje vijanden af te rennen en blind te schieten. Veteran is gruwelijk moeilijk maar verplichte kost voor wie alle achievements wil halen. Wat niet in Modern Warfare kan is vrij rondrijden in voertuigen, iets dat in Call of Duty 3 wel mogelijk was. Natuurlijk zijn er wel missies waarbij je in een rijdend voertuig of helikopter zit, maar je kunt niet wanneer je daar zin in hebt in een voertuig stappen. Dit zou je kunnen zien als een gemis maar Modern Warfare weet zoveel actie te leveren dat het je waarschijnlijk niet eens opvalt. Wat ook niet kan ( en dat is wel een gemis) is Co-op. Je kan niet een vriend uitnodigen als je ergens vast zit. Dat is jammer want Co-op is natuurlijk, met Halo 3 (vier speler Co-op), helemaal in. Wat ik nog een minpunt vind is het ontbreken van epische muziek. Call of Duty 3 heeft van die prachtige, epische muziek zodat je gewoon het menu aan laat staan om even de muziek te beluisteren. Dat vind ik een gemis bij Call of Duty 4.

Call of Duty 3 muziek

Perks

Heb je de singleplayer uitgespeeld, dan heb je nog de Arcade mode. Hiermee kan je bij elke missie punten verdienen. Maar eigenlijk is dit niets meer dan een leuk extraatje. Je score die je gehaald hebt, wordt op Xbox Live gepost zodat je je score kan vergelijken met vrienden en de hele wereld. Wat natuurlijk geen extraatje is, is de multiplayer mode. De levels komen allemaal uit de campaign en zien er zeer gedetailleerd uit. Naast de vijf standaard personages kan je ook je eigen class maken. Hoe meer ervaringspunten je verdient hoe meer wapens je kan kiezen voor je eigen class. Ook kan je allerlei speciale vaardigheden vrijspelen zogeheten ‘perks’. Deze zorgen er voor dat je bijvoorbeeld langer kan sprinten, twee primary wapens kan dragen (dus een shotgun en een sniper in plaats van een shotgun en een pistool) of dat je een granaat laat vallen als je dood bent. De perks vormen een belangrijk element in de gameplay. Ze kunnen het verschil betekenen tussen winst en verlies. Er is een groot aantal spelmodes dus de multiplayer verveelt nooit en is minstens zolang houdbaar als de multiplayer van Halo 3. Door de vele unlockables blijft het niet alleen leuk om steeds weer een online match te starten, maar elke gamer is een soldaat met min of meer unieke eigenschappen. Zo is het alsof je steeds tegen ander vijanden speelt!

Conclusie en beoordeling

Alleen al de singleplayer is een reden om Modern Warfare in huis te halen. De game is van het begin tot het eind gevuld met spetterende actie, dat er voor zorgt dat je het in één keer uitspeeld. En dan begin je aan de oneindig lang houdbare multiplayer waar je je uren en uren mee zal vermaken. Met de vraag of Infinity Ward de actie kan evenaren zeg ik volmondig nee. Ze hebben het overtroffen.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Prachtige graphics
 • Geluid is meer dan perfect
 • Oneindig lang houdbare multiplayer
 • Perks
 • Minpunten
 • Geen co-op
 • Singleplayer beetje kort
 • Het ontbreken van epische muziek

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Het houd ook nooit op, niet dat er veel veranderd alleen een grotere HDD. Ik blijf het wel doen met mijn premium ookal zou een grotere HDD wel een uitkomst wezen 20gb is zo vol.

 • 20GB is groot genoeg voor mij

 • Ik heb nu een xbox 360 arcade, maar steeds als ik een spel speel, zit ik te denken: geen red ring of death alsjeblieft, geen red ring of death alsjeblieft!!! ik zou graag een xbox 360 willen met meer betrouwbaarheid. de nieuwe versie zal niet meer zijn dan dezelfde hardware met een grotere hdd. van mij mogen ze terug naar de drawingboard om bijvoorbeeld een slim versie te ontwerpen, eentje die minder kans heeft stuk te gaan. ik hou erg veel van microsofts games en live mogelijkheden maar zou willen dat ik me niet zo'n zorgen hoefde te maken over de hardware.

  of ben ik nu panisch? waarschijnlijk wel ;-)

 • Is er nu ook een stiller model op de markt?????Want die vn mij steigt af en toe op.  En paultje81 voor de rest sluit ik me bij je aan.

 • Toe maar, wéér een model met een wijziging in de harde schijf. In plaats van die harde schijf moeten ze de echte problemen nou eens gaan aanpakken met dat ding.

 • Ach, mijn 20 GB is nog even niet op :)

 • Ach, mijn 20 GB is nog even niet op :)

 • heb aan 120 ruim genoeg

 • Stilaan zou k ook wel zo'n 60GB willen, 20GB vind ik uiteindelijk toch vrij nipt.

 • precies op het goeie moment! :)

  in 2 weken 400 euro verdient. dat moet ongeveer genoeg zijn voor een nieuwe 360 en fable 2 collectors edition! :D

 • Ik zelf heb genoeg aan me harde schijf van 20 gig die ik later heb gekocht. Ik heb namelijk het arcade model.  @Freestyleforce  Hebben ze dat probleem niet zeg maar verholpen?. Ik las ergens dat oudere type xboxen een ring of death hebben. Daar bedoel ik dus mee. Modelen uit begin 2005/2006 tot ongeveer de helft van 2007. En dat de niewste oplage xdoosjes dat dus niet hebben zowel voor de core als arcade versie. Kan er ook helemaal naast zitten. Ik heb die ring noch niet gezien (afkloppen) maar ik heb dit systeem ook net iets meer dan 2,5 maand.  Quote:

  Ach, mijn 20 GB is nog even niet op :)

 • ps3 60G ps3 40G

 • ooow flink APPELCAKE om 5 euro per uur te verdiene;)

 • zonder problemen?

 • 20GB vind ik genoeg voor mij.

 • 3 versies in de winkel… Het is inderdaad meer keus maar nu mensen 120 GB en 60GB hebben kunnen we bestanden van 6GB verwachten en ik heb 20GB. Dus is dit klote!!! Ik kan natuurlijk 120 GB kopen, voor 130 euro terwijl ik het dubbele aan capaciteit in mijn PS3 stop voor dezelfde prijs. Hiernaast is het ook klote dat MS pas laat een HDMI poort toevoegt en ik binnenkort HD ga gamen. Ik hou het we bij mijn PS3(60GB)

 • Jha tuurlijk weer een naaper van Sony. Ze beginnen nu ook met GB versies. Nou insidegamer maar nu ook maar een vraag. Net als van die trophies

 • ooow flink APPELCAKE om 5 euro per uur te verdiene;)  voor iemand van 15 is dat best goed ja xD

 • @JoeyNL  Denk je nou echt zelf dat ms sony naapt met een harde schijf in een console.  On-topic  Zolang ze nu maar niet met bestanden van een paar gig komen op marketplace vind ik het goed want ik heb geen zin om een nieuwe hdd te kopen.
 • Misschien toch maar eens overwegen om een harde schijf te kopen. Nu kan ik mijn gewone Xbox games niet meer spelen en heb ik niet eens genoeg ruimte voor een download of twee. Momenteel heb ik alleen zo'n memorycard van 256 MB :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren