1. Call of Duty 4: Modern Warfare (PC)

Call of Duty 4: Modern Warfare (PC)

‘Diep verscholen in het hoge gras, zie ik hoe een leger vijanden rakelings langs mij op marcheert. Terwijl ik probeer niet te hoesten, vanwege de schadelijke gassen in de omgeving, vraag ik me af of zij mijn hartslag niet kunnen horen. Ik probeer maar te denken aan wat ik ga doen als ik hier levend uitkom. Dat moment lijkt echter ver weg… Ik schrik op, ineens zit ik achter mijn scherm. Iemand vraagt of ik meedoe een potje CoD.’ ‘Zometeen’ antwoord ik. ‘Eerst maak ik even mijn missie af’

De Call of Duty franchise wordt gedeeld door twee ontwikkelaars: Infinity Ward en Treyarch. Op de PC zijn echter alleen delen van Infinity Ward verschenen. Na het uitstekende Call of Duty 2, waren de verwachtingen dan ook opnieuw hooggespannen voor het derde deel op de PC. Als eerste valt op, dat we niet meer in de tweede wereldoorlog vechten, maar dat we in de problematiek van het heden zijn beland.

Je speelt in twee verschillende gebieden. Met de Engelse SAS ga je naar Rusland en met de Amerikaanse Marines bevind je je in het Midden-Oosten. Ene Zakhaev wil met drie bondgenoten de macht grijpen in Rusland en probeert de focus naar het Midden-Oosten te richten. Je doel is om te voorkomen dat Rusland onder de macht valt van Zakhaev en de wereld daardoor in een kernoorlog geraakt. Het is hier wat simpel gesteld, maar het verhaal steekt echt goed in elkaar. Hoewel de omgevingen Rusland en het Midden-Oosten in een moderne oorlogsgame, een beetje een open deur zijn, voelt het niet cliché aan. Er is namelijk helemaal niet zoveel nodig, voor er een oorlog uit die hoek ontstaat, dus is de game eerder realistisch te noemen. De goede voice acting, filmische presentatie en de vele details zorgen er verder voor dat je opgezogen wordt in deze game.

Ook dit deel in de reeks is on-rails. Je wordt als het ware bij de hand genomen en stapje voor stapje speel je de missie uit. Er is regelmatig een save-point, waardoor je niet snel en lang stuk opnieuw moet doen. De game wordt hier echter niet tactischer van, omdat je geen vrijheid hebt om dingen heel anders te doen. Ook kun je niet communiceren met je teamleden, dus is het een kwestie van volgen en gevolgd worden. Er zijn echter genoeg andere games die meer vrijheid bieden en als on-rails shooter is Call of Duty ongeëvenaard.

De singleplayer is niet erg lang te noemen, maximaal 6 uur op een eenvoudig niveau. Aan te raden valt dus, om op de hogere niveaus te spelen. Je bent dan toch wel twee keer zo lang bezig en het biedt meer voldoening. De game zou een goede voldoende score als er enkel een singleplayer was. Er is echter meer; namelijk een uitstekend doordachte multiplayer.

Er zijn maarliefst 20 mappen voor de muliplayer beschikbaar. Ze zijn op één na allemaal te herleiden naar een singleplayer missie. De mappen zijn uitstekend gevarieerd. Er zijn overal mogelijkheden tot close-combat gevechten, maar ook veel lange stukken voor de grotere afstanden. De 22 wapens zijn te verdelen in 5 categorieën. Ook hierin vind je een goede variatie. Het ene wapen is sterk, maar zwaar waardoor je slomer bent, een andere wapen is lichter, maar op langere afstand minder bruikbaar. Zo blijf je een beetje puzzelen totdat je twee of drie favoriete wapens hebt.

Je kunt het effect van je wapens ook nog beïnvloeden met perks. Perks zijn niet zichtbare opties voor je wapens of voor je uitrusting. Zo heb je perks die de wapens sterker maken, perks die je de beschikking geven over explosieven en perks die je langer laten sprinten. Voor drie verschillende categorieën kun je een perk kiezen. De invloed hiervan is aanwezig en merkbaar, maar niet zo dat er oneerlijke gevechten ontstaan. Nadat je alles hebt geünlockt, kom je al gauw tot een favoriete ‘perk-samenstelling’.

Er zijn voldoende gametypes vertegenwoordigt in de game. Je bent ze allemaal al wel tegengekomen in eerdere spellen uit de reeks of andere spellen. Bij gametypes waar je een bom moet plaatsen, komt wat tactiek en communicatie kijken. De normale modes zijn gewoon hersenloos knallen.

En hier zijn we op het punt beland wat Call of Duty zo goed maakt. Het is gewoon heerlijke shooter, die je even tien minuten kan spelen, maar ook een hele avond. En dat maanden en maanden achter elkaar. Het heeft mij en miljoenen anderen nog geen minuut verveeld.

Conclusie en beoordeling

Call of Duty 4:Modern Warfare is een schitterende shooter. De singleplayer is fantastisch maar wat aan de korte kant. Dit wordt gecompenseerd door de multiplayer die je jarenlang kan blijven spelen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Schitterende, actievolle Singleplayer
 • Zeer goed doordachte Multiplayer
 • Lage systeemeisen
 • Minpunten
 • De singleplayer vereist weinig tactiek

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • grappig

 • Leuk! Duke Nukemen op de PSP, dat kan zeker gaan werken.

 • YES YES YES Duke Nukem op de PSP. Ben nu echt blij :D

 • Een duke nukem voor de PSP! Gaaf!  Ik hoop dat ik heb hem voor 2020 ook echt kan gaan kopen..

 • Ik hoop dat deze wel voor 2020 uitkomt ja….

 • lol

 • geaf ik wil duke nukem op me psp!

 • Omg dan ga ik zekerweten een PSP halen!

 • Op de PSP gaat het wel werken, maar zie zo'n game niet echt zitten op de DS. Beetje zonde van de ontwikkelingskosten.

 • Ben benieuwd wat ze ervan maken.

 • Commander Keen is echt zo vet. Ik heb dat echt zo vaak gespeeld vroeger :D

 • Op de PSP, alè, maar op de DS voorzie ik niet veel goeds.

 • oh dear…

 • ben benieuwd…

 • vetn, ben benieuwd

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren