1. F-Zero: GP Legend

F-Zero: GP Legend

Na het succesvolle GameCube spel F-Zero GX komt Nintendo met een nieuw F-Zero deel voor de Game Boy Advance. F-Zero: GP Legend werd in Japan tegelijk gelanceerd met een anime serie over het F-Zero universum. De kans dat wij deze binnenkort op de Nederlandse beeldbuis aan zullen treffen is helaas erg klein. Dit is jammer, want de televisieserie en de Game Boy Advance-versie hebben veel met elkaar gemeen.

Een racespel met een verhaal

Nieuw in F-Zero: GP Legend is de Story Mode. Deze is vergelijkbaar met de GameCube-versie, maar er zijn wel wat wezenlijke verschillen te noemen. Zo kruip je in F-Zero: GP Legend in de huid van compleet nieuwe personages. Je begint als detective Rick Wheeler. Deze raakte in het jaar 2051 ernstig verongelukt toen hij achter de duistere geest Zoda aan zat. Rick zijn lichaam werd ingevroren en 150 jaar later haalde een speciale politie-eenheid hem hieruit. Dan staat een groots mysterie op het punt om ontrafeld te worden.

http://www.insidegamer.nl/getimage.php?id=7321

De Story Mode is één groots meeslepend verhaal waar acht personages aan deelnemen. Deze personages leggen ieder vijf missies af. De Story Mode omvat acht verschillende verhaallijnen, die elkaar meerdere malen kruisen. Zo komt het voor dat je eenzelfde missie eerst met Rick Wheeler speelt en daarna door de ogen van Captain Falcon. Naarmate je meerdere missies succesvol aflegt, zul je meerdere personages vrijspelen en zo ontrafel je het verhaal beetje bij beetje. Vanzelfsprekend neemt de moeilijkheidsgraad toe naarmate je verder in het verhaal komt. De verschillende missies worden verbonden door verbluffende tussenfimpjes. Helaas is het allemaal in een vloek en een zucht voorbij. Veertig missies lijkt heel wat, maar als je er een dagje voor gaat zitten, ben je zo door de Story Mode heen.

De Story Mode staat centraal in dit spel, maar natuurlijk kan de speler ook de 'ouderwetse' Grand-Prixs afwerken. Deze bestaan uit drie verschillende moeilijkheidsgraden en drie verschillende cups. Wat meteen opvalt aan F-Zero: GP Legend, is dat het spel toegankelijker is geworden. Met F-Zero: Maximum Velocity had ik de nodige aanpassingsproblemen, maar F-Zero: GP Legend laat zich in dezelfde tijd besturen als ieder ander racespel. Zelfs nare haakse bochten laten zich met de L+R-toetsen binnen de kortste keren temmen.

Erg verfrissend

Op visueel vlak is er weinig veranderd ten opzichte van zijn voorganger. F-Zero: GP Legend oogt nog steeds hetzelfde, alleen zijn er wat kleine aanpassingen hier en daar gemaakt. Details waar je ironisch genoeg nauwelijks op zult letten wanneer je er met dik 1000 kilometers per uur langs raast. Het geluid heeft wèl een grote stap voorwaarts gemaakt. De muziek is fenomenaal en ook de geluidseffecten klinken stukken beter dan in de vorige F-Zero.

http://www.insidegamer.nl/getimage.php?id=20981

De lijst met vernieuwingen gaat door. De Zero Test is tevens een nieuw speltype dat de makers hebben toegevoegd. De test bestaat uit allerlei kleine opdrachten die je binnen erg weinig tijd moet zien te voltooien. Je wordt op deze wijze een beetje wegwijs gemaakt in het spel. Erg indrukwekkend is het helaas niet. Ze hadden hun tijd wat mij betreft beter in een soort winkel kunnen stoppen. Tijdens de Story Mode vergaar je veel geld, maar er is nergens een plaats waar je jouw zuurverdiende geld uit kunt geven. De wagens die je vrij moet spelen kun je enkel vrij spelen door Grand-Prixs te winnen.

Een pluspunt aan F-Zero: GP Legend is dat je wederom geen tweede kopie nodig hebt om samen met een vriend te spelen. De keerzijde van de medaille is dat je niet op alle banen zult kunnen concurreren. Het komt wel degelijk ten goede aan de levensduur van dit spel, maar ook dit had beter uitgewerkt kunnen worden. Tot slot is er nog een optie in de Japanse en de Amerikaanse versie, die niet in de Europese versie aanwezig is. De Europese versie ondersteunt namelijk geen E-Cards.

Conclusie en beoordeling

Al met al is F-Zero: GP Legend een zeer waardige opvolger gebleken. Het spel is op zowat alle vlakken sterk verbeterd. Je krijgt het gevoel met een erg compleet spel te maken te hebben, maar F-Zero: GP Legend laat nog wat ruimte voor verbeteringen. Desondanks is F-Zero: GP Legend een titel die je blind kunt kopen wanneer je op vakantie gaat of als je gewoon thuis blijft.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Nieuwe Story Mode
 • Technische verbeteringen
 • Erg compleet spel
 • Minpunten
 • Korte Story Mode
 • Alleen op hoogste niveau uitdagend
 • Gemis winkel

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • zonde dat het zo kort is.. maarjah ik vind het er ook niet uitzien.

 • Mij leek ie erg vet zeker omdat de anime ook wel goed is ervan en ik een grote f-zero fan ben.

 • lol…'gemis winkel'

 • vind het ook maar niks, techniek 8 is wat overdreven..not my type of game

 • vind je het geen 8 omdat het niet je type game is lul niet man je hebt het nie eens gespeeld

 • Hoe zit het met de drawing distance? In de eerste Fzero was die dik in orde, maar toen ik de eerste filmpjes van deze kreeg te zien viel hij vies tegen. Is dat in de uiteindelijke versie verbeterd?

 • ´´vind je het geen 8 omdat het niet je type game is lul niet man je hebt het nie eens gespeeld´´  ik heb hem dus wel gespeeld en vind hem niet mooi, zeker geen 8, eerder 7 ,ook al is het gba  ik zeg niet dat de game slecht is, maar ik vind het geen leuke game

  dat bedoel ik met not my type of game en hoezo zou ik het geen 8 geven als het niet echt mijn type game is, echt bullshit man, ik vind de gfx heus niet lelijker als het spel me niet boeit • F-Zero ruled. De eerste op de GBA was ook super vet! Deze binnenkort ook maar 's doen. En alleen uitdagend op het hoogste nivo? In F-Zero MV was dat wel anders ;).

 • Ach lijkt me wel een leuk spel, gaat hem denk ik ook wel kopen binnenkort. Best jammer dat de anime serie hier (nog) niet naartoe komt, lijkt me best cool. En dat je voor (weliswaar niet complete maar toch) multiplay maar een cartridge nodig hebt maakt het er alleen maar beter op :D.

 • andere bronnen meldden dat het best een lang spel is, misschien koop ik 'em wel.

 • Heb ik eens op emu gespeeld. Vond het wel leuk, maar ver geraakte ik niet. Niveau vond ik iets te hoog voor iemand die niet meer gewend is te handhelden. Daar gaat wel verandering in komen :P !!!!! PSP !!!!!

 • Zonde van de graphics op GBA.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren