1. Uncharted: Drake's Fortune (PS3)

Uncharted: Drake's Fortune (PS3)

Door de jungles en ruïnes heen banjerend ben ik op zoek naar de legendarische schat van El Dorado. Ik zet alles op alles om de aanwijzingen te ontrafelen. Vijanden uitschakelen, gevaarlijke bergen en onstevige ruïnes beklimmen spelen vooral de hoofdrol in mijn avontuur. Ik leef helemaal mee met de hoofdpersoon en het lijkt net of ik daar sta; probeer te overleven en er vandoor te gaan met de schat.

Dit meedogenloze avontuur heet Uncharted: Drake’s Fortune. De ontwikkelaar Naughty Dog heeft al veel goede spellen gemaakt en heeft beloofd dat dit weer een echte topper wordt. Ik hoop van wel, want de vele voorafgaande woorden over Uncharted klinken al veelbelovend. In dit spel kan je de kracht van de Playstation 3 pas echt herkenen. De schitterende omgevingen, realistische personages en een onvergetelijke reis zorgen ervoor dat de speler zich er helemaal in kan verliezen.

Waarom ik zo meeleef met de hoofdpersoon lijkt me natuurlijk duidelijk. Dit komt uiteraard dankzij het fantastische verhaal. Stiekem durf ik te zeggen dat dit het beste verhaal is dat ik in een game heb gehad. Het verhaal wordt veel afgewisseld. De ene keer ben je aan het klauteren door de jungle en de andere keer begin je weer aan hevige gevechten. Doordat het verhaal zo ontzettend goed wordt verteld, lijkt het net alsof je in een film aan het spelen bent. Je wordt eigenlijk helemaal meegesleurd in het verhaal en je wordt gedwongen om verder te spelen. In het verhaal kruip jij namelijk in de huid van Nathan Drake, een schatzoeker die opzoek is naar een schat die zijn voorvader honderden jaren geleden in zijn bezit zou hebben gehad. Je krijgt hulp van een journalist genaamd Elena, met een flinke rechtse en een reiziger genaamd Sulli. De aanwijzingen leiden tot een ontdekking van een eiland in het midden van de oceaan. Het krijgt een verkeerde draai, want Nathan Drake wordt gedwarsboomd door vervelende huurlingen en kan het eiland niet meer af.

Bovendien vind ik de graphics ook erg mooi. Ook hier durf ik weer stiekem te zeggen dat dit de beste graphics zijn. Ik heb nog nooit zulke mooie en realistische omgevingen en personages gezien. Bijvoorbeeld het water vind ik erg mooi. Het is zo mooi dat het je gewoon aantrekt om er even in te lopen of in te zwemmen. Wat ik ook erg realistisch vind is dat je uit het water komt en je nog zeiknat bent en nog nadruppelt. Daarentegen heb ik nog wel een klein minpunt wat betreft de visuele aspecten. Het bloed is namelijk best wel nep. Als je één keer op iemand schiet komen er allemaal onrealistische klodders bloed uit je vijand. Dit is natuurlijk erg raar, omdat alles supermooi is en het bloed zich te wensen over laat. Uiteraard vergaat de wereld niet door dit kleine minpuntje. De graphics zijn gewoon dik in orde en het lijkt allemaal net echt.

Wat ook nog met de singleplayer te maken heeft is de besturing. De besturing is erg soepel en dit komt mede dankzij het vechtsysteem. Het vechtsysteem is prima in orde en lijkt op dat van Gears of War. Je kunt achter alles schuilen: Dozen, muren, obstakels enz. Je moet natuurlijk wel uitkijken, want sommige objecten kunnen wel kapot geschoten worden. Wapens wisselen, schieten en granaten gooien gaat ook allemaal erg soepel. Doordat dit allemaal soepel werkt heeft de game een hoge snelheid en kan je lekker doorschieten. Over de besturing van het lopen en het zwemmen heb ik ook niks te klagen. Ook dit gaat allemaal erg soepel en het reageert niet te traag of te snel. Je hebt absoluut de controle over de hele situatie. Waar je ook controle over heb is de jet ski, maar ik vind de besturing wel onrealistisch. Om een voorbeeld te noemen: Je laat het gas een keer los en je staat bijna gelijk stil.

Daarnaast hebben we natuurlijk de camera ook nog. Ik heb veel games meegemaakt waar dit geen probleem is en ook in deze game is het niet minder dan goed. Je heb het overzicht over de gehele situatie en je kan goed kijken waar je heen moet. Alleen bij het granaten gooien heb ik altijd nog wat moeite met de camera, want als je heel ver wilt gooien kan je niet zien waar je uiteindelijk heen gooit. De camera tijdens de jet ski maakt dit weer goed, want het is net zoals GTA; dat betekend dus eigenlijk: Beter kan niet.

ondanks dat de singleplayer erg goed is, is hij wel aan de korte kant. Op het niveau makkelijk heb je het in ongeveer acht uur uitgespeeld. Na twee dagen heb ik de game al uitgespeeld en dat vind ik er jammer, want zo’n goede singleplayer kan gerust wat langer. Om de singleplayer te verlengen hebben ze wel wat medailles toegevoegd om te behalen. Hier moet je bijvoorbeeld zoveel schatten voor hebben gevonden. Er staat ook wat tegenover; dat zijn namelijk de beloningen. Ondanks de singleplayer zo kort is, is de replay waarde erg hoog. Mede dankzij de niveaus en de kwaliteit van de singleplayer. Kortom: De game is dus kort, maar krachtig. Heb ik nu eigenlijk spijt dat ik hem heb gekocht?

Conclusie en beoordeling

Deze game is zo ontzettend goed en dit komt grotendeels door het verhaal. Jij wordt als gamer helemaal meegesleurd in het verhaal en wordt gedwongen om verder te spelen. Het probleem is dan wel dat het erg snel is uitgespeeld. Je doet er ongeveer acht uur over. Natuurlijk zijn er nog wat extra mogelijkheden om de speeluren wat te verlengen. Maar de soepele besturing, de gemakkelijke camera, de mooie omgevingen, de leuke personages en de onwijs mooie graphics maken dit grotendeels weer goed. Ondanks nog wat kleine minpuntjes heb ik absoluut geen spijt dat ik de game heb gekocht. Dit is echt zo’n game waarbij je zegt: Het is kort maar krachtig! En het krijgt van mij een dikke 9+!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Het fantastische verhaal
 • De meedogenloze graphics
 • De gemakkelijke camera
 • De soepele besturing
 • Leuke personages en mooie omgevingen
 • Minpunten
 • Singleplayer wat kort
 • Bloed en de besturing van de jetski wat onrealistisch

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • OMFG dit meen je niet, zijn ze nog trots op ook, jezus wat een belachelijke heauxmeuax vertoning van nintendo… jezus ga games maken fzo

 • Aah. Fijn. Nog eentje.

 • jippie:P wat chiloco zegt

 • Wat een uitmelkerij zeg.

 • Nintendo: FAIL.

 • Omg, uitmelkerij.

 • Dit hoor je gewoon te spelen op een console.

 • Yeah, dat horen we graag.

 • was te verwachten though

 • Yes!

 • Het is wel leuk op de ds, maar een tweede deel is echt niet nodig.

 • en wat kan je er nou precies mee doen (met Decades!!)

 • ik heb liever een totaal ander spel als een vervolg, is het zelfde dus als need for speed vervolgen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren