1. Sid Meier's Civilization Revolution (PS3)

Sid Meier's Civilization Revolution (PS3)

In de jaren 90 bedacht de inmiddels legendarische Sid Meier een turn-based strategiegame. Namelijk Civilization. Toen in 1991 Civilization I werd uitgebracht, vloog het meteen over de toonbank. Uit alle hoeken kwamen enthousiaste reacties. Redenen genoeg dus om een vervolg uit te brengen. Sid Meier heeft dit ondertussen al 3 keer gedaan. Nu heeft hij besloten om de PC een keertje over te slaan en de game op de next-gen consoles uit te brengen. Een goede zet van Sid Meier? Of een ware misstap?

In de Civilizationgames is het de bedoeling om een beschaving op te bouwen. Dit doe je door steden op te richten, gebouwen en wonderen te bouwen en andere steden te veroveren. Je begint met een groepje settlers waarmee je vrijwel direct een hoofdstad bouwt waar 3 warriors zijn gestald. Je kunt 3x3 warriors samenvoegen tot een army van 9 warriors. Een army is sterker en heeft een grotere kans om de vijand te overlopen. Je begint in de tijd van de prehistorie en eindigt in de tijd waar wij nu leven. En dit allemaal in maximaal 3 uurtjes.

Bij Civilization Revolution kun je kiezen uit vele volkeren. Denk hierbij aan de Grieken, de Amerikanen, de Engelsen, de Indiërs enz. Elk volk heeft zijn voordelen. Zo beginnen de Amerikanen met een 'great person'. Die kun je gebruiken voor het voltooien van een onderzoek of gebouw, of om zomaar 300 goud in je schatkist te stoppen. De Grieken beginnen daarentegen met de wetenschap van democratie en een rechtbank. Elk volk krijgt echter een voordeel per tijdperk. Zo halveren de Amerikanen de kosten van rushunits, en bij de Grieken komen er meer 'great persons' tevoorschijn. Kortom, jouw ideale volk zit er vast en zeker bij.

De graphics van CivRev vallen niet tegen. Je kunt duidelijk zien dat ze de stap naar een next-gen console hebben gemaakt. Alle kleuren van de regenboog zijn te vinden in het spel. Toch zijn er dan toch die kleine foutjes. Warriors die na een block midden in de zee staan en gewoon doorvechten, en kannonnen die met hun uiteinden in een berg steken en er doorheen schieten. Desalniettemin zijn de graphics geen minpunt. Het geluid daarentegen kan voor de nodige irritaties zorgen. De geluiden van een kanon dat schiet en van de zwaardgevechten zijn prima, niks mis mee. Maar wat je leiders en je adviseurs uitschreeuwen is toch wel een heel vreemd taaltje! Zo zeggen ze continu dingen als 'Onumgroe' en 'vallum vallum'. En dat niet 1 keertje, nee, gewoon heel het potje lang. Er zijn volgens mij ook niet veel meer zinnen ingesproken dan die 2. Zoals ik al zei spreken de leiders ook onzin. Ik heb de leider van de Duiters wel 'guten weiter' horen zeggen, maar meer ook niet.

In CivRev zijn vele wonderen te bouwen. Wonderen zorgen ervoor dat de cultuur opbloeit in de desbetreffende stad, maar elk wonder heeft ook zo zijn speciale voordelen. Als je het wonder 'Leonardo's Workshop' bouwt, worden al je units geupgraded. En bij de 'Great Library' leer je alle technieken van de andere beschavingen. Er zijn ook heel bekende wonderen zo als de hangende tuinen van babylon.

Veel mensen zullen zich afvragen hoe het nou met de besturing zit. Dit is uitstekend gelukt! De game is zo aangepast dat de controls geen enkel probleem opleveren. Als je de Ps3 met dit spel in een bejaardenhuis zou neerzetten zou iedereen het binnen een half uurtje onder de knie hebben bij wijze van spreken. Een heel klein dingetje wat ik nog wil aankaarten is de camera. Deze staat dicht op het speelveld waardoor het moeilijker wordt om overzicht te houden. Bij CivRev heb je ook de uitgebreide Civilopedia. Deze gids is op te roepen met driehoekje. In de Civilopedia is alles maar dan ook alles over het spel te lezen. De uitleg van elk gebouw, wonder, unit & volk. Ideaal dus als je alles nog niet goed weet.

De singleplayer in CivRev is in mijn ogen bedoelt om je voor te bereiden op het echte werk. Namelijk online. Je hebt meerdere moeilijkheidsgraden. 5 om precies te zijn. Persoonlijk heb ik al een hele kluif aan de 3de moeilijkheidsgraad, dus ik heb nog veel te oefenen. Ook heb je de Scenario's. Dit zijn speciale missie's die je moet uitvoeren. Zo heb je het scenario 'Attack of the Huns'. Hierin zijn de barbaren in grotere aantallen en zijn ze iets sterker. Je hebt ook scenario's waar je pas in de middeleeuwen begint. De multiplayer van CivRev is uitmuntend. Online heb je meerdere opties, waaronder 2 tegen 2 of ieder voor zich. Je kan zelf een game maken om met vrienden te spelen of gewoon zoeken naar een potje. Tijdens een teampotje kan je via select de optie 'private chat' activeren, waardoor je even met je teamgenoot via de headset kan overleggen welke beschaving je gaat uitroeien. Heb je dus een vriend die ook CivRev heeft? Dan kunnen jullie samen de rest van de wereld laten zijn hoe goed jullie wel niet zijn.

Winnen kun je op 4 manieren:

1. Je zorgt dat je 20 wonderen/great persons hebt om zo 'the united nations' te bouwen die jou de culturele overwinning brengt.

2. Je zorgt dat je 3 vijandelijke hoofdsteden verovert. Dit brengt jou de Domination Victory

3. Je zorgt dat je als eerste de technologie van de ruimteschepen hebt ontwikkelt en je lanceert een ruimteschip naar Alpha Centauri. Dit brengt jou de Technology Victory.

4. Je zorgt dat je 20000 goud verzamelt om zo de Economic Victory te claimen.

Conclusie en beoordeling

Sid Meier heeft er goed aan gedaan om deze serie naar de console te brengen. De echte Civilization sfeer is niet weggegaan. De online multiplayer zorgt ervoor dat het spel lang leuk blijft, en offline is er genoeg te trainen. Iedereen die ook maar een beetje van strategie houd en toevallig een Ps3 of Xbox 360 tot zijn beschikking heeft moet er zeker over nadenken om deze strategische topper in huis te halen!
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Goede AI
 • Uitgebreide en makkelijke Civiclopedia
 • Goede online multiplayer verlengt de levensduur
 • Potjes duren niet langer dan 3 uur..
 • Minpunten
 • Niet iedereen zal de 'Onumgroe' en 'vallum vallum' kunnen waarderen
 • Soms vervelende camera
 • maar dat zullen sommige spelers niet leuk vinden.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Had er eerst een stuk over gelezen.. Klinkt best cool =)

 • Dat is een spel dat ik in de gaten ga houden. Mooi dat je kan kiezen hoe je je actie doet en als je het goed doet ook wordt beloond

 • lijkt wel leuk maar er komen al zoveel games uit dus ik weet niet of ik deze zal checken

 • Klinkt goed. Ben benieuwd naar de uitwerking straks.

 • ga ik zeker nog wel volgen

 • Zeker geen talentloze dev dus voorlopig krijgen ze het voordeel van de twijfel.

  Kzou het wel raar vinden mochten ze voor dit project een andere structuur gebruiken dan die van Mass Effect als ze de kans hebben. Het blijven uiteindelijk verwante studio's.

 • Maar ff in de gaten houden dan.

 • Vet!!

 • @ lauie11

  hou je kut reffers weg. en stop met spammen.

 • lijkt me een zeer vette game

 • Deze titel wordt vet!

 • Dit spel word vet!

 • het conversatie systeem en de rpg elementen spreken mij ook zeer hard aan.. maar het is nog iet te vroeg om er een conclusie over te maken. Maar zoals youri het zegt als ze de elementen goed uitwerken kan dit een goede titel worden…

 • Hoeveel ik ook houd van dit soort games, het kan me nog niet overtuigen. De actie moet echt goed zitten, anders laat ik deze game toch fijn liggen.

 • ik zet hem in mijn wenslijst

 • Als je echt goed je best doet bouw je zelfs meerdere verhoudingen op met de verschillende vrouwen in de game, wat natuurlijk niet mag ontbreken in James Bond-achtige spionnengame.Maar iedereen weet toch dat zodra er mulitple sidechicks bij een superspion horen, er altijd 1 (of meer) backstabbende sidechick bij zit?

 • Ach, dat houdt de relatie spannend.  Game klinkt wel tof, maar het is nu nog wat te vroeg om te zeggen hoe goed ie wordt.

 • Hmmmmmm…. mneee niet voor mij!

 • Mmm, ziet er niet slecht uit.

 • Komt goed.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren