1. Apollo Justice: Ace Attorney (NDS)

Apollo Justice: Ace Attorney (NDS)

Iedereen die ooit met plezier een boek heeft gelezen, zal het gevoel ongetwijfeld kennen: het door en door kennen van een hoofdpersonage. Wanneer deze persoon dan iets overkomt, voel je het zelf met elke vezel in je lijf en op het moment dat het boek ten einde is, voelt het alsof je een ‘echte' vriend verliest. Deze aparte vorm van zielsverwantschap voelde ik ook bij Phoenix Wright; één van de leukste persoonlijkheden die ik in een game ben tegengekomen. Helaas komt aan elke carrière ooit een einde; zo ook aan die van de droge advocaat. Hierdoor komt er op de schouders van Phoenix’ spirituele opvolger Apollo een zware taak te liggen: kan dit groentje opnieuw zo’n sterke band met de speler opbouwen?

Wat dan meteen opvalt, is dat de gameplay voor het overgrote deel identiek is aan die van de Phoenix Wright-reeks. Hierdoor zullen veteranen zich meteen vertrouwd voelen en krijgen nieuwkomers de kans om kennis te maken met dit verslavende spelsysteem. Jij speelt als een beginnende advocaat, Apollo Justice, en krijgt bij verschillende moordzaken de moeilijke taak opgelegd om de verdachte te verdedigen. Enerzijds doe je dit door buiten de rechtbank met getuigen te praten en de plaats delict te onderzoeken naar bewijsmateriaal. Wanneer je dit deel van het spel naar behoren hebt afgesloten, verplaatst de actie zich naar de rechtbank. Hier is het aan jou om je cliënt te verdedigen door tegenstrijdigheden in de getuigenverklaringen op te sporen en op het juiste moment het juiste stuk bewijsmateriaal te presenteren.

Op dit punt wordt meteen al de eerste vernieuwing op gameplaygebied duidelijk gemaakt. Leugens zijn niet enkel meer zichtbaar als tegenstrijdigheden in verklaringen, ze worden ook duidelijk gemaakt door de lichaamstaal van de getuige. Door een speciale armband kan Apollo hierdoor grote druk zetten op deze mogelijke leugenaars; iets wat een geweldig gevoel oplevert wanneer het lukt. Er moet echter gezegd worden dat de armband minder indrukwekkend is dan de ‘Magatama’ van Phoenix Wright. Dit komt niet in de laatste plaats doordat het spotten van een kleine verandering in de houding van een persoon soms erg frustrerend kan zijn; vooral wanneer je al meer dan een uur naar één personage zit te staren.

Dit leed wordt echter stukken verzacht door het feit dat de personages waar je tegenaan kijkt op zijn zachtst gezegd geweldig zijn. Elk individu dat je tegenkomt kent een diepgaand karakter en heeft de beschikking over een indrukwekkend arsenaal aan hilarische oneliners en gelaatsuitdrukkingen. Of we het nu hebben over de nieuwe aanklager die ook een populaire rockster is of over Apollo’s lieftallige assistente annex de wandelende goocheldoos; elk personage is totaal anders. Juist doordat hun karakters zo extravagant en veelzijdig zijn, blijven de personages met al hun vreemde eigenschappen boeien.

Daarom is het ook zo jammer dat dit over het belangrijkste personage van het spel, Apollo Justice zelf, niet gezegd kan worden. Het hele spel door blijft hij als een muurbloempje in de schaduw staan van de anderen. Vooral wanneer je zijn karakter met dat van Phoenix Wright, die in de eerste en laatste zaak een erg grote rol speelt, vergelijkt, merk je dat Apollo eigenlijk maar wat flauw is. Phoenix’ opmerkingen zijn altijd droog, hilarisch en staan bol met charisma, terwijl Apollo wat onzeker blijft. Pas aan het einde van de game krijgen zijn uitspraken pit en moet je eindelijk ook om hém lachen.

Dit wil niet zeggen dat er tijdens de rest van de game niets te lachen valt. Integendeel, je zult meerdere malen spontaan in lachen uitbarsten! Ondanks dat het spel serieuze zaken als moord behandelt, blijft de toon nooit te lang op het serieuze hangen. De Phoenix Wright-reeks noemde ik een interactieve moppentrommel, en datzelfde kan gezegd worden over Apollo Justice. Hoewel het trommeltje deze keer iets kleiner is, zijn de aanwezige grappen wel net iets leuker. Vooral het gestolen vrouwenondergoed dat een belangrijke rol speelt in de tweede zaak is hilarisch. Probeer je lach maar eens in te houden wanneer een dikke maffiavrouw met een geschokt gezicht over haar gejatte onderbroek begint te praten!

Wanneer er in dezelfde zaak dan ook nog een gestolen noedelkraam, een moord op een duistere dokter en een aanrijding op Phoenix Wright bij worden gehaald, weet je als speler al hoe laat het is: het plot is opnieuw van een hoogstaande kwaliteit. Ondanks dat alle vier de zaken over moord gaan, zul je nooit een herhaling voorgeschoteld krijgen. Elke keer zijn de omstandigheden totaal anders en zorgen de vele plotwendingen ervoor dat je steeds op het puntje van je stoel zit. Het verhaal blijft hierdoor spannend en het einde van elke zaak komt keer op keer als een verassing. Zelfs mensen die bekend zijn met de Phoenix Wright-reeks zullen onder de indruk zijn van de ingenieuze manier waarop de vier zaken door het overkoepelende verhaal met elkaar verbonden zijn.

Daarnaast is ook de presentatie van Apollo Justice indrukwekkend te noemen. Het is duidelijk te zien dat dit Capcom’s eerste advocatengame is die in zijn geheel voor de Nintendo DS is ontworpen. Bij een vergelijking tussen Apollo Justice en zijn voorgangers merk je pas hoe groot het verschil is. Nog steeds zijn de achtergronden en personages allemaal wat statisch, maar doordat alles er fleuriger en scherper uitziet is dit veel minder vervelend. Ook op het gebied van de muziek is een kleine stap vooruit gemaakt, hoewel het nog steeds duidelijk is dat dit niet het punt is waarop de serie straalt.

Apollo Justice biedt hierdoor van alle dingen die de Phoenix Wright-reeks zo geliefd maakten meer. Op een aantal punten weet deze game zijn voorgangers zelfs te overtreffen! Neem nu het gebruik van het touch-screen: waar deze functie eerst een bijna te verwaarlozen rol innam, zul je in Apollo Justice vaak op dit schermpje terugvallen. Het afnemen van vingerafdrukken, bloedtesten of schoenafdrukken met behulp van het touch-screen geeft dit interactieve boek net dat beetje extra actie waar de fans om schreeuwden. Dit neemt niet weg dat het spelen van deze game voor het overgrote deel nog steeds bestaat uit het lezen van de gevatte, maar toch ook erg lange dialogen. Hier is dan niet alleen een goede beheersing van de Engelse taal voor vereist, de speler zal ook moeten beschikken over een flink portie geduld. Want opnieuw is onze advocaat niet ontzettend snel van begrip, terwijl jij al lang door hebt hoe de zaak in elkaar steekt. Nou ja, omdat hij nog maar een groentje is, is het hem deze keer vergeven.

Conclusie en beoordeling

Om terug te komen op de vraag uit de inleiding: het personage Apollo Justice weet niet zo’n sterke band met de speler op te bouwen als gehoopt. Hiervoor is zijn karakter wat te oppervlakkig en is zijn armband niet interessant genoeg. Toch overtuigd het totaalpakket wel, doordat de overige personages hilarisch en diepgaand zijn en het (overkoepelende) verhaal ingenieus en meeslepend is. Door toevoegingen als de verbeterde presentatie, de terugkeer van Phoenix Wright en het gebruik van het touch-screen, weet het spel ten slotte toch een erg goede indruk achter te laten. Maar de volgende keer iets meer pit graag, Apollo!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Verhaal en overkoepelend verhaal erg sterk
 • Spannend en hilarisch tegelijk
 • Phoenix Wright’s voorkomen
 • Maakt visueel indruk
 • Gebruik van touch-screen
 • Minpunten
 • Apollo is wat flauw
 • Vastzitten door onlogische bewijsvoering en armband
 • Goed Engels kunnen en van lezen houden zijn vereisten

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Als het gelijktijdig is en dezelfde prijs heeft ga ik hem op blu-ray halen. Zo'n doosje in de kast staat toch leuker. Weet iemand trouwens of we trophies kunnen verwachten?

 • goed zo:P

 • Beter staat mooier in mijn kast.

 • @Pixsol: Ik neem aan van wel, het spel komt immer pas laat uit dus ze hebben tijd zat om de trophies erin te stoppen  Overigens denk ik dat ik ook voor de Blu-ray versie ga mocht ik hem kopen, staat toch leuk zo een doosje :Y .

 • fijn ik heb geen credit card dus dit komt goed uit voor mij

 • AWESOME geen kut gedoe met downloaden

 • de reden is waarschijnlijk gewoon omdat heel veel mensen prepaidkaarten willen en dat wij die niet hebben, zodat zij 'm tog nog kunnen kopen, dus op BR.

  het is iig nice

 • als die even duur is ga ik hem gewoon in de winkel halen. is wel leuker zo'n doosje in de kast

 • als die even duur is staat ie een stuk mooier in mijn kast dan in mijn PS3's harde schijf

 • ik ga die shit gewoon downloaden, in de winkle zal ie wel duurder zijn, aangezien het een fysiek medium is en er een tussenpersoon tussen zit.  en een doosje voor een kleine game vind ik niet zo boeien. hoef ik ook niet op te staan

 • Komt doordat ze in de VS en japan van die prepaid kaarten(en credit card) hebben en wij alleen met creditcard kunnen betalen niet niet iedereen doet dat.

  Dus is een blu-ray versie handiger voor europeanen

 • Dit komt echt goed uit voor mij hoor!

  Echt goed! hier ben ik echt blij mee!

 • Ik neem aan dat ie de complete game dan van Blu-Ray totaal installeerd op de HD .  Doosje is wel mooier en altijd te verkopen als het niks is .

 • Mooi zo, want als er rond die tijd nog steeds geen prepaid kaarten zijn zou ik hem niet kunnen downloaden. ZOu toch zonden zijn, want R&C is de must-have voor elke ps3-bezitter.

 • Ik koop hem dan in de winkel, want zonder prepaid kaartjes kan ik niets kopen.

 • Yeah, ik koop hem in de winkel!

 • Wie in Nederland heeft er nou een Creditcard?

 • Ik denk dank ik voor online ga, aangezien ik de prijs dan kan delen met een vriend en dan downloaden we 'm gewoon beide van dezelfde account op 2 PS3's :)

  Maar inderdaad, een doosje is een stuk leuker, maar als ie maar 7,50 kan kosten is de keuze snel gemaakt… ;)

 • HOIHOI dat noem ik nou nog eens goed nieuws. Als downloadable game zou ik hem zeker voorbij hebben laten gaan, maar nu dat hij ook op schijfje komt zal ik hem zeker aan m'n colectie toevoegen.  @Bino_NL ach als je straks wat ouder wordt zal jij er ook een kunnen krijgen. Is erg handig.

 • Is dit eigenlijk niet gewoon eeb bevestiging dat er geen prepaid- cards komen in Europa want in Amerika heb je die wel en daar kan je R&C alleen downen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren