1. RollerCoaster Tycoon (PC)

RollerCoaster Tycoon (PC)

Ik zat laatst eens wat rond te snuffelen in een doos met oude PC spellen. De spellen waarmee het voor mij allemaal begonnen is. En opeens zag ik daar het spel Rollercoaster Tycoon liggen. Ik vond het doosje er wel leuk uit zien en startte het spel op. En toen kwam opeens alles weer boven water drijven. Rollercoaster Tycoon, het spel dat ik helemaal grijs gespeeld heb en waarin misschien wel honderden uren gameplay zitten.

In Rollercoater Tycoon is het de bedoeling een zo goed, mooi, spannend (en ga zo maar door) mogelijk pretpark te bouwen. Je kan alleen niet zomaar wat aan gaan kloten. Het is de bedoeling een park te voltooien. Elk park heeft een doel op zich. In het eerste park is het bijvoorbeeld de bedoeling voor oktober jaar 3 minstens 250 gasten in je park te hebben. Als je dat doel hebt bereikt dan komt er een ander park vrij wat je weer kunt voltooien. En zo kun je door gaan tot je alle parken hebt gehad.

Een pretpark bouwen gaat vrij simpel. Je begint met de paden. Daarna kun je attracties gaan plaatsen. Je kunt het best beginnen met standaard attracties zoals draaimolens, spookhuizen en glijbanen. Daarna kun je achtbanen gaan neerzetten in je park. Je kan weer voor standaardachtbanen kiezen maar leuker is natuurlijk zelf achtbanen te bouwen. Dit is denk ik echt het leukste van het hele spel. Je kunt namelijk zo creatief mogelijk zijn als je wilt. Er zijn veel verschillende achtbanen en het maken van een achtbaan is een echte uitdaging. Als je achtbaan te snel gaat en te veel loopings heeft dan zeuren je gasten al snel dat hij te eng is. Maar als hij te langzaam gaat dan heb je kans dat hij de volgende heuvel niet eens op komt. Je zult niet alleen attracties moeten bouwen. Ook heb je toiletten en eetgelegenheden nodig in je park. Je kunt ook nog decoraties toevoegen aan je park en bankjes en prullenbakken neerzetten. Om je park netjes, veilig en orderlijk te houden moet je ook klusjesmannen, monteurs en agenten inhuren.

Net als in het echte leven gaat ook in Rollercoaster Tycoon voor niets alleen de zon op. Je gasten zullen entree moeten betalen maar ook moeten betalen voor elke attractie, eten en een bezoekje aan het toilet. Die prijzen kun je allemaal zelf instellen. Als een attractie te duur is dan zal niemand hem bezoeken en heb je er niks aan. Is hij goedkoop, dan puilen de wachtrijen uit. Je zult het geld wat de gasten uitgeven goed nodig hebben. Vooral achtbanen zijn namelijk erg duur. Gelukkig kun je in geval van nood wel altijd een lening tot een bepaald bedrag afsluiten.

Al met al maakt dit Rollercoaster Tycoon zeer veelzeidig. Je blijft bezig met je park uitbreiden, prijzen wijzigen en je gasten tevreden houden. Dit levert veel gameplay op. Het spel is ook nog eens lekker verslavend omdat je alsmaar meer attracties in je park wilt en weer andere, nog originelere achtbanen wil bouwen. Het spel geeft je ook alle vrijheid die je je maar wensen kan. Als je genoeg geld hebt dan kun je echt een megapark bouwen. Heb je niet genoeg land meer? Dan koop je gewoon land bij. Hiervoor moet je wel weer genoeg geld hebben want land is erg duur.

Voor een spel dat in 1999 is uitgekomen ziet het er ook erg goed uit. De attracties en achtbanen zien er strak uit en je park is meestal een vrolijk gebeuren. Ook de geluidseffecten zijn mooi. Het is heerlijk om je gasten in een achtbaan te horen gillen en te horen lachen als ze uit een attractie komen. Wel denk ik dat er nog iets meer aandacht had mogen worden besteed aan de gasten. Ze zien er op hun gekleurde kleding na namelijk allemaal precies hetzelfde uit en lopen in 1 rechte lijn over de paden door elkaar heen.

Al met al is Rollercoaster Tycoon een geweldige game en heeft het bij mij tijdens het spelen een lekker nostalgisch gevoel naar boven gebracht. In deze game kun je je creativiteit heerlijk de loop laten gaan en ben je vrij om je park maar te bouwen zoals je zelf wilt. Ik vind dat iedere gamer dit spel wel een keer gespeeld moet hebben en ik denk dat veel dat in hun jeugdjaren ook al hebben gedaan. Ik moet natuurlijk wel een beetje kritisch blijven maar een game die het bij mij na bijna 10 jaar nog steeds doet is gewoon een top game.

Conclusie en beoordeling

Rollercoaster Tycoon is een game die een deel van mijn jeugd in beslag heeft genomen en waarmee ik me na bijna 10 jaar nog kan vermaken. Dit spel is een 9,5 gewoon dik en dwars waard.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Vrijheid
 • Achtbanen
 • Zeer veelzeidig, je verveelt je nooit
 • Leuke graphics en geluidseffecten
 • Minpunten
 • Er had wat meer aandacht mogen worden besteed aan sommige kleine puntjes zoals de gasten

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lol….. klinkt erg apart…..

 • klinkt heel goed alleen heb ik geen DS:(

 • ik vind het ook maar apart… maar ik heb ook geen DS: jammer dan!

 • Apart, afwachten maar.

 • Weird. Maar wel geinig.

 • Was al tijdje bekend leuk ook dat je als je zoon met je tante kan trouwen.

 • Klinkt best grappig, met toch wel een beetje een vreemd concept :P

 • Speel als je eigen zoon

  Ik vindt dit een beetje raar klinken.

 • @ Tenshu

  Ja, dat vond ik ook al:P

 • Vaag, maar het verlengt de game natuurlijk wel aanzienlijk.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren