1. Medal of Honor Heroes 2 (Wii)

Medal of Honor Heroes 2 (Wii)

Het angstzweet druppelt van je voorhoofd af, samen met het koude zeewater. Je geweer drukt pijnlijk tegen je buik, maar aangezien jij en medesoldaten allemaal dicht op elkaar gedrukt staan, kun je hem niet bewegen. Een deel van de manschappen bibberen van de kou, anderen van angst, terwijl de kust langzaam dichterbij komt. Met een luide knal wordt een boot naast die waar jij inzit kapotgeschoten. Het bloed van je landgenoten, je collega's, je vrienden, druppelt langzaam, voor je ogen, van je helm af naar beneden. De moed zakt je in de schoenen en de nagalmende peptalk van je superieur die net nog in je oren nagalmde is vervangen door de knal van zojuist. Bonk! Het schipt raakt de kust, gezamelijk rennen jullie het strand op, met als doel zo veel mogelijk duitsers en duitse bezittingen kapot te schieten.

Als je jezelf nu afvraagt in welke game je een scenario als deze al eerder bent tegengekomen, is het antwoord heel simpel: in bijna elke 2e wereld oorlog FPS. In het geval van medal of honor heroes 2, waarbij dit het eerste level van het spel is, zit er geen mooi beginfilmpje aan vast, maar blijft het bij een paar foto's en een in het engels ingesproken inleiding van je missie. Als je klaar bent om te spelen, schakel je over naar het moment waarop het schip de kust raakt. Jij en je medesoldaten verlaten zo snel mogelijk de boot, waarop een groepje duitse soldaten, een paar meter verderop opgesteld, op jullie begint te schieten. Het blijkt dan al dat de makers van MoH-H2 niet echt onder de indruk waren van het duitse leger, aangezien de duitse soldaten telkens in groepjes van 4-6 vanaf het strand komen, in plaats van ons van bovenaf het vuur aan de schenen te leggen, wat het aanzienlijk lastiger zou hebben gemaakt het strand te doorkruisen. Het punt dat ik hiermee duidelijk wil maken, is dat het niveau van de AI zowel als de moeilijkheidsgraad van MoH-H2, niet bepaald hoog ligt.

MoH-H2 bevat 3 verschillende speelmogelijkheden: campaign, arcade en multiplayer. Zoals gewoonlijk heeft een FPS als deze een single-player campaign-mode. In deze modus speel je als een soldaat, die wonder boven wonder altijd het mikpunt van de vijand lijkt, ook al staan andere soldaten van jou team veel dichterbij. Je loopt schietend en granatengooiend door de levels, met als doel bepaalde missies te volbrengen, zoals blaas dit op, bereik dat punt, of zet die radio op de goede frequentie. Helaas zijn de gebieden redelijk voor je uitgestippeld, aangezien er meestal maar 1 weg is die je kunt volgen, die tot je grote verbazing natuurlijk altijd leid naar waar je zijn moet.

Naast de kust van Normandië, die ik eerder deze recensie als voorbeeld gebruikte, kom je terecht in andere, redelijk vertrouwde, gebieden als een haven, een deels ondergrondse bunker, en iets wat op een verlaten fabriek lijkt. Elk gebied natuurlijk altijd vergezeld met rondslingerende vaten en kratten waarvan niemand weet waarom die daar staan, maar waar we ons wel heel fijn achter kunnen verschuilen. De campaign valt te spelen in 3 moeilijkheidsgraden, waarvan green de makkelijkste waarbij je gebruik kunt maken van "Locken", het als het ware vastplakken van je crosshair aan je tegenstander, waardoor je alleen nog maar de vuurknop ingedrukt hoeft te houden tot je tegenstander op de grond ligt. In de moeilijkste graad, Hero, is dat geen mogelijkheid. De "Hero"-modus wordt omschreven als een modus voor de echte doorgewinterde shooterspeler, niet iets voor nieuwelingen. Ik speel graag First-Person-Shooters, maar ik speel het niet vaak, toch was ik, als niet "veteraan" en zeker niet de beste in FPS'ers, teleurgesteld van het niveau van de tegenstanders, aangezien ik, tevergeefs, een echte uitdaging verwachte.

De arcade-mode van het spel, is niet echt een reden om het spel te kopen, maar zeker leuk voor erbij. De arcade-mode geeft je het normale verhaal, maar dan on-rails. Het character dat jij bestuurt beweegt automatisch. Het enige wat jou nog rest, is om met onbeperkte hoeveelheid munitie, zoveel mogelijk nazi's tot voetmatjes te promoveren. De derde modus is de multiplayer, de reden voor mij dat ik dit spel aanschafte. De multiplayer waarbij je met 32 man tegelijk tegen elkaar kunt knallen met een boel verschillende wapens, op een boel verschillende plaatsen, zit opzich goed in mekaar. Toch maakt de geringe keuze in verschillende soorten online modi,(Deathmatch, Team Deathmatch en Capture the flag zijn de enige drie), dat ook het online spelen met deze game redelijk gauw gaat vervelen. Het ontbreken van voice chat maakt deze eerste online shooter-beleving op de wii gauw tot een tactiekloos gevecht, waarbij elkaar een beetje uitdagen en samen lachen, een grote charme van dit soort online shooters, ontbreken. Er zijn wel bepaalde voorgeprogrameerde berichten die je kunt versturen. Zodra je zo'n bericht probeerd te versturen staat je character stil. Het versturen van die berichten gaat echter ook niet met zo'n tempo dat je dat stilstaan rustig kunt veroorloven, aangezien je dan even later een heel lading ijzer in je achterhoofd hebt zitten.

De redding van MoH-H2 zit hem waarschijnlijk in de goed uitgewerkte besturing. De Wii-remote gebruiken als geweer brengt het gevoel, van een echte soldaat met een echt geweer zijn, over met een niveau dat naar mijn inzicht, nauwelijks of niet te behalen valt met een control stick. Andere motion-sense handigheidjes als een granaat gooien door met je Wii-remote een gooi beweging te maken en te slaan met je geweer door je remote en je nunchuk tegelijk naar voren te duwen blijven leuk. Met de campaign van dit spel zal de gemiddelde speler een uurtje of 5/6 bezig zijn. Voor de "doorgewinterde" shooter gamer zal dit misschien 4/5 uurtjes zijn en zo zal het voor de shooter leek naar alle waarschijnlijkheid een kwestie zijn van 9/10 uurtjes voordat deze ook het eind bereikt hebben. De meeste mensen die dit spel kopen zullen het voornamelijk voor de online modus doen. Tenzij je echt heel veel van online shooters houd en niet meer kunt wachten op een betere online shooter voor de wii, zou ik deze game niet halen als het je voornamelijk om de online modus gaat.

Mocht je echter ook een fan zijn van arcade shooters, zoals ze die in de speelhallen hebben, denk je dat je je met de campaign mode zo kunt vermaken dat je hem nog een keer opnieuw speelt op een ander niveau, en vind je de online modus een leuke toevoeging ook zonder de voice chat en vele verschillende opties, dan is het voor jou zeker de moeite waard om deze game even te checken. Voor mij voelt de aankoop van dit spel toch als een miskoop, niet dat ik niet van shooters houdt, maar ik denk dat mijn voorkeur uitgaat naar de eerstvolgende Call of Duty die uitkomt voor de wii, want Medal of Honor heroes 2 heeft mijn laatste beetje hoop dat de MoH-serie me prettig zou verrassen, de grond in geboord.

Conclusie en beoordeling

Na het lezen van een hoop recensies lijkt deze game erg aantrekkelijk als je ook maar enigzins van shooters houd en een Wii bezit. Uiteindelijk blijkt het spel niet het beschreven niveau te halen. Naar mijn mening wordt deze game in een hoop recensies ernstig overschat. De score eindigt bij velen rond de 8. Dit komt naar mijn idee voort uit het feit dat nu alleen gekeken wordt naar het feit dat er eindelijk een online shooter op de Wii is, maar wel een online shooter die, vergeleken met een gemiddelde online shooter voor bijvoorbeeld de pc of xbox 360, veel kwaliteit mist, terwijl het als eerste online shooter op de Wii een game met veel potentie had kunnen zijn. De goede besturing en de toevoeging van het arcade deel zorgen dat dit deel naar mijn idee wel een voldoende verdiend, maar het blijft een teleurstelling. Ben je helemaal into shooters en zou je deze game zonder de online modus alsnog kopen, dan is dit voor jou waarschijnlijk een zeer goede game. Het merendeel van de mensen, die zich vooral verheugen op het online gedeelte, raad ik aan om te wachten op de eerste écht goede online shooter op de Wii
6,3
Score
63
Score: 65
 • Pluspunten
 • graphics ok in vergelijking met andere wii-shooters
 • weinig boeiend online, maar dat ie online kan is toch een pluspunt
 • Arcade mode zorgt voor een paar extra uurtjes vermaak
 • zeer goede besturing
 • Minpunten
 • weinig boeiende noch afwisselende online-modus, totaal niet wat je zou verwachten met 32 spelers
 • Slechte AI
 • geen alternatieve routes bij campaign
 • kogels achter elkaar in iemands rug schieten schijnt soms niks uit te halen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ok wij PS3 bezitters hebben eindelijk ook exclusieve downloadeble content. Wel van een game die al bijna een jaar oud is, maar toch.

 • jippie, misschien ga ik hem tog maar halen, lijkt me wel een vette game: ook al is die een jaar oud

 • GODVERDOMME, MOET IK EEN PS3 GAAN KOPEN.

 • wat een genaai :S

 • boeiend wat nieuwe werelden en shit maakt de game er niet beter op. Als ze dit niet zouden doen dan zou de PS3 versie toch al niet verkopen.

 • Leuk voor de PS3. ze mogen ook wel es iets krijgen.

  Bovendien zit ik persoonlijk in die periode met Fable 2 en/of Fallout 3 bezig dus echt missen zou ik het niet.

 • Jeetje. Waarom nou :P  Eerst verraad, en nu dit… lekker dan.

 • cool dat verdienen de ps3 bezitters ook wel na een jaartje wachten.  @Blitz Metalhead

  dat zou ik wel doen :P je hebt er veel meer aan dan alleen dat downloadable content

 • Nice, ik ben blij dat ik hem niet gekocht heb voor de PC maar geleend.. Kan ik dat geld aan deze versie uitgeven xD

 • Leuk dat de PS3 bezitters ook wat exclusieve content krijgen. Alleen wel jammer dat het voor een oude game is. O well, het is een begin zullen we maar zeggen.

 • \"oude\" game of niet… het blijft een erg goede game!  Mooie compensatie voor de latere release op de PS3 lijkt me…

 • Beter!!!

 • Idd wel beter dat de PS3-bezitters er dan nog wat extra krijgen!

 • Dat zuigt. Apenballen.

 • Een goedmakertje dus!!

 • Mooi zo :)

 • Mooi, hopelijk is het ook iets dat echt goed werkt.

 • Nu krijgen wij eindelijk ook is wat dat werd wel is tijd zeg. :P

 • …ik weet niet waar sony mee bezig is maar voordat ze content gaan uitbrengen voor games zouden ze wel even de prepaid card hiernaartoe mogen brengen.

 • @ Maniac E  En waarop baseer jij dat?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren