1. Skate (X360)

Skate (X360)

Skateboarden. Een hobby die door mij en mijn vrienden al in de jonge jaren gedaan werd. Elke dag oefenen om die ene ollie te landen. Het enige dat je kon was met je skateboard rijden en met het board op het stoepje landen. Het zag er stoer uit, maar het stelde niet veel voor. Terwijl ik thuis op mijn Playstation One de stoerste trucs met gemak deed. Jaren deden we de moeilijkste trucs, totdat het spelletje Skate uitkwam. En dit zou net zo worden als die jaren dat ik dagen zat te oefenen op het landen een ollie.

´Oefening baart kunst´, zoals het spreekwoord luidt. Dit geldt voor de meeste dingen die je nieuw doet. Zo ook bij Skate, want dit was weer iets heel nieuws. Bij mij leek het net alsof ik mijn vroegere jaren weer opnieuw beleefde, maar dan in twee minuten. Want in twee minuten kon ik al meer dingen die ik in het echt deed. Maar iemand die nog nooit op een skateboard heeft gestaan was daar veel langer mee bezig geweest als ik. Deze mensen weten bijvoorbeeld niet hoe ver je van een stoepje moet gaan staan om erop te springen. De ene springt veel te vroeg en de ander springt te laat. En ik snap dat mensen zeuren dat dit veel te moeilijk is, want ik zag het bij een jongen die normaal erg goed is in spellen, maar dit echt niet kon omdat hij zelden op een skateboard stond. De volgende dag toen ik met een vriend speelde die elke dag wel op een skateboard staat maar een domme ezel in spelletjes is, zag ik dat hij het veel sneller onder de knie had dan die gozer die zelden op een skateboard staat.

Want wat is namelijk nou zo anders in Skate? De besturing! Een ´ollie´ met je board doe je niet meer met één knopje in te drukken maar met de zogenaamde Flick-it besturing. Met de rechter anologe maak je kickflips, ollie’s en veel meer andere trucs. Wennen is dat zeker ja, en daarom begin je eerst met een tutorial om het te leren. Ook begin je met de wat makkelijke opdrachten zodat elke speler het spel begint te kennen. De opdrachten bestaan meestal uit een combinatie trucs die je dan voor elkaar moet krijgen. Voor deze opdrachten krijg je geld en maken ze foto´s voor twee skate magazines (Skate Mag en Trasher). Met het geld kun je kleding, schoenen en alle accessoires voor het skateboard kopen. Toch vind ik het geld er een beetje bij hangen (geld en erbij hangen!?) omdat je de mogelijkheid hebt om sponsors te innen, waarvan je gratis spullen krijgt! En wat betreft met de foto´s die in de magazines komen, hiermee neem je langzaam maar zeker de hele ´skate scene´ over!

En dan zat ik daar Skate te spelen terwijl mijn moeder even mee zat te kijken. Dan hoor ik haar opeens: ‘Dat wat je net deed is in het echt onmogelijk hoor!’ Zie je ook gelijk weer dat mijn moeder nog nooit op een skateboard heeft gestaan want alles in Skate is namelijk zo realistisch! Geen sprongen die je van twintig meter nog overleeft en ook eeuwig grinden zal niet kunnen zoals we dat altijd deden in de Tony Hawk serie.

Gelukkig kunnen we wel levensgevaarlijke (echte) stunts zetten op de mooiste plekken van San Vanelona (mix van Barcelona, San Francisco en Vancouver). San Vanelona is ook een erg grote stad, met allemaal variërende gebieden met dus allemaal verschillende skate ervaringen. Zo kan je in het ene gebied retesnel over lange wegen naar beneden scheuren, en kan je in het andere gebied weer heel goed grinden. De opdrachten worden dan ook niet zo snel eentonig want eerst rijd je op metershoge half pipes, maar heb je ook opdrachten waar je wordt gelanceerd door een schans. Overigens kan je gaan en staan waar je wilt en dus overal rijden. En als je veel haast hebt, kan je ook de metro gebruiken om je eindbestemming te bereiken.

Nog een reden om voor dit spel te gaan is dat de graphics even mooi zijn als een boothbabe van de E3 stand. De hele omgeving ziet er prachtig uit, en je ziet gelijk wanneer je in het afgeleide Barcelona gebied bent. Ook het geluid is om te zoenen, je hebt een ongelofelijke lange lijst van verschillende genres muziek. En je hebt ook nog de mogelijkheid om je eigen afspeellijst te maken.

Soms heb je stunts die je maar één keer in je leven tot stand zet. Daar wil je natuurlijk bewijs van, anders denken ze dat je alleen maar een beetje op zit te scheppen! Hier heeft EA iets op bedacht, want je kan namelijk je stunt opnemen en die online zetten! Zelf vind ik het een erg leuke optie. Zo kan je de camera verstellen, effecten toevoegen en een andere tijdsnelheid zetten zodat het er nog spectaculairder eruit ziet.

En nu we het toch over de online opties hebben, ook de spelmodi van de multiplayer is de moeite waard om te spelen. Hiermee kan je met 4 spelers het populaire spelletje S.K.A.T.E spelen (een speler zet een truc, de andere moet deze nadoen, en als dat hem dat niet lukt krijgt hij een letter), maar ook racen en modi waarbij je de hoogste punten moet scoren. Maar ik denk wel dat de meesten de singleplayer interessanter zullen vinden. De multiplayer zal ook niet erg lang gespeeld worden. Iets uitgebreider mocht wel.

Conclusie en beoordeling

Skate heeft dus iets heel nieuws gedaan wat betreft met skategames. Een spel die kon gaan floppen tegenover de oude koning van de skategames: Tony Hawk. Maar toch vind ik dat Skate dit plaatsje overgenomen heeft. En ik denk dat de meeste gamers dit vinden. Skate heeft geweldige graphics, een super gameplay, geen vervelende opdrachten en het is free roaming! Daarom wil ik dit spel ook een hoog cijfer geven. En dit hoge cijfer is niet te vergelijken met het cijfer van bijvoorbeeld Call of Duty 4, dat een leuker spel is, maar Skate zit niet in dit genre! En Skate doet in haar genre niet veel fout. Al denk ik dat iemand die nooit op een skateboard heeft gestaan het spel toch een lager cijfer geeft omdat hij er simpelweg geen band mee heeft. Ook de multiplayer is dik in orde en er zit een hele goede moeilijkheidsgraad in. Naast enkele bugs en een iets hangende multiplayer, geef ik dit spel dus een verdiende 9,5
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Besturing
 • Gameplay
 • Free Roaming
 • De grote stad
 • De vele merk spullen en kleding
 • Leuke opdrachten
 • Minpunten
 • Hangende multiplayer
 • Enkele bugs

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Jammer dat het zo verloopt.. Om eerlijk te zijn ben ik nooit online met MGS4.. Ik speel alleen maar het spel!! Hahaha

 • \"Momenteel géén oplossing voor het drama genaamd MGO\"  Alsof Konami het zo zelf genoemd heeft…

  Maar ja MGO online boeit me geen reet, MGS4 is waar het om draait :D

 • Konami leert niet uit z'n fouten. PES online anyone? xD

 • Werk volgende keer samen met een bedrijf dat er verstand van heeft in plaats van het zelf te doen.

 • @ Gemini : volledig met je eens.

  Eigenlijk een schande van konami , een single player afleveren voor uw vingers van af te likken en dan zo'n slechte online service leveren … komaaan konami

 • jammer hoor

 • das jammer

 • ik denk dat we dus nu ook meteen ervanuit kunnen gaan dat pes 2009 ook een drama gaat worden online.

 • dom want dat kan je toch eigenlijk ook verwachten want op dit spel wachten de echte ps3 mensen

 • Aii bale voor de mense die m hebben!

 • Het registreren van MGO werkt ook niet meer. Elke (onzin) username die ik maar verzin is bezet.

 • @Shankdown  Hoezo? het is een prachtjuweel, met of zonder onlinemodus, trouwens, de tactisch spionoage achtige singleplayer heeft het spel het formaat gegeven wat het nu is en dan heb ik het niet eens over het verhaal die ijzersterk is, dus is je opmerking zinloos.  Moi is een dik tevreden eigenaar van MGS4, so eat ur hart out ;)


 • Ik heb het nog steeds niet (online) gespeeld. De beta niet (wel alles gedownload enzo) en de volledige editie bij MGS4 niet.  Dus welk drama? :P  Minder voor de mensen die het wel (nog?) interesseerd.


 • die gasten kunnen niks. nu dit weer.  en altijd al met pes online gezeik.  lutsers


 • ze hadden nooit die extra account shit moeten doen, iedereen heb al een ps online account dus waarom nog meer?

 • Tja je kan niet alles hebben. Jammer.

 • Dat hadden ze het al over bij de beta doe der dan wat aan ….

 • Servers overbelast :( Dit hadden ze toch kunnen verwachten met deze game !!!

 • damn…

 • testen is een vak

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren