1. Sid Meier's Civilization Revolution (X360)

Sid Meier's Civilization Revolution (X360)

Er was een tijd dat de wereld nog heel simpel was. Niet rond, maar plat. De wereld stond nog vol groene vlakjes gras, met af en toe een beekje, en het water was nog overal mooi donkerblauw. We hebben het hier niet over de prehistorie, neen, we hebben het hier over 1991. Wat was er zo anders aan de jaren ‘90? Nou ja, om te beginnen startte je Civilization niet door een schijfje in je spelcomputer te duwen, maar via een simpel DOS-commando richting de exectutable.

Gelukkig leven we niet meer in de jaren ’90. De dingen zijn nu wel even anders. Civilization daarentegen is dat niet. In het eerste deel van deze klassieke strategische game-serie begin je met een “Settler” op een nog ongeschonden wereld waarmee je de eerste nederzetting van je nieuwe civilisatie bouwt. Gaandeweg bouw je meer units, zoals verschillende vecht-units, diplomatie-units en maak je middels meer Settler’s je civilisatie groter door meer nederzettingen te bouwen. Bovendien zul je gedurende de jaren steeds slimmer worden door je volk onderzoek te laten doen naar allerhande wetenschappen. Zo ontdek je bijvoorbeeld het alfabet en het schrift. Naarmate je civilisatie ouder wordt zal je uitkomen bij bijvoorbeeld de kunst van het vliegen en atoomsplitsing.

Die groei zal niet oneindig zijn. De wereld is immers maar klein en terwijl jij druk bezig bent met groeien zijn andere nederzettingen op de wereld dat ook. Al snel zul je dan ook de rest van de wereldbevolking ontmoeten, van Russen tot Spanjaarden en Indiërs tot Amerikanen. Het is aan jouw om vriendschap te sluiten met deze volken. Of dat juist te laten en over te gaan tot het klassieke oorlogsverhaal, met alle gevolgen van dien. Het ultieme doel? De absolute wereldmacht worden in de wereld.

Dat was toen bij deel één... En nu? Nou ja, eigenlijk is er helemaal niets verandert. In de basis en ook in veel van de diepgang is Civilization Revolution op de Xbox 360 gelijk aan Civilization op de PC. Dat doet overigens helemaal niets af aan deze incarnatie van Civilization. Het toont juist aan hoe ijzerstrek het spel vanaf den beginne is uitgewerkt. De hoofdontwikkelaar, Sid Meier, had toen al zoveel oog voor detail binnen de gameplay dat er niet veel voor nodig is om nu nog een dijk van een game te maken.

Toch hebben we lang moeten wachten voordat er een Civilization kwam die de diepgang perfect kon vertalen naar een gameconsole. Dankzij Civilization Revolution hebben we die titel dan eindelijk gekregen. De game wordt turn-based gespeeld, waarbij iedere turn gelijk staat aan één jaar in-game tijd. Tijdens een turn verplaats jij jouw units, manage je de steden en bepaal je zo de koers van de geschiedenis van jouw wereld. Dit gebeurt zo intuïtief dat je eigenlijk alleen maar je petje af kan nemen voor de ontwikkelaars. Via de “ABXY” knoppen geef je verschillende opdrachten, die altijd in beeld worden getoond zodat je nooit vergeet welke knop waarvoor dient. Via de schouderknoppen zijn er geavanceerde functies beschikbaar en selecteren tussen verschillende units/steden gebeurt via de bewegingsknoppen. Een kind kan de was doen.

Zoals gezegd win je Civilization door de absolute wereldmacht te worden. Dit kan bereikt worden via verschillende wegen. Uiteraard kun je winnen door de andere civilisaties compleet en totaal uit te roeien en hun steden in te nemen. Daarnaast kun je winnen via een “Cultural Victory”, waarbij je zoveel mogelijk wereldwonderen moet bouwen en “Great Persons” (Eén van je steden krijgt een historische inwoner, denk aan Aristoteles of Albert Einstein) moet verdienen zodat je het “United Nations” wereldwonder kan bouwen. De eerste civilisatie die dit wonder bouwt wint het spel. Je kunt ook winnen door het rijkst te worden, wie het eerst 20,000 goud verdient krijgt de “Economic Victory.” Ten slotte is er de “Technological Victory” en deze gaat naar die civilisatie die het eerste een ruimtevaartuig bouwt en de op de Aarde lijkende planeet Alpha Centauri bereikt.

Al met al zijn er dus een behoorlijk aantal manieren om de game te spelen. Ga je voor een grote legermacht, of zet je je verdediging op touw en werk je voor een cultural victory? Deze verschillende speelwijzen zorgen voor een overweldigende herspeelbaarheid, immers is iedere game die je start weer net even anders. Daarnaast heeft Civilization Revolution een goed uitgewerkte online modus, zodat je het niet constant tegen de computer hoeft op te nemen. Dat verhoogt de moeilijkheidsgraad en het uiteindelijke plezier natuurlijk enorm. Bovendien zijn er leaderboards en is er een zogenaamde “Game of the week” waarbij iedereen eenzelfde scenario krijgt en degene die het scenario het snelste uitspeelt wint.

Kortom is Civilization Revolution een echte aanrader voor iedere strategiefan. Het is leuk, lang houdbaar en speelt, voor het eerst op een console, als een droom. Grafisch is het niet de beste game, maar laten we eerlijk zijn, daar gaat het bij dit soort spellen gewoon niet om. Het voldoet zonder meer en de stijl waarin het spel is uitgevoerd is prima. Civilization is niet voor niks al bijna 20 jaar één van de meest bekende en gespeelde gameseries en Revolution zal daar zonder meer nog een aantal jaren aan toevoegen.

Conclusie en beoordeling

Civilization Revolution is wat mij betreft de eerste geslaagde overzetting van deze serie naar de console. De sublieme besturing en diepgaande gameplay zorgen voor, misschien wel, maanden aan speelplezier. Een absolute must-have voor de strategie liefhebber.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Geweldige besturing
 • Veel variatie speelwijzen.
 • Mooie online-functionaliteit
 • Minpunten
 • Grafisch geen topper

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zitten toch wel wat lekkere nummers bij! Maar waarom o waarom nou Tokio Hotel ;_;

 • @ Ichi

  Ja, Tokio Hotel stinkt. Maar het rock is mijn muzieksmaak toch al niet, dus het spel is ook niet iets voor mij.

 • Fight the System Tour:

  “The Kids Aren’t Alright” by The Offspring

  The Good Left Undone” by Rise Agaisnt

  Encore: “Bleed it Out” by Linkin Park

  omfg super super super vet  G. Stinger Tour:

  “Smells Like Teen Spirit” by Nirvana

  “Car Chase City” by Tenacious D

  Encore: “Everlong” by Foo Fighters  ook vet :D  Here Me Roar Tour:

  “10,000 Fists” by Disturbed

  “Duality” by Slipknot

  Encore: “Toxicity” by System of a Down  :D:D  Feuer Frei” by Rammstein

  omg al die nummers met drums & gitaar ,bas en zang word echt te wreed als dit de track list is.  tokio hotel sucked btw…

 • \"Take it Away” by Red Hot Chili Peppers  Sorry maar moet dit niet 'Give It Away' zijn?!

 • leather rebel <3  Alleen jammer van al die schijtbands zoals linkin park.

 • beat it micael jakson rock

 • Yeah eindelijk Tool erbij ^^

 • Ik hoop dat dit de echte tracklist is! Het zijn echt hele vette nummers, vooral Every Breath You Take en Paradise City.

 • Er zitten echt vette nummers bij, vooral de Fight the System Tour spreekt mij aan. Dan nog Nirvana en Tool, tijd voor mijn eerste Guitar Hero!

 • Zitten lekkere nummers tussen, maar ook veel die ik niet ken, haha.

  Weer een nummer van Dragonforce, dus dat is altijd goed. :)

  En Rammstein, en Nirvana.

  En de rest zal vast ook wel goed zijn.

  Wel veel nummers trouwens! o_0

  Ik heb er zin in! :D • Zijn echt veel goeie nummers!

 • Tool ownt de hele lijst.

 • Ik vind deze lijst toch ook wel heel erg goed. Weet niet welke ik beter vind, die van Rock Band 2 of Guitar Hero: World Tour…

 • zitten wel aardige titels tussen :)

 • Sweet Home Alabama, Paradise City en Smells Like Teen Spirit en zo zijn er nog wel een paar. Dit kan leuk worden :D

 • Eindelijk Tool!!! Zat er al een hele tijd op te hopen. Als dit de definitieve tracklist wordt, dan koop ik hem zeker.

 • Meer dan de helft van deze nummers vind ik maar matigjes en ik vind het een beetje vreemd dat elke setlist maar uit drie nummers bestaat. Ik ben iig nog een beetje wantrouwig tegenover deze lijst.

 • WEET IEMAND WANNEER DIE UITKOMT ??

  ik wordt een beetje lichtelijk gek als ik naar die lijst kijk.

  wat een vette tracklist!

 • DRAGONFORCE! :D

 • :O SMELLS LIKE TEEN SPIRIT :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren