1. Grand Theft Auto: San Andreas (PS2)

Grand Theft Auto: San Andreas (PS2)

Eerst Grand Theft Auto III, toen Vice City en nu Grand Theft Auto: San Andreas om de trilogie af te ronden. De free roam game speelt zich af in het omvangrijke San Andreas met o.a. Los Santos, San Fierro en Las Venturas. Het spel heeft ook weer talloze nieuwe missies en mogelijkheden gekregen, maar heeft de game genoeg vernieuwingen om winnaar van de trilogie te worden?

Iedere GTA heeft natuurlijk een hoofdpersoon. In dit geval is het Carl Johnson (CJ) die een aantal jaren geleden uit het stressvolle Los Santos is gevlucht. Deze stad staat natuurlijk bekend om zijn drugs en gangs. Begin jaren 90’ komt CJ weer terug naar zijn geboortestad wanneer hij hoort dat zijn moeder is vermoord. Al snel wordt hij verdacht van de moord door twee corrupte agenten. CJ kan na dit ongeval zelfs zijn familie en vrienden niet meer vertrouwen. De enige die CJ nog kan vertrouwen is zijn eigen broer Sweet. Later wordt Sweet opgepakt en moet hij de gevangenis in. Nu heeft CJ echter niemand meer die hij kan vertrouwen en hij heeft geen keus. Hij moet heel San Andreas door om zijn familie, vrienden en zijn gang te redden van de ondergang. CJ heeft ook zelf een eigen gang, maar de gang wordt bedreigd door een rivaliserende gang genaamd de Ballas. In dit avontuur krijg je natuurlijk veel last van vijanden en gangs, maar daar komt tegenover dat je ook veel vrienden maakt.

Tuurlijk krijg je heel veel missies in GTA San Andreas, maar er is niet alleen aan de missies aandacht besteed. Om van al de mogelijkheden gebruik te maken moet je uiteraard wel de hoofdmissies uitgespeeld hebben. Één van de mogelijkheden is dat je CJ aan alle kanten kan upgraden. Zo kun je bijvoorbeeld zijn spieren verbeteren door even naar de gym te gaan en zijn motorskill verbeteren om naar de motorschool te gaan. Ik vind de scholen trouwens een erg leuke toevoeging om al je skills te verbeteren. Zo heb je o.a. de vaarschool, vliegschool en de rijschool. In San Andreas kun je ook daten met willekeurige personen die je kunt vinden op verschillende plekken. Je kan je alvast voorbereiden om een mooi pak te kopen in een willekeurige kledingwinkel en nog wat bloemen zoeken zodat je klaar bent voor je date. Ik vind het daten niet zo spectaculair eerlijk gezegd, want het enigste wat je kan doen is iets eten, dansen of soms een stukje rijden in je auto. De beloningen daarentegen zijn wel erg handig. Soms krijg je de autosleutel van je vriendin, maar de meeste willen ook al snel met je vrijen. Als je 100% verliefd bent op elkaar krijg je een leuke beloning van je vriendin bijv. een leuk pak. Ook zijn de voertuigenmissies weer aanwezig zoals ze moeten zijn. Dit keer met wat meer missies in meer verschillende voertuigen. De pimping missies zijn dit keer weer helemaal vernieuwend en het is de bedoeling dat je hoertjes ophaalt en wegbrengt. Zo heb je nog wel een aantal mogelijkheden, maar het sterke punt van GTA San Andreas is dat onwijs veel vrijheid hebt. Voor de gamers die hierna zich nog vervelen zijn er ook nog een aantal dingen te verzamelen zoals snaphots, horsehoes, tags en Qysters. Ik heb de game nu 100% uitgespeeld zonder cheats, maar na de missies wordt het behoorlijk saai (dit probleem hebben de meeste GTA’s).

Je hebt natuurlijk weer onwijs veel wapens, zelfs de meeste wapens van alle GTA’s. Ik ga ze natuurlijk niet allemaal opnoemen, maar je kunt ze rustig bekijken in de Ammu-Nation. Deze winkels verkopen bijna alle wapens. Een paar voorbeelden zijn: Melee wapens, handguns, shotguns, machine guns, assault rifles, rifles en nog veel meer natuurlijk. Je hebt ook een aantal levels met deze wapens. Deze levels laten zien hoe goed je met het wapen om kunt gaan. Zo kun je in de Ammu-Nation oefenen op de schietbaan. Je begint met het level Poor Skill, daarna de Ganster Skill en tot slot de Hitman Skill. Dit brengt natuurlijk veel voordelen met zich mee. Als je bijvoorbeeld Hitman hebt kun je lopend schieten en kan je twee wapens tegelijkertijd dragen.

De gameplay is erg goed in dit spel. Ik begin met de besturing. De besturing is hetzelfde gebleven, maar dit hoeft ook niet verandert te worden, want in de vorige GTA’s was dit al dik in orde. In de vliegtuigen is de besturing erg soepel en reageert het toestel erg vlotjes. Zo zijn er nog wel wat meer nieuwe voertuigen, maar ik heb op de besturing eigenlijk niks aan te merken. De camera komt aan bod. Vanaf de auto heeft Rockstar de camera weer wat lager gezet. Dit is absoluut geen probleem en ook wel realistisch, maar ik vind de camera wel erg onhandig als je bijvoorbeeld in een truck zit. Te voet is de camera erg handig en hij gaat niet alle kanten op. De meeste vinden het lock-systeem niet zo goed, maar ik vind het juist handig, omdat het gelijk op het mannetje richt. Ik weet dat dit dan niet zo moeilijk is, maar ik heb genoeg shooters waar dit niet aanwezig is en soms is het wel weer leuk om met het GTA lock-systeem te werken. Wat we natuurlijk gewend zijn van Rockstar zijn de geweldige graphics. Nou vind ik dit in Vice City erg tegenvallen, omdat de auto’s wel erg hoekig waren, maar San Andreas maakt alles weer goed. Los Angeles, San Fransisco en vooral Las Vegas zijn prima nagebouwd en het lijkt allemaal net echt. De auto’s zijn ook onder de loep genomen en zijn erg mooi geworden. De geweldige gameplay zorgt ervoor dat je het spel veel opnieuw speelt.

Conclusie en beoordeling

Dit is natuurlijk weer een prachtige GTA die Rockstar op de markt heeft gebracht. De game heeft alles wat de gamer heeft gewenst. De gameplay is fantastisch, je hebt onzettend veel wapens, de vrijheid die je hebt, de geweldige missies en natuurlijk het prachtige verhaal. Ook voor dit spel kan ik natuurlijk geen 10 geven, omdat het traditioneel GTA probleempje nog steeds aanwezig is. Dit is natuurlijk dat het op gegeven moment er gaat vervelen en ontzettend saai wordt. Dit is natuurlijk niet de reden om hem niet de kopen, want ik geef dit topspel een 9,5!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Gameplay
 • Wapens
 • Vrijheid
 • Missies
 • Verhaal
 • Minpunten
 • Gaat vervelen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ziet er goed uit voor wii

  lol @ de titel :P

 • Nice, door het gare saven ben ik nooit echt verder gegaan met de 360 versie. Ben hier wel benieuwd naar.

 • Leuk! Gave titel idd!

 • Dat kan wel wat worden me je wiimote. Lekker realistisch zombies afmaken. Heerlijk.

 • Ziet er best slecht uit zelfs voor een Wii titel. Hopelijk maakt de gameplay veel goed.

 • Waar zijn de zombies?

 • Wat een titel…

 • Nice, ik vond het voor de 360 ook al een vette game:D

 • De links van 2 plaatjes werken niet… Maar goed, zijn wel via de gallery te benaderen.

 • lijkt nergens op. alles wat Dead Rising, Dead Rising maakte hebben ze er uit gehaald. Geen tientallen zombies tegelijk op scherm, geen tientallen mogelijkheden om ze af te maken en niet langer het briljante savesysteem?  bagger!!

 • Op de wii zou die niet super worden. :/

 • vind de naam echt grappig

 • De naam klinkt als een slechte game…  Hoop dat ze het vervolg van het origineel nog gaan aankondigen binnenkort voor 360 en PS3.

 • heerlijke titel :]

 • Jammer dat de Wii gewoonweg niet meer aan kan kwa grafisch. Nu zie je er maar 10 zombies ofzo op het scherm en bij x360 veeeeeeell meer. Het gameplay gedeelte kan wel leuk worden met je Wiimote, maar das ook het enige. Dit wordt geen goed spel denk ik.

 • ghehe WiiMote = Chainsaw

 • nu maar hopen dat hij hier ook uit komt, zal wel weer volgend jaar zijn aangzien de europese gamer altijd vergeten wordt.

 • Jammer, haalt het hele niveau van de 360 versie naar beneden lijkt mij… Zoals Evita al zegt

 • een verbeterd savesysteem?? ik snap echt niet dat zoveel mensen zo'n probleem hadden met saven,je loopt gewoon een plee in en je saved!!

  en waar zijn de zombie's,ik zie er maar een paar,stel je voor dat je in deze versie de zombie genocider achievement(53000 kills) moest halen,dan ben je WEKEN bezig!

 • wat een stomme side-title zeg!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren