1. Top Spin 3 (PS3)

Top Spin 3 (PS3)

Het doel van 2K games, de ontwikkelaar van Top spin 3, was om het spel zo realistisch mogelijk te maken. Toen in het jaar 2003 Top spin in de schappen kwam te liggen, stond de wereld op zijn kop. Iedere (tennis) liefhebber moest de game hebben. Maar toen Top spin 2 in het jaar 2006 tevoorschijn kwam, was het toch even wat anders. De game viel namelijk erg tegen, maar ondanks die grote tegenslag ging 2K games weer lekker aan de slag om de beste en meest realistische tennisgame ooit te maken. Nu is de vraag: “is het 2K games gelukt?”

Om maar gelijk met de deur in het tennisveld te vallen: “Ja, Tops spin 3 is de beste en meest realistische tennisgame ooit tot nu toe.” Toen ik het spel in mijn Playstation 3 stopte, stond ik echt versteld. De game zag er werkelijk oogverblindend en subliem uit. Alles was zeer gedetailleerd; de personages, de velden, het publiek (in vergelijking met bijvoorbeeld FIFA). En niet alleen de graphics zijn zeer gedetailleerd, de speleranimaties ook. Door die gedetailleerde speleranimaties is de game realistischer dan ooit. Alle bewegingen van de spelers en de richtingen van de bal bepaal je zelf. Daarom zijn controle, positiespel, je bewegingen en snelheid van zeer groot belang. Zonder controle over de bal, sla je meestal buiten het overigens zeer mooie speelveld. Zonder positiespel, beweging en snelheid ben je meestal te laat voor de bal. Dat wil je natuurlijk niet. Misschien is dit een iets te hoge instapdrempel, maar daarom is er een Top spin school. Hier leer je alle tactieken en slagen die het spel bezit. En dat zijn er nogal wat. Je leert dat je niet met R2 moet slaan, maar met drie verschillende knoppen, namelijk: kruisje, rondje en vierkantje. Je leert hoe je moet serveren, hoe je met effect slaat, hoe je harder slaat, hoe je moet volleyen en nog veel meer.

Naast de Top spin school heb je nog ontelbare andere opties. Je kunt online, toernooien doen, je eigen speler maken, je eigen speler verbeteren, een career beginnen of met een vriend/vriendin op de bank gaan zitten spelen. Bij career begin je logischerwijze als amateur. Misschien is amateur dan een beetje makkelijk ook al ben je een beginnende speler. Toch kan je het jezelf moeilijk maken, door de vijf verschillende moeilijkheidsgraden: very easy, easy, normal, hard en very hard. Oftewel super makkelijk, makkelijk, normaal, moeilijk en heel erg moeilijk. Na amateur wordt je junior, dan pro, dan legend en daarna sta je in de hall of fame . Het lijkt misschien wel of je zo klaar bent met career, maar dat is echter niet zo. Doordat de career mode zo geweldig en uitgebreid is, heb je behoorlijk wat uurtjes aan gameplay. Na een lange periode van voor en tegenslag heb je dan eindelijk de career mode uitgespeeld. Wat nu? Het antwoordt is simpel: ga alle andere spelmogelijkheden doen. Speel alle 24 toernooien uit, waar je hoogst waarschijnlijk ook wel behoorlijk wat uurtjes mee kwijt bent (deze 24 toernooien zijn ook op 24 indrukwekkende tennisvelden). Ga een nieuwe speler maken met de geweldige en uitgebreide player creator. Ga lekker shoppen en koop nieuwe schoenen, broeken, shirts, sokken en rackets voor je speler. Of ga naar de kapper, neem een nieuw kapsel en laat een baard staan. Desnoods ga je gezellig met je vriend op de bank zitten en lekker een match tegen elkaar spelen. In deze geweldige game kan het allemaal!

Nog een paar kleine pluspunten die echter wel van belang zijn: de player area, en de muziek natuurlijk. Bij de player area kan je jouw eigen speler verbeteren door XP (experience points) te besteden aan de verschillende karaktereigenschappen. Zo kan je betere power, stamina, forehand, backhand, volley, speed, service en return krijgen. Hoe beter je wordt in een eigenschap, des te meer XP je moet besteden. Dus wees niet te overactief en denk goed na voordat je al je XP besteed hebt aan dingen die je toch eigenlijk niet wilt. Terwijl je dat lekker aan het doen bent, heb je nog een lekker muziekje op de achter grond zoals: the great escape.

Maar ja, bijna ieder spel heeft minpunten. Jammer genoeg heeft Top spin 3 dat ook. Het grootste minpunt is echter dat je te weinig keuze hebt uit spelers. Het is echter heel erg jammer dat je maar uit ongeveer vijftien professionele spelers kan kiezen, terwijl er nog duizenden andere ietwat minder goede spelers zijn. Naast dat is de vermakelijkheid ook nog van korte duur. Dat ligt dan misschien niet aan het spel, maar aan mij. Het voelt gewoon al die tijd hetzelfde aan. Net alsof, ook al zijn er zoveel opties, er toch niks veranderd.

Conclusie en beoordeling

Top spin 3 is een geweldige game voor hardcore gamers, tennisliefhebbers en gewoon gamers die het eens willen proberen. Door de gedetailleerde speleranimaties en de graphics is het niet alleen realistich, het is ook nog eens geweldig om mee te spelen. Weet je niet welke game je wilt kopen? Top spin 3 is zeker een aanrader. Ook al heb je niks met tennis zoals ik eerst ook had.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • graphics
 • zeer gedetailleerde speleranimaties
 • ontelbare opties
 • muziek
 • vermoeiingssysteem
 • aantal tennisvelden
 • uitgebreide career mode
 • Minpunten
 • te weinig spelerkeuze
 • vermakelijkheid is van korte duur

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ah… Dan zal het wel heel veel knipperende dingen en een hoop drukte bevatten. Dit doet me denken aan die belachelijke epilepsie waarschuwing die altijd achterop de handleiding van de sims stond. Dat was altijd gewoon lachwekkend om te lezen…

 • haha grappig maar wel jammer voor de mensen die op deze game wachten ..

 • En nu gaan mensen met epilepsie de game ineens wel kunnen spelen?

  Nee toch?

 • @Gamining4ever , nee tuurlijk niet maar bijna elke game begaat zo'n gelijkaardige tests.. je kent het spreekwoord beter be safe then sorry..

 • Dit spel lijkt op Killerloop, als iemand die nog herrinert :P

 • Waarschijnlijk was het epileptische effect zo sterk dat \"gewone\" mensen misschien ook een epileptische aanval kunnen krijgen.

 • vervelend voor de ontwikkelaars maari k heb tog geen last van epilepsie

 • Wow, vertraagd om medische redenen. Moet ook wel zeggen dat ik van de trailer ook al scheel werd. :P

 • Als ik ook naar de beelden kijk, lijkt het wel één grote lichtshow met flitsen en alles, dus geen wonder dat je hier een epilepsie aanval kunt krijgen.

 • Jammer :( Geen 120fps dus? :P

 • Hoe testen ze zoiets?? Gaat iemand met epilepsie dan het spel spelen en kijken of die reageert ofzo?? :P

 • Ik wist niet eens dat als je geen epilepsie hebt, dan ook een epilepsie aanval kunt krijgen. Weer wat geleerd…:P

 • Gelukkig dat ze dat doen, die test. Ik heb wel eens een epileptische aanval gehad tijdens het Gameboyen….

  Maar bij mij is de kans ook iets groter, omdat ik lichamelijk gehandicapt ben.

 • Hoe testen ze zoiets?? Gaat iemand met epilepsie dan het spel spelen en kijken of die reageert ofzo?? :P  En dan nog klagen over dieren die producten moeten testen :') . Dat zou wel erg wreed zijn voor diegene, toch?

 • damn :S dit is eigenlijk best kut nieuws..

  Dan was het blijkbaar een erg snelle en flitsende game.. dit hoort toch ook in Wipeout! gaan ze m nu minder heftig maken, lekker is dat.

 • Wel jammer als ze de framerate moeten aanpassen :-(

 • jezersmina, wat een banjergezeik epilepsie :/

 • Framerate was toch gewoon 60 frames in 1080P toch, Maar alle spellen kunnen leiden tot epilepsie. Misschien dat Wipe Out HD wel beetje overdreven was, maar ik kan me wel voorstellen. Snelle game, vette graphics en kleuren.  Plat op de grond en shaken als de exsorsist..

 • Een spel zal aan bepaalde waarden moeten voldoen. Zijn deze waarden (ik gok bijvoorbeeld flickering) te hoog, dan komt ie niet door de test.

 • Dan nemen ze hun tijd ook maar. Het is niet zo fijn als je lekker een game aan het spelen bent en dan een epilepsie aanval krijgt. Dat willen ze niet op hun geweten hebben.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren