1. Sonic Rush (NDS)

Sonic Rush (NDS)

Waar Mario al jarenlang alleen maar kwalitatief hoogstaande games heeft afgeleverd, slaat Sonic de plank nog wel eens mis. Eigenlijk vreemd, want het zijn allebei platformspellen, maar bij Sonic lukt de overstap naar volledige 3D-graphics nog steeds niet goed. Het waardeloze Zero Gravity getuigt daarvan. Maar Sonic-games met de oorspronkelijke 2D-graphics zijn bijna net zo leuk als de Mario-platformgames. Zo ook Sonic Rush, het eerste Sonic-spel op de DS.

Zoals ik al zei is Sonic Rush een 2D-platformspel dat je speelt vanuit het gezichtspunt van Sonic. Via een vage verhaallijn over gestolen diamanten kom je langs acht verschillende stages, en elke stage bevat twee renlevels en een eindbaasgevecht. Bij de renlevels is het het doel om zo snel mogelijk bij de finish te komen, en je moet grote metalen monsters verslaan tijdens de eindbaasgevechten. Die eindbaasgevechten zijn erg moeilijk en vaak frustrerend, maar de renlevels maken heel veel goed. Het voelt gewoon heerlijk om met trance-snelheid door de fraai uitziende levels te rennen, en te kijken waar het pad je heen brengt. Dit is Sonic zoals we hem graag willen zien, rennend door fantasievolle omgevingen. Zo zijn er onder andere een boslevel en een waterlevel op het begin, maar helaas zijn de latere levels minder fantasievol. Je komt dan nog wel verschillend uitziende levels tegen, maar het ziet er allemaal wat minder kleurrijk uit dan de eerste levels. Stiekem had ik liever ook nog een ijslevel gehad, maar ik ga het Team Sonic niet kwalijk nemen, want ze zijn heel goed op weg.

Ondanks dat dit spel op de DS is uitgekomen, bestuur je Sonic gewoon met de vierpunktstoets. Dit klinkt misschien als een gemiste kans, maar ik heb geen idee of het spel nog wel het sonic-gevoel had gehad als je het op de een of andere manier zou besturen met de stylus. Het onderste scherm wordt gewoon gebruikt als een verlengstuk van het bovenste scherm, en dat werkt prima. Maar de minigames die over de levels verspreid zijn, moet je wel met de stylus besturen, en dit werkt ook prima en voegt zelfs iets aan het spel toe. Deze minigames zijn volledig 3D, net als de eindbaaslevels. De renlevels hebben echter ook 3D achtergronden, maar de voorgrond is helemaal 2D. De muziek is ook lekker opzwepend en brengt je helemaal in een rush als je keihard door een level rent.

Er zijn ook wat nieuwigheden in Sonic Rush. Je hebt namelijk beschikking over een power boost, die je, zolang je hem gebruikt, onschadelijk maakt tegen vijanden. Handig dus als je met hoge snelheid op een vijand afrent maar geen tijd meer hebt om te springen. De indeling van de levels is trouwens erg pittig gemaakt; op sommige plekken zijn er veel vijanden en als je te ver naar beneden valt, raak je een leven kwijt. Zo zal het regelmatig voorkomen dat je in een van de latere levels al je levens kwijtraakt, en dan moet je de hele stage overdoen. Erg lullig als je net bij het laatste deel van het tweede level van een stage bent, want je kan niet opslaan tussen de levels, alleen voor de eindbaas. Dat gebeurt gelukkig automatisch, want als je het zou vergeten moet je zeker overnieuw beginnen, want een eindbaas in een keer halen is er echt niet bij.

Maar als je de alle eindbazen hebt gehaald en de diamanten hebt verzameld, is het spel afgelopen. Je kan het verhaal ook nog een keer doorlopen met Blaze the Cat, maar zijn moves zijn precies dezelfde als die van Sonic en de levels die je tegenkomt zijn ook hetzelfde, alleen in andere volgorde. Je kan ook nog de multiplayer gaan doen, maar die is niet zo leuk. Je racet dan namelijk tegen een vriend, maar dit kan je net zo goed afzonderlijk doen. Maar goed, ondanks de magere multiplayer en de vervelende eindbazen is dit spel z’n geld dik waard, want het kost maar 20 euro! Dus als je op zoek bent naar een goed speelbare klassieke 2D Sonic game, maar je wilt niet al te veel geld uitgeven, dan weet je wat je te doen staat! Maar ik ben sowieso erg blij met dit spel, want het bewijst dat Team Sonic het nog wel in zich heeft om goede games te produceren.

Conclusie en beoordeling

Sonic Rush is voor mij als een aangename verrassing gekomen, want voor 20 euro verwachtte ik niet zo'n leuk spel. De multiplayer is wat karig en de eindbazen zijn niet zo leuk, maar het 2D rennen gaat weer fantastisch en dat is het belangrijkste.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Sonic zoals we hem graag zien!
  • Mooie 2D graphics
  • Kost maar 20 euro
  • Fantasievolle levels op het begin...
  • Muziek lekker opzwepend
  • Minpunten
  • Eindbaasgevechten zijn niet erg leuk en vaak frustrerend
  • Magere multiplayer
  • maar de latere levels zijn wat minder kleurrijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren