1. Call of Duty 4: Modern Warfare (PS3)

Call of Duty 4: Modern Warfare (PS3)

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Call of Duty 4: Modern Warfare is een schijtspel. Bijna iedereen speelt het nog elke dag. Maar waarom? Ik heb elke keer weer hoop op een goed werkend online potje als ik het schijfje opstart. Maar ik word elke keer weer teleurgesteld. Lees verder waarom dat zo is.

Zoals iedereen al weet (of je hebt in een grot geleefd) speelt Call of Duty 4 zich af in het heden. In de singleplayer ga je op zoek naar een stelletje onvriendelijke jongens zoals Al-Asad en Imram Zakhaev. Je speelt een X aantal missies met de Amerikaanse Mariniers en de Britse SAS. Met de Amerikanen moet je Al-Asad zien te vinden in het Midden-Oosten. Dit is echter een afleiding want Zakhaev kan zo rustig zijn gangetje gaan om de macht te grijpen. De SAS heeft dit natuurlijk door.

Maar genoeg over het simpele verhaal. In de singleplayer missies is het de bedoeling om een serie van opdrachten te voltooien en tijdens die opdrachten wordt je belaagd door tegenstanders. Op veel plekken blijven ze steeds spawnen waardoor het de bedoeling is om verder te lopen. De vijandelijke AI is goed. Maar er moet ook gezegd worden dat ze geweldig goed zijn in granaten gooien. Grote kans dat er een granaat precies op je harses valt. Waarschijnlijk zal je meer gedood worden met een granaat dan door vijandelijk vuur wat soms wel wat frustratie oplevert. Als je de singleplayer na ongeveer zes uurtjes hebt uitgespeeld is er de vrij nutteloze arcade mode beschikbaar. Het is gewoon veel te kort om lang te kunnen boeien. Pluspunt is wel dat sommige momenten indrukwekkend zijn. Grafisch ziet het er ook prachtig uit op enkele onafgewerkte schaduwen na.

Nadat je Zakhaev een kopje (en een armpje) kleiner hebt gemaakt ga je bijna zeker naar de multiplayer om daarna de singleplayer niet meer te spelen. Bijna iedereen doet dat met als gevolg dat er miljoenen mensen dagelijks online gaan. Waarom is het dan zo moeilijk om een potje te vinden? Net na de release moest je soms een kwartier wachten voordat je eindelijk plezier kon hebben (nou ja plezier…). Uiteindelijk kwam Infinity Ward met een patch waarvoor ze vier maanden de tijd nodig hadden. Start je nu een potje op dan heb je grote kans dat je midden in of aan het einde van een potje komt. Of je komt in een lege lobby waarbij je een kwartier moet wachten voordat er vijf

andere mensen bij zijn gekomen. Als je uiteindelijk of gelijk (met veel geluk) in het begin van een match zit, heb je grote kans dat je het einde niet bereikt door zogenaamde connectie problemen of een host die het voor gezien houdt. De match wordt namelijk automatisch afgesloten als de host er tussenuit knijpt. En als je bijna een streak van 25 hebt zorgt dat voor heel wat frustratie. Verder is er bij sommige potjes ook belachelijk veel lag. Een vaak voorkomend verschijnsel is dat alleen het ene team daar last van heeft. Wel leuk als je in het goede team zit.

Er is een mogelijkheid om eigen klassen samen te stellen. Je kan kiezen uit een flink aantal wapens en zogenaamde perks die unlockbaar zijn afhankelijk van het bereikte level. Kies je bijvoorbeeld uit de ‘stopping power’ perk, dan heeft het wapen meer kracht. Er zitten een paar handige perks bij. Maar er is een perk die er niet in had moeten zitten, namelijk martyrdom. Wanneer je sterft laat je automatisch een granaat vallen. Blijkbaar heeft zowat de helft van de CoD spelers dit ingesteld. Dus als iemand een kill maakt in een dichte ruimte moet je sprinten voor je leven. Na verloop van tijd doe je dit automatisch omdat je er aan went. Blijkbaar is het leuk als je een kill maakt nadat je gedood word. Dat vergt ook natuurlijk veel van je eigen kwaliteiten.

De multiplayer telt zestien maps (vijftien als je Shipment niet meerekent). Daarbovenop komen nog de vier nieuwe maps die je voor TIEN EURO kan kopen. Dit is een redelijk aantal maar de maps zelf zijn niet veel groter dan honderd vierkante meter. In een normale TDM potje passen twaalf spelers

wat al niet indrukwekkend is. Maar dan nog heb je vaak te maken met een tegenstander die in je rug spawnt. Als een team wordt ingesloten spawnen ze automatisch aan de andere kant van de map. En stel dat jij daar net toevallig loopt. Ook wordt je vaak vermoord door campers. Je gaat relatief snel dood en dankzij de dichtheid van de levels kan je zowat op elk hoekje wachten totdat er iemand voorbij loopt. Als je eenmaal zeven kills hebt kan je een helikopter (met leuke raketjes) oproepen die ook nog voor jou aardig wat kills maakt. Dit heeft niks met vaardigheden te maken. Infinity Ward heeft een killcam toegepast zodat je kan zien hoe je bent afgeschoten en je kan eventuele campers opsporen. Heel leuk allemaal maar die gaan dan gewoon op een ander plekje zitten. Bovendien klopt de killcam vaak niet (bijvoorbeeld: je ziet dat de tegenstander op een andere plek staat, niet zoals jij eerst had gezien). De multiplayer heeft gewoon te veel minpunten in vergelijking met bijvoorbeeld Resistance om echt genietbaar te zijn.

Conclusie en beoordeling

Call of Duty 4 game of the year? Voor mij niet. Het is zelfs een teleurstelling. De singleplayer is veel te kort en online is het ook geen pretje. Een normaal potje is bijna een zeldzaamheid. Nee, geef mij dan maar liever Resistance of zelfs Battlefield. Call of Duty: Modern Warfare is een grote hype. Update: Bij nader inzien heb ik een terechter cijfer toegepast op dit wanproduct. En meer minpunten passen niet.
4,3
Score
43
Score: 45
 • Pluspunten
 • Mooie Graphics
 • Indrukwekkende Singleplayer...
 • Minpunten
 • maar veel te kort
 • Multiplayer zuigt kont
 • Host ended the game
 • Connection interupted
 • Unable to join host
 • Waiting for 5 more players...
 • Killcam
 • Je hebt nooit het gevoel dat er iets van de multiplayer klopt

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • wie zit daar op te wachten. :S

 • Facebreaker ik veronderstel dat een game voor de allerkleiinste zal zijn.. of als ik een foto van mijn baas in het spel kan krijgen dan wil ik die zijn face ook wel eens breaken :)

 • Whaaa can't wait xD

 • De create a fighter mode is wel heel erg uitgebreid…misschien toch wel leuk..

 • Demo lijkt me geinig xD

 • Ben benieuwd

 • Mooi dan kan ik hem na mijn vakantie meteen downloaden en spelen.

 • Eerst maar eens die demo spelen, dan zien we wel verder.

 • Boeit niet, maar demo is altijd leuk :D

 • Een game met wat geforceerde humor erin, laat die demo voor mij maar.

 • Kijk deze games zijn voor mij wel erg leuk als demo..

 • Gelukkig is het bij deze demo zo dat hij ook meteen op PSN ook beschikbaar is!

 • lijkt me niks

 • Lijkt me ook idd niks…

 • Ha hem zkr proberen!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren