1. The Legend of Zelda: Majora's Mask (N64)

The Legend of Zelda: Majora's Mask (N64)

Op youtube vind je wel eens van die filmpjes van mensen die spellen binnen een bepaald aantal uur uitspelen. Ik haal dat nooit. De snelste tijd die ik ooit heb gehaald is drie dagen en drie nachten. Tenminste, dat was de tijd die ik voorbij voelde gaan. Dit spel was The Legend of Zelda: Majora's Mask.

Het masker van Majora laat de maan neerstorten.

Als direct vervolg op het vorige deel (The Legend of Zelda: Ocarina of Time) vertrekt Link uit Hyrule en komt aan in een parallel universum, genaamd Termina. Termina heeft een ongelukkige toekomst, omdat een duivels masker (Majora’s mask) ervoor zorgt dat de maan gaat neerstorten. Dit en een paar andere ongelukkigheden, die door het masker zijn veroorzaakt, zorgt ervoor dat Link weer de held moet uithangen. Link treft het ook niet zo goed, omdat hij al in het begin wordt veranderd in een Deku (een houten boswezen) door de zogenaamde Skull Kid (het boselfje dat in de macht staat van het masker).

Je merkt aan het verhaal al, dat dit Zelda-spel anders is dan alle andere Zelda-spellen. Om te beginnen moet je alles wat je doet binnen een cyclus van drie dagen voltooien. Anders word je verpletterd door de neerstortende maan. Om dus op te slaan moet je de "Song of Time" spelen op je ocarina (bekend uit Ocarina of Time) om zo terug in de tijd te reizen naar de eerste dag. Dankzij dit idee om tijd de laten verlopen zoals in de echte wereld, gaan alle personages in het spel, die leven in de stad genaamd Clock Town, op verschillende tijdstippen iets anders zeggen of doen. Hierdoor krijg je een interessante inkijk op alle personages en hoe ze in elkaar zitten.

Clock town is het middelpunt van Termina.

Wat ook een mooie toevoeging is, is het gebruik van maskers. Eigenlijk is het een soort uitbreiding van Link’s wapenarsenaal, waardoor hij dus nog meer mogelijkheden heeft. Als je bijvoorbeeld de zogenaamde “Stone mask” te pakken heb gekregen, kun je, door deze te dragen, volledig onzichtbaar worden voor andere vijanden. Als dat niet genoeg is, heb je ook nog transformatiemaskers. Deze zorgen ervoor dat je in een speciaal ras veranderd, dat bekend is in de Zelda-serie. Zo is er een Deku masker, Goron masker en Zora masker.

Mocht je alle maskers kunnen verzamelen, dan is er voor jou de mogelijkheid om het laatste transformatiemasker te pakken te krijgen. Dit masker is natuurlijk een hele mooie verassing.

Link transformeert langzaam nu hij zijn Zora masker op heeft.

Al deze maskers zorgen ervoor dat je eigen personage zeer uitgebreid is. Ieder transformatiemasker zorgt er ook nog eens voor dat je een aantal speciale aanvallen krijgt. Zo kan je over de grond rollen met het Goron masker op. Of groene bubbels schieten met het Deku masker op. Ieder transformatiemasker heeft zelfs zijn eigen instrument.

Met het Deku masker op, kan Link trompet spelen.

Dit alles zorgt voor een unieke spelervaring. Alhoewel het voor een hardcore Zelda fan kan aanvoelen als een enorme sidequest. Dit was wel het eigenlijke idee van Nintendo, maar het kan soms toch tegen vallen. Zoals ik al eerder zei, kan ieder personage op verschillende tijdstippen anders reageren. Wil je dus vooruitgang in het spel boeken, moet je op het goede moment met dit persoon praten. Dit kan als uitkomst hebben, dat je te laat bent en de hele cyclus van drie dagen opnieuw moet beginnen. Wat ook kan, is dat het nog wel een tijdje duurt voordat je met deze persoon moet praten en dus werkelijk in het spel moet wachten om verder te kunnen. Er zijn wel verschillende ocarina liedjes om de tijd te vertragen of juist vooruit in de tijd te reizen, maar deze lossen het probleem niet helemaal op.

Daarnaast is de hoofdverhaallijn vrij kort. Er zijn in totaal maar vier tempels en Termina voelt soms klein aan in tegenstelling tot Hyrule, terwijl er eigenlijk meer te doen is. De gebieden van Termina zijn namelijk heel mooi opgebouwd en zijn origineler dan andere Zelda-spelen. Zo kan je hier bezoekjes brengen aan de oceaan, een moeras, een verloren koninkrijk en de maan. Wat wel waarschijnlijk een van de grootste tegenvallers is, is dat bijna alle personages direct zijn overgenomen uit het voorgaande deel. Dit is niet alleen een graphische tegenvaller, maar laat ook zien dat dit spel niet op alle punten orgineel is.

Link doet een rondje door Termina op zijn paard Epona.

Hoewel deze plaatsten er erg mooi uit zien, kan de muziek soms wel een wat simplistisch overkomen. Dit is met uitzondering van de tussenfilmpjes, want daar is de muziek, net zoals de verhaallijn, zeer magisch. Niet alleen, omdat het een ongewoon verhaal is, maar omdat Nintendo wilt dat je er iets van leert. Zo krijg je tussendoor wel eens sommige zeer poëtische teksten. Hier is een voorbeeld:

“Shouldn’t you be returning home as well?

Whenever there is a meeting, a parting is sure to follow. However, that parting need not last forever…

Whether a parting be forever or merely for a short time…That is up to you.”

—The Happy Mask Salesman

En zo is The Legend of Zelda: Majora’s Mask is prachtig spel voor iedereen die eens wat moois, leuks en/of wat origineels wilt spelen. Misschien niet zo fantastisch voor de hardcore Zelda fan, die zich graag door tempels heen jaagt, maar zeker goed genoeg om als opvolger te dienen voor Ocarina of Time. En daarom wordt het dus ook eens tijd dat dit spel op de virtual console verschijnt.

Conclusie en beoordeling

Wie eens een origineel avontuurspel wilt spelen, moet dit zeker proberen. Misschien als er iets meer aandacht werd besteed aan de algehele omgeving, zodat de hoofdverhaallijn iets groter werd, en als de personages niet direct uit Ocarina of Time waren overgenomen, dan zou dit spel een belangrijke waarde hebben in de historie van Nintendo.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • diepgang in personages
 • magische verhaallijn
 • originele gebieden
 • maskers zorgen voor uitgebreid hoofdpersonage
 • Minpunten
 • spelgebied is klein in vergelijking met andere Zelda spellen
 • weinig tempels
 • soms simplistische muziek
 • personages direct overgenomen uit prequel

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ow duurt nog well effe:P

 • Veel RPG nieuws

 • Ja idd

 • Nog een jaartje wachten:P

 • Microsoft gaat- tot mijn grote verbazing- ook de Rpg-markt domineren!

 • Duurt idd nog wel even maar sneller dan ik verwacht had.

 • Nog zat tijd om me voor te bereiden op commentaar die ik ga geven als ie er eindelijk is.

 • 360 beste console voor rpg's :) wie had dat gedacht

 • de eerste star ocean for the ps2 vond ik al een goed verhaal hebben en een leuke gameplay, hoop dat deze ook zo word :)

 • Niet exclusief voor de 360, dus waarschijnlijk ook voor de PS3.

 • Nice.

 • hahahahhahahahhaha lekker voor sony het gaat niet zo goed met ze man microsoft pakt ze op alle fronten aan keep up the good work microsoft.

 • Nice! Is beter dat niet alles weer tegelijk komt!

 • 360 beste console voor rpg's :) wie had dat gedacht

  Ik alvast niet …  @ Tenshu : momenteel nog even exclusief als Versus XIII ;-)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren