1. Theatre of War (PC)

Theatre of War (PC)

Een wijdse kijk over een Franse vlakte in mei 1940. Een lieflijk gezicht. Een mooie madelief, op een stuk gras. Totdat deze verpletterd wordt door de rupsband van een Duitse tank. Een deel van de 5e Duitse Pantserdivisie is doorgebroken en komt op jouw positie af. 12 Duitse tanks, ondersteund door 100 stuks infanterie, 2 Stuka's die jouw positie hard onder vuur komen nemen en om het nog completer te maken, een artilleriebarrage. Bereid je voor op echte oorlog. Dit is Theatre of War!

Een eerste kijk in een willekeurig scenario van dit spel verraadt al hoeveel moeite er in dit spel is gestoken. Het realisme in de veldslagen staat sowieso hoog in het vaandel. De scenario's zijn gebaseerd op historische documenten en ooggetuigenverslagen. Natuurlijk zijn het hele mooie graphics van de tanks en de omgeving die direct in het oog springen. Wat vooral opvalt, zijn de animaties die erin zitten. Tankbemanningen kunnen hun tank verlaten, waarbij ze alle luiken openzetten om eruit te klimmen. Alles draait en werkt zoals het in het echt ook werkt. Infanterie in een loopgraaf neemt realistisch de vijand onder vuur. Artillerie met mooi uitgewerkte animaties, met een lader, schutter, 2e lader en een commandant. Deze zullen granaten aangeven, door een kijker kijken om het kanon te kalibreren en commando's geven. Hetzelfde geldt voor de tanks, die verschillende typen granaten aan boord hebben ( o.a. AP, HE en APHE). Na een gevecht kun je je manschappen historische medailles 'opspelden', en hun vorderingen bekijken. Want hoe meer ze vechten, hoe meer ervaring ze opdoen en hoe beter ze worden.

Een afbeelding van een Franse Char B1 bis. Het oog voor detail is een van de sterke punten in het spel.

Wat ook opvalt, zijn de campagnes in het spel. Er kan gespeeld worden met de Fransen, de Polen, de Duitsers, de Geallieerden en de USSR, met 2 bonuscampagnes. De laatste drie zijn (vrijwel) altijd aanwezig, met de veldslagen die ons allemaal bekend zijn: Stalingrad, de invasie van Normandie, de slag bij Kursk en ga zo nog maar even verder. Het mooie is dat de eerste twee ook van de partij zijn. De Polen starten hun campagne in September 1939, met de invasie van hun land door de Duitsers. De Fransen krijgen met de Duitsers aan de stok in mei 1940. Omdat deze twee landen historische voertuigen, infanterie, artillerie e.d. bevatten vind ik dit een zeer groot pluspunt. In andere spellen van deze uitgever, CDV, waaronder de Blitzkrieg-serie, komen ze nooit echt helemaal aan bod, maar worden ze ingedeeld bij bijv. Groot Brittannië, terwijl ze autonoom waren en eigen gevechtsacties planden.

Natuurlijk is de verscheidenheid aan oorlogstuig in het spel groot, zoals we ook van de Blitzkrieg-games gewend zijn. De Duitsers hebben hun gevreesde 'Tiger' tank, de Engelsen hun koddige Matilda Mk. II, de Russen hun monstreuze IS-2, de Amerikanen hun massageproduceerde Sherman tank, de Fransen hun op WO-I gebaseerde Renault FT-17 en de Polen hun zwaar achterhaalde 7TP lichte tank. Deze kunnen ondersteund worden door allerlei vormen van artillerie, machinegeweren, pantserwagens en vrachtwagens. De nodige infanterie is er ook bij, uniek voor elk land in voorkomen en bewapening. Een volledige encyclopedie zit in het spel met alle grondeenheden erin.

Een deel van de unit-selection screen. Links staan de reserves, rechts de eenheden die je meeneemt naar het slagveld. Ook staan de onderscheidingen bij de manschappen.

Helaas kan ik niet alleen positieve kritiek op het spel leveren, maar ook negatieve. Een probleem met het spel is dat hij ‘laggy’ is. Vooral als de gevechten groot worden, met veel eenheden, wordt hij helemaal traag. De minimale systeem-eis voor de processor is dan ook 2,6 GHz, wat mijn computer met 0,2 GHz net niet haalt. Aanbevolen is 3,2 GHz, en het liefste dan ook nog in één CPU. Dit is natuurlijk niet niks en voor mensen met een mindere computer wordt hij dan ook nauwelijks speelbaar. Dat is jammer, want d.m.v. een betere progammering kon het spel veel beter draaien, zelfs op een lagere CPU-waarde. Dit punt van kritiek kan ik ondersteunen doordat bij mij bijvoorbeeld Medal of Honor Airborne perfect draaide, met mijn huidige computer. Het is wel sinds 30 augustus, dat ik mijn computer heb overgeklokt naar ruim 3.0 GHz en het spel een stuk beter draaide. Er is dus maar 1 oplossing voor: meer GHz!

Tweede punt is, dat het spel onoverzichtelijk wordt doordat de infanterie niet in squads ingedeeld zijn, maar iedereen als los persoon. Dit maakt het moeilijk in een keer een grote hoeveelheid mannen te selecteren, domweg vanwege het feit dat je ze niet allemaal in een keer geselecteerd krijgt. Het werken in squads is ook veel fijner vanwege het feit dat de riflemen de machinegunner dekken en de officier ze ook veel makkelijker bij elkaar kan houden.

Nog een screenshot van 2 Duitse gepantserde vrachtwagens met infanterie.

Conclusie en beoordeling

De ontwikkelaar van het spel, Battlefront.com, heeft zeer zeker een mooi resultaat geleverd, met als minpunten de traagheid ervan op mindere computers en de infanterie-indeling. Dit is een echte must voor de WO-II RTS liefhebber!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Mooie graphics.
 • Realistische animaties.
 • Diversiteit aan troepen.
 • Upgrade-systeem
 • voor je manschappen.
 • Minpunten
 • Laggy' gameplay op computers met minder aanbevolen CPU.
 • Rommeligheid op slagveld door de infanterie.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik zal kijken :]

 • Vet! Ik blijf wel effekes, ik verwacht trouwens niet al te grote dingen, kan het natuurlijk ook mis hebben!

 • Hopelijk komen ze nog even met wat beelden en info over Skate 2.

 • Daarjuist was ik te laat voor de microsoft presentatie, maar nu ben ik op tijd! :d

 • waar kan ik het volgen!!!! :D

 • Ik blijf het in de gaten houden !!

 • Ik kijk live op G4TV, maar dat gaat niet lekker. De lijst ontwikkelstudio's is idd eindeloos :D

 • Waar staat de stream? Op IGN kan ik hem niet vinden..

 • Ik wil ook zeker wat meer weten over Battlefield Heroes het liefst een release datum!

 • Ik kijk mee!! G4TV flipt alleen..

 • Ja G4TV is niet de ideale site om live streams te bekijken. Dat is wel duidelijk nu. Jammer dat de grote spelers geen live stream hebben van EA :(

 • Nou ja boeiend dan maar via IG, doe je ook nog wat bewegingen maken van telkens de refresh knop indrukken!

 • Ja G4TV is niet de ideale site om live streams te bekijken. Dat is wel duidelijk nu. Jammer dat de grote spelers geen live stream hebben van EA :(

  Inderdaad, IGN en Gamespot zenden alleen de grote drie uit. Zie nu vaag op mijn beeld The Sims, het vuurwerk komt dus later.

 • Je kan het live volgen op gamesspot, maar de bandbreedte is zo laag dat je zelfs met een ADSL verbinding van 20MB er niet door heen komt.. je hebt zo veel lag dat is niet leuk meer om naar te kijkken…

 • Ik zie het niet…

 • We zitten nu dus in een donkere zaal naar een enge game te kijken. Gelukkig is Youri er om mijn hand vast te houden.

  :D

 • kan er geen stream voor vinden en G4TV wil niet :(

 • Mirrors Edge lijkt me vet, komt daar ook een impressie van?

 • Will 'I am Will Wright Bitch' Wright

  :D

 • I'm Rick James Bitch :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren