1. Top Spin 3 (PS3)

Top Spin 3 (PS3)

"Topspin 3, dé game die het tennisgenre naar een nieuw niveau tilt", aldus de ontwikkelaar. Allemaal goed en wel, maar toch eerst zien en dan geloven. Na het bekijken van de trailer, de screenshots en de impressie ben ik -en ik vermoed vele anderen- steeds meer beginnen te geloven in het slagen van de opzet. Het is 28 graden, windsnelheid van 5 km/h met een luchtvochtigheid van 40%. Het ideale tennisweer! Dus, grijp je racket (en je ballen) stevig vast en stap de baan op! "Are you up to the challenge?"

De temperatuur, de windsnelheid en de luchtvochtigheid drukken reeds uit hoe zorgvuldig Topspin 3 is opgebouwd.

Topspin 3 is immers zeer gedetailleerd. Het publiek, de tennisbanen, de lijnrechters, de scheidsrechters en natuurlijk de spelers zelf zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat een prachtig beeld op je televisiescherm en op je netvlies verschijnt. Niet alleen het beeld, maar ook het geluid doet me een groot plezier! Er is niet slechts één soundtrack beschikbaar die je na een week al beu bent. Neen, er zijn meerdere liedjes van min of meer bekende artiesten. (o.a. Boys Like Girls). Deze tientallen liedjes zorgen ervoor dat de laadtijden nog een beetje interessant blijven. Geen nood, de laadtijden zijn niet lang. Je krijgt namelijk in het begin de keuze of je een deel op de harde schijf wilt installeren zodat de laadtijden korter zijn. Dit zou ik je zeker aanraden.

Zoals ik daarstraks al heb vermeld en zoals je op de foto kan zien zijn de bekende spelers zeer realistisch. Er zijn verschillende bekende tennissers en tennissters om je mee bezig te houden. (Voor de volledige lijst verwijs ik je door naar 'Achtergrond: de spelers uit Topspin 3'). Er zijn wel veel belangrijke namen die ontbreken, maar goed, wie weet worden ze binnenkort via DLC aangeboden. Jawel, deze keer kunnen we met Justin Henin spelen! Onze Belgische trots en ook misschien een trots voor de Nederlanders?

Zo, nu we dat allemaal gezegd hebben, kunnen we eindelijk de baan op. Wil je vlug een potje spelen, dan kies je best voor 'Exhibition'. Toch raad ik je aan om eerst 'Topspin School' te raadplegen.

De gameplay is immers zo veranderd dat ik bijna van miserie mijn controller op de grond gooide.Het is moeilijk uit te leggen. Het is eigenlijk de bedoeling om de knop onderweg ingedrukt te houden en als de bal aangekomen is en je staat goed gepositioneerd de knop los te laten. Indien je niet goed gepositioneerd staat of je timing is verkeerd dan vliegt de bal onverbiddelijk buiten. Je kan ook gebruik maken van versnellingen om makkelijker een punt te winnen, maar hier is natuurlijk een risico aan verbonden. Timing en positionering spelen hierbij een nog belangrijkere rol. Eén verkeerde beweging kan hierbij slecht aflopen. Eens gewend aan de gameplay speelt het erg goed en ben je klaar voor 'Tournament Mode' of 'Career'. In de carrière-modus is het dus de bedoeling dat je je eigen tennisser creëert en hem vervolgens naar de top brengt. Dit verloopt echter niet gemakkelijk. Je begint als Amateur, vervolgens Challenger, Junior en uiteindelijk Pro. Is het je allemaal te moeilijk, dan kan je het niveau nog steeds op easy of zeer easy (8D) zetten. Het is natuurlijk veel leuker als je het hele parcours op 'Normal' hebt kunnen spelen.

Na een tijdje kan deze carrière-modus toch behoorlijk saai aanvoelen. Dan kan je natuurlijk online een potje spelen en de rest van de wereld inrammen (of zelf ingeramd worden). Je kan spelen voor de lol of je kan mee doen aan de ranking. Na een aantal weken wordt er een winnaar bekend gemaakt en begint iedereen terug van nul. Dit is een beter systeem omdat anders de toppers moeilijk ingehaald kunnen worden.

En tot slot: kijk eens goed naar de plaatjes? Ja, er worden licenties gebruikt! Slagen op een bal met een racket zonder 'merk' voelt zo onrealistisch aan. Topspin 3 heeft gelukkig voor de meeste licenties gezorgd. Zowel voor de toernooien (Enkel Wimbledom is er niet bij), de kleding, de rackets en natuurlijk de in-game reclame. "Hij heeft nog geen enkel minpunt besproken", moet je nu denken. Maar,echte, dikke flaters zijn er in de game niet aanwezig. Kleine details zoals een bal die soms door een lijnrechter of jouw lichaam vliegt kan je wel eens tegenkomen. Maar omdat natuurlijk muggenzifterij is kijk ik deze kleine foutjes min of meer door de vingers.

Conclusie en beoordeling

De ontwikkelaar heeft zijn belofte niet gebroken. Topspin 3 tilt het tennisgenre naar een nieuw niveau. Iedereen die graag eens een potje tennis speelt of er gewoon graag naar kijkt zou deze game in huis moeten halen! Ook als je niet van tennisgames houdt, kan je toch best eens een demo proberen, want de gameplay is erg vernieuwend. Veel plezier met Topspin 3 en voor je het weet, staan we samen op de tennisbaan.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Realistische gameplay
 • Beeld en Geluid
 • Online
 • Carrière
 • Licenties
 • Minpunten
 • Ontbreken van belangrijke tennisspelers
 • Kleine details

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • uitbreidingen op xbla games waar gaat dat heen

 • Puzzle Quest rules, zelden zo'n verslavende game tegengekomen! Minstens zo verslavend als Tetris en net zo verslavend als Arkanoid, hail deze game!

 • Idd, waar gaat dit heen? beetje Te overdreven vind ik..  Offtopic: Is Mass Effect een 'Soortgelijke game' van Puzzle Quest?..

 • Ah kom op, breng die uitbreiding voor de PC uit… Puzzle Quest is een hele goede game…

 • Ik wacht wel op Puzzle Quest: Galactrix. Echt belachelijk verslavend deel 1.

 • Dat spel heb ik echt teveel gespeeld. K vond het niet eens zo goed maar het is verdomme verslavend tot en met. Must resist addicitive games…

 • Uhm voor mensen die een uitbreiding voor een arcade game gek vinden, heel veel arcade games hebben dit en het gebeurd al bijna sinds het begin van het arcade systeem. Zou ook niet weten wat er mis mee is. Als je het niet wil koop je het niet, dat het aanbod er is wordt je niet beter of slechter van :p

 • @ Shankdown  Nee abolsuut niet. Bij Mass Effect speel je in een 3D omgeving.

 • nu zelfs al uitbreidingen voor XBLA games :S

 • lol

 • Die ga ik absoluut niet halen:P… Ik heb geen Xbox Live gekocht om zulke spellen te spelen, maar juist spellen als GTA IV en COD 4

 • Die ga ik absoluut niet halen:P… Ik heb geen Xbox Live gekocht om zulke spellen te spelen, maar juist spellen als GTA IV en COD 4

  Puzzle Quest is beter dan GTA IV! Een straffe uitspraak hé;)

 • Nou om dan ook nog voor een uitbreiding van een XBLA te betalen, dat gaat mij toch echt te ver.

 • Mega duur zeg!!! Voor 100 meer koop je een nieuwe arcade game

 • Mega duur zeg!!! Voor 100 meer koop je een nieuwe arcade game

  Zelfs met de uitbreiding bij heb je dan nog altijd minder betaald dan de verkoopprijs van de standalone versies op PS2/PSP/DS (SRP 29,90€)/WII (SRP 49,90€) in lagere resolutie zonder de uitbreiding.  Sommige mensen snappen echt geen zeik van waarover ze zeuren.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren