1. The Elder Scrolls IV: Oblivion - Game of the Year Edition (X360)

The Elder Scrolls IV: Oblivion - Game of the Year Edition (X360)

Nadat ik het spel The Elder Scrolls III: Morrowind voor mijn vijftiende verjaardag had gekregen keek ik eigenlijk alleen nog maar uit naar een spel, zijn opvolger. Destijds wist Morrowind me met zijn fabuleuze graphics en oneindige vrijheid me verschrikkelijk te verbazen en nu is zijn opvolger er maakt TES IV: Oblivion de hooggespannen verwachtingen waar of zal het Morrowind niet kunnen verbeteren.

Het verhaal begint op een onbekende dag bij een onbekende persoon in een onbekende cel, deze persoon ben jij uiteraard. Je weet niet wat je hebt gedaan of hoe je hier terecht bent gekomen maar toch wordt je door je overbuurman uitgescholden en dood gewenst alsof het zijn enige hobby is en hij hier al dagen, weken of maanden mee bezig is. Omdat Bethesda jou niet in deze gevangenis wil laten creperen besluiten ze dat de ontsnappingsroute van de keizer, die wordt bedreigd door een zekere groep moordenaars, recht door jou cel loopt. Hierdoor kun jij ontsnappen, maar de keizer ontsnapt niet aan zijn lot. Hij wordt in de kerkers vermoord en laat jou achter met een zware taak: je raadt het al, jij gaat de wereld redden, want nu er geen keizer meer op de troon zit openen zich de poorten naar de vergetelheid en hel: Oblivion!

Als je eenmaal de kerkers uit bent kom je terecht in een grottenstelsel, hierin maak je meteen kennis met alle aspecten van het spel in een tutorial. Heb je jezelf hierdoor heen gewerkt kun je eindelijk beginnen met het creëren van jou alter ego, zo ontstond eerst “drown’ al kar” de ‘Woodelf’, een rasechte boogschutter die ook handig is met een zwaard en later de ‘Breton’ “grazek” die iedereen kon verpulveren met zijn magische aanvallen. De mogelijkheden om personages te creëren zijn werkelijk eindeloos. Dit is ook wat Oblivion en zijn voorganger zo leuk maakt, elke keer als je het spel met een ander personage speelt speel je het anders. Zo zijn er 10 verschillende rassen met verschillende voor en nadelen en een stuk of dertig skills waarvan je jezelf er 7 als hoofdskills kan toewijzen. Als klap op de vuurpijl kun je jezelf nog in een vak specialiseren en een sterrenbeeld kiezen. Heb je hierna je personage nog voorzien van een enorme onderkin of waterhoofd dan ben je echt klaar om te beginnen.

Als je voor het eerst uit het riool komt

zul je waarschijnlijk versteld staan van de prachtige graphics die Oblivion te bieden heeft. Ben je hier overheen gekomen zul je je waarschijnlijk geen raad weten met de vrijheid die je in dit spel krijgt zodra je uit het riool ontsnapt bent ben je namelijk vrij om alles te doen wat je wilt. Maar goed, ik had Morrowind al gespeeld dus besloot ik verder te gaan met de verhaallijn en had het prima naar mijn zin, totdat ik werd betrapt bij het vermoorden van een man die tegen mij had gezegd dat ik beter kon oprotten. Een groepje wachters kwam me arresteren en omdat ik toevallig net een prachtig huis had gekocht kon ik de boete niet meer betalen en moest ik naar de gevangenis.

Nadat ik eindelijk weer de gevangenis uit werd ik benaderd door een of ander onguur typetje dat naar me toe sloop met de volgende boodschap: ik mocht bij het dieven gilde komen mits ik een bepaalde race won. Dit bleek geen probleem te zijn en algauw was ik beroeps dief. Het dievengilde is niet het enige gilde waar je bij kunt komen, je kunt besluiten de wet te handhaven in het Fightersguild je wordt magiër bij het Magesguild en je kunt zelfs huurmoordenaar worden bij de Dark Brotherhood. Een andere interessante toevoeging is die van de arena, hierin kun je vechten tegen mensen en wilde dieren om geld en het publiek voor je te winnen.

Voor al deze gilden kun je opdrachten uitvoeren voor geld of voorwerpen, maar niet alleen voor de gilden, als je mensen op straat of in de kroeg aanspreekt zullen ze vaak genoeg een opdracht voor je hebben, alles bij elkaar zou je volgens Bethesda ruim 200 uur met dit spel bezig kunnen zijn, en weet je, dat wil ik ze best geloven! En het mooiste is nog dat het na 100 uur spelen nog steeds niet echt gaat vervelen je blijft gewoon doorspelen totdat je werkelijk alles hebt doorgespeeld. Na een groot deel van deze quests door te hebben gewerkt besloot ik me eens te gaan wijden aan de bijgevoegde uitbreiding van Oblivion: The Shivering Isles. Deze uitbreiding is eigenlijk alles wat je ervan verwacht op een ding na, en jij mag raden wat dat is. De uitbreiding voegt namelijk een prachtige wereld met meer dan 30 uur aan quests, een hele hoop items en een knettergekke Schotse god van chaos toe die ook nog eens koning is van het land waarin jij terecht bent gekomen. Dit land van wordt ook bedreigt, maar niet zoals je zou denken met chaos en maar juist met orde. Jij moet dit afwenden en zorgen dat het land blijft zoals het is. De Madgod Sheogorath is trouwens ontzettend grappig zijn humor mag dan wel een beetje grof zijn maar ik vind zijn uitspraken geweldig.

De tweede uitbreiding in dit pakket is

The Knights of Nine. Hierin moet jij de heropstanding van een gevallen koning verhinderen die uit is op wraak tegen de goden die hem bonden in zijn eigen wereld. Voordat je aan deze missies mag beginnen moet je een pelgrims tocht hebben afgelegd naar alle kapellen van de goden in de hele provincie, je raadt het al: dit is saai duurt lang en je wordt dus zwaar gelovig. Of je het wilt of niet, om het kwaad te overwinnen zal jij dit moeten doen. Na dit ‘ritueel’ word jij toegelaten tot de Knights of Nine en moet je het heilige harnas en wapen vinden om The Fallen King Umaril te verslaan. Wat ik wel jammer vindt aan deze twee uitbreidingen dat ze behalve een nieuwe shitload aan items en quests verder niet veel voorstellen. Een beetje vernieuwing zou toch wel fijn zijn geweest.

Ik kon me aan het net genoemde minpunt niet echt ergeren, dus ging ik naar meer minpunten opzoek, en ik vond er ook een. Na heel wat uurtjes gespeeld te hebben, kwam ik tot de conclusie dat Morrowind eigenlijk veel uitgebreider, groter en vrijer was. Zo begon ik ooit aan een lange reis van het uiterste zuidpuntje van het land tot in het noordelijkste gebied, hier ben ik echt dagen mee bezig geweest en ik kwam steeds weer nieuwe dingen tegen toen ik uiteindelijk de reis erop had zitten wist ik dat ik eigenlijk niets uit had gevoerd maar ik voelde me fantastisch na mijn reis. Ditzelfde probeerde ik ook in Oblivion maar daar lukte het me gewoon niet, ik ging liever door met een van de quests dan mijn tijd te verdoen aan zoiets nutteloos als een wereldreis. Hiervoor was de wereld gewoon niet interessant en groot genoeg voor, en dit was in Morrowind wel zo. In Morrowind was het bijvoorbeeld ook leuk om gewoon als een slachtmachine door een stad te trekken maar in Oblivion kon dit gewoon niet meer. Hier heeft Bethesda volgens mij wel een steek laten liggen in het overig zo fantastische Oblivion. Het kan er ook gewoon door komen doordat de verhaallijn gewoon erg goed is en de quests fantastisch zijn uitgewerkt maar feit blijft dat Oblivion volgens mij net niet aan zijn voorganger kan tippen.

Conclusie en beoordeling

TES IV: Oblivion GOTYE is een waar meesterwerk geworden door de toegevoegde uitbreidingen, de pracgtige graphics, de mooi wereld waarin je mag doen en laten wat je wilt zul je werkelijk maanden lang kunnen spelen het is misschien jammer dat Oblivion net niet zo Vrij is als Morrowind maar het blijft een pareltje
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • prachtige graphics
 • grote open wereld...
 • waarin jij mag doen wat je wilt
 • een schijnbaar oneindig aantal aan quests
 • shivering Isles en Knights of Nine inbegrepen
 • Minpunten
 • net iets minder uitgebreid dan Morrowind
 • uitbreidingen geven geen vernieuwing

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • 17:07? 117? OMG EPIC

 • Halo 4 voor de PS3 :D

  Nee, ben wel benieuwd wat het gaat worden, en vooral op welke console het gaat uitkomen.

 • @bjorntju  Waar zie jij 117 staan? Er staan toch echt twee zevens en dit is alleen de Nederlandse tijd.

 • haha, het zou grappig zijn om de grootste Xbox titel naar PS3 te zien gaan net nu de grootste PS titel naar Xbox gaat.  Het zal alleen niet zo zijn, dit moet de nieuwe Halo worden, kan niet wachten, damned ik wil het nu weten

 • @ $neuboontje Het getal lijkt op 117 en MC is Master Chief 117 ;) Maar het is nog steeds EPIC

 • Yawn, doe mij maar een remake van Halo 1 XD

 • @Chicco lama  Bungie heeft al eens verteld niet of nooit voor de PS3 te ontwikkelen.  @topic  Geweldig! Ik hoop zoo op een nieuwe Halo!!! :D
 • Oeew, wat zou het zijn? Halo 4 hoop ik!

 • Remake van marathon?

 • Halo 0 ;-)

 • K ben wel benieuwd wat Bungie van plan is. Ze kunnen toch geen halo game maken nu ze niet meer voor microsoft werken of vergis ik me hierin?

 • Dat een grote Bungie aankondiging niet op de xbox persconferentie wordt getoond kan er op wijzen dat de PS3 ook een Bungie-titel krijgt. We zien vanzelf, ik verwacht echter dat als Bungie een nieuwe titel uitbrengt, Microsoft bereid is diep genoeg in de buidel te tasten om hem 360 exclusive te houden.

 • @Master Chief Fanboy  Hoe vaakt komt de gameindustrie terug op uitspraken die ze eerder hebben gedaan.

 • ik hoop het ook

 • Ochja het zit er een beetje aan te komen, he. We zullen zien wat er van komt.

 • Gewoon een nieuwe Halo maar dan speel je waarschijnlijk als Soldier.

 • Hopelijk laten ze zien dat ze ook wat anders kunnen dan Halo.

  Want je de hele tijd richten op maar 1 type game met zo'n relatief kleine studio bevorderd de kwaliteit niet.

 • Halo zonder master chief op de PS3???  zou wel behoorlijk gay zijn!

 • Oni 2 graag :)

 • Geen nieuwe halo. Heb al genoeg gezien.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren