1. The Elder Scrolls IV: Oblivion (PS3)

The Elder Scrolls IV: Oblivion (PS3)

Het is donker, met mijn ogen gesloten. Buiten schijnt de zon, die ik nooit meer als vrij man zal mogen aanschouwen. Waarom? Dat is mij niet zeker, aangezien ik niet zou weten wat ik hier doe in deze kleine cel. Het gesprek met de overbuur is ook niet al te blij, horende dat hij mij ten dode opschrijft. Wie weet, met wat geluk, dat ik ooit weer de mooie natuur in al zijn pracht zal zien. Misschien vroeger dan ik denk of helemaal niet. Mijn gedachte verdwijnt als sneeuw voor de zon, wanneer een paar wachters met de koning voor mij staan. Ik ben uitverkoren om hier weg te gaan, om dingen te aanschouwen die alleen in nachtmerries zouden bestaan.

Zo zou ik het best mijn eerste speelsessie met dit The Elder Scrolls deel kunnen omschrijven, aangezien het nergens omheen draait en je direct onderdompelt in een avontuur dat zijn gelijke niet kent. Je start met het maken van een personage, waarbij je keuze hebt uit tien verschillende soorten. Elk personage heeft zo zijn voordelen en zoals je misschien wel verwacht ook zijn nadelen. De ene heeft bijvoorbeeld meer met magie, maar wordt hierdoor ook meer schade gedaan. De andere heeft dan weer de optie onder water te ademen, maar welk figuur je uiteindelijk kiest ligt volledig van jezelf af. Hierna wordt nadat je wat rondloopt in je cel om de besturing wat onder de knie te krijgen en je een gesprek hebt gehad met de gevangene tegenover je, de tutorial ingezet die je elke keer als je dit spel wilt spelen met een nieuw personage zal moeten doen. Een koning en een paar lijfwachten zullen eerst een gesprek met je hebben over de situatie die het land Cyrodiil teistert, om je vervolgens mee te nemen via een tunnel die toevallig via jouw cel gaat. In de eerste kamer die je binnenkomt zal je zien hoe huurmoordenaars zullen proberen de koning te doden, maar deze falen en het koude staal van een zwaard proeven. Na dit gevecht zal je worden achtergelaten en leren hoe om te gaan met wapens, magie en verschillende soorten uitrusting die weleens je verdere verloop doorheen het spel kunnen bepalen. Dit levert na wat oefening met de besturing amper nog moeilijkheden en je zwaard zal menig rat dat je pad kruist van z'n leven ontdoen.

Na de tutorial zal je de koning en zijn lijfwachten terug zien, die bij het zien van je gezicht in paniek zullen schieten en met hun zwaard in de hand op je afkomen. Deze krijgen echter het bevel je met rust te laten, waarop de koning zal vragen naar je sterrrenbeeld. Deze geeft je een extra, wat kan verschillen van magie tot een boost van één van de vele stats die deze game telt. Hierna zal uiteindelijk, na een tocht die wel eeuwig blijkt te duren, de koning zijn laatste adem uitblazen terwijl hij je vraagt om zijn verloren zoon te zoeken. Deze heeft nu de koning en zijn zonen van het paleis dood zijn de taak om het volk te leiden als hun nieuwe koning, om hun te beschermen voor het kwaad dat een zwarte sluier over Cyrodiil brengt. De enige overlevende lijfwacht zal voor je vertrekt vragen naar je beroep, waar je een best grote keuze hebt. Nadat je uit het geheime gangenstelsel komt, ben je vrij om te staan of te gaan waar je wilt.

Zo kan je zoals vele waarschijnlijk doen besluiten om het verhaal eerst te doen. Hierbij maak je kennis met een Cult die zichzelf de Red Dawn noemt en een aanval plannen op Cyrodiil samen met de Dremora Lord Mehrunes Dagon. Hierbij is het de bedoeling in de eerste plaats de nieuwe koning te zoeken en de verschillende Oblivon Gates, die poorten naar een soort hel moeten voorstellen, sluiten. je kan natuurlijk ook besluiten hiermee te wachten en je te wagen aan één van de vele Guilds die Cyrodiil rijk is. Zo heb je de Fighters Guild, waar je opdrachten krijgt die merendeels bestaan uit iets doden dat de mensen van één van de negen steden bedreigt of iemand beschermen tijdens een verkenningsmissie. Ben je meer iemand die met magie bezig is, dan is de Mages Guild iets voor jou. In totaal telt deze game vier verschillende Guilds en de juistgenoemde twee zijn het menslievenste. Zo is er nog de Dark Brotherhood, die in ruil voor geld iemand doden en de Thieves Guild, die mij persoonlijk deed denken aan Robin Hood met het hele 'steel van de rijken en geef aan de armen'-lijn die eraan verbonden is. Daarnaast kan je ook gewoon wachten op een opdracht, gegeven door iemand van de plaatselijke bevolking van het stadje waar je jezelf bevindt.

Je kan echter dit alles achterwege laten en heel Cyrodiil gaan ontdekken als avonturier, wat even kan duren als je weet dat Cyrodiil best groot is met de prachtigste omgevingen en vol met vijandelijke diersoorten zit. Dit resulteert dan meestal in het bevechten van dieren of bandieten, in het ergste geval Ondoden zoals zombies en skeletten. Deze gevechten verhogen je stats afhankelijk van wat je gebruikt om verschillende vijanden van je af te slaan en uiteindelijk zal je stijgen in level. Naarmate je level stijgt door deze verschillende soorten stats te trainen, zal je personage naarmate wat je kiest om te verhogen sneller of sterker worden. Maar wetende dat dit een bepaalde stat beter maakt, zal je keuze afhangen van wat je personage als beroep heeft. Ook zal je betere wapens en uitrusting van andere metalen verkrijgen, die je doorheen deze game nodig zult hebben om de steeds sterker wordende vijanden aan te kunnen.

Mocht je het meeste hebben gedaan van wat er al genoemd is, dan ben je toch nog even bezig. Deze versie telt namelijk de Knights of the Nine add-on, die het verhaal vertelt over Pelinal Whitestrake en Umaril the Unfeathered. Een paar jaar geleden zou Umaril verslagen zijn door Pelinal, die alle Crusader Relics de zijne had gemaakt. Men dacht af te zijn van Umaril, maar niks was minder waar. Deze had gewoon tijd nodig om zijn lichaam te herstellen, om uiteindelijk zich opnieuw te wreken op de goden van Cyrodiil. Je kan hier altijd mee wachten, er zal ook niks in de tussentijd gebeuren, maar als je beslist om ermee te beginnen ben je toch wel een paar uur bezig. Het is het wel waard, wetende dat de Crusader Relics een pittig setje uitrusting is en het bijna niks anders als voordelen meebrengt.

Oblivion heeft dus een lange houdbaarheid, totdat alles tot zijn limiet is gebracht. Je kan natuurlijk gewoon doorgaan met mensen het staal van je zwaard te laten proeven, een schaap in de fik steken met magie of mensen laten voelen hoe ongemerkt je hen de punt van je pijl kan laten voelen. Oblivon is dus een game die je rustig moet uitspelen en niet in een paar dagen zonder te slapen. Men zal dit ook niet zo snel doen, aangezien ze de omgeving toch wel eerst willen verkennen via het goede camerastandpunt, of het nu First Person of Third Person is. De camera zal je dus nooit te veel moeilijkheden opleveren, je zal de game in al zijn pracht en praal kunnen ervaren als je hier de tijd voor neemt.

Conclusie en beoordeling

Oblivion is over het algemeen een zeer goede game, met meer dan genoeg om te doen. Echter zal je nadat je alles tot het limiet hebt geduwd niet veel meer kunnen doen dan een ander personage starten en dat zal niet iedereen willen doen met zo'n sterk personage als ze al hebben. Oblivon is de aankoop meer dan waard, maar speel je rustig uit om er helemaal van te genieten.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Grote keuze aan personages
 • Free Roaming op zijn best!
 • Grote hoeveelheid wapens en uitrusting
 • Knights of the Nine
 • Prachtige omgevingen
 • Jij bepaalt je doen en laten
 • Besturing
 • Minpunten
 • Speel je deze game snel uit, zal je deze al snel wegzetten en vergeten

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Leuk. meer niet.

 • Als ie gratis is, wordt deze game er alleen maar beter op. Als ie niet gratis is waarschijnlijk ook. Maar dan ga ik er geen geld aan uit geven.

 • Lol @ broodje

 • Mooi, maar ik koop het niet.

 • mooi, maar nee

 • ik hoop dat het standaard bij de ps3 versie zit

 • HEEL VET! eindelijk wat meer leven in biuoshock voor me om te spelen! die game blijft goed!

 • Die game is heel erg goed, dus ik denk dat ik die wel ga kopen!

 • Lijkt me wel geinig!

 • snap niet wat iedereen nu zo geweldig vindt aan deze game. Hij is goed, maar zeker niet die 10- waard die ie hier op IG kreeg…

  Maar ik begin zo langzamerhand te balen van al die honderden FPS games, dus het kan ook daaraan liggen ;)

 • ik speel bioshock bijna nooit meer

 • Wel een leuke game. Leuk dat ze er nog een beetje leven in houden op deze manier! :)

 • dit lijkt mij wel cool als ik bioshock zou hebben. temiste als er geen prijskaartje aan zit

 • Mooi dat er toch nog wat extra content gaat komen.

 • Als ie gratis is, wordt deze game er alleen maar beter op. Als ie niet gratis is waarschijnlijk ook. Maar dan ga ik er geen geld aan uit geven.  _0_

 • Leuk hoor, maar voor mij hoeft het nu niet meer. Laat ze maar aan Bioshock 2 werken…

 • Ik heb hem al 3 keer uitgespeeld dus ben hem wel zat. Nog een keer op hard voor de achievement.

 • Altijd wel leuk!

 • tofe shit

 • Nice, kunnen we weer een beetje verder met Bioshock;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren