1. The Simpsons Game (X360)

The Simpsons Game (X360)

‘Spiderpig, spiderpig, does whatever a spiderpig does. Can he swing? From a web. No he can’t. He’s a pig. Look out! Here comes the spiderpig!’ Aldus Homer Simpson in de meest recente Simpsons Movie. Om mee te liften op het succes van de film bedacht Electronic Arts dat het misschien wel eens leuk zou zijn om weer eens een game met Bart, Lisa, Homer, Marge en Maggie in de hoofdrol te maken. En net als de film is de game grappig… Héél erg grappig welteverstaan…

Om meteen met de deur in huis te vallen: The Simpsons Game is ontzettend grappig. Ikzelf had nog weinig ervaring met het ‘Simpsons fenomeen’ (shame on me) maar door deze game ben ik zelfs de film gaan kijken en heb ik inmiddels seizoen één van de serie ook al gezien. Komt dit nu echt door de game zelf of meer door de humor? Een beetje van beiden eigenlijk…

De gameplay in The Simpsons Game oogt wat simplistisch en eigenlijk is het dat ook. Met een combinatie van twee van de vier Simpsons moet je allerlei verschillende levels doorlopen. Om bij deze levels te komen moet je deze eerst ontdekken, via een grote lichtstraal die vanuit de lucht neerdaalt in het pittoreske Springfield. Eenmaal aangekomen krijg je één van de vele afwisselende levels voor je kiezen en dan gaat de grootste fun beginnen.

Elk level wordt namelijk ingeleid door een cutscene die zo uit de serie geknipt zou kunnen zijn. Geheel in de Simpsons tekenstijl wordt het probleem dat jij op moet lossen uitgelegd en worden de characters geïntroduceerd. Al snel blijkt dat de Simpsons doorhebben dat ze in een game zitten en dat ze ‘Special Powers’ hebben. Dit alles wordt ontzettend grappig in beeld en geluid gebracht en brengt je meteen weer een glimlach op je gezicht. Op sommige momenten zorgde het er zelfs voor dat ik de game echt even op pauze moest zetten, zó grappig was het. Op een gegeven moment hebben ze het er zelfs over dat The Simpsons Game zo slecht is. De typische Simpsons humor is dus goed verwerkt in de game en dit blijft gewoon ontzettend grappig. Briljant zelfs!

Wanneer je met Homer door het level moet gaan komt het vooral neer op het slaan en schoppen van jouw tegenstanders. Als ‘Special Power’ kan hij zichzelf opblazen waardoor hij over ravijnen kan hooveren en over zijn tegenstanders heen kan rollen. Homer moet vaak samen met Bart door het level heen. Bart kan met zijn propjesschieter schieten en hiermee van afstand zijn tegenstanders uitschakelen. Daarnaast kan hij zich veranderen in ‘Bartman’ waardoor hij kan zweven met zijn ‘Bartman-cape’. Deze twee gezinsleden zorgen dus vooral voor het nodige vechtwerk in de game. Lisa en Marge gaan iets anders te werk. Met haar saxofoon kan Lisa ervoor zorgen dat haar tegenstanders verward raken en elkaar gaan aanvallen. Daarnaast heeft zij de krachten van Boeddha onder haar hoede. Hiermee kan ze bepaalde objecten verplaatsen en hiermee verschillende, hetzij makkelijke, puzzels oplossen. Marge tenslotte kan ervoor zorgen dat ze een meute mensen achter zich aankrijgt die het werk voor haar doen. Met een grote megafoon roept ze allerlei grappige leuzen waardoor non playable characters zich bij jou aansluiten. De meute loopt letterlijk met fakkels en hooivorken achter jou aan.

Wat gameplay betreft doet de game wat het moet doen. Het ‘standaard’ puzzelen, vechten en platformen is redelijk goed uitgewerkt, maar de game doet nog meer. Het brengt namelijk andere uitgekauwde genres terug. Zo moet je in een level, á la Frogger, via boomstammen en krokodillen aan de andere kant van een rivier zien te komen. Ook het Capture the Flag uit een game als Medal of Honor wordt niet ontzien. In het level ‘Medal of Homer’ moet je eerst een aantal vlaggen zien te bemachtigen, waarna je je daarna begeeft in een level dat zo uit een First Person Shooter zou kunnen komen. Dit zorgt voor de nodige afwisseling die een game als deze zeker nodig heeft.

Grafisch ziet de game er erg goed uit. De characters en levels zijn natuurlijk in de typische Simpsons stijl gemaakt en dit komt de game alleen maar ten goede. Alles ziet er scherp uit en oogt heel fris. Natuurlijk zijn ook de authentieke stemmen gebruikt voor de game en dit is gewoon erg goed gedaan. Dit zorgt er namelijk voor dat alles herkenbaar is. Enig nadeel is alleen de camera. Deze wil namelijk nog wel eens van het ene op het andere moment veranderen van standpunt. Meestal komt dit door iets als een piepklein muurtje waar je met gemak overheen zou moeten kunnen kijken. De camera denkt op zo’n moment van niet en beslist om het standpunt ineens te veranderen. Dit is best irritant en zou toch niet meer nodig hoeven zijn.

Tenslotte kun je de game ook nog met z’n tweetjes spelen. Omdat je namelijk altijd met twee Simpsons door het level loopt kan je op ieder moment beslissen om het spel met z’n tweeën door te lopen. Als je besluit dit niet te doen neemt de Xbox jouw andere character onder zijn hoede. Dit doet de CPU echter niet altijd even goed en het komt vaak voor dat deze character op de totaal verkeerde plaats loopt of jou volgt terwijl dit niet de bedoeling is. Een beetje jammer.

Conclusie en beoordeling

De Simpsons Game is gewoon een erg leuke game. De combinatie van de grappige humor uit de serie/film en de leuke afwisseling van gameplay zorgen ervoor dat je met veel plezier zit te spelen. De game steekt de draak met een aantal uitgekauwde gamegenres en maakt films als Lord of the Rings en Matrix belachelijk. Typisch Simpsons dus. De game doet opzich niks nieuws maar wat hij doet, doet hij dan ook zeer goed. Om naar Homer Simpson te citeren: ‘Homer, wat denk je van jouw nieuwste game? Is hij een beetje goed?’ Homer: ‘D’oh!’
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Ontzettend grappig!
 • Leuke afwisseling in gameplay
 • Steekt de draak met uitgekauwde gamegenres
 • Grappig!(Of had ik dit al gezegd?)
 • Minpunten
 • Camera
 • Medespeler niet goed bestuurd door computer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Damn, ik houd juist van uitgebreide multiplayergames. COD 4 is daar bijvoorbeeld een heel goed voorbeeld van. Zo uitgebreid en zo succesvol.

 • 10 man is nog steeds erg veel. Het ging mij meer om de gameplay van dit spel dus ik vind dit niet zo erg.

 • Wanneer komt BC Rearmed uit? :(

  Als ze dat nou eens goed aankondigen.

 • 10 man is gewoon lekker.

 • Jammer….

 • No biggie als de singleplayer maar goed zit en capcom kennende komt dit dik inorde

 • Vergeet niet dat het een Arcade/PSN Game is. Dan is 10 een zeer mooi aantal.

 • Beter goed uitgewerkt dan een multiplayer met veel mensen die op niks trekt ! 10 mensen valt trouwens nog mee…

 • lijkt me toch nog een zeer vette game en MP

 • Ach ja, het is nog altijd beter dan een multiplayer met enorm veel lag.

 • Helaas..

 • @t conair  volgens mij zijn er 2 bionic commando games in ontwikkeling

  dit gaat over de grote versie want de arcade/psn heet bionic commando rearmd zeg het maar als ik het fout heb

 • Nou, geweldig.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren