1. Skate (PS3)

Skate (PS3)

Lang heeft Tony Hawk de markt gedomineerd, als het op spellen aankwam die te maken hadden met skateboarden. Er zijn wel andere spellen geweest die de koning van zijn troon probeerde te stoten, maar deze waren dramatisch slecht of konden gewoon niet doordringen in de monopolie positie van de Tony Hawk-reeks. Daarom durfde er lang niemand op te staan en dat was ook meteen de achilleshiel van Tony Hawk. Ze raakte overmoedig en dachten door kleine vernieuwingen aan te brengen, weer een dikke jackpot binnen te kunnen halen. Maar EA stond op en ging met Skate de strijd aan, een game bomvol vernieuwingen en een eigen stijl.

De game heeft een grafische stijl die menig speler wel kan waarderen. Heldere kleuren die de stad levend maken een stripachtige stijl in de menu’s zorgen voor de finishing touch.

Al dit moois speelt zich af in een grote open stad, waarbij er talrijke plekken zijn waar een skater zich helemaal kan uitleven en zo helemaal in zijn element komt. Je bent vrij om te gaan en staan waar je maar wilt. Nou ja ‘staan’, dat niet helemaal. Je kan niet even van je board afstappen en een trappetje oplopen. Daarvoor zul je toch echt moeten omrijden, dit is ook meteen een van de ergernissen in Skate. Maar hierover later meer. Zie jij een spot ergens in de stad, rij er dan gerust naar toe en blijf er een tijdje. Bij sommige van deze spots kan er een opdracht zijn, je zal dan een minimaal aantal punten moeten halen om de spot te ‘ownen’. Je kan ook informatie opvragen over de spot en kijken wie van de andere spelers de hoogste score heeft gehaald.

In het verhaal ben je in rang gedaald door een aanrijding met een bus. Je zal dus alles weer opnieuw moeten leren, zo kom je weer op de cover van de laatste magazines. Als jij de beste bent zal je ook meteen de vetste sponsors binnenhalen. Zo krijg je de beste spullen gratis en voor niks, maar denk goed na voor je een sponsor uitkiest, want je zal er het hele spel mee moeten doen.

Die moves doe je niet zoals in Tony Hawk, bijvoorbeeld door een knop vijfmaal in te drukken. Al ben je gewend aan Tony Hawk, dan zal het heel erg wennen zijn bij Skate. Alle moves gebeuren namelijk met de rechter analoge stick. Wil je een ollie doen dan zal je de stick naar beneden moeten duwen en dan omhoog moeten knallen om de sprong te maken. Net zoals in het echt, waarbij je eerst door je knieën zal moeten gaan en vervolgens een sprong moet maken. Je bestuurt je board, dus je voeten, allemaal met de rechterstick. Dit zorgt voor een erg vertrouwd gevoel als je het systeem eenmaal door hebt. Je groeit mee met je zelf gemaakte karakter, die je helemaal zelf hebt aangekleed en vormgegeven. Dit keer is het niet de meest labiele trucs maken door een bepaalde knoppen combinatie, maar nu zal het vooral op de vaardigheid van de speler aankomen. Skate benadert hiermee een realistische optiek, voor sommigen of misschien wel voor velen, zal dit een welkome insteek zijn.

Doordat de focus op het voetenwerk ligt, is het camera standpunt daarop aangepast.

Het is een verlaagde positie, waarbij de camera schuin boven het board is gepositioneerd. De camera zal automatisch in- en uitzoomen. Helaas heb je dus zelf geen controle over de camera, wat wel is frustrerend kan zijn.Tevens frustrerend is het niet altijd lukken van een truc, sommige bewegingen liggen zo dicht bij elkaar. Dit zorgt ervoor dat je een verkeerde truc uitvoert. Dit is bij de vele pro challenges erg hinderlijk, want hierbij wordt er een bepaalde truc van je verwacht. De framerate is niet altijd even constant, vooral als er een nieuwe omgeving moet worden geladen. Over de framerate tijdens online spel nog maar niet te spreken. De lag is vreselijk en haalt het tempo zo uit het spel.

Maar het is wel mogelijk om tijdens het skaten, even de Skate community te bezoeken. Daar kan je zien wie de beste spelers zijn en wat de mooiste trucs zijn die andere spelers gedaan hebben. Het is ook mogelijk om je eigen ‘footage’ te publiceren en zo je vaardigheden aan de wereld te tonen, want zonder ‘footage it’s fiction’. Deze filmpjes kan je bewerken, bijvoorbeeld door een bepaald deel te vertragen. Maar verwacht geen geavanceerde videobewerking, zo diep zal het niet gaan. Dus laat zien wat je in huis hebt. Dankzij deze implementatie is het mogelijk om jezelf te vergelijken met de andere spelers.

Het ziet er naar uit dat EA, het skaten echt naar de mensen wil overbrengen door het zo realistisch mogelijk te maken. Door te zorgen dat mensen hun filmpjes kunnen publiceren en zich kunnen meten met de rest van de gemeenschap, zal dit er voor zorgen dat spelers Skate veel zullen spelen. Ze zullen spelen om te laten zien wat zij allemaal wel niet kunnen. Natuurlijk kan je ook valpartijen opnemen, die pijnlijk overkomen door de goede animaties bij het vallen. Misschien maak jij wel de beste val als je niet de beste trucs kan maken. EA laat zien dat ze niet alleen franchises uitmelken maar ook wel is met iets goeds komen. Het is een franchise die stevig op zijn grondvesten staat en door verbetering alleen nog maar beter kan worden. Tony Hawk zal met iets heel nieuws moeten komen, willen ze Skate voorbij gaan. Tot nu toe heeft EA een sterke game in handen en Tony Hawk een geduchte concurrent erbij, die in mijn ogen nog beter is.

Conclusie en beoordeling

Skate maakt het skaten alleen nog maar realistischer, door het gebruik van de sticks. Vele verschillende challenges, variërend van racen door de straten tot het maken van sponsorvideo’s. Al dit houdt de variatie er goed in. Het is ook al leuk om gewoon door de stad te skaten en even te oefenen op een bepaalde plek. Bij het binnenhalen van sponsors haal je de juiste gereedschappen binnen om zo tot een echte pro te worden omgetoverd. Tony Hawk moet oppassen of hij wordt nog een keer van de kaart geveegd door Skate.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Grote open wereld
 • Realisme
 • Nieuwe besturing
 • Footage publiceren
 • Minpunten
 • Moeilijkheidsgraad
 • Afwerking
 • Soms trage framerate

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • hmm waarom beweegt het water niet als het mannetje erdoor heen loopt?

 • Tof!!

 • VET

 • Nice :D

 • wow, dat is toch facking niet normaal:P

 • Het eerste filmpje doet me een beetje denken aan god of war.

 • Ziet er nog vetter uit dan ik dacht :D lekker kutten met de Force.

 • Hoe hij die rancor owned is wel vet :D

 • en het tweede filmpje doet me denken aan de demo van Too Human, daar heb je zo'n robot die er heel erg veel op lijkt, alleen dan niet met losse stukken tussen de ledematen. zoals Deze Maar zoals ik me kan herinneren had die robot bij Too Human dat grote ding ook aan zen rechter arm zitten. Vette trailer though, ben geen star wars fan maar ga dit spel zeker halen!

 • Dit gaat de eerste Star Wars game worden die ik haal voor m'n PS3!

 • Deze videos waren vorige week er ook al hoor ^^. Op gametrailers.com iig

 • Ja heb ik al gezien maar toch echt super cool!

 • Deze game word gewoon goed en daarmee uit :p

 • Nice, ga hem zeker halen. Deze wordt echt super!

 • Bagger Game!

 • @Angeleyes101  XD  Wordt echt een keihard spel


 • I'm lovin' it

 • ziet er zeer goed uit :D

 • The Force O.O

 • Vette shit!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren