1. Team Fortress 2 (PC)

Team Fortress 2 (PC)

De opvolger van de populaire mod op Quake en Half-Life, Team Fortress, was al in 1998 aangekondigd. Op de E3 in 1999 waren er al enkele screenshots te zien van een spel wat nog het meeste met een Battlefield 2 te vergelijken valt en had mede daarom ook een nieuwe naam gekregen: Brotherhood of Arms. Daarna werd het akelig stil rond Team Fortress 2. Veel mensen verwachtten dat het spel nooit meer zou uitkomen... tot in juli 2006 Valve plots kwam met de heraankondiging van Team Fortress 2 en een aantal vreemde beelden. Van het realistische spel van jaren terug was niets meer over, en bijna tien jaar na de aankondiging van Team Fortress 2 kwam het spel dan eindelijk uit met een grafisch uniek cartoony uiterlijk.

De basis van Team Fortress 2 blijft trouw aan de voorganger. In deze first person shooter, die zich puur op de online multiplayer richt, zijn er de negen verschillende klasses, bekend uit de eerste Team Fortress: de Scout, Soldier, Pyro, Demoman, Heavy, Engineer, Medic, Sniper en de Spy.

Over het algemeen heeft elke klasse een uniek primair wapen wat verschilt van een bazooka voor de Soldier, een vlammenwerper voor de Pyro en een minigun voor de Heavy. Als secundair wapen hebben de meeste klasses een shotgun of pistool. Het leuke aan de klasses is dat ze echt allemaal verschillend zijn, ze hebben allemaal hun eigen voordelen, maar vooral ook nadelen. Zo is de Heavy heel sterk en heeft veel HP, maar hij is erg langzaam en het kost tijd om zijn minigun op gang te brengen. De Engineer is erg zwak op zichzelf, maar kan machine geweren neerzetten die uit zichzelf schieten en kan hierdoor heel goed plekken verdedigen. Een Scout is erg snel en kan een dubbele sprong maken waardoor die op plekken kan komen waar niemand anders kan komen, helaas heeft de Scout logischerwijs weer erg weinig HP. De Spy is misschien wel de interessantste klasse. Deze kan instrumenten van vijandelijke Engineers saboteren en kan zich vermommen als een vijand, waarbij hij niet alleen het uiterlijk maar ook de naam van een tegenstander krijgt. Vervolgens kan je vijanden van achter besluipen, als je ze namelijk met je stiletto in hun rug steekt zijn ze altijd in één keer dood. Hiermee is je dekmantel meteen weg en kan je snel onzichtbaar worden om je te verbergen en vervolgens weer opnieuw te beginnen. Alle overigen klassen zijn even verschillend en uniek als de bovenstaande. Hoewel alle klasses erg verschillend zijn, zijn ze wel allemaal gebalanceerd en elke klas heeft zo zijn eigen rol, dit zorgt voor grote diversiteit in de gameplay.

Team Fortress 2 heeft op het moment drie verschillende game modi: “Capture the flag”, waarbij je in dit geval intelligence moet stelen van de vijandelijke basis, “payload”, waarin het ene team een kart over een rails moet duwen en het andere team de kart moet tegenhouden en “control point”. Deze laatste mode is op zichzelf al behoorlijk gevarieerd. Zo moet soms het ene team control points verdedigen, en het andere team ze veroveren. Soms moet je ze van elkaar veroveren. Je kan deze punten innemen door er bovenop te gaan staan, hoe meer mensen erop staan hoe sneller het gaat. Sommige punten duren echter heel lang om in te nemen en je bent hier dus echt vereist om met je hele team het punt over te nemen en te bewaken voor halve minuut, en andere punten kan je heel snel veroveren waarbij een Scout die zich achter de vijandelijke linie bevindt dit stiekem kan doen in enkele seconden.

Er zijn op het moment iets over tien mappen beschikbaar en regelmatig worden er nieuwe toegevoegd door verschillende patches. Het leuke aan deze mappen is dat een map soms praktisch wel vijf verschillende mappen kan zijn doordat elke ronde verschillende delen van het level open en dicht gaan. Natuurlijk staat er ook een grote community achter Team Fortress 2 die al vele volwaardige mappen hebben gemaakt.

Het is leuk dat de cartoony graphics soms rechtstreeks verbonden zijn met de gameplay. Zo is alles nogal overdreven neergezet. Als een speler door een raket wordt geraakt vliegt deze meters de lucht in en als je wordt neergeslagen met een bijl zal je lichaam ver naar achter toe vliegen. Wordt je opgeblazen door granaten dan slingeren je ledematen alle kanten op en zal je kort na je dood een scherm zien met pijltjes naar je hoofd en je nieren en dergelijken. Op plekken waar gevochten wordt en veel raketten, kogels en granaten rondvliegen zal je letterlijk overal bloed en lichaamsdelen vinden. Hoewel dit erg grof is is het nooit storend door de grafische stijl. Er zijn ook echt enorm veel details te vinden in het spel. Zo zullen de modellen van verschillende klasses blij of verdrietig kijken naar aanleiding van hoeveel HP ze hebben.

De ondertussen welbekende achievements kan je ook vinden in Team Fortress 2. Hoewel de algemene achievements alleen voor de sier zijn voegt Valve ook door middel van patches specifieke achievements toe voor elke klasse. Ten tijden van schrijven is dit al gebeurd voor de Medic en de Pyro en de rest van de klasses zullen snel volgen. Door meerdere achievements te behalen kan je een nieuw primair, secundair en tertiair wapen unlocken. Zo kan de Medic een wapen unlocken waarmee die bloed kan zuigen van een tegenstander, hierdoor verwond die de vijand en geneest die zelf. De Pyro kan zijn geweer vervangen voor een zogenaamde flaregun waarmee hij mensen op een grote afstand in de fik kan steken.

Team Fortress 2 is eigenlijk vooral een leuk spel voor de casual speler. In de praktijk zal je best vaak zien dat twee teams vastlopen op een punt en vanaf daar bijna alleen doelloos granaten strooien en raketten schieten in de hoop iemand te raken die wilt oversteken. Een Medic kan om de zoveel tijd een zogenaamde “Übercharge” doen waarbij de Medic en een andere speler tijdelijk onsterfelijk worden. Dit zal worden gebruikt om de linie te breken en hier ligt eigenlijk teveel het accent op. Ook heb je bij elk schot dat je schiet een kleine kans op een critical hit en dit past niet zo goed bij een FPS. Zo kan je als Soldier met een enkele critical hit meerdere mensen met vol HP in één keer afschieten.

Conclusie en beoordeling

Een cijfer geven aan dit spel is erg lastig. Als je gewoon een leuke FPS wilt om af en toe te spelen kan je gerust een puntje bij mijn cijfer optellen, want Team Fortress 2 komt wat dat betreft dichtbij perfectie. Ben je echter meer een hardcore FPS speler die houdt van spellen als Quake en Counter-Strike dan kan je misschien beter wat van het cijfer aftrekken. Team Fortress 2 is een geweldig spel, maar je moet er wel van houden.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Geweldige en unieke grafische stijl
 • Negen gebalanceerde klasses
 • Goede game modi en mappen
 • Minpunten
 • De actie is soms wat repetitief
 • Critical hits horen niet echt thuis in een FPS

Dit artikel delen

Over de auteur

Mag

Reacties

 • Nice!

 • Niet echt veel boeiends tussen..

 • Of de prijs in Europa voor deze games ook zal dalen en naar welke prijs is niet bekend gemaakt.

  In Amerika hebben ze 'Greatest Hits', in Europa hebben we 'Platinum':

  http://www.gamespot.com/ps2/action/ratchetclank/similar.html?mode=versions  Dus je kunt erop rekenen dat als ze in Europa Platinum zijn dat ze dan voor een budget prijs te koop zullen zijn.


 • Dus een copycat van de Xbox classics of niet?

 • @Chicco, Platinum is er al sinds de eerste PlayStation. Dus ong. sinds 1995. Who's the copycat?  Trouwens Assassin's Creed hoort ook bij die Greatest Hits.

 • Was te verwachten want in de vorige generaties hadden ze ook Platinums

 • ik zag cod3 laatst voor 30 euro liggen, dus dat is er al deels

 • JP Ultimate Hits

  USA Greatest hits

  EU Platinum (nix hitsxD)  iig nice dat ze eraan komen, dan zijn ze plots een stuk aantrekkelijker;P


 • Als ze hier platinum worden zal de prijs vast ook wel omlaag gaan.

 • Wel redelijke hoesjes, i.p.v. wit doorzichtig worden ze rood doorzichtig, wel netjes imo

 • Ninja gaiden ga ik zkr halen!!

 • Dus een copycat van de Xbox classics of niet  Wat een bull, de PS2 had ook al Platinum (met zilver randje)

 • YESS!!! Assassin's Creed wordt Platinum :D

 • Hier waarschijnlijk Platinum games voor €30,-. Jammer van dat enorm lelijke doosje.

 • Zeker wel vet!

 • Zat er al op te wachten:P

 • Doosje is best strak zo met dat rood. Snap niet waarom mensen dat zo lelijk vinden. Blu-Ray heeft toch ook een blauwe hoes.

 • Iedereen heeft het over een doosje, ik zie nergens een doosje en die link khierboven zijn PS2 spellen.

 • @chicco lama:

  Waarom zou dat dan gejat zijn? Men doet zulke dingen al heel lang en daar kom je nu pas mee >_> ?

  En waarom zouden andere platformen niet zulke dingen mogen hebben -_-' ? Voor jou informatie: de GameCube had ook al zoiets (Players Choice als ik het goed heb).  @CerandoX_NL & Kubus08:

  Het kan zijn dat dat alleen voor Amerika geldt, want 'Greatest Hits' is in Amerika altijd rood geweest.

  Oh en Kubus08 er staat: \"onder andere\" ;) .  @Bino_NL:

  Men heeft waarschijnlijk de persconferentie via GameSpot live gevolgd.

  ———-

  EDIT:

  Bedoel je niet iets met \"the Best\"? Of heeft men de naam gewijzigd?

  Zie die link in m'n andere bericht. • Wordt wel eens tijd hoor, zelfs na 1 jaar kosten oude games nog 59 euro :-(

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren