1. Ratchet & Clank (PS2)

Ratchet & Clank (PS2)

Als je in de avond omhoog kijkt zie de sterren en ik vraag me dan af: zou er nog meer werelden daar in de verte zijn. Oké, misschien klink een beetje paranoïde maar dat ben ik niet. En even ik ben echt niet de enige die zich afvraagt, waarschijnlijk ook hier op IG. Insomniac zag zijn kansen om iets te maken over die werelden (waarvan we niet eens weten of ze bestaan), namelijk Ratchet & Clank.

Verhaal

Voor Ratchet & Clank gaan we even naar de toekomst (of gewoon naar een andere Melkweg stelsel), het verhaal begint op planeet Veldin. Daar treffen we Rachet aan, druk bezig een ruimteschip te repareren. Maar op dat moment ergens op een buurplaneet wordt dankzij een computerfout het kleine, slimme robotje Clank gemaakt. Dankzij zijn intelligentie ontdekt hij een robot, een Infobot. Deze Infobot is gemaakt om info over allerlei dingen te geven en hij heeft coördinaten voor andere planeten, clank bekijkt de video en schrikt ervan. Hij neemt het mee want hij is ontdekt door bewakers, hij belandt in een schip en vliegt weg. Niet wetend dat de bewakers achter hem aankomen, Clank wordt uit de lucht geknald en komt op een open plek bij Ratchet huis terecht (ik had zoiets van: dit is te toevallig maar oké). Clank laat de video zien waarin de aartsvijand Chairman Drek die planeten verwoest om een eigen planeet voor zijn troepen te maken. En zo begint een reis om superheld Captain Qwark te vinden die hem kan stoppen, alleen hij is andere dingen van plan.

Graphics

De Graphics zijn niet super maar ook niet slecht, totaal niet slecht. Je kan zelfs de gezichtsuitdrukkingen van Ratchet zien, ook zijn ze goed in beeld gebracht waardoor het echter lijkt. Iedere planeet heeft zijn kenmerk en die is goed in beeld gebracht, planten die bewegen als je erdoorheen loopt en de verschillende personages die je tegenkomt zien er ook goed uit. Verwoeste planeten, giftige fabriek planeten dit zijn enkele kenmerken maar op ijsplaneten zie je Rachet ook echt bibberen van de kou. Ook zie je hem gewoon bevriezen als hij in het water valt.

Besturing

De besturing moet je even onderzoeken maar na een aantal keer iets doen weet je het wel. Toch is hij soms stroef, hierbij bedoel ik dat als je niet oppast de Camera overal naartoe draait en dat is niet handig als je vijanden moet verslaan. Maar de camera heeft ook goede dingen zoals dat hij niet te dichtbij staat waardoor je een goed zicht krijgt. Speciale moves zoals dubbelspringen en springend schieten heb je ook snel onder de knie, dit is ook het geval bij gebieden waar je veel moet springen. Als je dat onder de knie hebt (dat snel het geval is) kun je moves gebruiken om speciale gebieden te ontdekken met beloningen.

Wapens

Op het eerste moment zou je niet zeggen dat Ratchet & Clank een vechtgame is. Maar als je de wapens hebt gezien ben je van gedachte veranderd, je vele geweldige wapens die je moet kopen met bouten die je vindt. De beste zijn het duurst maar dan heb je wel wat dat erg krachtig kan zijn die vooral bij de laatste planeten van pas komen. Het vechten zelf is niet erg gewelddadig dat kan verklaren waarom het 3+ is. Je ziet totaal geen bloedspetters rondvliegen of hoofden die eraf vliegen. Maar goed ook want ik hou daar helemaal niet van, ook zijn er geen gaten in vijanden te zien die jij erin hebt geschoten. Het enigste wat je ziet zijn bepantsering die eraf vliegen maar meer niet. Sommige wapens kun je gratis krijgen als je ze vindt, ja maar dit zijn de wapens die geen munitie (Ammo) hebben.

Overig

Voor de rest heb ik niks hierop aan te merken. Behalve één ding, geld verdienen duurt erg lang en daarom zul je sommige wapens bijna nooit krijgen of dankzij munitie tekort raak je blut. Ook zijn er speciale gouden bouten die je kunt gebruiken voor speciale wapens (ondanks dat ik die nooit zie) die moeilijk te krijgen zijn. Soms moet je ook met Clank spelen en dat is ook ornigeel vooral omdat je dan puzzels moet oplossen.

Conclusie en beoordeling

Ratchet & clank is een game die leuk is voor vele gamers. Dankzij de mooie grapchics en leuke gameplay, ook is het een ornigeel idee van deze game. Toch is er 1 minpunt: geld verdienen is toch moeilijk waardoor je snel blut bent.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Mooie graphics
 • Leuke gameplay
 • grappig idee
 • niet erg geweldadig
 • leuk om met Clank te spelen
 • Minpunten
 • moeilijk geld verzamelen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zo he nu al.

  Deel 2 is al aangekondigd.

 • Eeh! Dan ben ik jarig! Maar goed Blur en Oasis zijn wel cool, Tokio Hotel is bah!

 • Nou het werd tijd zeg! Schandalig dat het zo lang op zich heeft laten wachten.

 • YEAH

 • En bekant 2 maanden later komt deel 2 uit! Bah,sorry, maar doe dan speciaal voor europa alle oude nummers bij deel 2 en breng die gelijk uit!

 • aangezien je alle nummers van deel 1 bij deel 2 zitten, wacht ik wel even.

 • Hehe, eindelijk.

 • en de PS3 versie? Of moet ik nog steeds na gaan denken over het al dan niet importeren van RB?

 • Ik heb Rockband al in eind Juni al in frankrijk zien liggen voor 160 euro :S dus 1 maand later pas in Nederland?? vaag :S

 • Ik heb Rockband al in eind Juni al in frankrijk zien liggen voor 160 euro :S dus 1 maand later pas in Nederland?? vaag :S

  Eerst ging het om Frankrijk, UK en Duitsland (dacht ik?) en nu komt de titel idd pas naar Nederland en België :)  en de PS3 versie

  De overige versies worden later dit jaar verwacht…


 • ik heb de instrumenten vanuit amerika toen ik daar naar vakantie ging  nu game uit engeland gehaald  game pwned MAAR de gitaar controller is SLECHT veer van wammy bar is al kapot en double strumming is moeilijk en star power werkt amper en microfoon werkt gewoon niet


 • @MasterStyle

  Dat geldt natuurlijk alleen als je deel één ook hebt hè :P

 • haha ik heb het 3 weken geleden als gehaald

 • Jeuh! Duitse muziek, daar doe je het voor . -_-'

 • omg tokio hotel=.=… ik wacht maar gewoon op GH4:P

 • Ik was echt echt hyped over die Rockband, het heeft te lang geduurt. Weet nog steeds niet of ik Rockband 2 ga halen of GH : world tour die over een paar maanden uitkomt. Maar Rockband 1 laat ik verlopig liggen.  Ik heb GH 3 als ik wil rocken…….. maar wil ook wel drummen hahahaha:p

 • Ik bezit GH3 nu, voorlopig ben ik hier nog zoet mee.

  Ik probeer nog aan GH2 te komen voor een prikkie, wel zonder gitaar want heb er al 2 thuis :-)

 • jezus dit ding kan je in zo veel winkels al kopen en dan nog met korting ook

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren