1. FIFA 08 (X360)

FIFA 08 (X360)

Voetbal, de meest beoefende sport wereldwijd. Waarom is het zo populair? Waarom doen we er aan? Het antwoord is simpel: Voetbal is eenvoudig, makkelijk te doen. Je pakt een bal, spreekt af met wat vrienden, en spelen maar! Maar waarom speelt men dan niet wereldwijd tikkertje? Of Verstoppertje? Voetbal heeft een zekere magie. Iets dat elke voetballiefhebber herkent. Het gejuich, de adrenaline na een goal, de sfeer in het stadion. Natuurlijk is dan de vraag of FIFA 08 dit alles goed kan weergeven. Is dit dan de ultieme footie waar we allen zo lang op hebben gewacht?

EA Sports heeft met FIFA 08 een grote stap gemaakt in de richting van een ultieme voetbal game. De wedstrijden zijn trager geworden. Maar wat mij betreft is dat zo slecht nog niet. Het voelt meer aan alsof je echt grip hebt op het spel. Je merkt ook dat je jouw eigen tactiek in je spel kunt verwerken. Mooie diepteballen zijn nu echt mogelijk, snel kaatsen werkt beter, en mooiere, unieke acties zijn nu mogelijk. Ik heb dus duidelijk geen moeite met de tragere gameplay. Sommige mensen hebben dat wel en dat is op zich wel begrijpelijk. Snelle actie, niet te veel onzin eromheen. En misschien heeft dit ook wel een reden. FIFA leek steeds meer in de richting te gaan van de concurrent Pro Evolution Soccer, maar lijkt zich met deze game te distantiëren van PES. Waar FIFA de serieuze kant op gaat, gaat PES meer naar de arcadekant. Misschien is het dan wel juist om te concluderen dat voetballiefhebbers voor FIFA gaan, en mensen die meer plezier willen hebben voor PES gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet per se zo te zijn.

Naast de inbreng van de tragere gameplay, heeft EA nog iets anders toegevoegd: De 'Be A Pro' Speelmodus. Na toch wel een tijd gespeeld te hebben, weet ik eigenlijk nog steeds niet wat ik ervan moet vinden. Het is leuk bedacht, maar het werkt nog niet soepel genoeg. De acties en de passes werken eigenlijk te stroef in verhouding met een ‘gewoon’ potje FIFA. Toch is het duidelijk dat er een rooskleurige toekomst te wachten staat voor Be a Pro. Jammer is het dat het slechts met vijf tegen vijf online kan, en je kunt ook niet ranked spelen. Al met al heb ik toch genoten om als een ‘echte profvoetballer’ mooie individuele acties te maken en te scoren.

FIFA kennende zijn er natuurlijk een hoop teams en competities aan toegevoegd. De Turkse, de Tsjechische, de Ierse, en de Australische zijn nu speelbaar. De carrière modus is weer als vanouds, dus dat is een leuke toevoeging. De FIFA voetbalwereld lijkt nu een stuk groter, en als manager zijn je mogelijkheden uitgebreid. Toch vind ik het erg jammer dat het niveau van de eredivisie zo laag wordt ingeschat. Zowel Ajax PSV en Feyenoord hebben drie en een halve ster,terwijl een nietszeggende club als Almeria, in het seizoen 2006-2007 gepromoveerd naar het hoogste niveau van Spanje evenveel sterren heeft, en volgens FIFA dus evengoed is als Ajax PSV en Feyenoord. Best wel vervelend, want als je als Nederlandse voetbalfan online potten wilt breken, wordt je eigenlijk gedwongen met een topclub te spelen a la Barcelona.

Grafisch is FIFA er ook op vooruitgegaan, hoewel het verschil met FIFA 07 niet heel groot is. Maar om één ding in FIFA kan ik wel heel pissig worden. Alle hoofden van spelers, behalve die van de top van de top, zoals Cristiano Ronaldo, hebben een standaard ontwerp hoofd. Het kan dus zo zijn dat Huntelaar hetzelfde hoofd heeft als bijvoorbeeld een speler ergens in een Iers team. En zeker bij Be a Pro is het belangrijk als fan dat jij je kan identificeren met jouw voetbalheld. Ook is het jammer dat je hier en daar onnodige slippetjes ziet. Rode kaarten lijken nu alleen maar behaald te kunnen worden door een tackle van achteren, en dan zelfs alleen als de aanvaller doorgebroken is, of als je twee keer geel hebt gepakt. Ook reageren spelers soms niet helemaal zoals je wilt, bijvoorbeeld als je jouw speler met de A knop naar een tegenstander toetrekt. In zo’n situatie kan het gebeuren dat de tegenstander per ongeluk de bal in je voeten schiet, waarop jouw speler de bal met een pas wegschiet, zonder dat je daar iets aan kunt doen.

Online leidt dit vaak tot problemen, maar dan ben jij in ieder geval niet de enige die daar last van heeft. De Online modus van FIFA 08 zit zoals gewoonlijk uitstekend in elkaar. Zo heb je een wereldranglijst waar je jezelf in moet zien te werken. Aan uitdaging genoeg. Mits de verbinding goed is kun je hele leuke potjes spelen, duidelijk je vaardigheden met die van anderen vergelijken, en zo af en toe ook genieten van de goals van jezelf en je tegenstander. Ergernissen zitten er jammer genoeg ook tussen. Twee manieren zijn er om eenvoudig te scoren. Zo heb ik een keer een tegenstander gehad die elke keer met Cristiano Ronaldo over de flanken rende, de bal laag voorgaf en elke keer Rooney voor de keeper verschalkte. De penalty’s zijn ook negatief veranderd. Als je als speler wilt schieten, doet hij een aanloop. In die aanloop kan je als schutter niet meet veranderen van schotrichting. De keeper kan dan echter nog wel bewegen, waardoor de keeper bij wijze van spreken in de rechter hoek gaat staan. Dan kan de keeper de bal die zowel rechtsboven, rechtsmidden en rechtsonder pakken. Hinderlijk en onrealistisch tegelijk, terwijl FIFA wel de realistisch kant op wilt gaan.

Conclusie en beoordeling

FIFA wordt alleen maar beter, en EA bewijst dit dubbel en dwars met deze game. Met de vele toevoegingen zoals Be a Pro, extra teams en competities en een uitstekende online modus blijf je heel lang zoet met deze game. Maar als je geen voetbalgek bent zoals ik, is Pro Evolution soccer misschien een betere optie.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Meer Realisme
  • De Voetbalvibe
  • Goed werkende Onlinemodus
  • Groot aanbod van teams en competities
  • Veelbelovende Be A Pro Modus
  • Minpunten
  • Misschien voor sommigen te traag
  • Hoofden van spelers zijn een standaardontwerp
  • Onrealistische verhoudingen tussen teams

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren