1. Metroid Prime 3: Corruption (Wii)

Metroid Prime 3: Corruption (Wii)

De mens heeft een duistere kant, iets dat men niet graag zal toegeven. Een kant die beheerst wordt door jaloezie, hebzucht, het verlangen naar macht. Nu is het zo dat de meesten onder ons deze kant weten te beheersen. Maar anderen hebben maar een klein zetje nodig om corrupt te worden. Buiten hun zinnen, niet voor rede vatbaar. Verblind door hun hersenspinsels. Met andere woorden, hartstikke gek. Dat woord overigens, corruptie, is een rode draad in Metroid Prime 3. Het is niet alleen de subtitel van de game, maar het is ook zo dat er corruptie heeft plaats gevonden in de opzet van de game. Spelers die de eerste twee Primes hebben gespeeld zullen de veranderingen opmerken. Nu moet je niet in paniek raken, er mag dan sprake zijn van corruptie, maar MP 3 is nog steeds een dijk van een game.

Al is het begin nogal anders. Normaliter zijn we gewend dat ieders favoriete premiejaagster, Samus Aran, op een indrukwekkende wijze van haar ruimteship afspringt en enigszins intimiderend laat merken dat een nieuw Metroid avontuur is begonnen.

Deze keer kiest Retro voor een andere benadering. Nu ga je aan boord van een Federatie ship, waar je levende bemanningsleden aantreft en waarempel, zelfs levende soldaten bewandelen het schip! Om maar niet te spreken over excentrieke en krachtige collega-premiejagers. Het komt behoorlijk filmisch over. Gelukkig kom je er al snel genoeg achter dat de eerste twee uur van de game niet meer is dan een introductie voor de nieuwe Wii controls. De oude garde Metroidfans hoeven dus niet te hyperventileren of naar de hooivorken en/of toortsen te grijpen. Het moet overigens gezegd worden dat deze aanpak niet echt slecht is, maar het kan de traditionele Metroidfan wel even laten schrikken. Het zal je geen nachtmerrie opleveren die je badend in het zweet om 3 uur s’nachts wakker maakt. Dat dan weer wel.

Na die twee uur begint het avontuur pas echt en dan staat er nog een verrassing op je te wachten: deze Metroid speelt zich niet meer af op één grote planeet, maar juist op meerdere. In je trouwe ruimteschip reis je naar verschillende planeten in de game. Dat wil overigens niet zeggen dat de game groter is dan zijn voorgangers: het wil je de illusie geven dat je nu echt een avonturier in de ruimte bent. En daar slaagt het wel in voor mijn gevoel. Iedere planeet weet zich duidelijk te onderscheiden qua flora en fauna en heeft zijn eigen stijl. Hoewel dat ook het geval was met de eerdere Primegames. De gebieden die daar bezocht werden, waren één voor één uniek. Ook in deze Prime zien we weer dat geen enkele ruimte hetzelfde is. Er zijn geen gangen die precies op elkaar lijken. Geen ruimtes die amper verschillen. Alles is uniek. Als voorbeeld noem ik Elysia, een planeet die je alleen bezoekt in het luchtruim van de planeet. Dit prachtige Skytown is voorzien van een prachtig design en zelfs nog beter, zijn eigen snufjes en foefjes.

Wat wel opvalt aan deze nieuwe structuur, is dat de game hinder ondervindt van laadtijden. Als deze maar een aantal seconden betreft, is dat heus geen ramp. Maar het is werkelijk onbegrijpelijk dat sommige laadtijden ongeveer zo’n 15 tot 20 seconden in beslag nemen.

Het zal de prijs zijn van het feit dat gebieden allemaal niet meer op elkaar aansluiten vanwege het planetensysteem, maar het blijft bijzonder storend. Zeker wanneer je zijn twee voorgangers bent gewend met zijn gestroomlijnde laadtijden. Maar, die laadtijden worden vergeven omdat de game prima in elkaar zit. Je mag weer helemaal los gaan met de morphball en alle andere kekke gadgets in de game. Het valt dan ook op dat Samus deze keer niet al haar wapens en uitrusting niet kwijtraakt. Nee, nu gaat het om upgraden deze keer. Die eerste upgrade komt in de vorm van de PED-suit, een soort van harnas dat je in staat stelt om geconcentreerde Phazon af te vuren. Oftewel, hypermode. En aangezien dat het spul erg radioactief is, blijkt het erg effectief tegenover vijanden. Het kost je wel levensenergie, dus pas op dat je niet te ver gaat. Dat leuke harnas heb je overigens te “danken” aan Dark Samus, die in de Corruption fungeert als de badgirl. Die heeft er voor gezorgd dat Samus en haar andere collega’s een Phazon vergiftiging hebben opgelopen. En laten we het er op houden dat corruptie dichtbij is...

Terug naar de mobiele wapeneenheid genaamd Samus Aran. Tijdens je avontuur kun je zoals gewoonlijk weer expansionpacks oppikken en nieuwe wapens aan je arsenaal toevoegen. Wat vooral opvalt is dat bijvoorbeeld het stapelsysteem terugkeert uit eerdere Metroid games. In de eerdere Prime games kon je wisselen tussen verscheidene beams, maar nu verkrijg je een beamupgrade en deze blijft dan ook permanent tot de volgende beam. Dit is enigszins jammer te noemen. In zijn voorgangers was er dan altijd een soort van strategie te ontdekken hoe je vijanden te lijf moest gaan. Je kon bepaalde beams gebruiken omdat deze meer schade aan zouden richten, terwijl andere soorten meer op een kietelaanval leken. In MP3 zijn vijanden wel redelijk sterk, maar de nieuwe beamversie voelt altijd wat overpowered aan. Om maar niet te spreken over de PED-suit zijn hypermode. Alles wordt in een aantal schoten weggevaagd. Ondanks dit feit moet wel gezegd worden dat de beams ook iets makkelijker hun doel vinden door middel van de nieuwe Wiimote-besturing.

Het moet gezegd worden dat Retro tot op heden één van de weinigen is die de Wiimote door heeft. Hoewel ik net allerlei veranderingen heb opgenoemd ten opzichte van zijn voorgangers, blijft de besturing de grootste verandering. Die is afgezien van één minpuntje verder perfect. Het is wel aan te raden om de besturing in te stellen op advanced, dat is de beste manier om MP3 te spelen.

Het richten met de Wiimote gaat perfect, zelfs zonder de lock-on te gebruiken. Doelen worden makkelijk gevonden en om eerlijk te zijn, de analoge knuppel om te richten voelt verouderd aan. Het enige waar ik niet zo blij mee ben, is het feit dat de game een snelle draai van 180 graden mist. Je moet nu met de Wiimote de andere richting opwijzen om zo te draaien, wat toch al gauw 2 tot 3 seconden inneemt. Het valt gelukkig mee dat er niet veel schade wordt geleden tijdens het draaien, maar in principe had dit niet in de game moeten zitten. Maar de Wiimote wordt voor meer acties gebruikt dan schieten. De Wiimote is soms de hand van Samus. Tijdens het spel komt het wel eens voor dat je de Wiimote moet draaien om bepaalde mechanismes te activeren, codes moet invoeren of zelfs moet duwen. En het lijkt net of je echt de hand van Samus bestuurt. Heel apart, maar leuk gedaan. Daarnaast wordt de nunchuck gebruikt in gevechten om de elektrische lasso los te laten op de vijanden, waarmee je vijandelijke schilden losrukt. Op het gebied van besturing is MP3 het voorbeeld van hoe het wel moet op de nieuwste telg van Nintendo.

Zoals je kunt lezen, is Metroid Prime 3 Corruption op bepaalde gebieden anders dan zijn twee voorgangers op de Cube. Natuurlijk, voor het ongetrainde oog dat alleen de game van buitenaf bekijkt, zal het meer van hetzelfde zijn. Ik zal de laatste zijn die zal ontkennen dat dit zo is. Natuurlijk komen een aantal succesvolle onderdelen terug. Zoals ik al eerder zei, is de morphball weer van de partij, mogen we verschillende vijanden en voorwerpen scannen, wordt er weer naar hartelust gezocht naar upgrades en expansions. Dat betekent dat je weer vaak genoeg mag gaan backtracken. Oftewel; hé, ik heb een nieuwe upgrade nodig voor die deur, wat zit daar achter? De drang naar ontdekken in de game is nog steeds intact. Ondanks een aantal overeenkomsten is er toch genoeg veranderd aan het concept om de Prime reeks zeer boeiend te houden. Er heeft een zekere corruptie plaats gevonden in de game, zeg maar. Wat heb ik jullie gezegd aan het begin van dit verhaal? Corruptie is inderdaad een rode draad in dit stukje tekst. En uiteindelijk hoeft corruptie geen slecht iets te zijn. Zolang het maar binnen de perken blijft.

Conclusie en beoordeling

Metroid Prime 3 Corruption is een waardige afsluiter van de Prime reeks. Hoewel een aantal dingen niet zijn veranderd, zijn er bepaalde aanpassingen gedaan waar je zeker vrolijk van wordt. De voornaamste aanpassing zijn de Wii controls die heerlijk werken en waar een hele boel andere games die op de Wii zijn verschenen een puntje aan kunnen zuigen. Retro Studios laat niet alleen op het gebied van de besturing zien dat ze met frisse ideeën kunnen komen. Je gunship in het spel betrekken, hypermode (die wel een beetje overpowered is) en het reizen tussen planeten zijn allemaal leuke toevoegingen. Wel is het begin van de game twijfelachtig qua stijl en de lange laadtijden zijn enigzins jammer, maar laat dat de pret niet bederven. Wil je een game voor je Wii kopen dan kun je zonder twijfel MP3 in huis halen als je van science-fiction avonturen houdt.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Grafisch prima
 • Wiimote besturing uitstekend
 • Genoeg om te zien en te ontdekken
 • Eindbazen zijn weer leuk
 • Minpunten
 • Geen quickturn optie
 • Laadtijden zijn storend

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat is ZEER goed nieuws. Kunnen er eindelijk meer spelers in CoV komen. Want CoH heeft veel meer dan CoV. Kijk ook erg uit naar de nieuwe content en toekomst van deze game. Speel het zo nu en dan nog.

 • Goed nieuws voor de liefhebbers!

 • Goed nieuws voor de liefhebbers!

 • Zou de onevenheden eindelijk oplossen!

 • heeft CoH echt meer spelers dan CoV…?

  snap ik niet, ik vindt het juist altijd leuk im slecht te zijn in Games :P

 • lijkt me een hele leuke game, maar dat betalen vind ik dus 10x niks.

  veels te duur imo

 • Oke, spel lijkt me tof!

 • Cool! Maar wel ziek dat je moet betalen! :O GW is toch ook free!!!

 • lijkt me wel cool

 • niet mijn spel

 • Zolang ze er iets moois mee bereiken vind ik het niet erg.

 • Goed nieuws!

 • lijkt me wel geinig

 • LOL Wie wil er nou met een held? Vast allemaal van die Superman nerd's _O_

 • Goed nieuws, vindt ik.

 • raar de onevenheden ?

  mensen zijn bij wow toch ook meer alliance de goodiepants :P mensen kijken gewoon liever naar een elfje

  persoonliijk FOR THE HORDE

 • Netjes

 • nou, leuk

 • Maakt het wel aantrekkelijker voor mensen om nog aan deze mmo te beginnen.

 • Vond het al raar dat het gescheiden was.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren