1. Ratchet & Clank: Tools of Destruction (PS3)

Ratchet & Clank: Tools of Destruction (PS3)

De Playstation 3, wat moet je er eigenlijk mee? Die vraag had ik één maand geleden ook tot op een zeker moment dat ik de Playstation 3 inclusief Ratchet and Clank: Tools of Destruction kocht. Dit spel was één van de redenen waarom ik een Playstation 3 wilde aanschaffen. Na het spelen van Ratchet and Clank: Tools of Destruction wist ik zeker dat ik geen miskoop had gemaakt. Alleen voor dit spel vond ik het aanschaffen van een Playstation 3 het geld al waard. Ik heb vanaf de eerste minuut tot de laatste minuut genoten van dit spel.

Het verhaal

Ratchet & Clank reageren op een oproep van Captain Qwark die hulp nodig heeft omdat hij wordt aangevallen. Als ze op pad gaan met hun voertuig komen ze in problemen want hun planeet Metropolis wordt aangevallen door robots die geleid worden door Emperor Percival Tachyon. Tachyon is een cragmite, de enige cragmite die nog overgebleven is na de grote oorlog. Bij de grote oorlog zijn alle cragmites door de lombaxes verbannen naar een andere dimensie met de dimensionator, behalve cragmite Tachyon. Tachyon is opgevoed door de lombaxes en is er achter gekomen wat er is gebeurd in de grote oorlog waarop hij de aanval inzet op de planeet Metropolis. De Lombaxes zijn hiervoor met de dimensionator naar een andere dimensie gereisd zodat Tachyon dacht dat alle lombaxes waren uitgeroeid. Er bleven echter 2 lombaxes over en dit waren Ratchet en zijn vader. Zij moeten de deminsionator beschermen en dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. De deminsionator mag niet in de handen komen van Tachyon, want als Tachyon deze in handen zou krijgen zou hij alle cragmites weer terug zijn dimensie brengen en kunnen de lombaxes niet meer terug.

Hoe het verhaal verder verloopt ga ik niet vertellen maar opvallend bij het verhaal is de humor. In de tussenfilmpjes en op de planeet waar je speelt kom je veel humoristische acties en opmerkingen tegen. De humor is niet altijd even volwassen maar je kan er altijd wel om lachen.

Grafisch

Ratchet and Clank: Tools of Destruction ziet er grafisch erg goed uit. Alle details zijn grafisch goed uitgewerkt. De planeten waar je naar toe reist zijn stuk voor stuk goed uitgewerkt en allemaal met een eigen sfeer. De planeten zijn vaak erg kleurrijk en zijn leuk om te verkennen. Toch kom je af en toe nog wat foutjes tegen wanneer je echt de planeet gaat verkennen. Zo probeerde ik een keer ergens bovenop te komen maar bleef ik vast zitten in een buis waar ik eigenlijk gewoon op kon staan. Ondanks een aantal kleine foutjes ziet Ratchet and Clank: Tools of Destruction grafisch er erg goed uit en zijn de planeten erg leuk.

Gameplay

De gameplay van Ratchet and Clank: Tools of Destruction pak je erg snel op, de besturing heb je snel onder de knie en het spel is niet ingewikkeld. De bedoeling is dat je van planeet tot planeet reist en op iedere planeet informatie verzameld. De informatie die je moet verzamelen zijn nodig om de dimensionator terug te vinden. De vijanden die je tegenkomt zijn gemakkelijk te verslaan waardoor het spel niet erg moeilijk is. Zo kom je af en toe wel uitdagingen tegen maar over het algemeen kan je lekker doorspelen zonder al te veel dood te gaan. Wanneer je wel doodgaat kan dit soms erg lastig zijn. De checkpoints zijn namelijk best ver uit elkaar, dus als je dood gaat kan het zijn dat je een heel stuk opnieuw moet spelen. Vaak is dit zo gedaan, aangezien het spel niet erg moeilijk is. Natuurlijk is er ook nog de motion sensor die je moet gebruiken. Je hebt allerlei gadgets bij je waarbij je de motion sensor moet gebruiken. Zo moet je een balletje laten rollen door je controller te kantellen, moet je vliegen door je controller te bewegen of moet je een snijden met een laser door je controller te bewegen. Je gebruikt de motion sensor dus alleen voor kleine dingen zodat je niet telkens bezig bent met je controller te bewegen. Onderweg kom je ook kisten die je kapot moet slaan om zo bouten en raritanium te verzamelen. Met de bouten kun je nieuwe wapens en ammunitie kopen en met de raritanium kun je de wapens beter maken. Zo kan je wapens sterker maken maar kan je wapens ook een groter bereik geven.

Wapens en armor

De wapens in Ratchet and Clank: Tools of Destruction zijn erg goed bedacht en goed uitgewerkt. In dit spel heb je geen snipers of ak’s, nee hier heb je Groovitrons en Alpha Cannons om maar nog niet te spreken over alle andere wapens en gadgets die je kan gebruiken om je vijand te verslaan. Wanneer je bijvoorbeeld de Groovitron gebruikt zullen alle vijanden die in de buurt zijn gaan dansen waardoor je ze makkelijk kan doden of wanneer je een Toxic Swarmer neergooit zullen er zwerm met giftige bijen op de vijand afgaan en deze proberen te doden. Je kan ook gebruik maken van bijvoorbeeld een Tornado Launcher, wanneer je deze afschiet komt er een tornado tevoorschijn die je met je motion sensor kan besturen waardoor de vijand wordt gedood. Zo zijn er nog een hele hoop leuke wapens en gadgets die je kan gebruiken om je vijand te verslaan. Hoe vaker je een wapen gebruikt hoe sterker het wapen zal worden. Wanneer je aankomt op een planeet staat er altijd een wapenwinkel waar je wapens en ammunitie kan kopen met verzamelde bouten. Bij de wapenwinkel kan je ook je wapens verbeteren met verzamelde raritanium. Zo kan je wapens sterker en sneller maken of een groter bereik geven. Op sommige planeten staan er ook armor-winkels. Hier kan je een armor kopen voor Ratchet waardoor je minder schade hebt wanneer je geraakt wordt door een vijand.

Clank

Clank speelt ook een rol in dit spel. Naast het feit dat Clank alles weet heb je Clank ook nodig. Natuurlijk gebruik je Clank voor al je gadgets maar moet je Clank soms ook gebruiken om verder te komen op de planeet. Op sommige momenten moet je op een locatie zijn om bijvoorbeeld een deur te openen of iets te repareren waar Ratchet niet bij kan komen en dan ga je met Clank spelen. Wanneer je met Clank gaat spelen maak je vaak gebruik van zoni’s. Zoni’s zijn een soort van buitenaarde wezens die volgens Ratchet niet bestaan. Vaak heb je de zoni’s nodig omdat zij puzzels kunnen oplossen en objecten kunnen manipuleren. De zoni’s vallen ook de vijanden aan waardoor het soms erg makkelijk en saai is om met Clank te spelen.

Challenge mode

Wanneer je Ratchet and Clank: Tools of Destruction hebt uitgespeeld dan speel je Challenge mode vrij. Je kan het verhaal dan opnieuw gaan spelen en je behoudt al je wapens en armor. De challenge mode is wel moeilijk omdat de vijanden een stuk sterker zijn en moeilijker dood te maken zijn.

Conclusie en beoordeling

Ratchet and Clank: Tools of Destruction is een aanrader voor iedereen die een Playstation 3 in bezit heeft. Dit spel heeft een leuk verhaal met veel humor. De motion sensor is goed uitgewerkt en grafisch is dit spel ook dik in orde. Het is iets aan de makkelijk kant maar het is zeker de moeite waard om dit spel een keer gespeeld te hebben. De besturing is gemakkelijk op te pakken en het spel biedt je genoeg uren speel plezier.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Grafisch erg mooi
 • De wapens
 • De humor
 • Leuk verhaal
 • Leuke planeten om te spelen
 • Gadgets
 • Motion sensor goed uitgewerkt
 • Minpunten
 • Soms saai om met Clank te spelen
 • Checkpoints ver uit elkaar
 • Niet erg moeilijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mooi

 • yes, ik was al bang dat het hier nog een jaar zou duren :)  EDIT: Oblivion is toch ook een Platinum?

 • very nice

 • ik dacht dat Uncharted in December last year uitkwam :S .. nu al premium ?

 • Uncharted misschien :)

 • Cool. En is er al wat bekend hoe de doosjes er nu uit gaan zien?

 • Okee beter dan! Is wel iets waar ik op zit te wachten.

 • Uncharted en Heavenly Sword voor mij…tja ik dacht ik koop deze 2 sowieso pas later!

 • premium??

  het is platinum hé?:p

 • Ik hoop dat Oblivion ook een keer platinum word.

 • Oblivion is alleen Platinum in de VS

 • das wel beter! ben benieuwd welke die 10 andere titels zijn! hoop oblivion :D

 • Dat zijn toch nog wat topgames voor maar 30 eurie.

 • Mssn Heavenly Sword dan maar es halen. De anderen heb ik toch al gespeeld :)

 • werd tijd ^^

 • what ism platium dat het goedkoop is het spel ?

 • Platinum is als een game een echte topper is en al heel vaak verkocht is. Hij krijgt dan een anders hoesje(met het woord Platinum erop en minder mooi) en wordt dan 29,99.

 • Yep, Platinum games zijn vaak de best verkochte games, en worden daardoor Platinum. Dan worden ze nog meer verkocht aan mensen die eerst nog twijfelde =P

 • Mss Heavenly Sword. Heb de rest bijna allemaal al xD

 • Assassin's Creed halen op 1 september dus :)  Wouw, dit wordt elke maand een nieuwe game voor mij xD Aug: Ratchet:ToD lenen en patch voor Uncharted, september: Assassin's Creed Platinum, Oktober: LittleBigPlanet, en dan ook nog Ratchet QFB en Prince of Persia dit jaar :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren