1. Fire Emblem (GBA)

Fire Emblem (GBA)

Het was weer een van die zaterdagen dat ik met mijn moeder mee naar de stad ging, om een nieuw Gameboy Advance spel te kopen. Normaal wist ik al meteen welk spel ik wou hebben, maar deze keer was het anders, want er stond geeneen spel bij dat ik kende, en leuk vond. Maar toen zag ik een spel staan met een cover vol met personages bewapend met middeleeuwse wapens; Fire Emblem. Ik had er nog nooit van gehoord, maar toen ik op de achterkant keek, de beschrijvingen las, en de plaatjes zag, was ik(en het spel) meteen verkocht.

Het Verhaal

Het spel speelt zich af op een Continent genaamd “Elibe” ergens in de middeleeuwen. Het spel is verdeeld in 30 hoofdstukken(elk hoofdstuk is een level). De eerste 10 hoofdstukken gaan over een 18 jarig meisje genaamd Lyn, die erachter komt dat ze van koninklijke bloede is, maar dat de broer(Heer Lundgren) van haar grootvader(de Markies van Caelin), hem vergiftiged heeft, om zo de nieuwe Markies van Caelin te kunnen worden.Daarom verzameld Lyn een klein legertje van mensen, om Heer Lundgren te stoppen, en haar Grootvader van de dood te redden. De andere 20 hoofdstukken speel je met de 18 jarige Eliwood(de zoon van de Markies van Pherae), die samen met zijn beste vriend Hector(broer van de Markies van Ostia), en een klein legertje zijn vader gaat redden van een duistere Druïde genaamd Nergal, maar onderweg komt hij een veel groter probleem tegen dat eerst opgelost moet worden, anders zal Elibe voor altijd gehuld worden in duisternis.

Lyn

Eliwood

De “Held”

In dit spel speel je niet de Held die de wereld moet redden, in plaats daarvan ben je een “Tactician” die op een rondreis word neergeslagen door een stel Bandieten, even later word je gevonden, en verzorgd door een meisje, dat later Lyn blijkt te zijn. Om haar te bedanken geef je haar(en haar steeds groter wordende legertje) tactisch advies tijdens de gevechten(dus in plaats van dat jij gewoon de speler bent, en de mannetjes bestuurd, ben jij(de speler) een “Tactician” die de personages in het gevecht begeleid met de dingen die ze moeten doen, wat in ieder geval een stuk realistischer overkomt). En als je dan later in het spel Eliwood tegenkomt ben je natuurlijk niet te beroerd om hem ook tactisch advies te geven, en zo opnieuw een legertje on je hoeden te hebben.

De Personages

Ondanks dat Fire Emblem een strategie spel is, werkt het personage systeem heel anders, waarbij je bij spellen zoals Age of Empires, Warcraft, en Empire Earth grote legers bestuurd(die bestaan uit

manschappen die je in een handomdraai kan produceren), heb je bij Fire Emblem steeds maar een klein legertje(van rond de 10 man, dit ligt aan de grootte van je leger, en aan de limiet van het level) tot je beschikking. En het zijn niet zomaar manschappen, want bij Fire Emblem heeft elk personage een eigen naam, klasse, verhaal, en persoonlijkheid. Dat je zo’n klein groep mensen tot je beschikking hebt lijkt erg, maar elk personage kan levelen(tot maximaal level 20), per level worden ze weer wat sterker, en vanaf level 10 kunnen de meeste personages ook nog in een beter klasse veranderen, mits je het juiste voorwerp hebt. Je krijgt bij Fire Emblem je personages dus niet door ze te produceren, de enige keren dat je een personage kan bijkrijgen is als er op het einde van een level er zich één(of meerdere) bij je aansluit(en), of als je in een gevecht een neutrale/half-vijandige tegenstander ervan kan overtuigen dat hij voor jou moet vechten. Dat je personages zo sterk kunnen worden door ze te trainen is wel heel er handig, maar er zit ook een keerzijde aan dit verhaal, want een personage kan natuurlijk ook sterven, en als dat gebeurd komt hij het hele spel niet meer tot leven, dus let goed op wanneer je er een personage op uit stuurt om te vechten.

Het Vechtsysteem

Ook het vechtsysteem is bij Fire Emblem compleet anders, in vergelijking

met andere Strategie games. Het vechtsysteem valt het beste te vergelijken met schaken, eerst mag jij al jouw personages laten lopen(de afstand die ze kunnen afleggen ligt aan de klasse), als ze gelopen hebben kun je ze laten praten, laten aanvallen, items laten gebruiken, met andere personages laten ruilen, of je laat ze gewoon wachten, als al jouw personages dan gelopen hebben dan is de tegenstander aan de beurt, die kan dan hetzelfde doen als jij, en als hij dan weer klaar is dan ben jij weer, en zo gaat het door tot jij of de tegenstander geen personages meer heeft, of als jij de gegeven opdracht

voltooid/verpest. Bij Fire Emblem werken ze met het “Steen-Schaar-Papier” systeem als het om aanvallen met wapens en magie gaat; bij Wapens is het Zwaard sterker tegen de Bijl, de Bijl is sterker tegen de Lans, de Lans is sterker tegen het Zwaard, en de Boog is neutraal, en bij Magie is Licht sterker tegen Duister, en is Duister sterker tegen Natuur, en is Natuur sterker tegen Licht, en Healing magie is neutraal. Je kan ook nog via de link kabel van de GameBoy Advance tegen een vriend spelen, dan kiezen jij, en je vriend, allebei 5 personages uit je team, en die laat je dan om de beurt tegen elkaar vechten, degene die het eerst al z’n personages kwijt is die verliest.

Fire Emblem 7?!

Deze Fire Emblem is inderdaad al de zevende Fire Emblem game die ooit is uitgekomen, dit komt omdat de eerste zes delen van Fire Emblem alleen in Japan zijn uitgekomen, maar bij het zevende deel nam Nintendo de gewaagde stap om het spel ook in Amerika en Europa uit te brengen, en met succes.Dus om dat dit de eerste Fire Emblem in Europa is heet het spel dus ook gewoon “Fire Emblem” (en niet Fire Emblem 7), maar in Japan heet het spel “Fire Emblem Rekka no Ken”

De “Fire Emblem”

In elke game uit de Fire Emblem serie, is de “Fire Emblem” iets anders, in de Japanse Fire Emblems (1 t/m 6) was de “Fire Emblem” een Zwaard, een Schild, of een Sleutel, maar in Fire Emblem 7 is de “Fire Emblem” een Edelsteen die Draken kan oproepen, en ook weer kan opsluiten.

Eigen Mening

Ik vindt Fire Emblem een van de beste spellen die ik heb, het heeft geen nut om simpel op de vijand af te stormen, want dan ga je er zeker aan, daarom moet je gedurende het hele spel tactisch denken, en goed oppassen, en daar houdt ik wel van. Voor de rest kun je heel veel items vinden, personages vrijspelen, extra levels ontdekken, en bonussen krijgen, en omdat dat nooit de eerste keer allemaal lukt is het leuk om het spel nog een keer uit te spelen(ik heb Fire Emblem zelfs al 5 keer uitgespeeld. Ik kende het eerst niet, maar nu ben ik toch blij dat ik het toen prongelijk ben tegengekomen, want inmiddels zijn er al weer 3 nieuwe Fire Emblem spellen in Europa uitgekomen, en ik hoop dat ze er nog veel meer maken.

Conclusie en beoordeling

Fire Emblem is een zeer origineel spel, zo’n spelconcept had je nog niet op de GameBoy Advance, de makers hebben veel verhaal en tactisch denken in de levels gestopt waardoor je met elk level wel een paar uur kunt zijn, voor de rest is het geluid heel mooi, en de graphics zijn wel goed voor een GameBoy Advance spel, en door de vele extra’s en de verschillende speelmodussen is de drang om het spel meer dan één keer uit te spelen heel groot. Dus als je van Tactische Spellen, en Rollenspellen houd, en je wil een keer iets anders, dan is Fire Emblem zeker een grote aanrader.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Heel goed verhaal
 • Tactisch vechtsysteem
 • Lange Speelduur
 • Origineel Concept
 • Mooi geluid
 • Minpunten
 • Soms een beetje te moeilijk
 • De Multiplayer is zeer beperkt, en niet helemaal goed uitgewerkt

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lijkt steeds meer op vaporware zo

 • erg jammer, wil wel wat meer van die game weten. maar zo komt er nooit wat van

 • Laat 't ALSJEBLIEFT niet net zo als Too Human aflopen.

 • GODVERDOMME

 • Leipzig.

 • Enigste 360 exclusive waar ik naar uitkeek in 2009… leuk :-(

 • Leipzig.

  Ik betwijfel het :)

 • stom spel.. ik heb dr geen zin meer in.

 • Ik kan het niet beter zeggen dan \"Blitz Metalhead\" :)  Zware teleurstelling in iedergeval en volgens mij gaan we die ook niet in Leipzig zien. ik gok dat hij ergens eind 2009 zal uitkomen maar hoop sneller

 • het duurt te lang naar m'n zin … dat boezemt me geen vertrouwen in …

 • godverdomme!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! met een extra grote

  GODVERDOMME!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  srry ff me frustraties eruit halen………….

 • Damnit weer niet verdomme!

 • dat is jammer.had graag wat van de game gezien.

 • lekker klote

 • ik snap niet dat jullie je er zo druk over kunnen maken..

  meer dan 2 jaar geleden iets van gezien.

  Wanneer die uit komt zal die allang al achterhaald zijn joh.

  kijk maar naar Killzone 2.

  Moest eerst nog Gears of War 1 killer worden.

  Da was al kiele kiele.. Nu worden e al helemaal weggeblazen door Gears of War 2.  Dusja.. Alan Wake heb ik niet meer zo veel verwachtingen van.

 • Sinds wanneer moest Killzone 2 een Gears of War 1 killer worden? zeker zelf bedacht?  Vindt al knap dat je Killzone 2 hebt kunnen spelen!!

 • Erg jammer, hopelijk geven ze dan snel wat nieuws over deze game om het goed te maken.

 • Helaas, maar ook niet meer dan dat. Hoewel het wel tof klinkt allemaal, heb ik d'r eigenlijk maar bar weinig van gehoord/gezien.

 • @ Ilias

  Ik heb er ook nog bijna niks van gehoord, dus ik wacht deze game maar af.

 • Wel jammer, ik herinner me nog goed twee jaar geleden, toen zat ik in Turkije, met mn muilus in de zon, een gameblad (noem geen naam) te lezen, en daarin werd al een heel stuk vermeld, bij mij kwam het echt over als een supergaaf spel, en nu dit, het blijft maar uitgesteld worden…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren