1. Endless Ocean (Wii)

Endless Ocean (Wii)

Terwijl ik mijn duikerspak aantrok ging ik via het trapje langzaam naar beneden. Stapje voor stapje kwam ik steeds dieper in het water, tot ik kopje onder was. Toen ik onder water eenmaal mijn ogen opende, merkte ik wat voor moois er zich allemaal in die baai bevond. Vissen in allerlei prachtige kleuren zwommen om me heen en stijlvol koraal leek overal vandaan te komen. Door een enkel stukje koraal was ik zelfs zo geboeid dat ik besloot erop af te zwemmen, maar aangekomen merkte ik dat hetgeen wat zich achter het koraal bevond nog iets nog veel mooiers was… Een gigantische Potvis diende zich aan, en ik stond helemaal versteld van de grootheid dat het beest uitstraalde. Zoiets gigantisch had ik nog nooit gezien! Met de nodige zenuwen zwom ik verder om het dier nog net iets beter te zien en hem heel, heel misschien zelfs aan te raken.

Het hierboven geschetste beeld is jammer genoeg niet voor iedereen weggelegd. Mensen die duiken zijn nou eenmaal moeilijk te vinden. En dat is jammer, want er bevindt zich heel wat moois onder het wateroppervlak. Dat had Nintendo ook begrepen, en kwamen eind 2007 met een duiksimulator, genaamd Endless Ocean. In dit spel is het de bedoeling door middel van te duiken allerlei dingen te ontdekken, en bovenal helemaal tot rust te komen. Je hoort het goed, in Endless Ocean is het de bedoeling dat jij, als speler, echt relaxt wanneer je het spel aan het spelen bent. Een avontuur in Endless Ocean is er dan ook niet, want je hoeft helemaal geen missies of opdrachten voor iemand te doen; enkel duiken in de zee en de gehele omgeving verkennen zijn genoeg opdrachten voor jou.

Bij het opstarten van het spel beland je al meteen in een heerlijke roes: je ziet een pracht van een zeilboot lekker op het water dobberen en een rustgevend muziekje van Hayley Westerna deunt op de achtergrond mee. Je zit dan al helemaal in de goede sfeer om eens een lekker potje te gaan duiken. Maar op het begin is daar nog geen tijd voor: je zult namelijk eerst een tutorial moeten doorstaan waarin je een aantal dingen krijgt uitgelegd en je leert hoe te duiken. Dat gaat erg gemakkelijk, enkel de Wii-mote naar de gewenste richting sturen en de B-knop indrukken is voldoende. Een goed bedachte manier om je virtuele duiker te besturen.

Eenmaal klaar met de tutorial sta je op die al eerdergenoemde zeilboot. Het eerste wat me toen opviel, is dat het spel er hier verschrikkelijk slecht uitziet. Overal zijn kartelige randjes te bekennen, en al de spullen die op de boot liggen zijn qua uiterlijk ook al niet om over naar huis te schrijven. Gelukkig vergeet je dit alles wanneer je je eerste stappen onder water zet, hier ziet alles er namelijk wél mooi uit. Als je alleen naar uiterlijk zou kijken lijkt het zelfs alsof je een hele andere game aan het spelen bent. Gedetailleerde vissen, kleurrijk koraal, en een zonnestraal die door het water heen schijnt maakt het geheel helemaal af.

Het ziet er onder water niet alleen goed uit, er zijn ook nog een aantal dingen te doen. Natuurlijk kun je naar hartelust rondzwemmen in een van te voren gekozen locatie, maar daarnaast is het ook mogelijk heel wat dingen te ontdekken, net als in het echt. Zo kun je bijvoorbeeld informatie over vissen verkrijgen. Dit doe je door ze te aaien en voer te geven. Als je de vis hebt leren kennen, heeft deze ook meteen een plaatsje in het plakboek, waar ruimte is voor alle vissen in het spel, en dat zijn er nogal wat! Eigenlijk is het dus ook een extra doel om alle vissen te verzamelen.

Hoewel deze dingen heel aardig zijn, vind ik het spel op den duur erg eentonig worden. Dit komt omdat enkel duiken in de zee mij niet lang genoeg bleef boeien. Soms snakte ik naar een missie, of een leuke opdracht die eens wat meer variatie in het spel bracht. Er zijn wel wát opdrachten te doen, maar die gaan niet verder dan iemand een rondleiding geven door het water en hem wat mooie plekjes te laten zien. Nee, het was naar mijn mening een stuk toffer geweest als er wat leukere dingen te doen waren buiten het duiken en vissen verzamelen om.

Tuurlijk, je kunt Endless Ocean niet beschouwen als een echte game, en is het logisch dat het op zulke vlakken wat steekjes laat vallen. Maar telkens in het water zwemmen om enkel wat mooie plekjes te vinden en vissen te ontmoeten is niet interessant voor langere duur. Hetzelfde geldt voor de tweespeler online-modus: het met z’n tweeën duiken in de oceaan is leuk, maar het gaat al snel vervelen.

Hier wil ik niet mee zeggen dat Endless Ocean een slecht spel is. Helemaal niet zelfs, het had alleen een stuk leuker kunnen zijn. Desalniettemin zal Endless Ocean je een aantal hele mooie momenten opleveren. Zo is het bijvoorbeeld prachtig wanneer je voor het eerst een gigantische waterrog tegen het lijf loopt, hetzelfde geldt voor het moment dat je voor de eerste keer een diepe onderwater klif ziet. Ook zijn de verscheidene grotten die te vinden zijn prachtig, en levert ook dat je verschillende ‘wauw-momenten’ op. Dit is dan ook vooral het punt waarop Endless Ocean het beste is, maar verder dan een game die ‘wel leuk’ is, weet Endless Ocean het niet te schoppen.

Conclusie en beoordeling

Endless Ocean is een potentie een erg leuke titel. Het idee om te zwemmen onder water, zonder ook maar iets hoeven te doen, is immers een heel tof idee. Jammer vind ik alleen dat er buiten het duiken om gewoon te weinig (leuke) dingen te doen zijn. Het idee om vissen te vinden en ze vervolgens verzamelen in het stikkerboek is aardig, en iemand meenemen in het water is ook leuk, maar het zijn niet de dingen waar je om staat te popelen als je een game koopt. Het is spel is op sommige momenten gewoon te eenzijdig. Dit zorgt ervoor dat Endless Ocean zeker geen topper is, maar een spel dat leuk is om af en toe eventjes op te pakken om lekker te relaxen. En als je het zo bekijkt, kan ik Endless Ocean je aanraden.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Het duiken opzich is leuk...
 • Onder water ziet het er goed uit...
 • Rustgevend
 • Minpunten
 • maar niet voor langere duur
 • boven water alleen niet
 • Veel opties hebben weinig meerwaarde

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Square Enix kan de pot op! Hoe ze zo'n mooie, prachtige franchise zomaar kunnen verraden. En dat allemaal voor smerig geld. Ze moesten zich schamen. Echt een trieste persconferentie …

 • De klap in het gezicht van Sony, nu is alles ook bij Microsoft en Microsoft heeft zelfs meer. Helaas maar goed voor de fans.

 • gaar

 • Heb een X360 en haat RPG's dus niks voor mij :P

 • Wat nou smerig. Dit is toch beter. Hoef ik niet meer 600 euro te lappen voor een ps3:P

 • En FF XIII Versus?

 • Jep groot verlies voor Sony, in het nieuwbericht moet alleen wel staan dat de game voor de 360 alleen in de vs en europa uitkomt niet japan.

 • Whahahahah. Ik ga kapot! Sony is een van hun beste franchises kwijt. Wel leuk voor de 360 bezitters:)

 • Ik krijg wat van Microsoft.

 • De klap in het gezicht van Sony, nu is alles ook bij Microsoft en Microsoft heeft zelfs meer. Helaas maar goed voor de fans.Als ze fans waren van Final Fantasy hadden ze heus wel een PS3 of PS2 gekocht…

 • Vetjes heur, had het alleen wel al verwacht tegen het einde van die show.

 • It's all about the money.

 • FF was een van de goede titels voor Sony…maar ikk ben blij, want kan ik eindelijk ook FF spelen! :D

 • Square Enix kan de pot op! Hoe ze zo'n mooie, prachtige franchise zomaar kunnen verraden. En dat allemaal voor smerig geld. Ze moesten zich schamen. Echt een trieste persconferentie …

  Levensles numero uno: geld stinkt niet en kan mensen overhalen.

 • Slecht voor de fans, slecht voor sony, slecht voor de wereld.  Iemand die een x360 heeft, wil geen rpgs, maar shooters.

  Maar nu lijkt het alsof de ps3 nu dus alleen mgs4 heeft en verder bagger is.

 • Gave show en gave games, zeker casual zodat mijn vrouw ook meedoet en ik meer uurtjes kan vertoeven op mijn Xbox….

 • idd…  Drama dit  Als sony nu niet met Halo 4 komt spring ik van een flatgebouw  bij wijze van spreke dan…
 • @Xian,  Verraden? Je bedoeld Final Fantasy dat begonnen is op de NINTENDO?!  Je kan hem nu op meer consoles spelen, ohjee! Je kan hem als PS3 bezitter toch ook gewoon spelen, of komt jouw game plezier voornamelijk uit het idee voort dat xbox spelers er niet van mogen genieten ipv gewoon de game te spelen en leuk te vinden? Fankiddies zijn te triest voor woorden.  Ontopic… geweldig nieuws voor de Xbox bezitters. Nog een RPG erbij en wat voor eentje! damn!
 • OMFG :(:(:(::(:( KK

 • Sommige mensen hier moeten echt meer naar buiten. Je weet wel, het echte leven en shit.  @Asgaroth  Precies.


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren