1. The Darkness (PS3)

The Darkness (PS3)

Wel wel wel, Jackie… Nogal een dag, hé! Zo’n dag om nooit te vergeten, want je krijgt niet elke dag een bom in je huis die terwijl jij er nog inzit ontploft en zeker niet van degene die je als kind uit het weeshuis haalde. Hoe noemde hij ook alweer… Paulie Franchetti toch? Ik mag ‘m wel! Hij ruikt gewoon naar slechtheid, met een hart zo duister als de nacht. Maar ik neem aan dat jij er anders over denkt, Jackie. Wat zou je ervan zeggen dat ik je eens hielp met je te ontdoen van hem? Je weet dat… Ik weet dat je het wil, mijn allerbeste Jackie. Het wordt tijd dat ik je een gunst doe, aangezien je sinds je geboorte al dient als mijn gastlichaam. Ik vraag niet veel in ruil voor mijn krachten, alleen dat eenmaal als ik mijn schuld heb ingelost je jezelf overgeeft aan The Darkness!

Zo wordt je ondergedompeld in het avontuur van Jackie Estacado, een man die op zijn 21ste verjaardag van zijn stiefoom een bom als cadeau krijgt en dat had hem van zijn leven moeten ontnemen. Vreemd genoeg overleeft hij deze aanslag en zint hij op wraak. Precies op hetzelfde moment ontwaakt er iets in hem, maar het is niet van deze wereld. Het wezen dat uit de rug van Jackie komt, noemt zichzelf The Darkness en vertelt dat hij maar al te graag wil helpen het onrecht dat je is aangedaan recht te zetten. Wetende dat Jackie tijdens zijn eerste leven - als je het zo mag noemen – diende als huurmoordenaar voor de Franchetti familie die hem in dit tweede leven de rug toekeert, is het nogal logisch dat hij niet met mooie woorden probeert zoete wraak te nemen. Jackie krijgt doorheen de game een selectie aan wapentuig voorgeschoteld, die hij nodig zal hebben als het uitlekt dat de bom die hem van z’n leven moest ontnemen de job niet heeft gedaan. Al snel zal The Darkness zich ermee bemoeien, ziende dat je wel eens vijf meter onder de grond zou kunnen verdwijnen zonder zijn hulp en de soepele besturing zal daar weinig aan veranderen. Hij is bereid zijn krachten met hem te delen, maar vroeg of laat vraagt hij compensatie in de vorm van Jackie zijn ziel en tot die tijd vult hij z’n kracht bij met duisternis. Jackie accepteert het aanbod en daar zal hij geen spijt van krijgen. The Darkness schenkt hem naast nachtvisie een demonische arm en doorheen de game nog wat andere extra’s, waaronder het oproepen van Darklings. Dit zijn wezentjes recht uit de Onderwereld, die in vier verschillende versies verkrijgbaar zijn. Deze zullen nodig zijn omdat sommige situaties alleen door hen kunnen worden benaderd. De Gunner zal bijvoorbeeld een aanstormende trein voor hem kapot schieten, zodat hij rustig verder kan gaan met zijn wraakactie.

Het zal wel eens voorvallen dat je worstelt met verschillende vijanden tegelijk, waarbij de kogels je om de oren vliegen. Het zal je daarbij opvallen dat Jackie niet beschikt over een levensmeter. Echter zal bij elk schot dat hem raakt wat bloed op het scherm spatten en als hij meermaals wordt geraakt zal op een zeker moment zijn hart te horen zijn. Dat wil zeggen dat de volgende kogel hem fataal kan zijn en hij zich beter ergens achter verschuilt. Jackie heeft dan twee opties, waarvan de eerste wachten is totdat het Self Recovery-systeem zijn werk doet. Echter kan je hem ook via The Darkness voeden met harten van gevallen vijanden. Jackie zal op dat moment niet weten dat hij The Darkness hiermee de controle laat nemen over zijn lichaam, om uiteindelijk zijn ziel te verkrijgen. Zijn hoofd staat echter meer naar zijn wraakactie en dat vertelt hij ook tijdens de best veel voorkomende laadschermen. Hij vertelt meestal hoe het is in New York en over wat je zoal kan overkomen. Andere keren zit hij dan weer met zijn pistolen aan het spelen of vertelt hij over het metrostation waar je meer dan je lief is bent om je te verplaatsen tussen verschillende delen van de stad.

Jackie zal uiteindelijk meermaals sterven, om een bezoekje te brengen aan de Onderwereld. Hier moet hij verschillende opdrachten uitvoeren, alvorens The Darkness hem toelaat terug te keren onder de levenden. Dit voegt een grote dosis horror toe aan de game, maar niet het soort waarvan je begint te schreeuwen als een schoolmeisje. De Onderwereld is zoals je

kunt verwachten een niet al te gezellige wereld, je kan het zien als een stadje midden in een oorlog gekruist met wat iedereen kent als de hel. Je keert, eenmaal als je alles hebt gedaan wat de dorpelingen je opdragen, terug om verder te gaan met de wraakactie. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het verhaal even langszij te houden en je bezig te houden met het helpen van zowel bekenden als onbekenden. Zo heb je Jackie zijn vrienden Jimmy the Grape en Vinny Mortarelli, die tot voor kort nog volop achter Paulie stonden. Zij hebben er zelf ook genoeg van gehad en vragen je hulp om hun vorige baas het leven zuur te maken. Verder heb je de onbekenden, die je vragen iemand te overtuigen hem niet meer te pesten of iets van de metrosporen te rapen terwijl er een metro elk moment je kan overrijden. Meestal krijg je niet meer dan een schouderklopje, maar het voegt toch wel wat toe aan de speelwaarde. Hou je van zoeken, dan kun je gaan speuren naar de Collectibles. Dit zijn brieven die je kunt posten en notities met telefoonnummers om te bellen, die je uiteindelijk extra’s geven wat merendeels uit The Darkness stripboeken bestaat waar deze game is op gebaseerd.

Deze game vraagt wel wat tijd om uit te spelen terwijl je de bijgevoegde zijmissies doet, maar uiteindelijk is het zeker de moeite waard. Echter is een groot minpunt het gemis van een Multiplayer. Je kan natuurlijk Online gaan, maar daar wordt zeer geklaagd over het sloom tot niet kunnen inloggen op een server en mocht het toch lukken, zal je het geluk hebben als er iemand is. Dat je maar uit twee soorten - Darklings en Humans - tijdens Online Play is niet zo’n grote fout, wetende dat er bijna niemand zich aan heeft gewaagd. Daarlangs bevat de game een schommelende AI, die wel eens vervelend kan zijn als Jackie nog maar weinig kogels kan verdragen. Soms zul je het tegen een stel varkens opnemen die niet weten waar ze op moeten schieten, de andere keer kan je met de meeste beste schutters ooit te maken hebben. Als de AI opbouwend was naarmate dat Jackie sterker wordt door de toevoeging van Darkness krachten kon ik het begrijpen, maar hier is daar geen sprake van. The Darkness moet het vooral van de Singleplayer hebben, maar zal eenmaal als je klaar bent zichzelf bij het laatste Checkpoint herhalen. De herspeelwaarde neemt daarmee een duik in de diepte, maar deze game moet je als je van een beetje horror houdt en je liever Singleplayer speelt zeker hebben geprobeerd.

Conclusie en beoordeling

The Darkness toont dat Singleplayer games het nog best goed kunnen schoppen, ondanks het gemis van een Local Multiplayer. De interface zonder radar om je weg te vinden of levensmeter om te zien hoeveel Jackie nog kan verdragen zal even wennen zijn, maar zal na een paar uur gameplay wel wennen. Deze game telt genoeg om je een groot aantal uren bezig te houden, maar zal eenmaal uitgespeeld niet meer een echte uitdaging zijn. Desondanks is The Darkness merendeels gered door de spectaculaire Singleplayer en is het zeker geen miskoop!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Meeslepende verhaallijn
 • Selectie aan wapentuig
 • The Darkness krachten
 • Laadschermen
 • De Darklings
 • Zijmissies
 • Extra’s
 • Minpunten
 • Schommelende AI
 • Herspeelwaarde
 • Online

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • YES! Dit is dé aankondiging waar ik op zat te wachten. :D :D :D

 • Later op de dag nog meer nieuwe aankondigingen:

  Sim geldkoe.  In deze Sim zal je als uitmelker een product uitkiezen en commercieel uitmelken tot de allerlaatste druppel.

  Deze Sim is al jaren in productie en wordt zelfs dagelijks gespeeld door de grote bazen van Electronic Arts! Quote: \"Dit spel biedt ons alle inspiratie voor het maken van games\"


 • Hoe komen ze erop …

 • Knuffelen met elkaar voor het nageslacht? En dat terwijl we op Discovery Channel de voortplantingsdriften van de dieren kunnen beschouwen… wat preuts toch weer :P

 • zucht melkie melkie

 • Ik knuffel voortaan nooit meer iemand, stel je voor dat ik aids krijg!

 • hoe komen ze er op… geen idee

 • Knuffelen in plaats van normaal voortplanten? Ea wanneer wordt je nou een volwassen?

 • Eindelijk! Ik vroeg me al wanneer er nou eindelijk eens een game kwam met knuffelende otters.

 • Wat lief knuffelende dieren niet voor mij bestemd iig.

 • EINDELIJK!! Boring….

 • Lame..

 • Beau, je haalt me de woorden uit m'n mond.

 • Nou, geweldig hoor!

 • Lame shit gozer o.O

 • bluh….

 • bluh….

 • De sims stamboom groeit verder.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren