1. Uncharted: Drake's Fortune (PS3)

Uncharted: Drake's Fortune (PS3)

De zoektocht naar El Dorado is een bekend fenomeen in de filmindustrie. Vele schatzoekers doen een poging om de schat die tot eeuwige rijkdom leidt, te vinden. Onderweg komen ze allerlei vijanden en gedrochten tegen, die er alles aan doen om hun tegen te houden.. Dit keer neem je het heft zelf in handen doormiddel van je controller en leid je Nathan Drake door de vele jungle- en ruïneomgevingen tot de schat, die jou en je vriend Sullivan rijk zullen maken.

Drake is de afstammeling van Sir Francis Drake die informatie heeft achtergelaten, die moet leiden naar een lang verloren schat. Als schatzoeker, gaat Drake maar al te graag opzoek naar de schat, samen met zijn vriend Sullivan en de lieftallige Elena, die een reportage maakt van de reis. Elena is geen rondborstige playmate die bang is een nagel te breken, ze is niet de perfecte vrouw, maar ze weet wel hoe ze een pistool moet gebruiken. Misschien is dat ook wel de kracht van de personages, ze zijn niet perfect, maar gewone mensen opzoek naar geluk. Hiermee leg ik de link met de filmindustrie, dat komt doordat de game speelt als een film. Veel actie en spanning, die je op het puntje van je stoel houden. De personages in het spel komen als acteurs over en zullen je, door hun overtuigingskracht, nog verder het spel in zuigen. Natuurlijk worden deze momenten nog verder aangesterkt door de prachtige muziek, die de sfeer op een nog hoger niveau zet.

Naughty Dog is bekend van de populaire spelreeksen; Crash Bandicoot en Jak and Daxter. Bij Jak and Daxter, met name deel twee en drie, kwam langzaam de interesse tot shooters naar boven bij de makers. Dat hebben zij verder uitgewerkt in Uncharted, dat uit een third person perspectief wordt gespeeld. Denk nu niet dat dit een shooter is, we hebben het hier nog steeds over Naughty Dog, de maker van platform games. Dat betekent dat je in Uncharted flink aan het klauteren en springen gaat, maar ook zul je in vele vuurgevechten verzeild raken. In die vuurgevechten zal je dekking moeten zoeken, anders word je snel overhoop geschoten. Dus druk snel op die ene knop en zoek dekking. Maar wissel van dekking, want je dekking zal kapot gaan als je er te lang achterstaat.

Je kan ook de dekking van je vijand opblazen, door op vaten te schieten. Deze vaten zorgen voor grootste explosies die prachtig in beeld worden gebracht. Niet alleen de explosies zijn mooi, maar ook de omgevingen zijn kleurrijk.

Deze kunnen ook akelig eng in beeld komen, vooral als je met je zaklampje door de grotten struint. In het water zal je broek ook daadwerkelijk nat worden. Maar al dit grafische geweld kent zijn prijs. Het spel heeft erg veel last van het langzaam laden van textures en screen tearing. Natuurlijk zul je hier geen last van hebben als je in een vuurgevecht verwikkeld bent, maar als je op zoek gaat naar de vele verborgen schatten, zullen deze grafische gebreken je snel opvallen. Een ander punt is het langzaam steeds meer neerknallen van vijanden, later worden het er zoveel, dat het meer een irritatie wordt dan een leuk tijdverdrijf. Maar op een gegeven moment draait het spel helemaal om en veranderd je speelstijl die je het hele spel hebt aangehouden. Niet alleen is dit goed voor de afwisseling in het spel, maar laat het de vakbekwaamheid van de makers zien. Zij weten precies wanneer een ommekeer moet plaatsvinden en moet eindigen.

Uncharted duurt in zijn geheel acht uur. Acht uren die je geld meer dan waard zijn. Als je ook nog de schatten gaat zoeken, zal de speelduur nog eens aangenaam verlengd worden. Door het verzamelen verdien je punten, je verdient ook punten door het voltooien van uitdagingen. Zoals het maken van honderd hoofdschoten of vijftig kills maken met een bepaald wapen. Die punten kun je weer gebruiken om beloningen vrij te spelen, zoals ongelimiteerde munitie. Alleen al dit soort toevoegingen zorgen er voor dat ik dit spel tot het bittere eind zal spelen. Door het reeds geïntroduceerde ‘trophy’ systeem zal menig speler ook langer spelen, want al die trofeeën staan goed op je virtuele ‘cv’.

Nadat Sony vele exclusieve titels heeft verloren, staan ze weer sterk in de strijd met Uncharted Drake’s Fortune. Een spel met veel diepgang in het verhaal en intense actie klinkt als muziek in de oren. Ik zal dit spel niet snel vergeten. Natuurlijk is het niet perfect, hopelijk neemt Naughty Dog iets meer de tijd bij het volgende deel om de foutjes weg te werken. Op de nieuwe spelcomputer van Sony hebben ze een goede start gemaakt en dat kan het volgende deel alleen maar ten goede komen.

Conclusie en beoordeling

Doormiddel van intense actie en een diepgaand verhaal heeft Naughty Dog een goed visitekaartje achtergelaten op de ps3. In spanning wachten we tot het volgende deel, als deze daadwerkelijk komt. In Uncharted zijn nog punten van verbetering te vinden, zoals de textures. Maar dit weerhoudt mij er niet van om al de trofeeën in mijn bezit te krijgen. Laat je niet afschrikken door die acht uur, want dit is een spel die in je Playstation collectie thuishoort.
9,3
Score
93
Score: 95
  • Pluspunten
  • intense actie
  • verhaal
  • graphics
  • trophy's en beloningen
  • Minpunten
  • afwerking zoals het voorkomen van screen tearing

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren