1. E3, even bijpraten

E3, even bijpraten

Nou de E3 is een gedane zaak en wat hebben we allemaal gezien? Zonder enige twijfel waren het dit jaar over het algemeen donders saaie presentaties. Nintendo was ondanks dat toch de winnaar in mijn ogen, Microsoft een degelijke tweede en Sony gewoon slaapverwekkend ondanks de PSP.

Nintendo is niet zozeer de winnaar omdat zij vele geweldige dingen lieten zien, het kwam eigenlijk in mijn ogen door twee dingen. De show werd gestolen door de Nintendo DS en door de ‘realistische’ Zelda.

Wat ik hier van zag en hoorde maakte zeker indruk op mij en maakt de DS toch een zeer aantrekkelijke koop. Wat ik wel apart vond is dat men bij Nintendo er haast op hamerde dat het niet om kracht en snelheid gaat, maar om de ervaring. Ondanks dat belooft de DS een geweldenaar op de handheldmarkt te worden (als we asskicker Reggie mogen geloven). De nieuwe Zelda was, samen met de DS, de game die de show maakte in mijn ogen. Dat spel ziet er zo geweldig uit dat ik er even stil van werd.

Maar naast deze twee dingen heb ik bar weinig interessants gezien of gehoord. Ze liepen veel ‘Kijk hoe geweldig wij zijn’ woordjes uit te spreken, maar lieten weinig grootse dingen zien (deden ze alle drie by the way). Oké: Metroid Prime 2, Resident Evil 4, enzovoort passeerden de revue, maar waren we daar nou echt zo van onder de indruk als menig fanboy ons wil doen geloven? (Ik niet). Ik heb zelfs het idee dat Nintendo de GameCube maar een beetje opzij heeft geschoven, en zich op de DS, de Game Boy Advance en de opvolger van de GameCube gaat richten.

Nee, de GameCube heeft op Zelda na niet veel écht geweldige dingen laten zien tot nu toe. Het zegt genoeg als 80% van je lijst voor de Game Boy Advance is, 70% van de GameCube-games die voorbij kwamen uit third party games bestond en dat je moet pronken met de nieuwste Harry Potter game (dan heb je echt bar weinig). Het wordt weer een jaar met één of twee goede games en de rest…ja de rest is niet echt van orgasmatisch hoge kwaliteit in mijn ogen.Het was in ieder geval beter dan de conferentie van vorig jaar, man wat was die onnoemelijk slecht.

Microsoft is in mijn ogen een degelijke tweede in de strijd om de beste conferentie. Ze lieten wat coole dingen zien van Halo 2, ze lieten enkele coole trailers zien van aankomende games, lieten een leuke spotfilm zien over de online strijd tussen hun en Sony en hebben met geld lopen smijten door bekende sportsterren uit te nodigen ter promotie. Maar dat is ook alles, er was geen grote verassing of iets in die geest. Ze lieten net genoeg zien om enigszins interesse te wekken bij de gamers. Het was eigenlijk niet meer als een degelijke, maar zeer middelmatige presentatie van Microsoft. Ik denk dat ze meer tijd en geld in dat filmpje met Mr Trump hebben gestoken dan in het ontwikkelen van nieuwe kick ass games.

Sony had voor mijn gevoel de saaiste conferentie die ooit op de E3 is vertoond (heb de kwijlvlekken nog niet uit mijn hemd gekregen). Op de PSP na lieten ze nagenoeg niets bijzonders zien, er was geen enkel moment waarvan ik dacht: “Damn!” (op de PSP na). Op zich hoeft Sony weinig te laten zien, gezien hun positie en het naderende einde van deze spelcomputers, maar toch had ik meer verwacht. Ze zullen wel hun redenen hebben, maar jongens wat was dat saai zeg! Ik heb me meer vermaakt met de Teleac-cursus “Kurk, onze vriend met 1001 mogelijkheden.”

De rest van de E3 verliep als verwacht: veel games, de gebruikelijke toppers en hier en daar wat sleepers. Er zaten namelijk enkele games bij die volgens mij eigenlijk wel eens een impact zullen gaan maken de komende tijd, maar niemand let erop want zij liepen zich af te roppen op de nieuwe Zelda, Halo of Killzone. Eén van die sleepers is God of War voor de PlayStation 2. De in-game beelden die ik heb gezien deden mij verdomd veel aan Prince of Persia denken, maar dan beter uitgewerkt.

God of War verteld het verhaal over de strijder Kratos, die net zelfmoord heeft gepleegd en op het punt staat berecht te worden voor toegang tot het hiernamaals. Kratos wordt bezeten door Ares, de Griekse God van de oorlog. Hij wil van Ares af en zoekt dus een weg om hem te doden/verslaan. God of War heeft alles in huis om een klassieker te worden, geweldige gameplay, veel afwisseling, een goed verhaal en visueel is het zeker niet lelijk. Dus ben jij niet zo’n schaap die alleen maar de standaardtoppers in huis wil hebben, houd dan deze in de gaten.

Over het algemeen was het dus naast hier en daar wat kleine verrassingen verder geen donders bijzondere E3. De meeste dingen die werden geshowd waren wel te verwachten (ja zelfs Zelda mensen, ook al verwachtte men weer een cell-shaded Zelda). In mijn ogen heeft niemand deze E3 gewonnen, ze waren allemaal even matig/goed. Nintendo won de conferenties maar liet verder weinig zien, PlayStation 2 en Xbox lieten op de beurs zelf de betere dingen zien, maar dat was ook niet van hoogstaande kwaliteit om één van hun als winnaar te bestempelen. Nee de E3 was niet geweldig, maar het was wel vermakelijk om te volgen. Wie weet krijgen we met de aankomende shows nog wat te zien qua nieuwe games en ontwikkelingen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Lekker positief

 • Nintendo Rules niemand praat bijna over playstation en xbox na de E3. en dat is terecht. toch ga ik wel een PSP kopen maar DS is eerste plaats. Xbox mag van mij helamaal aan de kant schuiven en gewoon windows blijven maken. Toch was de E3 best wel matig er was voor mij niet oveel nieuws het verhelderde meer vaag nieuws wat we eerder hadden gehad. BUT STILL NINTENDO RULES

 • Nintendo was alleen zo goed door Zelda en DS terweil die ook middelmatig zijn, van die nieuwe zelda hebben we pas 1 filmpje gezien. En die DS ziet er uit als een plastic prul en nog verouderd kwa hardware ook.

 • Nintendo Rules niemand praat bijna over playstation en xbox na de E3. en dat is terecht. toch ga ik wel een PSP kopen maar DS is eerste plaats. Xbox mag van mij helamaal aan de kant schuiven en gewoon windows blijven maken. Toch was de E3 best wel matig er was voor mij niet oveel nieuws het verhelderde meer vaag nieuws wat we eerder hadden gehad. BUT STILL NINTENDO RULES Gatver, ik ben zelf ook nintendo fan geweest. Maar wat haat ik dit soort mensen die alleen maar als een kip zonder kop roepen dat nintendo de beste is etc :/

 • Ach Zeta, weer een fanboy?

 • Ik ben het toch niet helemaal met Marcel eens over deze E3. Ik vond bijv. Metroid Prime 2 wel indrukwekkend. Het is de opvolger van een van de best becijferde games (terecht imo) van de afgelopen jaren, dus dan ben ik daar wel benieuwd naar. De beelden en impressies die ik van MP2 gezien en gelezen heb zijn allemaal positief, dus ik denk dat er weer een topper aankomt. Ook jou mening over Resident Evil 4 kan ik niet delen. Ik vond het verbluffend uit zien. Zowel grafisch als qua gameplay. Gelukkig ben ik nog wel iets met je eens, en dat is het feit dat Zelda er heel tof uitzag ;)  Daarnaast denk ik dat deze E3 voor RPG liefhebbers erg leuk was. Eer zitten een aantal zeer sterke RPG titels aan te komen. Wat dacht je van Tales of Symphonia, Baten Kaitos, Final Fantasy XII, Paper Mario 2, Sudeki, Fable, Knights of the Old Republic 2, X-men Legends en Mega Man X Command Mission.  Ik vond dit dan ook een van de meest toffe E3's in jaren.


 • Ja, die God of War zal ik ook in de gaten houden. Voor de E3 had ik er al veel over gelezen.  Verder heb ik niet echt veel meegekregen van de E3. Ik zat eergisteren nog een paar sites over de E3 te checken, en ik moet toch wel zeggen dat er niet echt iets speciaals tussen zat.  Zoals je vermeldt waren de PSP, de Nintendo DS en de nieuwe look van The Legend Of Zelda de blikvangers van de show, maar games zoals FF12, PoP2 en RE4 wisten toch nog indruk op mij te maken, en nee ik ben geen fanboy. :}


 • Ik vond Zelda niet zo bijzonder, et was maar een trailer en geen ingame beelden. daarentegen steelde de DS de show en op de 2de plaats Halo 2 met de ingame beelden!!! :) prachtig…

 • Ik vind dat nintendo heel mooie games heeft late zien zoals zelda,metroid,advance wars …..

  Sony was inderdaad saai.

 • ik blijf bij mijn standpunt.. deze site moet inside nintendo heten :D.. Ik weet niet of je het weet, maar dit zijn reacties van bezoekers. Niet van InsideGamer!

 • Een best matige E3, maar op elk platform is wel een topper geshowed;

  PS2: Killzone, MGS3.

  Xbox: Halo 2, Full Spectrum Warrior.

  NGC: Zelda, MP2.

  En de handhelds hebben ook hun eigen toppers, maar het geheel was niet zo top.

  Volgend jaar beter met de next-gen consoles! • Kijk ik begrijp de Fanboys van Nintendo wel met hun Nintendo was the best leuzen.

  Dat was ook zo, de andere twee conferenties waren ook minder dan die van Ninty.

  Maar dat kwam niet omdat ninty veel leuks liet zien, maar alleen door de DS en Zelda.  Na wat ik gezien heb verwacht ik eigenlijk net zo'n jaar voor Nintendo als de afgelopen 2 jaar.

  3 of 4 leuke games en de rest is niks. • Ik vind dat Nintendo wel goed bezig was deze E3, zeker als je naar vorig jaar kijkt (toen zogen ze echt). Ik kwijl bij spellen als Mp2 en veel titels zien er ook echt leuk uit, als ze uitkomen haal ik ze gelijk in huis. Voor de rest ben ik het wel met je eens Marcel, het was idd niet een geweldige E3, wel vermakelijk. Maar het is iig genoeg om mij mee blij te maken :) .

 • @ Tijs  wat maakt het uit hoe duur ze worden? (DS/PSP) Het gaat erom of de games je liggen, zoals al eerder gezegd, en nu graag ontopic reacties!  Ik vind wel dat dit een beetje een negatief ingestelde rubriek is hoor…wie weet was de E3 wel niet zo fantastisch…


 • Hmz..ik heb toch echt wel genoeg toppers op de ps2 gezien die er gaan komen. ik denk nog wel meer dan de cube.

 • en wat een fanb is zeker geen fanboy…

 • GTA zijn kut spellen, het is alleen voor mensen die heresenloos mensen in elkaar willen rammen en ze overhoop willen schieten, WTF!? hoe stom kan je zijn!? en daarom verkoopt et ook zo goed omdat het grootste deel van de wereld zo is!

 • Qua games dit jaar hebben de PS2 en Xbox mensen denk ik toch meer om naar uit te kijken dan de NGC mensen.  Er komen wel enkele top games naar de cube, maar zoals de afgelopen 2 jaar zijn dit niet meer als een handje vol terwijl de cooncurrenten met minstens met 2 keer zoveel toppers komen als Nintendo.

  Wordt weer een karrig jaartje denk ik.

 • deze e3 was in mijn ogen beter dan de vorige, alleen al omdat er die nieuwe zelda werd geshowed, psp en de ds..verder hebben ze wel veel vette dingen laten zien van games die al langer bekend waren, ben het eens dat nintendo op 1 staat, met microsoft op 2 en sony 3..zelda was zooo cool en de ds ziet er ook erg goed uit, daarom hebben ze echt de show gestolen en hebben ze het verhaal dat deze e3 HUN e3 zou worden meer dan waar gemaakt…microsoft en sony waren niet echt bijzonder deze e3, microsoft heeft wel een sterke line-up, maar niks echt nieuws getoond en sony ook niet, behalve de psp dan, maar daar redden ze het niet mee..ik kijk iig uit naar de games van komend jaar en de volgende e3

 • @ wat een fanb  een spel ging altijd over een good guy zijn en the bad guys kicken maar nee hier moet je bad guy zijn die redenloos good guys vermoorden,

  wat is er dan zo meer goed aan dat spel dan mensen doodmaken en "vrijheid" hebben?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren