1. Shadow of Rome (PS2)

Shadow of Rome (PS2)

Vandaag de dag kunnen wij ons met veel voorzieningen vermaken. Denk aan een boek, een film of een game. Dat was vroeger wel even anders. Neem nu het oude Rome van duizenden jaren geleden. Een Rome waar er nog geen sprake was van een boek zoals nu, of films en games. Het echte vermaak voor de inwoners waren gladiatoren: strijders die in een arena elkaar de pan inhakten, alleen voor het leedvermaak van de vele toeschouwers, waaronder de keizer zelf. Gelukkig zijn we nu wat beschaafder geworden, maar oude tijden herleven weer en met Shadow of Rome kunnen we eens beleven hoe het is om een gladiator te zijn.

Behalve het feit dat Shadow of Rome over gladiatoren gaat, is er ook een algemeen verhaal dat zich rondom de gevechten afspeelt. De game volgt het verhaal van twee personages: de Romeinse legerofficier Agrippa en de neef van de beroemde Julius Caesar: Octavianus. Aan het begin van het verhaal is het leger van Agrippa gelegerd aan de grens tussen de Romeinen en de Germanen. Lang blijven de Romeinen hier niet, want het nieuws uit Rome over de dood van Julius Caesar dwingt hen weer terug te keren. Zodra het nieuws bekend word gemaakt aan de inwoners, word er ook al vrij snel een dader opgepakt. Niemand minder dan Agrippa's vader Vipsanius word ervan verdacht dat hij de moordenaar is. Om de gevallen held Caesar te eren, besluit de Senaat om gladiator gevechten te houden, waaruit de winnaar Vipsanius mag executeren. Zowel Agrippa als Octavianus kunnen het niet geloven dat Vipsanius de moordenaar is en dus besluit Octavianus deze ernstige zaak tot de bodem te onderzoeken, terwijl Agrippa zich een weg zal moeten vechten om zijn vader te bevrijden. Hoewel het verhaal bekende personages uit de tijd kent, slaat het soms wel de plank volledig mis als het gaat om de werkelijke historie. Kun je daarmee leven, dan is het verhaal toch wel interessant, mede door zijn vele plotwendingen.

SOR kent twee verschillende gameplay elementen. De missies waarin je met Agrippa speelt bestaat uit hack & slash, waarin je verschillende arena's betreedt en meerdere uitdagingen aangaat. Deze uitdagingen variëren van team gevechten tot aan gevechten waarin je als laatste moet zien te overleven. De andere zijde van SOR kent een stealth gameplay, waarin je met Octavianus gebouwen moet zien te infiltreren, zonder de bewakers te waarschuwen, om zo het mysterie te ontrafelen over de dood van Caesar. Beide gameplay elementen sluiten elkaar goed aan, waardoor er genoeg diversiteit in de game te vinden is en het verhaal in mijn opzicht altijd interessant bleef om te volgen. Klinkt allemaal leuk en aardig, maar het allerbelangrijkste sluit juist niet goed aan: de gameplay.

Terwijl ik genoot van de gameplay die in de Agrippa missies mogelijk zijn , ben ik niet echt te spreken over de missies van Octavianus. De stealth missies zijn namelijk nogal makkelijk en een beetje klungelig in elkaar gezet. Je volgt in feite een lineair pad ,waarin je eens in de zoveel tijd interacties kunt uitvoeren met de omgeving. Bovendien is Octavianus zo zwak, dat hij na een zwaardslag alweer dood op de grond ligt. Dit begint op den duur te vervelen en uiteindelijk verlangde ik weer naar de arena en de gevechten met de veel sterkere Agrippa.

Want daar gaat het in feite om in SOR: De gevechten die je met Agrippa moet zien te overleven. Terwijl je langs verschillende streken afreist en meedoet aan toernooien, zul je versteld staan van hoe realistisch de gevechten verlopen. Net zoals duizenden jaren terug, gold er geen respect en medelijden met mede gladiatoren. Het gaat maar om twee dingen en dat is overleven en de respect van het publiek zien te krijgen. Wanneer je de arena betreedt, kun je je tegenstanders op de meest brute wijze van kant maken. Je kunt kiezen om ze knock-out te slaan, maar dan kun je beter een boks titel kopen. In SOR pak je een zwaard, speer of bijl en verpulver je iedere gladiator die jou in de weg staat.

Een aantal gruwelijke manieren om gladiatoren aan hun einde te brengen, is om hun hoofden eraf te hakken, ze laten lanceren met een speer of ze in lichterlaaie zetten. Om op krachten te komen, zul je etenswaren moeten vinden. Deze liggen verspreid in de arena, of je kunt het publiek vragen. Dat publiek speelt overigens een grote rol in winnen, want naarmate je beter vecht, trek je ook meer bekijks van het publiek, die je weer belonen met krachtigere wapens. Aan het eind van zo'n gevecht liggen er grote plassen bloed, gedeelde lichamen en afgehakte armen en hoofden. Deze ledematen kun je trouwens weer gebruiken als wapen of als geschenk aan het publiek, die het dan ook waarderen. Rare jongens, die Romeinen.

Naast de puike presentatie van de gladiatoren gevechten, ziet SOR er ook zeer gelikt uit. Personages hebben prachtige textures, wat ook geld voor de bepantsering van gladiatoren en de omgevingen. Een nadeel daarentegen is het feit dat de diversiteit in gladiatoren vrij miniem zijn, waardoor je alsmaar tegen dezelfde gladiatoren vecht. De missies worden bovendien ook vergezeld met mooie gecomponeerde muziekstukken, die de toon goed slaan, als het vechten word onderbroken voor het besluipen. De stemmen van de personages zijn tot slot ook goed ingesproken, voor de vele tussenscènes die je voorgeschoteld krijgt.

Nu is SOR over het algemeen een vrij degelijke titel, die niet al te vaak de revue passeert, maar het kampt met een groot probleem, dat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat SOR nooit een bekende titel werd. De game werd namelijk uitgebracht vlak nadat toppers als Resident Evil 4 en Devil May Cry 3 in de winkelschappen kwamen te liggen. Hierdoor is Shadow of Rome ondergesneeuwd door de grote successen van de andere twee titels. Daarom kampt het in feite met hetzelfde probleem als dat titels als Beyond Good & Evil en Freedom Fighters hadden. Het is een game die het proberen waard is, maar nooit het succes heeft gekend, wat het naar mijn mening verdiend.

Conclusie en beoordeling

Shadow of Rome is een heuse aanrader wanneer je weer eens verlangt naar een goede hack & slash titel, of als je helemaal weg bent van gladiatoren. Helaas heeft de game nooit het succes gehaald, wat ik eigenlijk wel had verwacht, waardoor er niet zo snel een vervolg zal komen. Als dat vervolg wonder boven wonder alsnog komt, dan mag ik hopen dat Capcom de stealth missies verbetert, of gewoon verwijderd, zodat ze zich meer kunnen richten op de gevechten, want die zijn uniek in zijn soort. Kortom: een puike titel dat het net niet heeft gehaald.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Interessant verhaal
 • De gevechten
 • Realistisch
 • Audiovisueel goed
 • Twee gameplay elementen in één game...
 • Minpunten
 • Waarvan de stealth gameplay toch wat minder is
 • Veel klonen van dezelfde gladiatoren

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Niceeee, maar ik heb hem hier nog liggen voor pc :)

 • Ik heb hem al voor de xbox, maar toch leuk voor de mensen die hem niet hebben. Het spel is het geld namelijk dubbel en dwars waard!

 • Leuk voor xdoos bezitters…

 • nooit van gehoord :S Misscien handig om een een klein deel van de revieuw hier te posten?

 • @ Martyman

  Of je zoekt 'm zelf even op.  Tof! Misscchien haal ik deze wel, ben benieuwd.

 • boeit me niet zo, ik wil weten wie de ninja gaiden 2 competitie gewonnen heeft, duurt nu echt veel te lang

 • Misscien handig om een een klein deel van de revieuw hier te posten?

  Gewoon even klikken op 9.5 ;)

 • Leuk spel. Maar niet goed genoeg.. geef mij maar Fable 2.

 • heb hem nog nooit gespeeld.

  misschien dat ik hem toch uit een budget-bak vis.als ik die nog kan vinden.

 • leuk spel man

 • vet, die wilde ik altijd nog es spelen.

 • Ik kijk wel of ik hem neem

 • ik heb hem op de oude xbox nog gehad :P vet spel.

 • Om de een of andere reden las ik: Jade Raymond vanaf 21 juli beschikbaar. Dat zou niet verkeerd zijn.

 • @Recon

  Geniaal XD  on: Vet spel zeker de 1200 puntjes waard maar als je hem hebt voor de xbox kan die ook gewoon op je 360?

 • @Recon, briljant.  @Kiliakka, zover ik het weet wel.  OT: Gaat het hier om de originele (special edition) versie of zitten de extra dingen van de PC-versie hier ook bij?


 • Vette game! Heb'k nog op de xbox gehad <3

 • dit is een spel die het egt zeker waard is :D

 • Mooi weer een keus meer om me geld aan te verknoeien. (positief bedoeld)

 • het spel is het wel waard daar ben ik het mee eens… maar ik heb hem al uitgespeeld

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren